Mitä mää sitten syön
Multa kysytään aika usein, mitä ja miten syön, miten valmistan ruokaa yms. Vuoden alussa kun aloin siistimään vuosien varrella melko ravintoköyhäksi mennyttä ruokavaliotani, aloitin aivan pienillä teoilla. Aloitin pienentämään annoskokoja ja kiinnitin huomiota valintoihin. Koulun ruokalan linjastolla otin esim. vähemmän leipää ja mielellään tummaa, sekä lautaselle enemmän salaattia kuin pastaa. Kauppareissuilla pyrin ottamaan ostoskoriin vihanneksia ja hedelmiä edes vähän. Pakastevihanneksia myös aloin ostamaan useammin ja ujutin niitä lähes kaikkiin ruokiin joita valmistin. Pikkuhiljaa määrät lisääntyivät ja nykyään kasviksia tulee joka aterialla. Kasvisten ja vihannesten syöminen ei oikeasti ole edes vaikeaa, vaikka joskus olen itsekin niin ajatellut. Kuulen usein kommentteja siitä, kuinka on vaikeaa alkaa lisäämään kasvisten ja vihannesten määrää ruokavaliossa. Onhan se toki tottumiskysymys ja jos niitä ei ole koskaan syönyt, niin voihan se tuntua hankalalta. Kyse on kuitenkin siitä, että asia vaatii totuttelua eikä niitä ole heti pakko yrittää kilokaupalla päivässä syödä. Hiljaa hyvää tulee, pätee varmasti tässäkin asiassa. Toinen juttu mitä kuulee usein, on se että kasvikset ja vihannekset koetaan epämiellyttäväksi syödä ja ne maistuu pahalta. Muistanpa vielä itsekin ajat, kun en voinut sietää lämpimiä kasviksia. Nykyään syön niitäkin päivittäin. Esimerkiksi parsakaali ja kukkakaali tai lämpimät porkkanat oli ehkä kauheinta mitä tiesin. Nämäkin ovat nykyään lähes päivittäin tai ainakin viikoittain ruokalistalla. No okei, myönnetään että herneet voi pysyä mun lautaselta pois, samaten ruusukaalit. Jälkimmäisiähän en ole edes suostunut maistamaan.
Tällä hetkellä syön aikalailla 50/50 tuoreita ja pakastevihanneksia. Tuoreista mulla menee eniten tuorekurkkua, tomaattia, paprikaa ja perus vihreää salaattia. Joskus ostan jäävuorisalaattia, punasipulia, porkkanaa. Hedelmiä tulee edelleen syötyä melko vähän, mutta niitähän ei tarvitsekaan syödä niin paljon. Multa löytyy aina banaaneja ja niitä tykkään ottaa myös töihin välipalaksi mukaan. Joskus ostan vihreitä omenoita ja appelsiineja. Anananasta syön purkista, esim. rahkan kanssa välipalana tai iltapalaksi. Pakastevihanneksissa on nykyään todella paljon valikoimaa, joten jokaiselle varmasti löytyy oma lemppari. Itse olen tykästynyt uunijuureksiin, joita myös saa valmiina kaupan pakastealtaasta. Ei muutakuin uunivuokaan tai pellille, loraus öljyä ja mausteita, sitten vain uuniin. Tosi usein kun paistan kanaa tai jauhelihaa, paistan samalla pannulla myös jotain pakastevihanneksia. Mausteita ja suolaa täytyy muistaa laittaa, muutenhan ne ei välttämättä maistu. Pakko myöntää, että joskus reilu kymmenen vuotta sitten nuorena ja vielä vähä pihalla näistä ravintohommista, yritin popsia mikrossa lämmitettyjä pakastevihanneksia ilman mitään mausteita tai edes suolaa. Kumma juttu kun ei meinannut maistua… Yhtenä vinkkinä voisin sanoa, että ei kannata väkisin yrittää syödä sellaista, mikä oikeasti saa oksennuksen nousemaan kurkkuun. Olen siis kuullut tätäkin paljon, että jotkut vihannekset alkaa oksettaa. Silloinhan siinä ei ole mitään järkeä. Terveellisesti syömisessä ei ole tarkoitus, että väkisin syödään oksennus kurkussa sellaista mistä ei tykkää!
Se minkä itse näkisin tärkeänä tässäkin, on motivaatio. Eli jos elämäntapoja ja ruokailutottumuksia halutaan muuttaa, tulee miettiä mitä on valmis tekemään sen eteen, että onnistuu. Jos on jo valmiiksi sillä asenteella, että hyi helvetti en voi sietää MITÄÄN kasviksia enkä vihanneksia, niin tuleeko homma onnistumaan? Omaa ajattelutapaa ja asennetta voi koittaa muuttaa. Kuten jo aikaisemmin totesin, valinnanvaraa on niin paljon, että jos jokaiselle ei löydy jotain sopivaa niin on kyllä ihme. Rohkeasti ja ennakkoluulottomasti vain kokeilemaan! Mausteita, öljyä, eri valmistustapoja vain kehiin. Kannattaa tutkia ja ottaa selvää, kokeilla ja ottaa vinkkejä vastaan.
No se niistä sitten. Syönhän toki muutakin kuin vihanneksia ja kasviksia. Pääsääntöisesti syön viisi tai kuusi kertaa päivässä, noin 2-4 tunnin välein, toki välillä ruokailuväli voi venähtää. Aamut alkaa lähes aina puurolla, on alkanut jo viimeiset kymmenen vuotta ainakin. Puuroon laitan aina jotain proteiinia lisäksi, yleensä raejuustoa, mutta joskus myös suklaaheraa. Lisäksi marjoja tai vaikka banaania. Marjoja heitän aina silmämääräisesti, ehkä noin 100g. Raejuustoakaan en punnitse, noin 3 rkl sitä tulee lapattua lautaselle. Lisäksi puurossa on vielä jotain siemeniä tai sitten laitan maapähkinävoita teelusikallisen. Jos olen aamuvuorossa, syön pienen välipalan aamukahvilla jotta jaksan lounaaseen asti. Mulla alkaa aamuvuoro siis jo klo 7 ja lounas on klo 11-11.30 välillä. Klo 9 aikoihin siis syön yleensä rahkan ja banaanin tai leipää. Voin suositella kyllä tätä aamun pientä ”välipalaa” ainakin niille, jotka aikaisin aloittavat työpäivän. Jos aamupala syödään jo klo 6-6.30 välillä, niin lounaaseen mennessä nälkä on kasvanut jo aivan jäätäväksi. Lounas ja päivällinen mulla on yleensä aika samanlaiset, joka aterialla on proteiinia, hiilihydraattia ja sitä vihannesosastoa sekä jotakin hyvälaatuista rasvaa. Aika usein syön riisiä ja kanaa sekä salaattia, jossa oliiviöljyä tai kevyttä salaatinkastiketta. Jauheliha ja peruna on myös hyvä yhdistelmä. Tonnikalasalaatti, jossa on myös pastaa, toimii. Vieläkään en ole superkokki, mutta nykyään tulee kokeiltua erilaisia ruokia ja etsittyä vinkkejä ruoan laittoon aiempaa enemmän. Esimerkiksi yksi lemppariruokani on jauhelihapullat nautajauhelihasta sekä bataatista tehdyt ranskalaiset. Broilersuikaleista ja wokkivihanneksista tulee hyvää, kun maustaa hyvin. Ja ootteko koskaan kokeilleet kesäkurpitsalasagnea? Netti on pullollaan hyviä reseptejä, joten ei muutakuin testaamaan niitäkin!
Lounaan ja päivällisen välissä syön päivästä riippuen vielä välipalan, yleensä sekin on joku rahka ja ehkä banaani tai omena. Iltapala on päivän viimeinen ateria ja se on melkeenpä yhtä tärkeä kuin aamupala. Tyhjällä mahalla nälissään ei kyllä uni tule ainakaa meikäläisellä. Iltapalalla syön yleensä pari leipää tai puuroa, joskus teen munakasta tai smoothien. Tämäkin riippuu vähän päivästä. Aikaisemmin en ole syönyt puuroa iltapalana, mutta tänä syksynä oon innostunut siitäkin.
Eli mun päivän ateriarytmi on aikalailla seuraavanlainen:
– aamupala
– välipala
– lounas
(- välipala)
– päivällinen
– iltapala
Ja mun ruokakaapeista löytyy yleensä ainakin seuraavat jutut:
– kaurahiutaleita, kauraleipää, maissikakkuja
– riisiä, pastaa, perunaa
– kanaa, paistijauhelihaa, tonnikalaa
– raejuustoa, rahkaa, proteiinivanukasta, kananmunia, herajauhetta
– marjoja, hedelmiä
– oliiviöljyä, maapähkinävoita, cashewpähkinöitä, oivariinia
– tuoreita vihanneksia, pakastevihanneksia
– mausteita, vähäsokerisia maustekastikkeita
Tässä postauksessa ei varmasti tullut kenellellekkään välttämättä mitään uutta, mutta tässä siis vastaus siihen mitä mä tällä hetkellä syön. Eli aivan tavallista perusruokaa syön useita kertoja päivässä :) Suunnittelen ja pyrin ostamaan kaiken tarvittavan seuraavalla viikolle etukäteen, sekä valmistamaan ruokia useaksi päiväksi etukäteen. Tämä helpottaa arjessa ja säästyy aikaa (ja rahaa), kun ei tarvitse joka päivä käydä kaupassa eikä miettiä mitä tänään syötäisiin. Nämä ruoka-asiat ei oikeasti ole mitenkään vaikeita, ne vaativat vaan aluksi vähän vaivaa ja ajatustyötä, sekä motivoitumista siihen, että voi oppia ja osata syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Ajan kanssa asiat sitten sujuu kuin itsestään, kun niistä tulee osa arkea ja rutiineja.
Ja sitten viimeisimpänä muttei vähäisempänä: Saa ja pitääkin välillä herkutella! Homma ei siihen kaadu, jos vaikka kerran viikossa syö jotain herkkuja. Kyse on vähän isommasta kokonaisuudesta, joten jos vaikka 90% ajasta syöt hyvin, niin pieni herkutteluhetki ei venettä kaada.
Neenu <3