Gallup, tai: Oletko feministi?

No Sex and the City

Tänään olen miettinyt Jezebel-saitilta lukemaani kiinnostavaa, surullista ja vähän raivostuttavaakin juttua The Many Misguided Reasons Famous Ladies Say 'I'm Not a Feminist'. Se koostuu julkkisnaisten haastattelupätkistä, ja lainauksista jokaikisessä naiset julistavat etteivät ole feministejä. Mutta jos oikein tarkkoja ollaan, he eivät itse asiassa puhu feminismistä. Sillä jos Geri Halliwellin tapaan sanoo ettei ole feministi koska assosioi sanan rintsikoita polttaviin lesboihin, ei oikeastaan sano mitään itse feminismin ajatuksesta - ainoastaan niistä mielikuvista, joita ihmiset ovat ajatukseen ja sitä kuvaavaan sanaan liittäneet.

Ja liittyykö feminismiin näitä negatiivisia mielikuvia? Joo, aika monen ihmisen mielessä liittyy. Mutta onko se syy olla olematta feministi? No ei todellakaan.

Itse asiassa olisin valmis menemään jopa niinkin pitkälle, että väitän näiden negatiivisten leimojen olevan yksi partiarkaatin tapa yrittää päästä feminismin ajatuksesta eroon. Väittäkää vain foliohattupäiseksi salaliittoteoreetikoksi, mutta minusta tämä on ihan päivänselvä asia. Feminismi ja sitä myöten feministit leimataan epäviehättäviksi -> monet (hetero)naiset eivät tahdo tätä leimaa kantaa -> hurraa, äänekkäiden feministien määrää on juuri rajoitettu rankasti ja radikaalin muutoksen tapahtuminen estetty! Ja niin valitettavaa kuin se onkin, Jezebelin lainaamien kommenttien perusteella tässä ollaan myös onnistuttu.

Minusta on äärettömän surullista, että naiset ovat lähteneet tähän kelkkaan mukaan.

Silläkin uhalla, että julistan tässä nyt itsestäänselvyyksiä: minä olen feministi. Ja ei, se ei tarkoita että vihaisin miehiä. Eikä se tarkoita sitäkään, että tahtoisin naisille valtaa miesten yli. Sen sijaan se tarkoittaa pyrkimystä tasa-arvoon. Kuten sanakirja sanan määrittelee:

feminism (noun): the advocacy of women's rights on the grounds of political, social, and economic equality to men.

feminist (noun): a person who supports feminism.

Lyhyesti sanottuna feministit tahtovat siis pois nykytilanteesta, jossa naiset ovat edelleen niin monella tavalla yhteiskunnallisesti miehiä huonommassa asemassa. Minun ideaalimaailmassani elettäisiin niin, että kenenkään alushousuista löytyvät värkit eivät vaikuttaisi siihen miten heitä kohdellaan, oli kyse sitten työmarkkinoista, lastenhoidosta, hyväksyttävästä tavasta toteuttaa omaa seksuaalisuutta ja miljoonasta muusta asiasta. Ja juuri siihen näen feminismin pyrkivän.

Niinpä minulle on ihan sama millaisia mielikuvia kukakin tahtoo feminismi-sanaan liittää. Meidän tulee oppia erottelemaan sanaan liitettävät assosiaatiot ja se mitä sillä todella tarkoitetaan. Minä ainakin julistaudun feministiksi, ja ylpeänä.

Sillä kuten Critical Feminist Corgi asian ilmaisee:

Ja koska en millään halua uskoa Jezebelin esittelemien ajatusmaailmojen olevan yhtä vallitsevia kuin jutun perusteella voisi kuvitella, ajattelin pistää gallupin pystyyn. Siispä:

Oletko sinä feministi?

 

Kuva: Blue Dog's Eyes, Fuck Yeah Caitlin Moran, Critical Feminist Corgi

Kommentit

Alice
My blueberry dream

Jess! Hatun nosto tälle postaukselle ja iso sydän. Minä olen feministi!

Ärsyttää tosiaan, kun julkimot, jotka eivät ymmärrä mitä feministi-sana tarkoittaa, mollaavat sitä ja tekevät selkeän eronteon itsensä ja "niiden feministien" välille. Pahempi vielä, jos julistavat, etteivät tarvitse mitään feminismiä vaan naisen rooli on paras naiselle. 

tiiti
ite puin

Olen, tietysti.

(Henk. koht. ärsytyksen aiheeni ovat taas toiset feministit, jotka kilpailevat keskenään siitä kuka saa kutsua itseään feministiksi et-sä-ole-feministi-koska-et-blaa-blaa -tyyliin. Yhteinen päämäärä ei tarkoita, että kaikki kannattavat samoja keinoja sen saavuttamiseksi.)

Jemina
No Sex and the City

Apua, tapahtuuko tuollaista? Itse olen törmännyt lähinnä vain kiistoihin siitä, onko vaikkapa meikkaaminen/sheivaaminen/korkokengillä kävely feminismin vastaista ja voiko moisia harrastava nainen olla feministi. Ja vaikka itse saatan pitää tiettyjä asioita kummallisina omasta feministiperspektiivistäni katsottuna, en sentään lähtisi kenellekään kertomaan että sopiiko heidän nyt identifioitua feministeiksi vaiko ei. Ihme juttu. Tokihan sen yhteisen päämäärän pitäisi ainakin jollakin tasolla yhdistää, vaikka ne matkalla käytettävät keinot olisivatkin vähän erilaiset?

Kyllä olen. Ja jopa hieman ylpeä siitä.
 

Londra (Ei varmistettu)

Totta kai, eikös se ole niin, että jokainen järkevä nainen on? Tai siis ei kai ole olemassa naista, joka toivoisi, että naisilla olisi vähemmän oikeuksia kuin miehillä? Ihan paras muuten toi Critical Feminist Corgi!

FFFifi
Fitness Führer

On semmoisia naisia.

Ja vastauksena postauksen kysymykseen: totta hitossa olen. Mikä on varmaan käynyt selväksi jo aiemmin :P

Tiina-K.
Samoilla raiteilla

Olen feministi, ja ymmärrän feminismin nimenomaan pyrkimyksenä kohti tasa-arvoa. Just sitä, ettei ole väliä, millaisilla elimillä meitä on siunattu tai oltu siunaamatta, vaan että sukupuolestamme huolimatta tai juuri sen vuoksi voimme tehdä just niitä valintoja, jotka tuntuvat oikeilta.

Niin kauan, kuin sukupuoli pitää erikseen mainita jollain tapaa alentavassa kontekstissa (naisautoilija, naispappi...), niin kauan tarvitaan (feminististä) muutosta. Sellaisessa diskurssissa, jossa oletuksena on mies, nainen on aina jotenkin huonompi vaihtoehto. Tämän vääristymän purkaminen on feminismiä. Vähän hassua, että kukaan sitä tosissaan vastustaisi - jos ei nyt ole joku änkyräpatriarkaatin keulakuva.

nansk

Hienosti tiivistetty!

Minä olen feministi. Tietysti olen.

Jemina
No Sex and the City

Hyviä pointteja. Kohti maailma, jossa ei enää ole naispappeja ja miessairaanhoitajia, vaan ainoastaan pappeja ja sairaanhoitajia!

En tiedä, miten tiiviisti seuraat Suomen uutiskenttää, mutta tällä viikolla kohua on herättänyt eilinen Naisasialiitto Unionin kokous, jossa pöydättiin aloite sallia muiden sukupuolten, kuin naisten liittyä yhdistyksen jäseniksi, vaikka nämä allekirjoittaisivat yhdistyksen tavoitteet ja haluaisivat tehdä työtä niiden toteutumisen eteen. Uskomatonta perseilyä Unionin vanhalta sukupolvelta. Pöytäyspäätöksen (jonka tekemiseen riittää kahden jäsenen pyyntö) jälkeen iso osa kokousväkeä marssi ulos kokouksesta.

Anzu (Ei varmistettu)

Naisasialiitto Unionin vanha polvi taitaa edustaa noita 1800-luvun lopun naisasianaisten periaatteita, kyseessähän on kuitenkin Suomen vanhin naisasialiike. Mutta olen kyllä henk.koht. sitä mieltä, että yhdistyksen on elettävä oman aikansa mukana, niin myös naisasialiikkeiden. Jäsenten rajaaminen ulkopuolelle sukupuoleen nojaavilla periaatteilla kuulostaa minusta juuri sellaiselta toiminnalta, mitä nykyaikaisten feministien ja naisasianaisten tulisi välttää.

Ja kyllä, olen feministi.

Jemina
No Sex and the City

Juu, seurattu on tätäkin tapausta. Ja vaikka ymmärrän, että päätöksen pöytäämiselle voi myös olla valideja syitä (kuten rahoituksen turvaamien testamenttien tarkastelu, niin että varmistuu ettei niistä löydy mitään pikkupränttiä miesten jäsenyyteen liittyen), olen ehdottomasti sitä mieltä että jäsenyys tulisi avata miehillekin. Miehetkin kun tosiaan voivat olla feministejä, huolimatta siitä miten pahasti moinen ajatus saattaa joitakuita järkyttää. :)

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Olen feministi, enkä pelkää mainostaa sitä. Turhauttavaa on ollut useampaan otteeseen yrittää selittää feminismi-käsitettä pelkääville / vieroksuville, että kyseessä ei ole aate, jonka avulla yritetään väheksyä tai alistaa miehiä.

miltseri
Hyvää, kiitos

Oon feministi... oon ÄRHÄKKÄ FEMINISTI. Caitlin Moran kannusti sanomaan näin kirjassaan jota hehkutan jatkuvasti (naisena olemisen taito) ja tuntuuhan se jännältä, olla ärhäkkä vielä kaupan päälle. Kyllä. 

Pari sannaa

No totta munassa olen feministi! 

Jemina
No Sex and the City

Vai pitäisiköhän sittenkin sanoa, että totta munasarjoissa? ;)

Hem Buggah

Olen feministi. (Ja varmaan just semmosen epäviehättävän ja epänaisellisen näköinen kans... :P)

Kiii (Ei varmistettu)

Egalitaristi.

Eikä muuten ole sama kuin feministi, toisin kuin harhainen corgi antaa ymmärtää. Tuon 'sanakirjamääritelmän' allekirjoitan täysin, ja siinäpä oikeastaan syy miksi määrittelen itseni egalitaristiksi :) En millään muotoa vastusta feminismiä. Minua ei myöskään erityisemmin häiritse se, että ihmiset olettavat minut feministiksi (sukupuolen, opintoalan, kiinnostuksen kohteiden tms. perusteella). Uskokaa tai älkää.

empuska

En tiedä, mutta wikipediamääritelmä kalskahtaa aika pahalla, kun määritellään tasa-arvon toteutumisen tietyssä ryhmässä tietyin tavoin. 

Jemina
No Sex and the City

Haluaisitko kertoa mitä eroa näet sanoilla/ajatuksilla olevan? Itse en ole ihan varma, tämä termi kun on minulle aika uusi eikä Internet sitä myöskään osannut kovin tyydyttävällä tavalla avata. (Ja Empuskan tavoin huolestuin minäkin joistakin bongaamistani määritelmistä, jotka kuulostivat vähän oudoilta. Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset?)

Henk.koht. näen feminismin asiana, joka aivan ehdottomasti pyrkii tasa-arvoon. Feminismi vain myöntää sen tosiasian, että naiset ovat miehiä huonommassa jamassa yhteiskunnallisesti, ja tähtää tasa-arvoon juurikin naisten oikeuksien ajamisen/parantamisen kautta. Olisiko siis niin, että päämäärä on molemmissa sama, ja painopiste matkan aikana vain vähän erilainen?

ilona2 (Ei varmistettu)

Olen! Olen asiasta avoin ja joskus alleviivaan sita erikseen, vahan niinkuin Kahvittelija tuossa ylempana kommentoi. Yritan osoittaa ihmisille ymparillani, ettei feminismi ole mitaan uhkaavaa ja etta se liittyy konkreettisesti maailman parantamiseen.

heta margareta
Viinillä

Olen ja myös ylpeä siitä! :) 

Emilia M

Olen feministi, tietty! Joskus kyllä tulee eteen tilanteita, joissa on tarpeen tarkentaa, mitä sillä tarkoitan (kaikkien sukupuolten tasa-arvoa kaikissa asioissa). 

Vieras
Vierailemassa

Olen feministi juu. Silti minusta feministi-sana on sinällään nykypäivänä vähän huono, koska sana viittaa vain naisten oikeuksiin (ja koska siihen liittyy näitä negatiivisia mielleyhtymiä äärifeministeihin). Kannatan nimenomaan tasa-arvoa, mutta samalla tavalla miestenkin suhteen. Toki edelleenkin naisten oikeuksissa on paljon enemmän korjattavaa, puhumattakaan kun mennään joihinkin ei-niin-kehttyneisiin maihin, mutta silti.

Jemina
No Sex and the City

Minusta taas sanaan liitetyt negatiiviset mielleyhtymät eivät missään nimessä ole sanan syy tai tee siitä huonoa. Itse koenkin oikeastaan alati kasvavaa tarvetta käyttää ja haltuunottaa sanaa mitä enemmän (perusteettomia) negatiivisia assosiaatioita siihen liittyy. Mutta minussa taitaakin olla vähän vastarannankiisken vikaa. 

Entä miten määrittelisit "äärifeminismin"? Itse en ole sellaiseen törmännytkään - paitsi sovinistien suussa heidän halutessaan torpata ja leimata naisen, joka on ainoastaan vaatinut oikeuksiaan tasa-arvoisena ihmisenä.

Vieras
Vierailemassa

Niin, olen periaatteessa samaa mieltä. Mutta loogisuutta rakastavana ihmisenä minusta on vähän vähän epäloogista, jos kannattaa (sukupuolten välistä) tasa-arvoa, niin on feministi, mikä viittaa naissukupuoleen. Mutta noh, ymmärrän sanan historiallisen kontekstin (siis että naiset ovat niitä alistettuja olleet, ja ovat osittain enemmän vieläkin), ja olen kyllä samaa mieltä että negatiiviset assosiaatiot pitäisi poistaa. Äärifeministin nimenomaan pitävän naisia miehiä ylempiarvoisena tai muuten vaan käyttäytyvän turhan aggressiivisesti, mistä varmaankin nämä negatiiviset assosiaatiot tulevat. Mutta varmasti tosi marginaalinen joukko juu.

Jemina
No Sex and the City

Minä itse en näe siinä mitään epäloogista - naisten asema kun on yhä niin monella tapaa miesten asemaa huomattavasti huonompi. Minusta käy siis järkeen pyrkiä parantamaan heikommassa asemassa olevan osapuolen oikeuksia. Sillä ei kai sitä toisinpäinkään voisi tehdä, vaatimalla oikeuksia pois vahvemmassa asemassa olevalta osapuolelta?

Ja olen myös vähän sitä mieltä, että kuvailemasi kaltaista äärifeminismiä ei oikeastaan ole olemassa. Kenties pari poikkeustapausta voi löytyä, mutta ei varsinaisesti kylliksi siihen että koko ilmiöstä kannattaisi edes keskustella. Ja jostain syyystä siitä kuitenkin puhutaan niin usein, peräti lähes joka kerta kun feminismi mainitaan. Ehkä minulla on taas foliohattu päässäni kun tällaisia kelailen, mutta oikeastaan pidän koko äärifeminismin käsitellä pelkkänä keinotekoisesti luotuna mielikuvana, jonka tarkoitus on antaa feminismille huono leima.

Alice
My blueberry dream

Aika ristiriitainen kommentti! Feministi- sanalla ei ole huonoa kaikua jos sitä ei itse määrittele niin. Äärifeminismi asossiaatio on kyllä mustakin tosi kyseenalainen, koska äärifeminismiä on tosi vähän ja sekin ilmenee yleensä vaan joissain yksilöissä siinä tavassa, miten he suhtautuvat miehiin. Sovinistejahan on joka kulmalla et tän äärifeminismi homman pitäis olla aika pieni ongelma ja mitään äärifeministisiä hyökkäyksiä ei oikein olla nähty. 

Se, että feminismi keskittyy ajamaan naisten asioita on tasa-arvon kannalta elintärkeää, koska tasa-arvo työ keskittyy juurikin siihen, että kaikilla olisi samat oikeudet. Tasa-arvoa ei edes oikein ajeta muuten kuin feminismin näkökulman kautta, sillä tasa-arvo työssä erityistoimet keskittyvät suureksi osaksi juuri naisiin. Parantamalla naisten oikeuksia miestenkin oikeudet "paranevat" sillä kun oikeudet ovat samat, ei syrjintää voi tapahtua aivan samalla tavalla kuin aiemmin, sillä ihminen olisi silloin ihminen, eikä ensisijaisesti sukupuolensa edustaja. Sukupuoliroolien purkaminen hyödytää naisia ja miehiä siis.

 Musta olis aika jännä kannattaa tasa-arvoa naisten, muttei miesten kannalta, koska sehän veis tasa-arvolta pohjan pois :D

Nāiádes
Naiádes

Tottakai olen. Olen ylpeäkin siitä, mutta en koe useinkaan tarpeelliseksi kertoa sitä. Se kun on mulle ihan itsestäänselvyys : D
Tuntuisi yhtä typerältä kertoa olevansa feminismi, kuin kertoa olevansa nainen. Tai vaaleahiuksinen. Tai ihminen. Tai kädellinen.

Eksyksissä elämässä

Tässäpä postaus joka sai niskakarvani pystyyn! Isäni oli feministi, äitini on feministi, minä olen feministi. Rakastan miehiä. Rakastan sitä että olen nainen.

Ikävystyttävän usein joudun naisystäviltäni kuulemaan kommentteja tyyliin, "En ole mikään feministi, mutta kyllä mielestäni on väärin että " ja minä siihen "minäpä olen feministi ja siksi olenkin kanssasi samaa mieltä!"

Feminismi-sanalla on hirveän huono maine, mikä noista julkkisnaisten kommenteista paistaakin. Ja kun minä ilmoitan olevani feministi, saan kuulla vihaavani miehiä ja haluavani nostaa naiset miesten yläpuolelle, pyrin kuulemma siihen, että miehet päätyvät samaan asemaan kuin missä naiset ovat historiassa joutuneet olemaan. Ei, minä haluan, että kaikki sukupuolet ovat tasa-arvossa keskenään, ja että kaikkia kohdellaan yksilöinä, eikä sukupuolina.

miltseri
Hyvää, kiitos

Ja sitten, vaikka haluaisi keskittyä vaan naisten oikeuksiin, niin mitä sitten? Eihän me ehditä taistella kaikkien taisteluita. Naisen asema on ollut alisteinen tuhansia vuosia - vuosisadassa ja pelkällä ännestysoikeudella sitä ei vielä muuteta. Miehet on mun mielestä keskittynyt liikaa siihen, miksi feminismi on kamalaa. (mulle on muuten aivan vitun sama jos feminismi on jonkun mielestä epäseksikästä!!!!) Miesten pitää ITSE perustaa oma liikkeensä ongelmilleen. Ei me voida hyysätä kaikkia, piru vie. Mutta: naisten vapautuminen tuo mukanaan myös miesten vapautumisen ahtaista miehen rooleista, ei se oo helppoa niillekään. Se on mahdollisuus heille! 

Huomenna on paremmin..

Tärkeä kannanotto! Haluaisin tuoda mutkan tähän keskusteluun tuomalla esiin, miksi itse nykyään koen vaikeaksi suoralta kädeltä tunnustautua femistiksi, vaikka nuorempana vastaus oli helppo.

Olen samaa mieltä noitten julkkisnaisten kommenteista ja varauksellisesti kutsun itseäni femistiksi myös. Tämä varauksellisuus syntyi kun opiskelin aikoinaan pääaineenani politiikan tutkimusta ja opin, ettei femismi ole yhtenäinen aatesuunta tai ideologia, vaan kattonimitys useammille ideologioille, joita yhdistää pyrkimys naisten yhteiskunnallisen aseman parantamiseen, mutta jotka eroavat ja ovat eronneet toisistaan suurestikin sisällöltään esimerkiksi siinä, näkevätkö ne sukupuolet samanarvoisina ja niiden keinojen puolesta, joilla naisten aseman nostoa tulisi tavoitella. Sellaisia aggressiivisia ja miehet alempiarvoisina näkeviä femisimejäkin nimittäin on ja on ollut sekä sellaisia, jotka näkevät että naisen tulisi tehdä henkilökohtaiset ratkaisunsa ei omien mieltymystensä mukaisesti vaan kaikkien naisten aseman edistämistä ajatellen (jopa sellainen ajatus on ihan aidosti elänyt että penetraatioon suostuminen on luokkapetturuutta sukupuolten välisessä taistossa). Nykyään tuntuu, että kysymykseen "oletko femisti" haluaisin vastata kysymyksellä "mitä femisimiä tarkoitat". Tuon sanakirjaviittauksesi mukainen femisisti olen ehdottomasti!

miltseri
Hyvää, kiitos

Erittäin hyvä pointti! Tavallaan vähän sama, kuin kysyisi, oletko uskovainen. Voi tarkoittaa ihan mitä vaan! En tullut ajatelleeksi tuota puolta :) 

Jemina
No Sex and the City

Joo, tuo on tietysti ihan totta: feminismi ei ole yksi yhtenäinen ideologia, ja feministiksi itseään kutsuvien ihmisten välillä on luultavasti ihan valtaviakin mielipide-eroja. Minä en kuitenkaan pidä tätä esteenä feministiksi julistautumiselle. Minulle kyse on siitä mitä sana minulle itselleni edustaa. Kunhan itse tiedän minkä takana seison, se on tärkeintä. Ja jos sanan merkitys jää kuulijalle epäselväksi, sitten siitä voidaan keskustella.

Pidän aika jännänä myös sitä, että kaikki tällaiset termit (ja aivan erityisesti kaikki ismit) ovat oikeastaan pelkkiä sateenvarjotermejä joiden alle mahtuu ihan pirusti kaikenlaista. Tästä huolimatta me emme määrittele kaikkia käyttämiämme sanoja tiukasti ennen kuin niitä käytämme. Jos esimerkiksi puhumme demokratiasta emme erittele mitä tarkalleen sillä tarkoitamme - huolimatta siitä että demokratia voi tarkoittaa vaikka mitä, puhujasta riippuen. Mutta jostain syystä feminismi tuppaakin olemaan ainoita termejä joista tahdotaan tarkka määritelmä ennen kuin sanotaan siihen juuta tai jaata. Aika erikoista, eikö?

Huomenna on paremmin..

Hahaa, mä oon juurikin se hullu, joka pyytää määrittelemään demokratian :D. Mut tää on ammattitauti.

Joo, näinhän se on, että femismi kantaa aivan erityisen negatiivista leimaa otsassaan ja moni sitä siksi varmaan säikähtää ja kieltää kannattavansa. Päätin vaan tuoda tämänkin pointin keskusteluun, kun heräsin sellaiseen yliaktiivisen omantunnon pistoon tuossa naureskellessani noiden julkkunaisten lausunnoille. Syy: ajattelen samoin kuin sinä - tarvittaessa tunnustauduin femistiksi sen perusteella, mitä termi itselleni edustaa. Itsekriitikko minussa sitten syyllistyi, että eikö ole mahdollista, että nuo julkkunaiset ovat perehtyneet aiheeseen ja kieltävät olevansa femistejä samoin perustein - sen perusteella mitä feminismi heille edustaa. Mutta voipi olla, että tässä annetaan nyt julkuille too much credit :).

CougarWoman
CougarWoman

Olen feministi - joskin ihastuin myös tuolla kommenteissa vilahtavaan termiin egalitaristi. Feministi siis "oikeaoppisen" määritelmän mukaan - naisille tasa-arvoiset mahdollisuudet. 

Joskus sitten törmää naisiin, jotka määrittelevät itsensä feministeiksi ja sen varjolla alistavat miestä (parisuhteessa), kuvittelevat olevansa parempia ja/tai ansaitsevansa eri kohtelua kuin miehet. Semmoinen en ole; minulle mies on edelleen perheen pää. Meillä mies mm. hoitaa kaikki finansseihin liittyvät "paperihommat", maksaa erääntyvät laskut yhteiseltä tililtämme ja järjestää asiat kirjanpitäjämme kanssa (vakuutukset, veroilmoitukset, ym). Tämä kuitenkin ihan omasta valinnastani - minä en jaksa vaivata sievää päätäni (haha) enää kotona. Samoin meillä on myös "miesten ja naisten (koti)hommat". Edelleen omasta valinnastani. 

Totta kai olen feministi. Kaikenlainen tasa-arvoisuus ja reiluus ovat vahva osa ideologiaani, jonka läpi katson maailmaa. En voisi koskaan kysyttäessä väittää vastaan, enkä ymmärrä, miksi kukaan niin tekisi.

huopis
Merennoita

Kyllä, olen feministi!

MUTTA. :D Miks kukaan haluaisi tasa-arvoisen aseman miesten kanssa? Oisko se sitten kivaa, kun pitäis mennä pakolla armeijaan, ei sais näyttää tunteitaan jne. Tällä tarkoitan siis sitä, että aina puhutaan siitä, miten naisten pitäisi saada asemanparannus - suhteessa miehiin ja verrattuna miehiin. Miksi? Ei miehilläkään niin kauhean hyvin mene.

Itse näen feminismin tärkeänä, ja nimenomaan feminismin, en mitään tasa-arvo-liibalaabaa, koska feminismi ottaa huomioon intersektionaalisuuden, eli ihmisten väliset erot, jotka vaikuttaa valta-asetelmiin näiden välillä eri tilanteissa: ei kaikki naisetkaan ole tasa-arvoisia keskenään. Lisäksi feminismi ottaa huomioon naiseuden monimuotoisuuden, tai no ylipäätään sukupuolisuuden monimuotoisuuden: kaikki naiset ei oo syntyneitä naisiksi (mitä esim Caitlin Moran ei tunnu tajuavan, enkä siksi tajua sen naisen hypetystä... plus että sillä on ärsyttävä kirjoitustyyli). Maailma ei myöskään ole jakautunut vain miehiin ja naisiin: sukupuolisuuden pitäisi olla yksilön itsensä määrittelemä asia.

Mulle feminismi on sitä, että maailmassa on patriarkaatti, ts. vallitseva olotila joka sortaa osaa ihmisistä ja jossa kaikilla ei ole tasa-arvoinen (there, I said it!) asema. Tämä systeemi pitää purkaa ja murskata JA sitten rakentaa uudelleen. Feministisessä maailmassa (tai feminismin jälkeisessä?) ei olisi tarvetta erotella ihmisiä sukupuolen tai seksuaalisuuden perusteella, kuten ei myöskään ihonvärin, etnisyyden tai vaikkapa vammaisuuden.

Hm.. kuulostipa jotenkin vallankumoukselliselta.. :D Tosiasiassa kuitenkin etenemistapa on baby steps ja esimerkiksi feminististen tilojen luominen yhteiskuntaan: vaikkapa tällaiset loistavat blogit! :)

Ps. Oon tässä suunnitellu feministisen blogin perutamista.. hmm.. katotaan saanko aikaseks. :)

empuska

Ömm, eikö monet feministiset miehet juuri kyseenalaista patriarkkaalisuutta standardina itsellensä? Sinänsä patriarkkaalisuuden osa-alueita on kyseenalaistettu ties minkä stereotyypin varjolla, mutta etenkin nörttipiireissä toiseuden pelko saa välillä koomisia olomuotoja (homottelu ja niin poispän).

miltseri
Hyvää, kiitos

Mä koen feminismiasian juuri myös miesten vapautumista tukevana asiana; kun aloin makustelemaan feministisiä arvoja (tarviiko mun tehdä näin vain siksi, koska olen nainen) niin ihan luonnostaan tuli mukaan se, että "odotanko tuolta jotain, vain siksi, että se on mies?" Mä olin ihminen, joka odotti, että TOSImies on sitä ja tätä... Mutta tuo ajattelutapa juurikin lukitsee myös mun roolia ja liikkumavaraa naisena. Kun en odota miehiltäkään mitään, siksi, että ne on miehiä, niin munkin rooli naisena aukeaa: yhtäkkiä ollaan ihan vaan ihmisiä.

Mä ajattelen, että ois kyllä reilua, että myös naiset menee inttiin, jos miehetkin menee. Voihan mennä vaikka sivariin. Nykyisin armeijassa ja siinä systeemissä on tosi monia hyviäkin puolia. Mut sit tullaan erittäin hyvään kysymykseen, että onko pakollinen intti kellekkään hyvä juttu? Ja miksi just miesten pitää se hoitaa? Pakollinen intti ja maanpuolustus onkin sit eri kysymys, johon mulla ei oo mielipidettä. En tiiä. En kertakaikkiaan tiiä.

Emilia M

Miesten pakollinen armeija taitaa olla vain jäänne menneisyydestä, jolle ei oikein ole osattu ja uskallettu tehdä mitään :)

Esim. Ranskassa systeemiä on muutettu niin, että mun ikäisten miesten ei ole täytynyt käydä armeijaa, muutamaa vuotta vanhemmille se oli pakollista. En tiedä tarkkaa vuotta, mutta puhutaan siis 1970- ja 1980-luvun vaihteessa syntyneistä ikäluokista.

Siellä myös siviilipalveluksesta ajatellaan ihan eri tavalla: se on avoin kaikille sukupuoleen katsomatta ja se nähdään hyvänä väylänä työelämään koulua käymättömille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille.

Huomenna on paremmin..

Olen monta kertaa ajatellut, että siivilipalvelus tulisi avata kaikille sukupuoleen katsomatta juurikin näistä syistä tietämättä, että Ranskassa ovat jo tämän hienon keksinnön tehneet. Voisin itse tehdä esim jos jäisin työttömäksi jne

miltseri
Hyvää, kiitos

Täälläkin on tuo armeijasta lykkäyspaperien/pudokaspaperien/keskeyttäjien saavien Aikalisä-projekti. THL haluaa hyödyntää sen, että tämä on aikuisässä viimeinen tsäänssi tavoittaa koko ikäluokka. Ammattilaisia mukana monelaisia. Täällä selostus em. systeemistä. Liikuntavirasto tarjoaa myös personal trainereita (niin kauan kuin heitä riittää) kohottamaan kuntoa inttiä ennakoivasti. Tiedän monia, joille intistä on ollut ihan apua elämän kohentamiseen. Pahin mahdollinen sluibatuttuni yllätti kaikki pitämällä intistä sen tarjoaman säännöllisyyden vuoksi. (joutui inttiin, koska ei muistanut hakea lykkäystä/sivaria).

Vierailija (Ei varmistettu)

Juuri näin! Mun mielestä feminismille on aivan keskeistä se, että jos halutaan päästä eroon naisia kahlitsevista stereotypioista ja puoliarbitraarisista odotuksista, on ihan puhtaasti törkeää tekopyhyyttä olla luopumatta vastaavista odotuksistaan miesten suhteen. Jos laajat yleistykset ovat valhetta tarkasteltaessa naisia, niin mikseivät myös tarkasteltaessa miehiä?
Eri asia on sitten se, mikä ketäkin viehättää. Saa naista tietenkin viehättää sellainen perinteisempi mies, joka haluaa elättää perheen yksin ja vapaa-ajalla pääasiassa katsoa formuloita, mutta ei se tarkoita, että saman naisen jotenkin pitäisi (tai että olisi oikeus) paheksua muunlaisia miehiä. Toinen keskeinen asia mielestäni onkin oppia, että on ihan turhaa elämänsä monimutkaistamista lähestyä jotakuta "sukupuolensa edustajana" ennemmin kuin ihan vain toisena ihmisenä.

Käytännön tasolla näen kaikille samanlaisessa asevelvollisuudessa vain yhden ison ongelman, ja sekin on vähän hypoteettinen luonteeltaan: jos joudutaan sotaan, niin tulee aika kova riski sille että lapsiperheen molemmat vanhemmat joutuvat rintamalle. Edellisten sotien aikaan oli yksinkertaisempaa, kun mies oli todella harvoin yksinhuoltajana (ainakaan ilman, että siinä huushollissa asui joku täti tms. joka hoiti lapsia), ja jos oli kaksi vanhempaa, niin se äiti sitten jäi lasten kanssa jos mies joutui sotaan. Tää voi tuntua todella kaukaiselta ja epätodennäköiseltä ongelmalta, mutta ennen kuin koko ikäluokka sukupuoleen katsomatta voidaan ottaa kutusunnanalaisiksi, niin puolustusvoimien on keksittävä miten ne tämän hoitais... Nykyisin kun kuka vaan voi olla yksinhuoltaja, eikä lapsiperheen vanhemmat ole välttämättä naimisissa, eli valtio ei ole suoraan perillä parisuhdestatuksesta jne jne. Ja kuinka sitten ratkaistaan, voiko lapselta ottaa molemmat vanhemmat ja jos ei, niin kumpi niistä lähtee... Ei ole ihan simppeleitä kysymyksiä.

empuska

Mun mielestä Joss Whedonilla oli mielenkiintoinen analyysi sanasta "feministi" ja sen negatiivisistä konnonaatioista ja osaltansa ymmärrän kyllä jampan järjenjuoksua asiasta. Tosin en ole samaa mieltä, että pathetic prehistoric rage-filled inbred assclown on liian pitkä termi misogynisteille.

Juuri se ihmetyttää vastaanargumentoijille, että homma käsitetään niin suppeasti, kun se spektri on niin valtava. Jos ei halua olla transihmisiä morkkaava telaketjutapaus, älä ole transihmisiä morkkaava telaketjutapaus. Jos et halua mennä osoittamaan mieltä turuille ja toreille, älä mene osoittamaan mieltäsi turuille ja toreille. Jos haluat valita kotiäitielämän, valitse kotiäitielämä. Jos haluat hoitaa vähemmistöjen ongelmia, hoida vähemmistöjen ongelmia. Ei se feminismi sitä estä.

Ehkä se on juuri tämä nettiajan feminismi, joka on alunperin antanut minunkin ymmärtää, että tasa-arvoa sitä ajetaan, ei naisten oikeuksia yksinään. Kyllä, olen feministi.

Alexandra. (Ei varmistettu)

Kyllä, olen feministi. Ja erittäin ylpeä siitä!
Hienoja perusteluja tullut jo aikasemmin, ja taidan yhtyä niihin, kuvasivat hyvin myös omaa ajattelutapaani :)
Kiitos myös ihanan mahtavasta blogista!

Jemina
No Sex and the City

Kiitos, ihana kuulla että tykkäät!

tints
viiskyt piste neljäyks

Kyllä olen feministi.

Rolle (Ei varmistettu)

Totta kai. Sulla on kyllä ihan huikee blogi!

Jemina
No Sex and the City

Suurkiitokset!

Pages

Kommentoi