Dear Eki, tai: Pussaamalla ei voi tulla raskaaksi

No Sex and the City

Muistatteko vielä Suosikki-lehten legendaarisen palstan nimeltä Bees & Honey? Minä ja ystäväni ainakin tapasimme teinivuosinamme lukea palstan kysymyksiä ja vastauksia kuin raamattua konsanaan. Saattaapa muuten hyvinkin olla, nyt kun asiaa oikein ajattelee, että sain myös ensimmäiset seksitietoni samaiselta palstalta. Sieltä opittiin ainakin se monia mietityttänyt asia, että pussaamalla ei voi tulla raskaaksi. Mikä helpotus!

Eikö muuten tulekin Eki-sedän partaisen naaman näkemisestä yhä oikein tuttu ja turvallinen olo?

Ekillä, jonka oikea nimi on Erkki-Pekka Helle, on siis ehdottomasti paikkansa lämpimissä nuoruusmuistoissani. Ilahduinkin suuresti löytäessäni Ylen Elävästä arkistosta parin vuoden takaisen pätkän, jossa Ekiä haastatellaan. Samalla innostuin googlaamaan aihetta enemmänkin ja luin muun muassa vuonna 2005 Ylioppilaslehdessä julkaistun artikkelin nimeltä Teinien turvaverkko. On jännää saada lisätietoa jostakusta, jonka on ikään kuin tuntenut vuosia tämän painettujen sanojen kautta, mutta joka on samalla ollut olemassa vain kuvana lehden sivulla. Niin ja niinä hyvinä neuvoina, tietty. On Ekin ansiota, että jo useampi sukupolvi tietää ettei saunan lauteilla pojan jälkeen istumisesta voi tulla raskaaksi siitäkään. (Ja kylläpä sitä raskautta onkin silloin pelätty, melkein kuin avaruusolioiden invaasiota tai jotakin muuta maailman mahdollisesti lopettavaa katastrofia.)

Haluaisinkin nyt täältä nostalgisten muisteloideni keskeltä kiittää omalta osaltani Ekiä kaikista tämän Suosikki-vuosista. Moni asia olisi ollut paljon vaikeampaa ilman Ekiä. Eikä pelkästään seksiin ja omaan kroppaan liittyen - kasvatuksellisten neuvojensa lisäksi tämä kun on antanut meille myös kieleemme elämään jääneet ilmaisut “Dear Eki” ja “onks normaalii?!” Ja näiden hienojen sanojen vuoksi maailma on taas hieman parempi paikka.

 

Kuva: ylioppilaslehti.fi

Kommentit

jermia
Itärajapakolainen

Oi, ihana Eki, joka vastaili kiltisti kaikkiin "onks normaaliiiiii" -kysymyksiin :D Palstan kautta oppi kyllä monia uusia asioita. 

Jemina
No Sex and the City

Niinpä! Ainakin minä olisin varmaan ollut huomattavasti hömelömpi monien asioiden suhteen huomattavasti pidempään, jos Ekiä ei olisi ollut!

Nuvem (Ei varmistettu)

Varmaan ilahduttaa tieto,että Eki vieläkin vastaa nuorten kiperiin kysymyksiin, nykyään internetissä Ilta-Sanomien alla: http://www.iltasanomat.fi/kukatjamehilaiset

Jemina
No Sex and the City

Miten minulta olikin voinut mennä tuollainen tieto ohi! Kamalaa! Suurkiitos siis vihjeestä, taidan jatkaa muistojen verestämistä lukemalla Ekin uusia vastauksia. Ne kun tuntuvat sekä sävyltään että asiasisällöltään olevan ihanan muuttumattomia.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Oih, Eki! Minunkin nuoruusvuosieni faktalähde oli Bees & Honey. Tosin joskus sitä luettiin kavereiden kanssa myös huumorimielessä (jälkikäteen ajatellen se oli kyllä aika ilkeää), kun joka numerosta löytyi ainakin yksi kysymys joka tuntui olevan enemmän suunnattu selvänäkijälle kuin lääkärille à la "aina joskus särkee päätä, mistä johtuu ja onx normaalii???!!!" Mutta niihinkin toki Eki oli osannut vastata ystävällisesti että ei voi kuule tietää mistä johtuu, mutta tuskin on vakavaa :)

Jemina
No Sex and the City

Totta, Eki vastaili aina kovin ystävällisesti. Vaikka monista kysymyksistä, ja etenkin juuri tuollaisista, tuli kyllä samalla vähän surullinen olo. Sillä kyllähän sitä toivoisi, että nuoret uskaltaisivat puhua asioista vanhemmilleen sen sijaan että kokisivat lehden lääkäripalstan ainoana mahdollisena apuna. Mistäköhän sekin johtuu, ettei perheissä oikein kehdata puhua, etenkään ruumiiseen liittyvistä asioista?

Vierailija (Ei varmistettu)

Tiukalla mutu-keittiöpsykologialla mietin läpi tuntemani tällä hetkellä teini-ikäänsä elävät ihmiset. Mutkattomin suhde vanhempiinsa tuntuu olevan niillä, joilla on suht' itsevarmat ja avoimet vanhemmat, joilla on selkeästi myös "omia juttuja" elämässään. Vetäisin tästä ehkä johtopäätöksen, että jos a) vanhempi ei heitä erityisen tiukkapipoista tai tuomitsevaa läppää yleisesti, niin sille on helppo puhua ja b) jos vanhempien kanssa on muutakin yhteistä kiinnostavaa puhuttavaa kuin vain perheen piirissä tapahtuvat asiat, niin sille on ehkä sitten helpompi jutella henkilökohtaisista asioistaankin.

Omaakin teiniyttäni muistellen väittäisinkin, että vanhemmilla on tässä se kaikkein suurin vaikutus, ja lapsi kyllä osaa lukea rivien välistäkin, että mistä voi puhua ja mistä ei... Osansa on kyllä varmasti myös sillä, että teini-iässä joidenkin mielestä ihan kaikki asioista keskusteleminen (siis ns. vakavista asioista, ei vaikkapa kynsilakasta) on jotenkin noloa, eikä niitä keskusteluja osaa mitenkään aloittaa, vaikka vanhemmat olisivat ihan valmiitakin juttelemaan. Ja sitten taas jotkut ihmiset on oikeasti vaan huonoja keskustelemaan yhtään mistään, koska eivät osaa kuunnella toisia.

Vattu

Oi Eki! Hän on vastannut isosta osasta minunkin seksuaalikasvatusta. Ihan paras! Ja oli kiva tietää teininä olevansa normaali.

Jemina
No Sex and the City

Joo, teininä se että joku vahvisti oman normaaliuden oli oikein erityisen tärkeää. Vaikka nyt kun asiaa oikein ajattelee, niin taitaahan se kyllä olla tärkeää yhä edelleen, vaikkakin ehkä vähän eri tavalla. Mistäköhän löytyisi meille aikuisille oma Eki?

marietta

Ekin suurin kompastuskivi oli mielestäni aina kuukautisten kutsuminen mensuiksi.

Jemina
No Sex and the City

Mensut! Miten... ysäriä. :D

Kommentoi