Naisen pelolla ei ole väliä, vaan sillä miten se miestä harmittaa

No Sex and the City

Luin Hesarista kolumnin otsikon: Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire. Ensireaktioni oli ilahtuminen: hienoa! Miespuolinen kirjoittaja on ymmärtänyt, miten naisoletetut joutuvat pelkäämään öisin kaupungilla liikkuessaan, ja haluaa nyt tehdä oman osansa sen eteen, että hänen pimeällä kadulla kohtaamillaan ihmisillä olisi turvallisempi olo.

Väärin, väärin, väärin. “Olemme tulleet tilanteeseen, missä kunnialliset ihmiset joutuvat kokemaan olemansa kovista rikoksista epäiltyjä”, kirjoittaja seuraavaksi valittaa (ja tarkoittaa kunniallisilla ihmisillä tietysti miehiä). Ja minä mietin, että sekö tässä skenaariossa on kaikkein kamalinta? Ei toisen ihmisen pelko raiskatuksi tulemisesta, ei se pelko johon naisiksi kasvatetut ovat tottuneet niin että se on heille fakta, vähän niin kuin vaikka painovoiman olemassaolo – vaan se, miten heidän pelkonsa miestä harmittaa?

kas, alkaa hämärtää. parasta rientää kotiin, etten vain loukkaa jotakuta setämiestä pelkäämällä tätä iltapimeällä.

 

Tosiasiassa olemme eläneet vuosisatojen ajan tilanteessa, jossa kunnialliset ihmiset joutuvat pelkäämään joutuvansa kovan rikoksen uhriksi. Ja minä tarkoitan tällä nyt naisia, joille jo varhain opetetaan, että pimeällä liikuttaessa tai ylipäänsä kotoa poistuttaessa (ja itse asiassa usein jopa kotona) seksuaalisen väkivallan uhka on aina läsnä. Siitä ei vain kovin usein kirjoiteta kolumneja, niin arkipäiväistä se pelko on.

On myös kiinnostavaa, että naisten pelkoa on aina ‘hoidettu’ ohjeistamalla naisia muuttamaan käytöstään. Pelkäätkö tulevasi raiskatuksi? Älä kävele pimeän puiston läpi. Älä pukeudu lyhyeen hameeseen. Älä ole kännissä. Mutta sitten tulee aika, jolloin joku tuo esiin ajatuksen siitä, että ehkä pelkoa voisi lievittää sillä, että miehet muuttaisivat käyttäytymistään jollain tavalla… Ei, se on järkyttävä epäoikeudenmukaisuus. Kyllä siitä on kolumni kirjoitettava.

Olen tietysti samaa mieltä kolumnin kirjoittajan kanssa siitä, että nykyinen tilanne on epäoikeudenmukainen ja että kyseessä on yhteiskunnallinen vinouma. Tottakai asioiden pitäisi olla toisin. Minäkin haluaisin maailman, jossa kenenkään ei tarvitsisi pelätä joutuvansa seksuaalisen väkivallan kohteeksi, ja siten ei myöskään tarvitsisi pelätä, että joku sitä seksuaalista väkivaltaa heille tekee.

Juuri nyt näin ei kuitenkaan ole, joten joudumme pohtimaan, miten toimimme tämän todellisuuden kontekstissa. Ja tässä kontekstissa se, että mies joutuu miettimään, voiko hän ottaa juoksuaskelia kulkiessaan naisen perässä pimeällä kadulla, ei ihan oikeasti ole se kaikkein oleellisin asia.

 

jatka lukemista:
viihdettä ilman raiskauksia, kiitos
miehen huomiosta on lupa kieltäytyä
 

 

seuraa blogia Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Voitko sä lähettää tän kirjoituksen vastineeksi Hesarin kolumniin? Tämä oli tosi selkeästi ja napakasti kirjoitettu mielipide :) Tarvitsemme toisenkin näkökulman suomen suurimpaan päivälehteen (vai onko se enää edes sitä...).

Antifeministi (Ei varmistettu)

Siis tarkoitat tuota lapsellisen pennun kähäämää AIVOTTOMIEN KUNTTUPENTUJEN teorioihin perustuvaa räpellystä?

Alan ymmärtää tämän blogin älyllisen tason tai sen olemattomuuden paremmin.

oh la la

Kannatan edellistä kommenttia, tämä oli niin hyvin sanottu!

Elämä on ohi pian (Ei varmistettu)

Teroitetaanpas asiaa jollekulle.

" Ja minä mietin, että sekö tässä skenaariossa on kaikkein kamalinta? Ei toisen ihmisen pelko raiskatuksi tulemisesta, ei se pelko johon naisiksi kasvatetut ovat tottuneet niin että se on heille fakta, vähän niin kuin vaikka painovoiman olemassaolo – vaan se, miten heidän pelkonsa miestä harmittaa?"

Mies kirjoittaa miehen näkökulmasta eli miten hän kokee asian.
Eikös miesten pitänyt olla herkkiä ja kertoa omista tunteistaan?

Ai niin, ei vaan pitää nuolla sun persettä joka asiassa ja sitten myötäillä jotta olisi oikealla tavalla "ally".

"Tosiasiassa olemme eläneet vuosisatojen ajan tilanteessa, jossa kunnialliset ihmiset joutuvat pelkäämään joutuvansa kovan rikoksen uhriksi. Ja minä tarkoitan tällä nyt naisia, joille jo varhain opetetaan, että pimeällä liikuttaessa tai ylipäänsä kotoa poistuttaessa (ja itse asiassa usein jopa kotona) seksuaalisen väkivallan uhka on aina läsnä. Siitä ei vain kovin usein kirjoiteta kolumneja, niin arkipäiväistä se pelko on."

Väärin. Tämä koskee kaikkia ihmisiä.
Itseasiassa miehen riski joutua rikoksen uhriksi ei ole sen kummoisempi kuin naisen.
Ero on vain se että seksuaalinen väkivalta on korvattu ylipäätään fyysisellä väkivallalla.

"On myös kiinnostavaa, että naisten pelkoa on aina ‘hoidettu’ ohjeistamalla naisia muuttamaan käytöstään. Pelkäätkö tulevasi raiskatuksi? Älä kävele pimeän puiston läpi. Älä pukeudu lyhyeen hameeseen. Älä ole kännissä. Mutta sitten tulee aika, jolloin joku tuo esiin ajatuksen siitä, että ehkä pelkoa voisi lievittää sillä, että miehet muuttaisivat käyttäytymistään jollain tavalla… Ei, se on järkyttävä epäoikeudenmukaisuus. Kyllä siitä on kolumni kirjoitettava."

Nuo ohjeet toimivat edelleen.
MIESTEN KÄYTÖKSEN MUUTTAMINEN SUHTEESSA NAISEN PELKOON EI TULE VAIKUTTAMAAN SIIHEN MITEN USEIN NIITÄ TODELLISIA RIKOKSIA TAPAHTUU

Eli sinä saatat pelätä vähemmän ja ne kunnialliset miehet olla varovaisempia jottei sinua pelottaisi mutta millään "käytöksen muutoksella" ei raiskauksia poisteta kuten ei muitakaan väkivalta yms. rikoksia.

Olet pentu jos kuvittelet niin tapahtuvan.

"Olen tietysti samaa mieltä kolumnin kirjoittajan kanssa siitä, että nykyinen tilanne on epäoikeudenmukainen ja että kyseessä on yhteiskunnallinen vinouma. Tottakai asioiden pitäisi olla toisin. Minäkin haluaisin maailman, jossa kenenkään ei tarvitsisi pelätä joutuvansa seksuaalisen väkivallan kohteeksi, ja siten ei myöskään tarvitsisi pelätä, että joku sitä seksuaalista väkivaltaa heille tekee."

Samaa mieltä ja sama koskee ihmisiä ylipäätään, rikoksia ja väkivaltaisia sellaisia.

"Juuri nyt näin ei kuitenkaan ole, joten joudumme pohtimaan, miten toimimme tämän todellisuuden kontekstissa. Ja tässä kontekstissa se, että mies joutuu miettimään, voiko hän ottaa juoksuaskelia kulkiessaan naisen perässä pimeällä kadulla, ei ihan oikeasti ole se kaikkein oleellisin asia."

Siis mitä vittua? Totta kai se on.
Jos KUNNIALLISET ihmiset ovat vastavuoroisessa vaikutuksessa keskenään niin silloin naisten ei pitäisi altistaa itseään epämääräisille ajatuksille jatkuvan rikoksen mahdollisuudesta eikä miesten itsetarkkailulle aiheuttavat pelkoa.
Tällöinhän ne KUNNIATTOMAT ihmiset hallitsevat molempia osapuolia.

Sori, minun miehenä ei tarvitse miettiä käytöstäni kunhan se käytös on kohtuullista.
Jos jotakuta naista se pelottaa että juoksen kadulla tai kuljen porttikonkiin perässä niin se on sen naisen paranoidisuutta, ei minun ongelmani.

Ja kyllä, nuo "älä ole liian humalassa ettet voi kontrolloida itseäsi ja mene miehen kanssa kämpille antaen ymmärtää että seksiä on luvassa". Jos seksiä tapahtuu ja et sitä sitten halua niin se on sitten miehen vika tietenkin, mutta suotta syyttää muuta yhteiskuntaa että olet miehen kanssa kahden. Lopuilla yhteiskunnan miehillä EI OLE MITÄÄN TEKEMISTÄ SEN KANSSA mitä te teette kahdestaan tai mies tekee sinulle varsinkaan kun he eivät ole tietoisia asiasta juuri sillä hetkellä.

Ihminen joutuu ottamaan vastuuta elämästään. Nyt on naistenkin aika.

PP (Ei varmistettu)

Teroitappa nyt vielä noita kahta viimeistä lausetta. Minkä suhteen naisen on siis otettava vastuu omasta elämästään? Raiskauspelon? Paranoian? Ei oikein auennut.

Mahdoton Nainen

Jos sä seuraat naista porttikongiin niin tän perusteella sillä naisella on syytäkin pelätä.

Jemina
No Sex and the City

No niin, kommentointi lipsahti näköjään taas sellaiseksi Suomi24-meiningiksi, mitä en täällä katsele. Delete-nappi siis laulaa heti kun ruvetaan huutamaan ja solvaamaan. Eri mieltä saa olla, mutta keskustelun pitää silti säilyä kohteliaana. Ja jos se on liikaa vaadittu, niin sitten voi mennä vaikka sinne Hommafoorumille mesoamaan, k tnx bai.

Antifeministi (Ei varmistettu)

Joku ei kuunnellu sua ja sun sisäisiä pelkotiloja. Miten nyt pelastetaan sun ja sun kaltaisten elämä.
Voi meitä kaikki valkoihoisia miehiä nyt niin huolettaa nämä sinun ongelmasi.

Kyynel....

Kokemusta löytyy (Ei varmistettu)

Mulla on työkaverina yksi keski-ikäinen mies joka uhosi jo vuosia sitten miten ei aio auttaa eksyneen näköisiä lapsia ettei vain epäillä pedofiiliksi. Voitte vain kuvitella miten se on innostunut paasaamaan tästä metoo-kampanjasta. Se on kyllä jännä, miten paljon siitä voidaankaan häiriintyä että julkisuudessa puhutaan seksuaalisesta häirinnästä.

Vielä minun teini-iässä n. 15 vuotta sitten näistä asioista ei puhuttu läheskään niin paljon kuin nykyään (ja luoja ties miten vähän viime vuosituhannen puolella). Oli kyseessä sitten koulumatkan varrella erään sillan alla nuoria tyttöjä tuijotellut käteen vetävä vanha pappa, nuorehko mies joka ajeli koulun ympäristössä, seuraili tyttöjä ja kyseli josko heillä olisi innokkuutta tienata taskurahaa tai busseissa tyttöjen tissejä hinkkaillut mies, oli sekä opettajien että vanhempien yleisin vastaus "älä välitä". Välinpitämättömyys meni jopa niin pitkälle, että kun kaverini pikkusisko juoksi kaverinsa kanssa erästä miestä karkuun rappukäytävään ja vasta raivokas ovikellojen pimputtelu sai miehen otteen kirpoamaan tytön kaverin nilkasta, ei tapauksesta tehty minkäänlaista tutkintaa. Koska hei, väliäkös tuolla, unohdetaan koko juttu. Enpä minä itsekään ole juuri melua pitänyt kohtaamistani asioista.

Oikeastaan juuri se, ettei tuollaisista asioista puhuta aiheuttaa sen etteivät miehet välttämättä ymmärrä kuinka paljon naiset lopulta kohtaavat häirintää ihan normaalielämään kuuluvissa tilanteissa, kuten koulumatkalla. Nyt kun näistä asioita puhutaan, huomaan että osa miehistä kuvittelee että nyt naiset alkavat syyttää miehiä mielivaltaisesti aivan kuin naisten oma arvostelukyky ei riittäisi (ihan jo omakohtaisen kokemuksenkin vuoksi) erottamaan normaalia miestä ja ahdistelijaa toisistaan. Tilanne jossa aivan viaton mies päätyy turhaan ahdistelusta syytetyksi, lienee melko harvinainen. Mielestäni on hyvä että näistä asioista puhutaan vaikka sitten sen kustannuksella, että joku mies tuolla nyt harmistuu käytävästä keskustelusta.

Jemina
No Sex and the City

Toivottavasti kaikki nää tännekin vänisemään tulleet sedät lukisivat tämän Mike Pohjolan Mitään ei saa enää sanoa -kolumnin: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4012469-mike-pohjola-mitaan-ei-saa-enaa-sanoa

scarlett (Ei varmistettu)

Vanhempi postaus mutta tuli etusivulla vastaan. Se, että jos joku mies miettii tänä päivänä sitä, että "toivottavasti tuo nainen ei luule, että raiskaan sen" on ihan helvetin hyvä juttu. Tottakai jokaisen pitää miettiä miten toimii ja miten antaa sen vaikuttaa kanssaihmisiin. Kyllähän itsellekin tulee vaikka ruokakaupassa olo että toivottavasti kukaan ei ajattele että varastan täältä mitään kun ohitan hälytysportit jotka alkaa soida. Pointtina on, että vaikka ihan kunnollinen on, mutta tietyssä tilanteessa se nimenomaan nousee esille, että se kunnollisuus on pakko lunastaa.

Veisin tämän keskustelun kokonaisuudessaan vielä pidemmälle, eli toivoisin että jokainen sellainen mies joka vie naisen kämpilleen tai menee naisen kämpille ajattelee juuri samoin: "toivottavasti tuo nainen ei luule, että raiskaan sen". Tämän jälkeen ihan sulassa yhteisymmärryksessä voivat nämä kaksi henkilöä voivat harrastaa seksiä tai jos toinen /molemmat eivät sitä halua, niin eivät sitä tee. Ei se ole sen kummempaa. Vastuu on vain aina sysätty siihen että kuka on humalassa ja kuka ei, vaikka oikeasti jokaisen miehen, etenkin jokaisen kunnollisen miehen tulisi ajatella ettei vain raiskaa ketään.

Kommentoi