Aikuislukio vs. Päivälukio

Hei vaan kaikille!

 

Tänään ajattelin kirjoitella aikuislukiossa opiskelun ja päivälukiossa opiskelun eroista. Pohjustuksena se, että itse olen opiskellut päivälukion puolella 8/2014-10/2016 ja nyt aikuislukiossa 8/2018 alkaen. Ja päivälukion jouduin keskeyttämään terveydellisten syiden vuoksi ja sen jälkeen olen opiskellut 10/2016-6/2017 ammattiopistossa media-assistentin tutkinnosta osan, mutta keskeytin sen vuoksi, ettei se ollut ollenkaan oma juttuni ja lisäksi olen opiskellut kansanopistossa Kälviällä 8/2017-5/2018 tanssitaiteenlinjan. Voisin joskus kirjoitella myös siitä, millaista oli opiskella kansanopistossa, jos aihe kiinnostaa?
Mutta nyt tämän päivän aiheeseen eli siihen millaista on opiskelu aikuislukiossa vs. opiskelu päivälukiossa.

Päivälukiossa kursseja täytyy opiskella yhteensä 75, kun taas aikuislukiossa vastaava määrä on 44/48, riippuen onko suorittanut jo aiemmin lukio-opintoja ja että kaunko siitä on aikaa. 

Toinen pointti kursseihin liittyen on se, että päivälukiossa etenkin valinnaisia aineita on mahdollista opiskella paljon enemmän, mutta vastaavasti pakollisten kurssien määrä on suurempi. 

Päivälukiossa sitä omaa vastuuta on paljon vähemmän kuin aikuislukiossa, vaikka päivälukiossakin määrä kasvaa peruskouluun verrattuna paljon. Ja vaikka kumpikin sekä päivä, – että aikuislukio on vapaaehtoista, on päivälukion puolella ainakin oman kokemukseni mukaan enemmän pakollisia tehtäviä, jotta kursseista pääsee läpi. Aikuislukiossa opiskelu on paljon vapaampaa, eikä pakollisia tehtäviä ole juuri lainkaan. On toki jonkun verran, mutta koe määrittää suurimman osan arvosanasta.

Päivälukiossa ei ole yleensä mahdollista opiskella esimerkiksi etänä, mutta aikuislukioista se mahdollisuus löytyy. Lisäksi aikuislukiossa opiskelu tapahtuu aina illalla, ellei sitten ole etäopiskelijana (niin kuin itse olen, toki käyn melko paljon opintoja myös iltaopintoina, kun kaikkia kursseja ei etänä järjestetä), kun taas päivälukiossa opiskelu tapahtuu nimensä mukaisesti päivällä. 

Lisäksi aikuislukiossa tunteja on paljon vähemmän kuin päivälukiossa, joten aikuislukiossa poissaoloja saa kerryttää paljon vähemmän kuin päivälukiossa. 

Aikuislukiossa myöskin on vastavasti todella paljon itsenäistä opiskelua, kun taas päivälukiossa kotona ei tarvitse tehdä ihan niin paljon työtä, toki sielläkin sitä työtä pitää tehdä, jotta pärjää opinnoissa kunnialla. 

Tässä joitain asioita mainittuna, miten itse olen kokenut aikuislukion ja päivälukion eroja. Asioita olisi varmaan enemmänkin, mutta juuri nyt ei tule muuta mieleen. 

Kiitos, kun luit postauksen!

<3: Alexandra

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *