Katso tämä: Grace and Frankie

Kuvaputkessa-blogissa vinkattiin jokin aika sitten Grace and Frankie-sarjasta, jossa kaksi seitsemänkymppistä naista tulee aviomiestensä dumppaamiksi, miehet kun tahtovat parinkymmenen vuoden salailun jälkeen vihdoin mennä naimisiin keskenään. Alkuasetelma kuulosti kiinnostavalta, ja kun sarjan tekijöistä vielä kerrottiin löytyvän Frendit-sarjan taustalla olleita tyyppejä, pakkohan Grace and Frankie oli tsekata heti sen pärähtäessä Netflixiin.

Sarja oli monella tapaa aikamoinen yllätys. Frendien hauskuutta siitä ei juurikaan löytynyt, ja vaikka vitsejä tottakai kuuluukin tasaisin väliajoin, on sarjan yleisfiilis monella tapaa katkeransuloinen – ja joskus ihan vain surullinen. En siis todellakaan löytänyt sarjasta uutta komediasuosikkiani enkä voi missään nimessä sanoa koukuttuneeni siihen välittömästi… Mutta niin vain huomasin pian katsoneeni kaikki tarjolla olevat jaksot.

Gracen ja Frankien tarinassa minua innosti erityisesti se, että myös parikymppisiä pimuja vanhemmille naisille annetaan vihdoin telkkarissa tilaa ja heidän kokemuksistaan puhutaan. Lily Tomlinin ja Jane Fondan esittämät leidit eivät ole ainoastaan äitejä tai isoäitejä, vaan ihan oman sarjansa ja oman elämänsä päähenkilöitä. Ja romanssejakin sarjassa on! Ja seksiä! Maailmassa, jossa last fuckable day-ilmiö on todellinen ongelma naisnäyttelijöille ja ihan norminaisillekin, Grace and Frankie on itse asiassa monella tavalla todella vallankumouksellista settiä. Missä muussa sarjassa kuullaan seitsemänkymppisten naisten keskustelevan liukuvoiteen käytön tarpeellisuudesta, nyt kun paikat eivät iän myötä kostu enää samalla tavalla kuin ennen?

Vastaus: ei niin missään. Ainakin meikälle Grace and Frankie on sarja ihan omassa luokassaan, ja jotakin sellaista mihin en ole ennen törmännyt. Nostan ehdottomasti hattua Netflixille rohkeudesta tuoda erilaisia naisnäkökulmia esiin ja muistuttaa kaikkia, että naiset eivät (edes Hollywoodissa) vetäydy viisikymmentä täytettyään johonkin luolaan kuolemaan, vaan jatkavat elämäänsä ja hauskanpitoa siinä missä ennenkin.

 

Onko Grace and Frankie jo teille tuttu? Millaisia ajatuksia totuttua vanhempien naisten elämän esittäminen telkkarissa herättää?

Kommentit (15)
  1. Karkkinen22
    31.5.2015, 17:55

    Ah, törmäsin tähän Netflixistä ja ahmin kaikki jaksot yhdessä yössä. Mun mielestä tää oli valtavan hyvä sarja ja ehdottomasti myös todella hauska. Hyviä sutkautuksia, elämänmakuista huumoria, suoraa puhetta – mitä muuta sitä voi komedialta toivoa? Paljon parempaa kuin Frendin homofoobinen, seksistinen ja rasistinen huumori, jota en ole voinut näin aikuisena enää laisinkaan sietää.

  2. Itseäni kiehtoo sarjassa naiskaksikon tyyli, toivon vielä vanhempana pukeutuvani persoonallisesti ja oman tyylisesti, tosin ikäluokkamme nuoret naiset taitavat joukolla pukeutua vanhempanan persoonallisesti ja sitä ei katsota pahalla silmällä. Lily Tomlinin boho-tyyli hivelee sieluani ja Fondan klassinen tyyli on, no ajaton.

    Paras kohtaus sarjassa liittyi ehdottomasti tuoliin ja erääseen Hollywood hurmuriin, nauroin ääneen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *