Kyseenalaiset tutkimustulokset, tai: Suojaamaton seksikö terveellistä?

No Sex and the City

Mitä kummallisempien seksiin liittyvien tieteellisten tutkimusten lukeminen on suurinta hupiani, mutta tänään törmäsin tutkimukseen joka ei todellakaan naurattanut. Jenkeissä tehty tutkimus tuli nimittäin siihen tulokseen, että suojaamattoman seksin harrastaminen miesten kanssa on hyvästä naisten terveydelle.

WTF?

Medical Daily kertoi tutkijoiden perustelevan päätelmäänsä heidän mukaansa siemennesteestä löytyvillä kemikaaleilla, jotka kohottavat mielialaa ja suojaavat masennukselta. Tutkimuksen mukaan naiset, jotka sanoivat etteivät koskaan käytä kortsua, kärsivät masennuksesta harvemmin kuin suojaseksiä yleensä tai aina harrastavat kanssasisarensa.

Tutkimusta ei onneksi voida pitää kovin kattavana, sillä siihen vastasi vain vajaa kolmesataa naista. Vastausmetodinakin oli pelkkä kyselyn täyttäminen. Silti pidän sekä tuloksia että niiden samaa mediahuomiota vähän hämmentävänä – ja erittäin kyseenalaisena. Voiko joku todella uskoa, että suojaamaton seksi on terveellistä? Ja onko tällaisia huomiohakuisia ja aika tulkinnanvaraisia tuloksia todella vastuullista heittää ilmoille ihan noin vain?

Tieteellistä koulutusta minulta ei löydy, joten ehkä olen jäävi kommentoimaan. Mutta. En voi olla miettimättä, että taisi tutkijoilta unohtua pohtia myös suojaamattoman seksin seurauksena saatavien seksitautien ja ei-toivottujen raskauksien vaikutuksia naisten masennuslukemiin... Lisäksi pelkään, että joku kusipää saa tästä vielä uuden aseen: “Hei emmä haluais käyttää kumia. Sitä paitsi beibi se on sulle terveellisempää ilman.” Sehän tästä enää puuttuisi, että paljaalla panemiseen painostettaisiin pian myös tieteen varjolla!

 

Kuva: someecards.com

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

No joo, luultavasti tutkimuksen pointti on, että suojaamaton seksi noin niinku periaatteessa voikin olla terveellistä naisille, jos eliminoidaan sukupuolitaudit ja ei-toivotut raskaudet yhtälöstä kokonaan. Useinhan tieteellisissä tutkimuksissa ilmiöitä tutkitaan suhteessa vain tiettyyn muuttujaan / tiettyihin muuttujiin.

Tietty aika edesvastuutonta, jos tällaisia tutkimuksia uutisoidaan ilman mainintaa noista muista suojaamattomaan seksiin liittyvistä riskeistä. Ja korosteta että kumia tulee aina käyttää, ellei nyt satu olemaan yksiavioisessa parisuhteessa, jossa molemmat osapuolet ovat sukupuolitaudeista puhtaita.

Itse kyllä koenkin, että paljaalla paneminen poikaystäväni kanssa on huomattavasti mukavampaa, kuin kumilla. Kai siinä on jotain alkukantaisempaa ja intiimimpää. Raskausriski on luonnollisesti sitten pillereillä eliminoitu. Sinkkuna ollessani sen sijaan ei olisi tullut mieleenkään panna ilman kumihuppua.

Hear Hear!

Niin, eihän loppujen lopuksi mitään tutkimusta voisi tehdä, jos aina pitäisi ottaa huomioon kaikki tutkimuksen ulkopuoliset seikat ja muuttujat ennenkuin itse tutkimustuloksista voidaan julistaa mitään.

Eihän tuokaan tutkimustulos poissulje sitä, että suojaamattomassa seksissä on tautiriski, se vain toteaa, että siemennesteessä on ilmeisesti mielialaan positiivisesti vaikuttavia aineita.

Tätä voisi verrata esimerkiksi tutkimuksiin punaviinin tai suklaan terveellisyydestä.  Monissa tutkimuksissa on todettu, että ne sisältävät terveyttää edistäviä aineita, mutta silti tutkimukset eivät vakuuta ja väitä, että ko. elintarvikkeet olisivat joka suhteessa terveellisiä.

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, ymmärrän kyllä tuon ajatuksen, että joo, voi olla terveellistä - siis mikäli ei ole mahdollista saada tauteja tai yllärilapsia. Mutta ainakin tutkimuksesta uutisoivilta artikkeleilta olisinkin kaivannut juuri tuota mainintaa siitä, että asia ei ole ihan noin yksioikoinen. Ne taudit ja yllärilapset kun ovat aika usein mahdollisuuksia suojaamattomassa seksissä, etenkin jos kyseessä on satunnainen sellainen.

Kiisa, tuo on tietysti totta. Suklaa- ja viinitutkimuksissa luotettaneen siihen, että ihmiset tietävät olla perustamatta ruokavaliotaan moisiin aineisiin niiden terveysvaikutuksista huolimatta. Oletettaisiinkohan tässäkin, että kaikki tietävät satunnaisen suojaamattoman seksin olevan pahasta? Ehkä olen ylihysteerinen enkä luota ihmisiin kylliksi, mutta pelkään kovasti että tällaisiin juttuihin törmäävät hömelöt teinit saavat asioista aivan väärän kuvan.

Alkuperäinen vierailija (Ei varmistettu)

Joo siis ehdottomasti munkin mielestä uutisoinnissa tulisi mainita myös nuo muut riskit, ihan vaan ettei kukaan tynnyrissä kasvanut saa aivan väärää kuvaa asiasta. Mutta itse tutkimusta on turha syytellä.

MUTTA, älä turhia huoli, uskoisin että jos se hömelö teini tajuaa edes artikkelin luettuaan googlata "unprotected sex", niin tuloksiin pläjähtänee tämän uutisen lisäksi myös moninkertainen määrä varoittavia artikkeleita :)

Jemina
No Sex and the City

Alkuperäinen vierailija, totta, unohdin kokonaan että nykyteineille on apunaan Google! Ja että mitään asiaa ei suoraan ryhdytä kokeilemaan, vaan tsekataan ensin mitä hakukonejumala sanoo asiasta. Hyvä niin, veikkaan.

Ja pakkohan se oli nyt itsekin googlettaa. Olen ehkä kahviövereissä, mutta kyllähän tämä vähän naurattaa:

stds-demotivational-poster-1244788146.jpg

huopis
Merennoita

Aaaarrrrgggghhhh. Mua NIIIN risoo aina kun mies ottaa esille asian "mut hei, spermahan on tosi terveellistä" ja sit luetellaan kaikki vitamiinit sun muut mitä spermasta löytyy. (Mutta miksi miehet eivät itse sitten syö tuota superfoodiaan? Jos se kerran on niin terveellistä ja suositeltavaa naisille, niin eikö sitten iteki kantsis?)

Mrh, nojoo, mutta siis raivostuttaa joka kerta kun kuulen tuon väittämän sperman terveellisyydestä. Jotenkin kalskahtaa niin patriarkaatilta, että huhhhuh. Onkohan naisen eritteitä tutkittu koskaan sen kummemmin? Mikä on tämä kiinnostus miehen erittämään aineeseen? Ja toki joo, onhan siellä niitä "siemeniä" siellä miesmehussa toisin ku naisen erittämissä nesteissä.. mutta silti. Jotenkin niin naurettavat mittasuhteet saanut tuo sperma-juttu. Ja tässä siis jälleen yksi artikkeli joka puoltaa ja vahvistaa "sperma on terveellistä" -mantraa. Mrh.

Jemina
No Sex and the City

huopis, ymmärrän hyvin, ja hermostuisin luultavasti itsekin jos joku moisesta jatkuvasti huomauttelisi. Etenkin kun kyseessä on tosiaan aika tuplastandardi - harvassa meinaan ovat ne miehet, jotka eivät suunnilleen oksentaisi ajatuksesta oman spermansa maistamisesta, saati sitten syömisestä. Terveellisyysargumenteissa ei myöskään koskaan mainita, kuinka paljon kyseistä nestettä pitäisi ryystää siitä vaikkapa kylliksi vitamiineja saadakseen.

Ja joo, voisin tosiaan veikata ettei naisten erittämiä nesteitä ole tosiaan kummemmin tutkittu - eihän niille ole löytyä hyvää nimeäkään! Tätä aihetta taidettiinkin kerran sivuta täällä jossakin kommenttiketjussa... Mutta tosiaan: jos asialle ei ole edes kunnon nimeä, on siitä hankala keskustella yhtään enempää, saati tutkia. Jotain kertonee jo sekin, ettei kyseisellä aiheella ole edes suomenkielistä Wikipedia-sivua. (!) Englanninkielinen sentään löytyy, mutta nimen suhteen tuokin jättää toivomisen varaa. Ei ole kovin catchy eikä suuhunsopiva, ei.

huopis
Merennoita

Hah! Totta. En edes tajunnut tuota nimeämisasiaa, vaikka kamppailin sen kanssa koko tuon kommentin kirjoittamisen ajan! Itse löysin kanssa tällasen kun "Vaginal discharge" Wikipediasta... eipä ole sen parempi kuin tuo "vaginal lubricationkaan". Huoh.

Ja jostain syystä vissiin oon sit vaan törmänny useampaan mieheen, jotka on tuota sperman terveellisyyttä hehkuttaneet. Nice.

phocahispida

Edelleen rummutan sitä kuningatarhyytelöä. :D

Nimim. nimeämisasiasta taannoisessa kommenttiketjussa hämmentyneenä kysellyt

Jemina
No Sex and the City

Tästä koko nimiasiasta pitää kyllä tehdä ihan oma tekstinsä, että pääsee sitä kunnolla pohtimaan!

huopis, discharge on mielestäni kamala!  Se kuulostaa joltakin sellaiselta, mikä valuu alas roskakuilua... Ei sillä että kyllä tahtoisin pelkästä vaginaliukkaristakaan puhua. Hyvän termin etsintä siis jatkuu.

phocahispida, pakko tunnustaa, että jos joku puhuisi minulle naisen vaginasta ilmestyvästä kuningatarhyytelöstä, ajattelisin kyllä ensimmäisenä oikein paksua kuukautisvuotoa! Mielleyhtymä taitaa tulla kuningatarhillosta, joka on tummaa tavaraa. Sanassa on siis tosi hyvää yritystä, mutta ainakaan tämän pään kanssa se ei tässä tarkoituksessa toimi!

(Ei varmistettu)

Mulle tulee kuningatarhyytelöstä mieleen hyytelömäinen hunaja. Oiva sana!

Vattu

Kuningatarhyytelö on itseasiassa mehiläiskuningatartoukkien ruokaa. :D ja muistan sen Roald Dahlin novellista Royal Jelly. Ei kovin kiva sekään.

Olen myös kuullut miesten perustelevan sperman olevan terveellistä ja siksi naisten kuuluisi aina niellä. Yleensä olen sitten kysynyt, että syötkös itse kaiken, mikä mielletään terveelliseksi. Siis ihan kaiken, terveellisyydestä vuoksi. Vastaus on varmaan ilmiselvä. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo ei vakuuta ainakaan meitsiä toi tutkimus.. eli jatkan kumilla. Ja mieluummin syön ituja, kuin mälliä.

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, kaikki riippuu tosiaan mielleyhtymistä, ja hunajaa ajatteleville sana varmasti sopii, sillä kivaltahan se kuulostaa. Minä vain en taida ihan heti päästä eroon omista hillomielikuvistani eroon...

Vattu, vihastun aina tuollaisesta paskasta kuullessani - siis että joku ylipäänsä koettaa painostaa toista nielemään, saati sitten typerin "tieteellisin" perustein. En tajua mikä pakkomielle nielemisestä on miehille tullut, ja miksi kukaan kuvittelisi sen tuputtamisen olevan ok. Ehkäpä ensi kerralla kannattaa tarjota tyypille suullinen omaa spermaansa - jos se kerran on niin terveellistä, niin toki tämä tahtonee jakaa terveysvaikutukset kanssasi?

Vierailija, kumilla jatkaminen kannattaa aina!

Vierailija (Ei varmistettu)

En ole siis lukenut alkuperäistä tutkimusta joten en tiedä tarkalleen mitä siinä sanottiin, mutta se että a ja b korreloivat keskenään, ei tarkoita sitä että b seuraa a:stä - taustalla voi olla muita syitä (tässä tapauksessa vaikka luonteenpiirteitä), jotka vaikuttavat molempiin a:han ja b:hen.

Anna Blue Eyes

Nyt on pakko tulla kertomaan, kuinka hiusväripaketin ohjetekstissä oli, kiitos tämän blogin ja sen kommenteissa käytyjen keskustelujen (erityisesti kiitos phocahispidalle), huomioni kiinnittävä kohta:
"...huuhtele ja levitä kuningatarhyytelöä sisältävä hoitoaine."

Vierailija (Ei varmistettu)

Sperman terveellisyystutkimukset jatkuvat:

http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/54831-gynekologi-epailee-outo...

Itsehän oksentelisin mieluummin vaikka tunneittain ja viettäisin koko raskausajan tiputuksessa mieluummin kuin nielisin spermaa.

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, näinhän se on - mutta yritäpä selittää se tutkimuksista kohuotsikoita etsiville lehdille!

Anna Blue Eyes, :D

Vierailija, linkkisi ei toimi, haluatko postata sen uudelleen, kokonaisuudessaan? Ja minulla henkilökohtaisesti ei ole mitään sperman nielemistä vastaan sinänsä, siinä ei mielestäni ole mitään kuvottavaa. Sen sijaan en tykkää vaikkapa tällaisiin tutkimuksiin perustuvista typeristä 'perusteluista', joilla ihmisiä koetetaan usuttaa tekemään asioita joita he eivät tahdo tehdä.

Vierailija (Ei varmistettu)

http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/54831-gynekologi-epailee-outo...

Toivottavasti tulee nyt kokonaisuudessaan. Idea siis oli, että lapsen isän sperman juominen estäisi aamupahoinvointia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei näköjään onnistu, enkä taida jaksaa yrittää enempää.

Jemina
No Sex and the City

Vierailija, aika, ööö, mielenkiintoinen teoria tuo tosiaan... Ja kiinnostuneille tiedoksi, (aika pätkä) artikkeli löytyy täältä.

Latelate (Ei varmistettu)

Mulle tuli heti mieleen tutkimustulokset joiden mukaan pitkäkestoiset kumppanuudet korreloivat onnellisuuden kanssa. Voisiko olla siis niin, että vakaissa ja pitkäkestoisissa parisuhteissa olevat naiset panevat ilman kumia (ja saavat seksiä säännöllisesti!) ja näin ollen ovat keskinääräitä tyytyväisempiä, kun taas sinkkunaiset käyttävät kortsuja ja kärsivät seksin ja muun intiimin läheisyyden puutteesta ja ovat siten useammin masentuneita.

p.s. En tällä halua sanoa, että sinkut olisi aina parisuhteeseen kaipaavia ja masentuneita (minä en ainakaan ole), mutta suurimmalle osalle ihmisistä elämän(vaihe)kumppanin löytyminen lienee toivottu asiantila, ja jos sellaista ei toiveista huolimatta kuulu voi mieli olla joskus apea.

Kommentoi