Feministinen miestenlehti Samu

No Sex and the City

Aikakauslehtien kategorointi on omituisesti sukupuolittunutta. Naistenlehdistä puhuessamme tarkoitamme yleensä laajahkoa aihepiiriä käsitteleviä lehtiä, joissa yhdistyvät muoti, lifestyle, kulttuuri ja joskus jopa yhteiskunnalliset aiheet; miestenlehti-sana sen sijaan herättää mielikuvan kiskan ylähyllylle jemmatuista suttuisista pornolehdistä. Olisiko meidän siis jo aika päivittää miestenlehden kertakaikkisen vanhentunut käsite? No kyllä olisi, tuumivat feministisen Samu-lehden tekijät - ja pistivät sitten pystyyn suomalaiselle lehtikentälle ihan uudenlaisen, raikkaan projektin.

Samun ensimmäisen numeron pääkirjoituksessa Samun kerrotaan syntyneen halusta tehdä sekä miestenlehden käsitettä että yleistä mieskuvaa laajentavaa lehteä. Lehdessä halutaan keskustella muun muassa miessukupuolen monimuotoisuudesta. "Samu on uusi, kiinnostava ja kaunis lehti miessukupuolesta, sen merkityksestä, moninaisuudesta ja ilmenemismuodoista. Millaista on olla mies nyt ja millaisena mies nähdään? Lisäksi lehti esittelee kiinnostavia tyyppejä ja uusia ajatuksia miessukupuolesta. Nyt jos koskaan on aika entistä voimakkaammin kyseenalaistaa perinteisiä sukupuolirooleja, jotka pahimmillaan vahingoittavat paitsi yhteiskuntaa, myös siinä eläviä ihmisiä", listataan lehden nettisivuilla. Samu julistautuu myös avoimen feministiseksi lehdeksi. Koska monet kuvittelevat edelleen, että mies ei voisi olla feministi, on erittäin rohkea veto brändätä miesaiheisiin painottuva lehti tällä tavalla. Hatunnosto siis Samulle siitä, että tekijäporukalla on ollut moiseen munaa (heh heh).

Hyvän konseptin lisäksi Samu on myös täynnä mielenkiintoista sisältöä. Kuten kaikkien laadukkaiden lehtien kohdalla, Samun jutut kiinnostavat todennäköisesti monenlaisia lukijoita sukupuoleen katsomatta. Ensimmäisen numeron aiheisiin kuuluvat muun muassa Congrats, you have an all male panel-projektista tunnetun tutkija Saara Särmän haastattelu, valokuvaaja Kaisu Joupin valokuva-artikkeli kohtukuoleman kohdanneista miehistä, juttu 15-vuotiaasta drag queenista, toinen miesten kohtaamasta katuväkivallasta, sekä sokerina pohjalla kuvia oululaisten ikämiesten balettiryhmästä. Siis kuinka kipeän siisti yhdistelmä erilaisia aiheita! Viimeisen esimerkin kohdalla on tosin myönnettävä, että jäin kaipaamaan kuvien yhteyteen myös pientä esittelykappaletta enemmän tekstiä, aiheeseen kun olisi ollut ihanaa sukeltaa pelkkiä kuvia syvemmälle.

Pientä kritiikkiä antaisin Samulle lehden taitosta ja aivan erityisesti sen häiritsevän suuresta fonttikoosta, joka herätti minussa mielikuvia huononäköisille tai esikouluikäisille suunnatusta materiaalista. Jos teksti taitettaisiin edes hieman pienemmäksi, mahtuisi lehteen enemmän asiaa, ja se olisi näin kiinnostavien aiheiden kanssa vain ja ainoastaan hyvä juttu. Lisäksi (ja nyt mennään kyllä nillittämisen puolelle) päätös jättää tekstipalstojen oikeat reunat tasaamatta teki etenkin pidemmistä artikkeleista mielestäni hieman sotkuisen näköisiä. Itse lukukokemukseen nämä seikat eivät toki vaikuta, mutta muuten visuaalisesti selvästi todella pitkälle harkitussa paketissa ne pistivät ikävästi silmään.

Kaikenkaikkiaan Samu on ehdottoman positiivinen, reipas ja räväkkä uusi tulokas suomalaiselle lehtikentälle. Kaipaamme ehdottomasti monipuolisempaa näkemystä mieheyteen ja ihmisyyteen ylipäänsä. Samun kehityskaari voi jatkua tästä ensimmäisestä numerosta vain ja ainoastaan nousujohteisena, ja niinpä lehden tulevaisuudelta voitaneen huoletta odottaa jotakin todella päräyttävää. Minä ainakin kipitän ostamaan myös Samun seuraavan numeron heti sen ilmestyessä!

 

Jos sinäkin innostuit Samusta, sitä voi tilata postikuluineen vähän vajaa 15 euron hintaan lehden nettikaupasta. Pääkaupunkiseutulaiset puolestaan voivat hakea oman kappaleensa hieman halvemmalla ainakin helsinkiläisestä Nide-kirjakaupasta.
 

Kommentit

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Tämä oli kyllä tosi raikas uusi tuttavuus ja mielenkiinnolla jään seuraamaan, mihin suuntaan lehti vielä kehittyy. Täsmälleen samat asiat minuakin kyllä häiritsivät tuossa taitossa. 

Jemina
No Sex and the City

Ihanaa kuulla etten ole ainoa taittonillittäjä! Vaikka kyse onkin sinänsä ihan pikkujutuista, tällaiset estetiikkaseikat jäävät joskus häiritsemään oikein kovasti - etenkin kun tuntuu siltä, että ne olisi niin helppo korjata ja samalla ikäänkuin nostaa kokonaisuutta ihan uudelle levelille. Mutta jäämme siis odottamaan seuraavaa numeroa ja kaikella rakkaudella toivomaan että se taittokin vielä tarkentuisi!

CougarWoman
CougarWoman

Ja hei - tästä tykkää miehetkin! Tai ainakin Kasper (Strömman):

http://kasperstromman.com/2016/06/30/arvostelussa-miestenlehti-samu/

 

Jemina
No Sex and the City

Palaute lehdestä tuntuu tosiaan olleen yleisesti aika positiivista, joten toivoa sopii, että seuraava numerokin saadaan ja koko projekti jatkuu vielä pitkään!

 

Minksu
Pretty In Black

Jo pelkkä blogin nimi pakotti mut klikkaamaan itseni tänne! :D Ja en kyllä pettynyt, harvoin olen löytänyt blogista näin monipuolisia ja kiinnostavia aiheita! Jään ehdottomasti seurailemaan :)

http://www.lily.fi/blogit/pretty-black

Jemina
No Sex and the City

Kiva että löysit mestoille - toivottavasti tulet toistekin!

Kommentoi