Kalliit kuukautiset

No Sex and the City

Kuukautiset tulevat kalliiksi: joidenkin laskelmien mukaan yhdellä ihmisellä voi kulua niihin jopa yli 20 000 euroa. Suurin kuluerä koituu kuukautissuojista, jotka voivat olla varsin hintavia. Osasyy tähän on se, että niiden alv-prosentti on usein verrattain korkea: esimerkiksi Suomessa se on 24 prosenttia, siinä missä monien muiden terveystuotteiden alv on alennettu 10 prosenttiin. Tämä on tasa-arvokysymys, sillä kuten tahansa kuukautisista kärsivä tietää, kuukautissuojat ovat välttämättömiä tarvikkeita. Kuukautisköyhyys on myös todellinen ongelma ympäri maailmaa. Mistä kuukautisten kalleus siis johtuu, ja miksei asialle tehdä mitään?

Koska kuukautissuojia tarvitsevat lähinnä naiset, kyse lienee ainakin osittain pink tax -ilmiöstä – siitä, että naisille suunnatut tuotteet ovat kalliimpia kuin miehille suunnatut. Kuukautissuojien korkea alv-prosentti puolestaan liittyy usein siihen, ettei niitä pidetä hyvinvoinnille oleellisina terveystuotteina. Ja olisin muuten aika valmis veikkaamaan tämän syyksi sen, että edelleen suuri osa maailman päättäjistä on ihmisiä, joilla ei ole kuukautisia.

Omakohtaisen kokemuksen puute näkyy jo aihetta koskevissa sanavalinnoissa. Kun esimerkiksi Australiassa 10 vuotta sitten lätkäistiin kuukautissuojille ylimääräiset kymmenen pinnaa alv:tä, muutosta perusteltiin sillä, että kuukautissuojat ovat "ei-välttämättömiä tuotteita". Käytettiinpä niistä myös termiä luxury items, aivan kuin kyse olisi suuremmastakin hemmottelutuotteesta.

Mitä luuletteko, kuvaisiko kukaan, jolla on itsellään ollut kuukautiset, kuukautissuojia tuolla tavalla?

Traagista tällaisista asenteista ja niiden seurauksista tekee se, että kuukautisköyhyys, period poverty, on oikeasti suuri ongelma. Se näkyy erityisesti kehittyvissä maissa, missä monet tytöt jäävät pois koulusta kuukautisten ajaksi, mutta myös Iso-Britannian kaltaisissa maissa on havaittu tyttöjen skippaavan koulupäiviä siksi, ettei heidän perheillään ole varaa ostaa kuukautissuojia.

Ottaen huomioon, miten valtavalla tavalla tämä asia vaikuttaa noin 50 prosenttiin maailman väestöstä, on itse asiassa ihan uskomatonta, ettei asiasta puhuta enemmän – ja ettei kuukautissuojien hinnasta käydä poliittista keskustelua.

Mitä asialle siis voisi tehdä? Ainakin siitä pitäisi alkaa pitää meteliä ja tuota alv:n alennusta vaatia. Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen teki itse asiassa viime vuonna lakialoitteen kuukautissuojien alv-kannan alentamisesta, mutta poliittista halua päätöksentekoon ei selvästikään ole, aloitteesta kun ei seurannut mitään. Toivoa kuitenkin on: esimerkiksi Australiassa päätettiin vihdoin, 18 vuoden kampanjoinnin tuloksena, poistaa tuo 10 prosentin ns. tampon tax. Nyt vaan sormet ristiin, ettei meillä mene hommassa aivan yhtä pitkään!

Lisäksi toivoisin, että kunnat ja erityisesti koulut alkaisivat ottaa aktiivista roolia kuukautisköyhyyden estämisessä. Moinen on täysin mahdollista: esimerkiksi Englannissa kuukautissuojia jaetaan usein yliopistoilla, ja Skotlannissa niitä on nykyään tarjolla ilmaiseksi julkisten tilojen vessoissa. Suomessa ainakin Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen asiantuntija Katriina Bildjuschkin on Skotlannin tapausta kommentoidessaan kannattanut samanlaista liikettä täälläkin.

Loppujen lopuksi kyse onkin vain siitä, millaisia asioita priorisoimme. Ja usein asiat, jotka koskevat erityisesti tyttöjä ja naisia, eivät valitettavasti ole poliittisen prioriteettilistan kärkipäässä. Vaikka oikeasti pitäisi olla ihan itsestäänselvää, ettei kenenkään pitäisi joutua lintsaamaan koulusta tai venyttämään jo muutenkin valtavan tiukkaa budjettia kuukautissuojien kaltaisen perusasian kustantaakseen.

 

Ai niin, jos kuukautistasa-arvo kiinnostaa, kannattaa tutustua Plan Internationalin tyttösponssi-kampanjaan ja tukea työtä mm. kuukautisiin liittyvän tiedonlevityksen hyväksi. Liityin itse juuri kuukausilahjoittajaksi tällä viikolla olevan kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi.

 

Lopetetaan kuukautisköyhyys!

 

Lue lisää:
puhutaan kuukautisista!
parasta just nyt: kuukautisemojit
NE - Kuukautiskirja

 

 

seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit

Organic lover

Nyt oli asiaa! Kuukautissuojat ovat ihan pirun kalliita ja ymmärrän kyllä että ei jokaisella ole laittaa rahaa näin "luxus tuotteisiin". Ihan käsittämätön ilmaus muuten.

Mietin että noustaan barrikadeille ja lopetetaan suojien käyttö! Ehkä päättäjien mielipide verotuksen suhteen muuttuisi kun alkaisi ilmaantua nahkapenkeille ja käytäville verilänttejä.

p.s. Kuukuppi on muuten ihan loistava keksintö!

Jemina
No Sex and the City

Siinä olisi kyllä voimakas tapa lähettää viesti asiasta! Ja ainakin Briteissä onkin jo osoitettu mieltä tuolla tavalla sen jälkeen, kun parlamentti äänesti alv:n alentamista vastaan (ja kyllä, juuri sillä perusteella, että kuukautissuojat ovat luxury items). Samoin Jenkeissä, Floridan yliopistolla, sen jälkeen kun yliopistolla kieltäydyttiin jakamasta ilmaisia kuukautissuojia opiskelijoille. Tässä jälkimmäisessä tapauksessa kyseinen protesti ilmeisesti tuotti tulosta, eli ehkä tätä pitäisi tosiaan harkita!

Emilia M

Mulla on tainnut mennä kuukautisiin rahaa näin lähes nelikymppisenä koko elämäni aikana 50-100 euroa - vielä kotona asuessani äiti osti siteet ja oikeastaan usein sen jälkeenkin niitä vain ilmestyi kaappiin, kun äiti kävi kylässä. Ja sit jossain vaiheessa hommasin kuukupin (28 euroa), jonka jälkeen rahaa ei ole mennyt menkkoihin enää ollenkaan (kuppihan on oikeasti lähes ikuinen, jos sitä vain kohtelee hyvin). Paitsi että meneehän sitä sähköön ja veteen, kun kuppia pitää keittää, ja Lactolineen, jolla pesen kupin. Halvalla oon päässyt kumminkin!

Mun mielestä kuukautissuojat vois olla kokonaan ilmaisia. Kuten myös ehkäisy. Väärinkäytön mahdollisuudet on aika marginaaliset ja sitäkin vois ehkäistä, jos niihin pitäisi esim. aina hakea tietynsuuruinen resepti. "Määrään kuusi pakettia siivellisiä siteitä".

Jemina
No Sex and the City

Kuukuppi on kyllä nerokas keksintö niin ekologisesti kuin taloudellisestikin! Mutta muistan myös elävästi, että itse lykkäsin sen ostamista joskus muinoin, kun se kolmenkympin tienoilla pyörinyt hinta oli vain yksinkertaisesti liian korkea sen hetkiseen budjettiin mahtuakseen. Pitäisikin ehdottomasti olla joku tapa, jolla vähävaraiset voisivat saada kupin vaikka puolisponssattuna vähän halvemmalla, esimerkiksi juuri koulun kautta.

Ja olen ihan täysin samaa mieltä siitä, että kuukautissuojien ja ehkäisyn tulisi olla ilmaisia! Etenkin ehkäisyn kohdalla tuntuu käsittämättömältä, että näin ei ole - jokaisen ilmaisen ehkäisyn kokeilun kohdalla kun on osoittautunut, että siitä syntyy säästöjä esimerkiksi aborttien määrän vähentyessä.

SaraW (Ei varmistettu)

kyllä täällä suomessakin tuntuu kuukautissuojien ostaminen, olen nuori nainen joka asuu omillaan ja toistaiseksi vielä kelan rahoilla. se on aika iso lovi kuukausittaiseen budjettiin, varsinkin kun summaa katsellaan vuositasolla. en voi kuin ajatella, että jos miehillä olisi menkat, suojat olisivat varmaan jo aikoja sitten muuttuneet ilmaisiksi.

Jemina
No Sex and the City

Siis aivan ehdottomasti: missään nimessä ei pidä ajatella, että Suomessa olisi asiat jotenkin sillä tavalla järjestetty, etteivätkö kuukautisista aiheutuvat kulut voisi kirpaista tosi pahastikin. Olen myös aika varma, että täältäkin löytyy paljon sellaisia ihmisiä, joilla ei oikeasti ole varaa suojiin tai joille niiden ostaminen tarkoittaa jonkin muun varsin välttämättömän asian skippaamista. Herättäisiinpä täälläkin puhumaan kuukautisköyhyydestä ihan oikeasti.

Kommentoi