Elämää uhmaikäisen kanssa

Kaveri kirjoitti kolumnin uhmaiästä ja siihen suhtautumisesta.

Meidän kuopuksellamme on aikamoinen uhmavaihe meneillään juuri nyt. Hän on myös triosta ensimmäinen, jota ei yleensä pysty harhauttamaan tai esimerkiksi huumorin avulla jekuttamaan kärjistyneistä tilanteista ulos.

hiihtäjä.jpg

Kaikeksi onneksi meillä on juuri nyt aika hemmetin kiireistä. Puuhaa ja säätöä on aamusta iltaan niin paljon, ettei oikein kenelläkään ole aikaa jäädä kovin pitkäksi aikaa talkoilemaan nelivuotiaan kanssa. Väki tulee ja menee kuin siinä tarinoiden ”entisajan maalaistalossa” ikään, ja lapsparka joutuu aina ennemmin tai myöhemmin kokoamaan itsensä ja jatkamaan elämäänsä, koska muut menivät jo menojaan ja läksivät hommilleen.

Kyllä häntä kuunnellaan, ja luontaisetuna hänellä on jopa enemmän kuuntelevia korvia kuin hänen sisaruksillaan aikoinaan oli. Mutta ajat nyt vain ovat sellaiset, ettei yhdelle uhmakohtaukselle voida antaa tolkutonta huomioarvoa.

Aikamme me aina selvitämme kulloistakin tilannetta. (Meillä on perheessä myös murrosikäinen, joten kärsivällisyytemme ja keinovalikoimamme alkavat olla panttivankineuvottelijoiden tasolla.) Joskus asiat selviävät kohtuullisessa ajassa. Joskus taas uhmaikäinen toimii itselleen lajityypillisellä tavalla, eikä osaa lopettaa.

Silloin teemme hänelle selväksi, että olemme saatavilla ja kuulolla heti kun hän haluaa jutella tai tahtoo vaikkapa syliin. Sitten lähdemme puuhiimme: ripustamaan pyykkejä, jatkamaan kellarin remonttia, kuulustelemaan koululaiselta koealuetta, kasaamaan kirjahyllyä tai mitä nyt milloinkin. Juniori joko tulee perässä tai, itselleen ominaiseen tapaan, jää niille sijoilleen murjottamaan.

Yleensä hän sitten, aikansa kiukuttuaan ja jupistuaan, liittyy muina miehinä muiden seuraan. Hän saattaa palata kiukun aiheuttaneeseen asiaan vielä uudestaan, melkein poikkeuksetta tässä vaiheessa jo aika rakentavaan sävyyn, tai usein me aikuisetkin siihen vielä palaamme ja kyselemme että mitkä fiilikset kaverilla…

Tällä tavalla asia saadaan ”puhuttua halki” siinä töiden ja hommien lomassa lopullisesti, eikä mikään jää painamaan mieltä. Kasvatusfilosofiaamme, jos nyt sellaisesta voi puhua, kuuluu, ettei lasta jätetä ikinä selviämään voimakkaista tunnetiloistaan yksin, vaan heidät avitetaan selvemmille vesille keskustelun keinoin. (Joskus ihan halauskin riittää.) Uskomme, että on vanhempien tehtävä jeesata etenkin pieni lapsi tunnekuohujen jälkeen takaisin tasapainoon. Ja antaa tunteille ymmärrystä ja oikeutusta.

Itse asiassa uskon, että se on tärkeää vielä isommankin lapsen kanssa, ja totta puhuen usein aikuistenkin ihmissuhteissa. Validointi on tärkeää!

Mutta siihen, että nelivuotiaan absurdi uhmakohtaus (sellaisinahan ne aikuisille ja isoille sisaruksille usein näyttäyttyvät, vaikka lapsen omassa mielessä motiivi voi olla selkeä) seisauttaisi koko viisihenkisen perheen arkiaamun tai arki-illan, jonka on vähän pakko edetä kuin juna, ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta. Meillä on kaikilla paljon tekemistä, ja niin se vain taitaa olla, että jos sattuu syntymään perheen kolmanneksi lapseksi, syntyy keskelle elämää.

Siinä on haittapuolensa ja siinä on hyvät puolensa.

Miten teillä muilla; millaisia liikesarjoja uhmaikä on teidä perheissänne aiheuttanut ja kuinka olette siihen suhtautuneet?

Suhteet Ystävät ja perhe Mieli Vanhemmuus

Mitä syön ja en syö

Emmi kirjoitti vegaanihaasteen haasteista niin hyvin, että jäin miettimään omaa ruokavaliotani ja ruoan roolia arjessani.

smoothie1.jpg

Olen viimeiset lähes kuusi vuotta ollut työssäni enemmän tai vähemmän koko ajan tekemisissä ihmisten terveyden, ruokavalioiden ja ravitsemuksen kanssa – pohtimatta samalla juurikaan sitä, mitä itse syön. Suhteeni ruokaan taitaa olla aika mutkaton.

Minulla ei ole kummoisia allergioita tai yliherkkyyksiä, mutta koivujen siitepölyaikana vältän tiettyjä hedelmiä ja pähkinöitä ristireaktioiden vuoksi.

Vaikka olen sekasyöjä, ruokavalioni on vakiintunut varsin lakto-kasvispainotteiseksi. Kalaa syön 1-2 kertaa viikossa, samoin lihaa. Kananmunia syön sellaisenaan ääriharvoin, mutta paistan joskus munakkaan, enkä kovin tarmokkaasti välttele ruokia, joissa kananmunaa on käytetty. Munani ostan tietenkin luomuna.

Vältän broileria ja porsaanlihaa. Osin eettisistä syistä, osin siksi, että ei vain maistu. Haluaisin suosia nykyistä enemmän hirvenlihaa, jota onneksi saammekin usein. Pidän hyvin valmistetusta lampaasta, mutta syön sitä vain pari kertaa vuodessa. Noin kerran puolessa vuodessa syön työlounaalla jauhemaksapihvin, JOS saatavilla on myös puolukkaa sen kanssa.

Hätätapauksessa syön vaikka nakkeja tai kalapuikkoja, no big deal.

smoothie2.jpg

Viikottaiset lihapitoiset ateriat koostuvat lähes aina kotona (lapsiperäisistä syistä) kiireessä hotkaistuista a) jauhelihakastikkeesta, b) lihapullista tai c) makaronilaatikosta/lasagnesta. Jos joku kokkaisi minulle niiden sijaan valmista vegesapuskaa, valitsisin empimättä sen. Tässä elämänvaiheessa on usein pakko vain tankata ennen seuraavaa siirtymää; aikaa viisi minuuttia. Jos kotoa ei löydy siinä hetkessä pestoa tai pinaattilättyjä, syön kyllä sen makaronilaatikon mukisematta.

Jos missään ikinä on tarjolla kasvisvaihtoehto, päädyn usemmiten siihen. Olipa kyse sitten työpäivän aikana syödystä lounaasta, pakastepitsasta tai fine dining -illallisesta. Poikkeuksia ovat:

  • ravintolaillat, jolloin yhtäkkiä haluan syödä hyvän pihvin (ehkä kerran vuodessa)
  • harvakseltaan syödyt hampurilaiset (oikeasti hyviä vegepurilaisia saa suositella!)

Pääasiassa en lihaa kaipaile. Kalaakin syön lähinnä velvollisuudentunnosta. Jos saisin tässä ruuhkavuosiarjessa yhtään enemmän hyviä rasvoja muualta, valitsisin toisin.

Usein arjessa iso osa ruokavalinnoistani on vegaanisia, mutta en ole luontevasti osannut luopua kaikista maitotuotteista. Kaura-, soija- tai mantelimaito käy minulle hyvin kahvin kanssa. Kotona lorautan kahviin yhtä helposti kuopuksen luomukevytmaitoa kuin toisen koululaisemme kauramaitoa. Sama smoothieissa, joiden suurkuluttaja olen. Ja kaurakerma korvaa mielestäni ruoanlaitossa tavallisen kerman suorastaan loistavasti. Jugurttien kanssa olen enemmän kiinni tavoissani. Pidän kyllä maustetuista soija- ja kaurajugurteista, mutta tykkään ennemmin syödä maustamatonta, kreikkalaistyyppistä jugurttia. Sille en valitettavasti ole vielä löytänyt itselleni kyllin hyvin maistuvaa vegeversiota.

smoothie3.jpg

Juusto on paha. Monen kaltaiseni tavoin kannan alituista huonoa ekologista omatuntoa juustojen syömisestä. Silti juusto löytää lähes päivittäin tiensä leipäni päälle, usein myös viinilasillisen seuraksi, ja muodossa tai toisessa myös ruoanvalmistukseen. Rakastan vanhaa goudaa, manchegoa, parmesania, brietä, sinihomejuustoa, fetaa, halloumia, mozzarellaa, vuohenjuustoa… Olen ollut lasten allergioiden vuoksi imetysaikoina pitkillä maidottomilla dieeteillä, ja testaillut kyllä huolella vegaaniset vaihtoehdot. Hienoa on se, että tuotekehitystä tapahtuu… Mutta silti: toistaiseksi olen mieluummin ilman.

Varovasti olen ajatellut kuitenkin vähentäväni juustojen syömistä. Helpoin konsti minulle olisi varmaankin jättää juustot pois arkileipien päältä. Mikä vain levite, tomaatti, kurkku, salaatti ja paprika kruunaavat kyllä hyvän leivän. Ja huonoa leipäähän ei kannata syödä ollenkaan.

Mistä päästäänkin siihen leipään ja muihin viljatuotteisiin. Syön leipää. Rakastan puuroja. En vältä viljoja. Luonnostani karttelen arjessani vehnää, koska en ole lapsenakaan tottunut sitä ylenmäärin syömään. Parhaiten maistuvat kaura ja ruis. Pastani ja pitsani syön silti mieluiten vehnäpohjaisina. Ja usein otan pullan, jos sellaista tarjotaan. Ja voin hyvin ostaa Pyynikin näkötornilta munkin. Enkä kieltäydy juhlissa täytekakusta. En ylipäänsä tapaa kieltäytyä mistään, mitä minun tekee mieli. Kohtuus on hyvä ohjenuora.

Noin muutoin en ole oikein sokeristen herkkujen ystävä. Karkit ja keksit tuntuvat omassa elämässäni jotenkin vähän… turhakkeilta. Harvoin tunnen niitä kaipaavani. Jäätelöäkin syön lähinnä kesäisin. Sen sijaan herkuttelen punaviinin, niiden juustojen, suolaisten piirakoiden, suolakeksien tai ruislastujen ja pähkinöiden parissa, ja kansanterveydellisesti ajateltuna moinen on vähintään yhtä turmiollista kuin sokerin syöminen. Niinpä yritän pitää noiden syntisten paheideni osalta sekä määrät että kerrat jokseenkin kurissa ja täyttää edes puolet herkkutarjottimesta hedelmillä tai kasviksilla. Siis yritän…

Näitä en syö lainkaan:

  • leikkeleitä
  • kinkkua
  • äyriäisiä (ravut, katkaravut, simpukat, etanat…)
  • sieniä
  • silliä, graavilohta, sushia
  • kvinoaa, kuskusta

Ensimmäisiä en ole syönyt koskaan. Ei vaan jotenkin kiinnosta. Viimeiset kaksi menettivät makunsa jo edellä mainittujen, lasten allergioiden vuoksi noudatettujen, imetysdieettien myötä. Liika on liikaa.

Näitä syön jatkuvasti:

  • salaatti, kurkku, tomaatti
  • kaikki marjat
  • hedelmät kuten banaani, rypäleet, ananas, melonit, sitrushedelmät
  • kaikki mahdolliset juustot
  • ruisleipä, näkkileipä, hapankorput, palttoonnapit
  • pikapuurot
  • maustamaton jugurtti
  • riisi, pasta ja peruna
  • juurekset
  • kasvissosekeitot
  • avokadot
  • pavut
  • pestot ja tahnat
  • pähkinät ja siemenet
  • muiden valmistamat vegesapuskat
  • smoothiet

Smoothieita rakastan aivan vilpittömästi. En ole mikään kummoinen terveysintoilija, mutta smoothieiden tehokkuus kiehtoo. Elämä tuppaa olemaan pikkuisen kiireistä, ja saan suurta tyydytystä siitä, kun kietaisen 3 dl terveellisiä ravintoaineita huiviin kahdessa minuutissa – käytettyäni annoksen valmisteluun toiset huikeat kaksi minuuttia.

Lisäksi minusta on ihana pilkkoa hedelmiä ja kasviksia. Olen myös kova muija säilömään marjoja pakkaseen. Enpä tiedä… Jos olen rehellinen, voisin varmaan hyvin elää arkea yksinomaan erilaisten smoothieiden ja ruisleivän voimin.

smoothie4.jpg

Viikonloppuisin kaataisin ison lasin punaviiniä ja leikkaisin kaveriksi ison kimpaleen hyvää juustoa. Tarvitseeko ihminen muuta?!

Suhteet Oma elämä Liikunta Vastuullisuus