Gallup, tai: Oletko feministi?

Tänään olen miettinyt Jezebel-saitilta lukemaani kiinnostavaa, surullista ja vähän raivostuttavaakin juttua The Many Misguided Reasons Famous Ladies Say ’I’m Not a Feminist’. Se koostuu julkkisnaisten haastattelupätkistä, ja lainauksista jokaikisessä naiset julistavat etteivät ole feministejä. Mutta jos oikein tarkkoja ollaan, he eivät itse asiassa puhu feminismistä. Sillä jos Geri Halliwellin tapaan sanoo ettei ole feministi koska assosioi sanan rintsikoita polttaviin lesboihin, ei oikeastaan sano mitään itse feminismin ajatuksesta – ainoastaan niistä mielikuvista, joita ihmiset ovat ajatukseen ja sitä kuvaavaan sanaan liittäneet.

radicalfeminism.jpg

Ja liittyykö feminismiin näitä negatiivisia mielikuvia? Joo, aika monen ihmisen mielessä liittyy. Mutta onko se syy olla olematta feministi? No ei todellakaan.

Itse asiassa olisin valmis menemään jopa niinkin pitkälle, että väitän näiden negatiivisten leimojen olevan yksi partiarkaatin tapa yrittää päästä feminismin ajatuksesta eroon. Väittäkää vain foliohattupäiseksi salaliittoteoreetikoksi, mutta minusta tämä on ihan päivänselvä asia. Feminismi ja sitä myöten feministit leimataan epäviehättäviksi -> monet (hetero)naiset eivät tahdo tätä leimaa kantaa -> hurraa, äänekkäiden feministien määrää on juuri rajoitettu rankasti ja radikaalin muutoksen tapahtuminen estetty! Ja niin valitettavaa kuin se onkin, Jezebelin lainaamien kommenttien perusteella tässä ollaan myös onnistuttu.

Minusta on äärettömän surullista, että naiset ovat lähteneet tähän kelkkaan mukaan.

Silläkin uhalla, että julistan tässä nyt itsestäänselvyyksiä: minä olen feministi. Ja ei, se ei tarkoita että vihaisin miehiä. Eikä se tarkoita sitäkään, että tahtoisin naisille valtaa miesten yli. Sen sijaan se tarkoittaa pyrkimystä tasa-arvoon. Kuten sanakirja sanan määrittelee:

feminism (noun): the advocacy of women’s rights on the grounds of political, social, and economic equality to men.

feminist (noun): a person who supports feminism.

Lyhyesti sanottuna feministit tahtovat siis pois nykytilanteesta, jossa naiset ovat edelleen niin monella tavalla yhteiskunnallisesti miehiä huonommassa asemassa. Minun ideaalimaailmassani elettäisiin niin, että kenenkään alushousuista löytyvät värkit eivät vaikuttaisi siihen miten heitä kohdellaan, oli kyse sitten työmarkkinoista, lastenhoidosta, hyväksyttävästä tavasta toteuttaa omaa seksuaalisuutta ja miljoonasta muusta asiasta. Ja juuri siihen näen feminismin pyrkivän.

Niinpä minulle on ihan sama millaisia mielikuvia kukakin tahtoo feminismi-sanaan liittää. Meidän tulee oppia erottelemaan sanaan liitettävät assosiaatiot ja se mitä sillä todella tarkoitetaan. Minä ainakin julistaudun feministiksi, ja ylpeänä.

Sillä kuten Critical Feminist Corgi asian ilmaisee:

corgi.jpg

Ja koska en millään halua uskoa Jezebelin esittelemien ajatusmaailmojen olevan yhtä vallitsevia kuin jutun perusteella voisi kuvitella, ajattelin pistää gallupin pystyyn. Siispä:

Oletko sinä feministi?

 

Kuva: Blue Dog’s Eyes, Fuck Yeah Caitlin Moran, Critical Feminist Corgi

Kommentit (66)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *