Kun höpsö sihteeri onkin mies

Vaikka en ollut varauksettoman innoissani uuden Ghostbusters-leffan trailerista, pidän uuden haamujengin koostamista ainoastaan naisista ihan helvetin hyvänä ideana. Naiset ovat edelleen aliedustettuja paitsi komedia- ja toimintaleffoissa, myös pääosan esittäjinä ylipäänsä. (Itse asiassa naispääosien määrä näyttää vain laskeneen viimeisen vuosikymmenen aikana, ja Ghostbusters tulee siis rikkomaan rajoja jo ihan pelkällä olemassaolollaan.) Jokin aika sitten selvisi myös, että leffa jatkaa sukupuoliroolien kääntämistä päälaelleen myös johtohahmojensa ulkopuolella – uuden Haamujengin höpsö sihteeri on nimittäin miespuolinen. Lisäksi kyseessä ei ole kuka tahansa poju, vaan itse vasaraveikko-Thor, Chris Hemsworth.

Nuori ja nätti, usein ei-niin-välkky naissihteeri on luonnollisesti yksi (leffa)historian väsyneimpiä kliseitä. Onkin mielenkiintoista nähdä miten tämän kuvion päälaelleen kääntäminen tulee Ghostbustersissa toimimaan ja miten Hemsworthin sanoilla a Ken doll with the insides scooped out kuvaillun hahmon huumori potkii. Oli lopputulos mikä tahansa, mieshahmon esittäminen naishahmoja vähä-älyisempänä ja lisäksi vielä naispuolisten pomojensa eye candynä on joka tapauksessa edelleen radikaali veto. Erityisen pikantin asetelmasta tekee se, että osaa esittää nimenomaan monien jonkinlaisena maskuliinisuuden ruumiillistumana pitämä Hemsworth. Perinteisten naisroolien lisäksi Ghostbusters ravistelee siis myös perinteistä miehen roolia ihan kunnolla.

Ja kuten sanoin leffan trailerista kirjoittaessani, leffa on voittanut minut puolelleen jo nyt ihan vain siitä syystä, että sen sukupuoliroolien kaataminen on suututtanut monet miesasiamiehet ja muut maskuliinisuudestaan sekä yleisestä identiteetistään ilmeisen epävarmat setäihmiset. Sihteeripaljastus on vain jatkanut tätä närkästystä, ja kommentoijat ympäri internetiä ovat jo ehtineet itkemään moista miesten esineellistämistä. Tällaiset reaktiot paljastavat aina selkeästi vanhat ja luutuneet asenteet, etenkin mitä sukupuolirooleihin tulee. Sillä mitä luulette – kuinka moni mies kritisoisi elokuvaa, jossa äijäporukalla olisi kaunis nuori sihteeri?

Kommentit (5)
 1. Hahhah, vaikuttaapa hyvältä! Musta on ihanaa, että tämä asetelma on käännetty päälaelleen tässä leffassa. Ja erityisesti huvittaa, kun luin Youtubessa videon kommentteja, ja siellä on monta kertaa kirjoitettu että kuinka nyt kun miehestä tehdään tuollainen höpsö ja tyhmä stereotyyppi, elokuvantekijät vihaavat miehiä…

  Yksi (miehen jättämä) kommentti sieltä nousi positiivisena, nimittäin tämä:

  ”As a man, at least now I know how women feel when they’re being portrayed as dumb, clueless sex objects in many blockbusters. Quite fascinating actually. ”

  Ihanaa, että edes joku tunnistaa asian, eikä vaan huutele että kyllä nyt miehiä sorretaan.

 2. Mä juon MRA-tyyppien kyyneleitä aamupalaks ja käyn katsomassa yksinomaan leffoja jotka saa miesasiamiehet takajaloilleen. Mad Max: Fury Road, Ghostbusters… Keep ’em coming.

  1. käyn katsomassa yksinomaan leffoja jotka saa miesasiamiehet takajaloilleen

   Haha, tämä on kyllä tosi hyvä kriteeri leffojen katsomiselle! Pitäiskin koostaa IMDB-lista, jolla olisi ainoastaan moisia pätkiä. Movies that will make MRA-men weep Top 10 – kelaa miten hieno lista se olisi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *