Kun iso mies itkee
On pysäyttävä näky, kun iso mies itkee. Ja on ihan hirveää, että se on niin pysäyttävää. Reaktiomme kun kertoo siitä, miten harvinaista on nähdä miehen ilmaisevan tunteitaan – eli miten selväksi meille kaikille on tehty, ettei miesten muka kuulu tehdä niin. Että tosimies ei tunteile eikä sure. Kaikille taitaa olla ilmiselvää, miten paljon pahaa oloa tällaisilla käyttäytymismalleilla padotaan, miten paljon kärsimystä siitä seuraa. Tai jos ei vielä olekaan, niin se selviää viimeistään The Work -dokumentista.
Dokkari kuvaa Folsomin vankilassa kokoontuvaa terapiaryhmää, jossa pitkäaikaisvangit ja siviilit käyvät yhdessä läpi tunteitaan ja käsittelevät menneitä haavojaan. Sessiot ovat rankkoja ja niihin osallistuvien miesten yhdessä tekemä työ, the work, todellakin menee tunteisiin – sekä terapiaan osallistujilla että katsojalla.
kuvakaappauksia the work -dokumentista yle areenasta.
Dokumentin miehet vuoroin sanoittavat tunteitaan todella tarkasti ja kaunopuheisesti, vuoroin huutavat raa’alla tavalla ulos kipua ja itkua, joka on jäänyt vuosikausiksi piiloon kovan kuoren alle. Heidän tarinoistaan käy hyvin selväksi, että jos jo pienille pojille opetetaan, etteivät he saa ilmaista suruaan, pettymystään ja pelkoaan, mutta että aggressio kyllä on miehille sallittua… No, seuraukset ovat usein traagisia niin henkilökohtaisella tasolla kuin laajemminkin.
Kun ihmisen tunneilmaisun skaalaa rajoitetaan siksi, että vain tiettyjen tunteiden katsotaan sopivan tietyn sukupuolen edustajan repertuaariin, keinoja jää vain vähän. Kuten yksi Folsomin miehistä sanoo: “En halua olla väkivaltainen, mutta se on se mitä osaan.”
Miesten kertomuksia kuunnellessa ei voi olla miettimättä vankilajärjestelmää ja mahdollisuuksien epätasa-arvoa, ja lisäksi toksista maskuliinisuutta sekä sitä, miten se syntyy ahtaista sukupuolirooleista ja käsityksestämme siitä, millainen mieheksi määritelty ihminen saa olla. Näistä sukupuolirooleista ja niihin perustuvista odotuksista syntyy järkyttävät määrät haitallisia käytösmalleja, ja The Work tekee hyvin selväksi sen, miksi feministinen taistelu konservatiivisten sukupuoliroolien hylkäämiseksi on niin valtavan tärkeää.
Ja kun iso mies romahtaa lattialle itkemään itkua jota ei ole voinut vuosikymmeniin itkeä, katsojakin itkee, ja lisäksi tuntee luissaan ja ytimissään, miksi on niin tärkeää, että sama sallitaan kaikille. Kukaan meistä ei ole nin vahva, että voisi jaksaa ilman että saa ilmaista tunteitaan. Meidän täytyy rakentaa sellainen maailma, jossa se on sallittua aivan kaikille, sukupuoleen katsomatta.
The work on katsottavissa yle areenassa vielä viiden päivän ajan.
Jatk alukemista.
tosimiehen lokero on liian ahdas
Incel-miehet tarvitsevat feminismiä
meidän kaikkien pitäisi todellakin olla feministejä
seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.