Madonnan kainalokarvat, tai: Long hair, don't care!

No Sex and the City

Viime päivinä maailmalla on kohistu Madonnan Instagram-kuvasta, jossa laulaja esittelee paitsi rintamustaan, myös kainalokarvojaan. En ole itse koskaan kummemmin piitannut Madonnasta, mutta tälläistä kannanottoa on pakko arvostaa."Long hair...... Don't Care!!!!!!", julisti naisen kuvateksti. Ja vaikka huutomerkkien määrä onkin mielestäni vähän liiallinen, noin muuten allekirjoitan viestin sataprosenttisesti.

Kuten muun muassa lukuisista puskakeskusteluista on käynyt ilmi, itse en varsinaisesti ole sheivauksen ystävä. Myös kainalokarvani saavat viettää suurimman osan ajastaan ihan luonnontilassa. En vain yksinkertaisesti ole koskaan pitänyt kainaloiden karvattomuutta minkäänlaisena prioriteettina ja siksi sheivaan harvakseltaan, silloin kun sattuu huvittamaan. Jostain syystä monet tuntuvat kuitenkin kokevan koko ajatuksen ihan karseana ja pitävän karvaista naista suoranaisena pyhäinhäväistyksenä. Siksikin Madonnan karvakuva ilahduttaa minua: pidän todella tärkeänä sitä, että ihmiset näkevät luonnollista karvoitusta (tai vaikkapa vain luonnollisen karvoituksen matkimista, kuten merkin-mallinukkejen tapauksessa) edes joskus. Se muistuttaa meitä kaikkia siitä, että ei, naiset eivät synny karvattomina muoviolentoina. Ja että ehkä niissä luonnollisissa karvoissa ei sittenkään ole mitään saatanallista. Jos ne kelpaavat popin kuningattareksi kutsutulle naiselle, luulisi niiden kelpaavan meistä kaikille!

Kuten Madonna, minäkään en ole tässä julistamassa että kaikkien pitäisi välittömästi ryhtyä ammattimaisiksi karvankasvattajiksi. Enemmän kyse onkin juuri don't care-asenteesta: ihan vain siitä faktasta, että kainalokarvoissa ei ole mitään ällöttävää, ja että maailma ei todellakaan kaadu niihin. Ja että joskus rehottaa. Antaa rehottaa!

Lisäesimerkkien toivossa etsiskelin netistä listoja julkkiksista ja heidän kainalokarvoistaan, mutta päätin lopulta olla linkittämättä listoista yhteenkään, niiden tekstit kun tuppasivat olemaan toinen toistaan ala-arvoisempia. Noloja lipsahduksia!, huusi yksi otsikko. Pahin moka ikinä, karjui toinen, he unohtivat sheivata! Mutta entä jos kyseessä ei ollutkaan moka ja unohdus - ehkä he eivät yksinkertaisesti välittäneet? Jos heillä vaikka oli tärkeämpääkin tekemistä ja miettimistä? Kuten Julia Roberts lakonisesti kommentoi omaa kainalokarvakohuaan: "On a day-to-day basis I don't think about my armpits."

Niinpä. En minäkään. Toivonkin Madonnan karvakuvan aloittavan uuden trendin, jonka myötä erinäiset karvat ympäri kroppaa vähitellen normalisoituisivat ja me kaikki voisimme palata kelaamaan ihan muita asioita kuin kainaloidemme tilaa. Siispä: lisää karvaa julkisuuteen!

#longhairdontcare

...Ai on kuvanlaadussa vähän eroa meikätytön ja Madonnan välillä? Syytän henkilökohtaisen avustajan puutetta - oman kainalon kuvaaminen meinaan a) tuntuu todella urpolta, ja b) on myös aika pirun hankalaa.

Kommentit

Mpouta
Poutapilviä

Joo, sama. Muutenkin oon saanu käydä läpi apteekin koko dödövalikoiman, koska reagoin kaikkiin jännätilanteisiin hikoilemalla tolkuttomasti :D 

Vanhentuminen vai mikä, mutta en enää jaksa jatkuvasti olla sheivailemassa joku kohtaa. Ehkä nykyään uskaltaa jo relata ja tietää ettei kukaan (edes itse!) tuomitse.

karvaton (Ei varmistettu)

Vähän kyllä näyttäis siltä, että tuo tuppo Madonnan kainalossa olisi feikki.

Itse ajelen kaiken, niin ulkonäkö kuin hygienia syistä. Esim. karvainen alapää ja eritteet on erittäin epämiellyttävä yhdistelmä. Karvaton versio on helpompi pitää puhtaana.

hupu (Ei varmistettu)

No mä oon ratkaissut tän hygienia-asian siten, että pesen alapääni säännöllisesti. Kannattaa kokeilla.
;)

Jemina
No Sex and the City

 

Kyllä, tämä säännölliseksi pesuksikin kutsuttu yllättävän radikaali ratkaisu asiaan käytössä siis täälläkin. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihanan osuva sanavalinta Sepolla. :D

Josefin B

I'm really glad you wrote a post about this, and still it makes me sad that we haven't come further than this when it comes to bodyhair??? That a picture of madonna with heary armpits brings up so many emotions in people worldwide? I really look forward to the day when every person can decide if they want to shave or not, and that it will not be a big deal if you do or don't. But obviously we are not there yet... So until then i hope people keep posting these kind of pictures on social media so that the discussion can be kept alive, and then maybe something  will change. 

(also read that the hair is photoshopped wich kind of makes it more interesting?)

Jemina
No Sex and the City

I know, right - the fact that a famous woman showing some armpit hair, whether real or photoshopped, becomes such a huge thing internationally tells us something rather sad about the way women's bodies and bodyhair are still viewed. I also completely agree that we need to keep talking about the topic and so raise awareness of it. (As sad as it sounds - raising awareness of women's bodyhair, as if it was a rare disease and not something everyone has!)

Nepu (Ei varmistettu)

Mä jotenkin toivoisin, että koko karvakeskustelussa päästäisiin sellaiseen vaiheeseen, jossa karvattomuus tai karvojen olemassaolo ei olisi mikään statment. Joskus sitä ajelee karvansa, joskus ei. Ja kumpikin vaihtoehto on ihan ookoo eikä se ole sen suurempi kannanotto mihinkään suuntaan.

Jemina
No Sex and the City

Olen ihan samaa mieltä - olisi todellakin hienoa nähdä päivä jona ajeleminen/ajelemattomuus kertoisi ainoastaan sen hetkisestä valinnasta sen ajelun suhteen, eikä mistään muusta. Etenkin karvallisuus kun nähdään edelleen ihan valtavana statementtinä, mikä voi olla todella ärsyttävää. Meistä yksikään kun ei aina jaksaisi julistaa, luulen. Vaan jos ainoa muu vaihtoehto on ajeleminen... Niin, siinä sitten ollaan, vähän kahden tulen välissä me kaikki.

Lullah

Itse olen myös karvattomuuden puolesta, ainakin kainaloissa. Olen ollut sitä mieltä jo pienestä pitäen ja tiedän, ettei se ole siis minkään naistenlehtien, julkkisten etc. aikaansaama aivopesu, vaan oma näkemykseni. En ole fanaattisesti niitä ajelemassa, mutta en yleensä anna niiden kasvaa kovin pitkiksi tai suurilukuiseksi. Ne vain tulee vetästyä parilla höylän vedolla silloin, kun siltä tuntuu. Ei se mikään statement ole, vaan pelkkä personal preference. Sama kaikessa muussakin karvoituksessa. Tykkään skarpeista kulmista, menkkojen aikaan karvattomampi (vaikkei karvaton) on mukavampi ja helpompi, sääret siistitään sillon ku siltä tuntuu ja ku haluu siliät ja pehmoset koivet. 

Leija (Ei varmistettu)

Nuorempana en jaksanut/halunnut sheivata (osittain myös ideologisista syistä). Sittemmin kyllästyin siihen että kesämekon käyttämisestä 'luonnontilassa' tuli joka kerta statement, joten ihan ylimääräistä huomiota välttääkseni ajelen sääret ja kainalot, mutta ihailen niitä jotka jaksaa vastustaa valtavirtaa. Poikaystäväkin ajelee kainalot, vaikka olen yrittänyt vihjailla että kainalokarvat on mielestäni miehellä seksikkäät.

Laurella
Pilkku otsassa

No niin, jes jes Madonna! En sitten jaksa ymmärtää "pitkät karvat, hyi epähygieenistä!" -argumenttia. Minä en juuri koskaan sheivaa kainaloitani, saatikka alapäätäni. En mielestäni haise yhtään sen pahemmalta kuin sheivaava vierustoveri. Eiköhän kuka tahansa haise, jos ei peseydy. Sitä paitsi, uskon karvojen olevan ihmisessä ihan syystä. Koko karvakeskustelu on kuin sohisi ampiaispesää. Jos joku kehtaa sanoa, että hei tuo brasilialainen sun huuhaassa on vaan pornosetien likaisen mielikuvituksen tuotosta, osuu paskaa tuulettimeen oikeen urakalla. Vastapainona kaltaiseni hipit suuttuvat, kun heitä haukutaan epähygieenisiksi ja rumiksi. Kukaan ei voita. Voitaisiin antaa kaikkien kukkien kukkia tai olla kukkimatta. Vaikka olenkin sitä mieltä, että ihmiset eivät aina ihan tajua, miten paljon nykyisistä kauneusnormeista ovat ihan vääristyneitä. Mutta ei siitä sen enempää, toinen keskustelu.

(Sitä paitsi, jotenkin tuolla hygienialogiikalla pitkä tukkakin on ällöttävä, sillä päänahasta irtoaa rasvaa ja käsistä kaikenlaista paskaa, hyi.)

 

Jemina
No Sex and the City

Minulla ei oikeastaan ole tähän kommenttiin juuri mitään lisättävää, kunhan halusin tulla tänne virtuaalitaputtamaan ja sanomaan, että hyvä hyvä, ja olen ihan samaa mieltä!

Näin:

Laurella
Pilkku otsassa

Oonkin aina halunnut saada aplodit Mariah Careyltä!!!!

FFFifi
Fitness Führer

Toi hygienia-argumentti on kyllä mielenkiintoinen ja hauska. Siinähän normaalista asiasta tehdään epäpuhdasta. Miksi me ajatellaan nykyään näin ja miten siihen on päädytty? Kun antiikin aikaan karvattomuus oli muotia niin perusteltiinko sitä myös hygienialla vai vaan ulkonäöllä? Ja tosiaan, miksi hiukset ja tuuheat ripset (molemmat ehkä jopa pidennettyjä) eivät ole epähygieeniset?

Mulla on sellainen käsitys, että karvojen yksi tehtävä on välittää feromoneja jotka houkuttelevat tekemään lähempää tuttavuutta. Feromonit sitoutuvat karvoitukseen ja siksi pitkät hiukset koettaisiin seksikkäiksi. Hassua on, että osa karvoista pitäisi seksikkyyden nimissä poistaa.

Mitä tähän karvakeskusteluun ja statementeihin tulee, niin mä toivoisin myös että juttu neutralisoituisi niin, että voisi olla missä tilassa tahansa ilman että se on poliittinen veto tai että joku sitä arvostelee. Mutta toivoisin myös, että karvattomuuteen ei suhtauduttaisi hygienian kannalta välttämättömänä pakkona, tai muuten välttämättymyytenä ilman kyseenalaistamista.

Mun mielestä kainalokarvat voisivat tulla pitkästä aikaa muotiin, nehän on aika hauskat!

Mpouta
Poutapilviä

Jep olet oikeassa. En pysty itse argumentoimaan asiaa edes itselleni pelkällä hygienialla, vaan asia sekoittuvat esteettisyys ja jonkinlainen symbolinen puhtaus. Ehkä jos olisin vähän blondimpi, omat karvat eivät häiritsisi niin paljon? Lisäksi karvaisuus yhdistyy usein maskuliinisuuteen, mikä menee taas tonne symboliikkaosastolle. Etenkin jos ne on tuhteja ja tummia.

Aika harvoin naisilla näkee oikeasti tummia karvoja, enemmän tollasta Madden (photatun näköisiä, kun nyt tarkastelin tarkemmin) "söpön oloista" karvoitusta.

Jemina
No Sex and the City

Olen samoilla linjoilla feromoniasian kanssa, ja kuten sanoit, on tosiaan aika omituista että karvoja sitten poistetaan seksikkyyden nimissä! Tämä vahvistaa vain entisestään käsitystäni siitä, ettei nykyisellä seksikkyysmallilla haeta mitään oikeasti ruumiillista seksuaalisuutta, vaan sellaista muovista, hajutonta ja mautonta, joka näyttää hyvältä lehden kannessa biksut päällä. Ja ihan sama miltä kenestäkin oikeasti tuntuu.

Ja tuo hygienia-argumentti on tosiaan aika erikoinen, etenkin kun ottaa huomioon miten vähän tekemistä sillä oikeastaan on asian kanssa... Tuntuukin välillä, että "kun se on hygieenisempää niin"-lausetta toistellaan papukaijan lailla, asiaa sen kummemmin kelaamatta. Kai siitä on tullut jonkinlainen helppo vastaus jota puhtaus on puoli ruokaa -ajattelumalliin kasvaneet länsimaiset ihmiset vain harvoin kyseenalaistavat. Vaikka totuus saattaakin olla jotakin ihan muuta: esimerkiksi tämä The Guardianin artikkeli esittää pari oikein hyvää pointtia siihen suuntaan, että sheivaaminen saattaa sittenkin olla se vaihtoehto joka aiheuttaa enemmän tulehduksia ja muuta mukavaa kuin luonnollinen karvoitus.

Ree (Ei varmistettu)

Jos haluaa nähdä karvahuoletonta naiskuvastoa, kannattaa googlailla esim. Amanda Palmeria. Upea nainen, jolla on usein kädet ilmassa ja harvoin kainalot sheivattuna. Niitä mahdollisia kommentteja sit taas ei välttämättä kannata lukea... Mäkin toivoisin karvavapautta kansalle - että jokainen saisi tehdä niin kuin tykkää ilman mitään mutristeluja (esim. Palmer toisaalta sheivaa pois kulmakarvansa, eli karvaisuus tai karvattomuus on oma preferenssivalinta eikä mikään lausunto siitä, miten kaikkien tulisi olla). Myös reilua ja tasapuolista infoa kansalle, kiitos! Joskus luin tosi hyvän ja kattavan jutun (jota en nyt tietenkään enää löydä mistään) siitä, millaisia terveysvaikutuksia alapään ajamisella tai vahaamisella on, enkä sen jälkeen ole jaksanut syyllistyä siitä, että omaa puskaani korkeintaan trimmailen saksilla suuseksin toivossa. Mut ei näitä juttuja tule kauheasti naistenlehdissä vastaan, oletusarvo on se että karvoja poistetaan. Mulla kasvaa kaikki karvat paksuina, pitkinä ja vahvoina, joten kainaloihin tulee sellainen hämy, kutiava fiilis jos on pitkään ajamatta. Toisaalta sääristä ei ole niin väliksi. Muiden ihmisten karva-asiat taas ei kuulu mulle, kukin tekee miten tykkää ja kivalta tuntuu. Pieni protesti sheivausnormeja vastaan on kuitenkin paikallaan niin kauan, kuin ne ovat normeja.

Jemina
No Sex and the City

Amanda Palmer on tosiaan mainio! Olen tainnut postata Map of Tasmania-videon tänne noin triljoona kertaa, mutta antaa mennä nyt vielä kertaalleen, se kun on niin loistava ja sopii aiheeseen:

Ja olen muuten ihan samaa mieltä: niin kauan kuin nämä sheivausnormit ovat mitä ovat, tarvitsemme ehdottomasti karvaprotesteja!

Eksyksissä elämässä

Olen hirveän huono sheivailemaan säännöllisesti, ja epilointi sekä vahaus tuntuvat kamalan aikaavieviltä ja hankaloilta tavoilta poistaa karvoja. Lisäksi karvan kasvuni on lähes lapsen tasolla, joten vaikka olisin kuukausia ajamatta kainaloitani, ei sitä oikein edes huomaa. Jos on jonkun miehen kanssa jokin säännöllinen tapailu, tai jopa seurustelu meneillään, ajan karvat useammin, mutta en siltikään niin että olisin aina delfiinin tuntuinen.

Annn (Ei varmistettu)

Toi hygieniapointti on mun mielestä kyllä aika epävalidi. Usein, ainakin itselläni sheivattu iho (varsinkin alapäässä) ärtyy, kutisee, hilseilee tai tulee sellaisia ärtyneitä näppyjä. Toisin kuin iho, jota normaalit karvat suojaavat, on paljon hyvinvoivampi ja sanoisin myös hygieenisempi.
Mielestäni karvat eivät ole kivan näköisiä, mutta eivät kammottaviakaan. Melko neutraali asia siis. Luovutaan siis tästä hysteerisestä karvakammosta, eikä enää tanssita pedopornosetien mieltymysten mukaan.
Erityisesti alapään karvojen suhteen olen sitä mieltä, että jos aikuisen naisen alapään karvat on jollekin miehelle niin suuri inhotus, niin ehkä vika on jossain muualla kuin karvoissa.

Jemina
No Sex and the City

Juuri näin: ei luulisi kumppanin karvojen isoa ihmistä kovasti häiritsevän. Ja jos tosiaan häiritsee, niin ennemmin lähtee vaihtoon mies kuin sheivauspolitiikka!

Jemina
No Sex and the City

Tässä vielä pari viime päivinä bongaamaani hyvää linkkoä karvakeskusteluun liittyen:

- It's the year of the bush, julistaa The Guardian.

- In defense of hairy women - searching for a fair standard of beauty on todella kiinnostavaa luettavaa Vice Magazinelta. Artikkeli on naisten karvoitusta puolustavan miehen kirjoittama, ja sellaiseen ei ihan joka päivä törmääkään.

suolanaama (Ei varmistettu)

Sheivailen kainaloita, sääriä ja pyybsejä silloin tällöin ja mulla on mukavampi olo kun karvat on suht lyhkäiset, varsinkin just hikoilun takia - ja oon huomannut että kun rakkaani noteeraa höylän heiluneen on aika ripeästi kielineen kimpussa, eli vaikka ei sitä ole mulle myöntänyt tykkää enemmän siistitystä puskasta.

on aina upeaa nähdä kun joku muutoin itsestään huolta pitävä mimmi antaa rehottaa, varsinkin kainaloissa!

suolanaama (Ei varmistettu)

Korjaan omia ajatuksiani vielä sen verran, että viimeisessä kappaleessa tuo "muutoin"-sana on täysin turha, ja että armas avokkini on itse aika karvainen ja kun suhteemme alkoi ns. yhdenillanjutusta, kysyin häneltä mitä mieltä on naisten karvoista ja vastaus oli että niin kauan ku ei nainen karvoineen yllä samaan tuuheuteen kuin hän ei haittaa. Tavallaan aika surullista, että hän 32-vuotiaana on erään 45-vuotiaan miehen ohella seksikumppaneistani ainoa, jonka asenne naisen karvoitukseen on "avoin". Olen itse 24 ja muut kumppanini olleet suurinpiirtein saman ikäisiä.

Annn (Ei varmistettu)

Niin, ja pakko lisätä vielä esteettisyydestä. Että ei se ärtynyt näppyläiho kovin kauniilta näytä. Ja mites se tuntuma sitten, kyllä se päivän sänki tuo mieleen kaikkea muuta kuin siloisen posliinin.... Hiekkapaperia ehkä enemmin? Eikä itselläni edes ole kovin erityisen vahvaa tuo karvankasvu.

Jemina
No Sex and the City

Joo, itsekään en hirveästi diggaa juuri sheivatusta lookista, samoin kuin siitä sängestäkään. Enkä väitä että pitäisin karvojakaan varsinaisesti kauhean kauniina, tämän yhteiskunnan kauneusihanteiden keskellä kun olen kuitenkin kasvanut... Mutta muihin vaihtoehtoihin verrattuna luonnollinen karvoitus ei mielestäni ole missään nimessä paha juttu.

Ja nyt pitää vielä lisätä tähän tämä kuva, Mueranse Todos-blogista:

 les presento a la MUJER.

Harvoinpa näkee karvaista naisellisuutta mitenkään kauniina esitettynä. Tätä tällaista siis lisää!

Argh! (Ei varmistettu)

Oon niin jälkijunassa tän kommentoinnin kanssa, mut satuin lukemaan tämän nyt ja eilen satuin näkemään nämä:
http://www.youtube.com/watch?v=UxCHLXQffsg
http://www.youtube.com/watch?v=K5vO6MZn4WI
http://www.youtube.com/watch?v=D5YkZsigq2s

Ja nyt kyllä raivostuttaa niin paljon tämä!! Näissäkin kommenteissa sivuttiin sitä kuinka karvaisuus yhdistetään maskuliinisuuteen, mutta nää mainokset menee jo ihan uusiin sfääreihin! Näistä on jo noussu melkonen kohu ja esim. Veetin facebook sivuilla on t o d e l l a paljon vihasta palautetta: https://www.facebook.com/veet?fref=ts

Ajattelin, että sua varmaan kiinnostais tää, jos nyt et vielä ollu kuullu. Ja kovasti toivoisin, että kirjottaisit tästä jotain, koska oot hyvä ja mua kiinnostais mitä sanottavaa sulla on tästä :))
Ja pakko vielä mainita, että siis mä ainakin koin noi mainokset ihan oikeasti loukkaavina. Oon "suomalaiseks" aika karvanen ja tää ei todellakaan ole ensimmäinen kerta kun koen, että mun naisellisuus kyseenalaistetaan sen takia... Enää se ei niin hetkauta, mutta jessus kuinka arka asia se oli joskus murrosiässä ja teininä.

Vierailija (Ei varmistettu)
Jemina
No Sex and the City

Joo, näinkin nämä juuri eilen, ja huhhuh! Kyllä meinasi taas verisuoni poksahtaa päästä kun niin alkoi vituttaa. Yritän kovasti kirjoittaa tästä jotakin ja pian, mutta tuntuu että ensin pitää hetki huilahtaa ja yrittää rauhoittua - muuten saatatte saada suht koherentin tekstin sijaan luettavaksi vain capseilla kirjoitettuja rumia sanoja ja pari törkeää giffiä siihen päälle. :)

Mutta olen siis kanssasi ihan samaa mieltä - tällainen body hair-shaming on todella kuvottavaa. Se vaikuttaa aikuisiinkin ihmisiin ihan karseilla, täysin järjettömillä tavoilla, joten voin vain kuvitella miten vinoutuneisiin asenteisiin nykyiset nuoret karvojen suhteen kasvavat.

Vierailija (Ei varmistettu)

Haha tästä ei nyt tuu loppua, mut vielä osu tämä silmään http://jezebel.com/veet-pulls-stupid-sexist-ads-after-viewer-backlash-15...
Se neljäs mainos, jota ei ole kai enää misään nähtävissä oli mun mielestä näistä räikein/oudoin/absurdein, ja meni suunnilleen näin:
Nainen, joka on ollut jossain onnettomuudessa makaa ambulanssissa paareilla verisenä niskatuki yllään. Ensihoitaja (myös nainen) leikkaa farkkujen lahkeen saksilla auki ja järkyttyy kauheesta karvakoivesta. Loukkaantunut nainen selittää anteeksipyytelevästi: "I shaved yesterday..."
Ensihoitaja jatkaa lahkeen leikkaamista. Loukkaantunut nainen laittaa kädet äkkiä ristiin haarojen päälle ja anelee "Don't cut the panties!"

Kommentoi