Mainosten sukupuolistereotypiat: Aviomiesten päiväkoti

Koska olen sen sortin feministi, jonka pipo on kerrassaan tiukalla, olen usein kurkkuani myöten täynnä meitä jatkuvasti ympäröiviä sukupuolistereotypioita. Tiedättehän – kaikki miehet sitä, kaikki naiset tätä! Kaikki naiset tykkäävät kengistä ja käsilaukuista, kaikki miehet penkkiurheilusta, blaa blaa blaa! Moinen ei saa kummankaan sukupuolen edustajia kuulostamaan kauhean fiksuilta, ja tällaisiin väsyneisiin käsityksiin törmätessäni otsalohkoani alkaa kummasti kiristää. Tämä tuttu tunne iski välittömästi törmätessäni Edinburghin keskustassa pubiin, joka mainosti itseään aviomiesten päivähoitopaikkana.

husband_daycare.jpg

Tarvitsetko aikaa itsellesi? Tarvitsetko rentoutumista? Haluatko mennä ostoksille?

Jätä aviomiehesi tänne!

Minä tarvitsin vain ja ainoastaan kaljan (ja tämän mainoksen nähtyäni ehkä myös viskin), mutta jätin menemättä kyseiseen juottolaan. Onneksi samasta korttelista löytyi noin kymmenen muutakin kuppilaa. Janoiseksi ei siis tarvinnut jäädä, vaan sain sekä kaipaamani virvokkeet että kantaa roposeni paikkaan, jonka ulkomainonta ei tuntunut halveeraavan sekä naisia että miehiä.

 

Mitä mieltä te olette tällaisesta mainonnasta – hauskaa stereotypioilla leikittelyä, vai vanha ja väsynyt läppä?

Kommentit (15)
 1. Hyviä kirjoituksia!

  -Isla

  http://islakahdenkesken.blogspot.fi/

 2. Suuri osa huumorista perustuu kulttuurisiin kuviin. Jos kulttuuriset kuvat kielletään, menetetään samalla elämänmakuista hilpeyttä. Minuunkin uppoavat esimerkiksi Ilari Johanssonin yleistykset. Tiedän ettei niillä voi selittää yksilöitä, mutta juttujen hauskuus syntyy siitä, että ihmisillä keskimäärin on tietynlaiset käsitykset eri puolilla Suomea asuvista ihmisistä. Kun näitä käsityksiä kärjistetään esiin, se on ihmisistä hauskaa. 

  Jotkut pitävät yleistyksiä tosina, mutta suurin osa ymmärtää, että onpa ihminen savolainen tai pohjalainen, niin hän edustaa ensisijaisesti itseään eikä heimoonsa liitettyä kulttuurista kuvaa. 

  Kuvan juottolan kyltissä miehet esitetään viinaan menevinä reppanoina, holhottavina pikkupoikina, jotka voidaan sijoittaa päivähoitoon lasin ääreen, koska he eivät itse pysty järkevämpää tekemistä itselleen järjestämään tai selviämään yksin. Jotakuta juttu naurattaa, toista ei, mutta harmitonhan tuo kyltti on.

  Kulttuurinen kuva feministeistä aggressiivisina, ahdistuneina ja ongelmakeskeisinä nalkuttajina ei ole sellaisenaan totta, mutta kun feministit esitetään tuollaisina, heille nauretaan, koska käsityksessä on totta toinen puoli. Siitä kertoo tämäkin blogipostaus. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *