Feministinen miestenlehti Samu

Aikakauslehtien kategorointi on omituisesti sukupuolittunutta. Naistenlehdistä puhuessamme tarkoitamme yleensä laajahkoa aihepiiriä käsitteleviä lehtiä, joissa yhdistyvät muoti, lifestyle, kulttuuri ja joskus jopa yhteiskunnalliset aiheet; miestenlehti-sana sen sijaan herättää mielikuvan kiskan ylähyllylle jemmatuista suttuisista pornolehdistä. Olisiko meidän siis jo aika päivittää miestenlehden kertakaikkisen vanhentunut käsite? No kyllä olisi, tuumivat feministisen Samu-lehden tekijät – ja pistivät sitten pystyyn suomalaiselle lehtikentälle ihan uudenlaisen, raikkaan projektin.

samu1.jpg

Samun ensimmäisen numeron pääkirjoituksessa Samun kerrotaan syntyneen halusta tehdä sekä miestenlehden käsitettä että yleistä mieskuvaa laajentavaa lehteä. Lehdessä halutaan keskustella muun muassa miessukupuolen monimuotoisuudesta. ”Samu on uusi, kiinnostava ja kaunis lehti miessukupuolesta, sen merkityksestä, moninaisuudesta ja ilmenemismuodoista. Millaista on olla mies nyt ja millaisena mies nähdään? Lisäksi lehti esittelee kiinnostavia tyyppejä ja uusia ajatuksia miessukupuolesta. Nyt jos koskaan on aika entistä voimakkaammin kyseenalaistaa perinteisiä sukupuolirooleja, jotka pahimmillaan vahingoittavat paitsi yhteiskuntaa, myös siinä eläviä ihmisiä”, listataan lehden nettisivuilla. Samu julistautuu myös avoimen feministiseksi lehdeksi. Koska monet kuvittelevat edelleen, että mies ei voisi olla feministi, on erittäin rohkea veto brändätä miesaiheisiin painottuva lehti tällä tavalla. Hatunnosto siis Samulle siitä, että tekijäporukalla on ollut moiseen munaa (heh heh).

Hyvän konseptin lisäksi Samu on myös täynnä mielenkiintoista sisältöä. Kuten kaikkien laadukkaiden lehtien kohdalla, Samun jutut kiinnostavat todennäköisesti monenlaisia lukijoita sukupuoleen katsomatta. Ensimmäisen numeron aiheisiin kuuluvat muun muassa Congrats, you have an all male panel-projektista tunnetun tutkija Saara Särmän haastattelu, valokuvaaja Kaisu Joupin valokuva-artikkeli kohtukuoleman kohdanneista miehistä, juttu 15-vuotiaasta drag queenista, toinen miesten kohtaamasta katuväkivallasta, sekä sokerina pohjalla kuvia oululaisten ikämiesten balettiryhmästä. Siis kuinka kipeän siisti yhdistelmä erilaisia aiheita! Viimeisen esimerkin kohdalla on tosin myönnettävä, että jäin kaipaamaan kuvien yhteyteen myös pientä esittelykappaletta enemmän tekstiä, aiheeseen kun olisi ollut ihanaa sukeltaa pelkkiä kuvia syvemmälle.

samu2_pieni.pngPientä kritiikkiä antaisin Samulle lehden taitosta ja aivan erityisesti sen häiritsevän suuresta fonttikoosta, joka herätti minussa mielikuvia huononäköisille tai esikouluikäisille suunnatusta materiaalista. Jos teksti taitettaisiin edes hieman pienemmäksi, mahtuisi lehteen enemmän asiaa, ja se olisi näin kiinnostavien aiheiden kanssa vain ja ainoastaan hyvä juttu. Lisäksi (ja nyt mennään kyllä nillittämisen puolelle) päätös jättää tekstipalstojen oikeat reunat tasaamatta teki etenkin pidemmistä artikkeleista mielestäni hieman sotkuisen näköisiä. Itse lukukokemukseen nämä seikat eivät toki vaikuta, mutta muuten visuaalisesti selvästi todella pitkälle harkitussa paketissa ne pistivät ikävästi silmään.

Kaikenkaikkiaan Samu on ehdottoman positiivinen, reipas ja räväkkä uusi tulokas suomalaiselle lehtikentälle. Kaipaamme ehdottomasti monipuolisempaa näkemystä mieheyteen ja ihmisyyteen ylipäänsä. Samun kehityskaari voi jatkua tästä ensimmäisestä numerosta vain ja ainoastaan nousujohteisena, ja niinpä lehden tulevaisuudelta voitaneen huoletta odottaa jotakin todella päräyttävää. Minä ainakin kipitän ostamaan myös Samun seuraavan numeron heti sen ilmestyessä!

 

Jos sinäkin innostuit Samusta, sitä voi tilata postikuluineen vähän vajaa 15 euron hintaan lehden nettikaupasta. Pääkaupunkiseutulaiset puolestaan voivat hakea oman kappaleensa hieman halvemmalla ainakin helsinkiläisestä Nide-kirjakaupasta.
 

Kommentit (6)
 1. Jo pelkkä blogin nimi pakotti mut klikkaamaan itseni tänne! 😀 Ja en kyllä pettynyt, harvoin olen löytänyt blogista näin monipuolisia ja kiinnostavia aiheita! Jään ehdottomasti seurailemaan 🙂

  http://www.lily.fi/blogit/pretty-black

  1. Kiva että löysit mestoille – toivottavasti tulet toistekin!

 2. Ja hei – tästä tykkää miehetkin! Tai ainakin Kasper (Strömman):

  http://kasperstromman.com/2016/06/30/arvostelussa-miestenlehti-samu/

   

  1. Palaute lehdestä tuntuu tosiaan olleen yleisesti aika positiivista, joten toivoa sopii, että seuraava numerokin saadaan ja koko projekti jatkuu vielä pitkään!

    

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *