Naisia ja ektoplasmaa: Ghostbusters-traileri

Olen tuskin ainoa 80-luvun lapsi, joka on aivan täpinöissään siitä, että uusi Haamujengi koostuu kokonaan naisista. Kelatkaa – tulossa on siis toimintakomedia, jossa pätevät ja hauskat naiset pelastavat maailman! Jossa nämä kyseiset naiset pukeutuvat hienoihin haalareihin ja viettävät luultavasti puolet leffasta ektoplasman peitossa! (Voi olla, että olen vähän outo, mutta en ihan heti keksi montaa hienompaa asiaa.) Lisätietoja leffasta on odotettu kieli pitkällä ensimmäisestä ilmoituksesta asti, ja nyt, pitkällisen odotuksen jälkeen, virallinen traileri on vihdoin ilmestynyt.

ghostbusters.png

Pakko myöntää, että pelkän trailerin perusteella en ollut varauksettoman myyty leffan suhteen. Asetelma, jossa porukan valkoiset jäsenet ovat kaikki korkeasti koulutettuja, mutta afroamerikkalainen jäsen on asemansa paikallistuntemuksensa avulla ansaitseva duunari, on vähintäänkin ongelmallinen ja sitä ollaankin jo oikein aiheellisesti tästä kritisoitu. Toivonkin kovasti, että itse elokuvassa henkilöhahmot saisivat vähän tästä stereotypiasta poikkeavaa syvyyttä.

Mutta meni itse leffa syteen tai saveen, on sillä jo nyt yksi valtava ansio: sen pelkkä olemassaolo on nimittäin ehtinyt suututtaa monta miestä. Ja sehän on aina hauskaa seurattavaa! Vaikka tällaiset reaktiot eivät takaakaan loistavaa tai edes ongelmatona elokuvaa, toimivat ne monella tapaa tietynlaisena Bechdelin testinä – jos miesasiamiehiä vituttaa, ei naisille ole varattu leffassa vain ja ainoastaan kynnysmaton taikka penistelineen osaa. Esimerkiksi Mad Max: Fury Road oli kerrassaan mahtavaa tykitystä, mikä sai nämä meninistit itkemään suunnilleen kilpaa maailman ja elokuvan epäreiluutta.

Jo pelkästään tästä syystä veikkaan, että Haamujengi tulee tarjoamaan hupihetkiä heillekin, jotka eivät itse leffaa mene katsomaan. Tarvitsee vain odottaa elokuvan ilmestymistä, etsiä äijäsaitit netistä ja ottaa popkornit esiin – on kerrassaan kiehtovaa seurata, miten aikuiset miehet voivatkin yhä edelleen säikähtää kun valkokankaalle lävähtää useampi kuin yksi nainen kerrallaan!

Who you gonna call?

 

Kuva: Columbia Pictures via IMDB

Kommentit (3)
  1. Innokasta hihkumista on täälläkin ilmassa! Tosin siis tuolla samalla kivellä kengässä, jonka säkin mainitsit: miksi ihmeessä se koulutustasojako menee niin raivostuttavan stereotyyppisesti ihon värin mukaan? Noh, pitää odotella lopullista elokuvaa ja katsoa, miten se lopulta taipuu, traileri kun onneksi on aina vain minuutti tai kaksi kaikista 90-120 minuutista.

    1. Toivotaan siis kaikki yhdessä ja oikein kovasti, että itse elokuvassa henkilöhahmot ovat monitahoisemia kuin trailerin perusteella voisi päätellä. Ongelmallista lähtöasetelmaa sekään ei tosin poistaisi, joten pahoin pelkään, ettei tästä ole tulossa vuoden leffatapausta ainakaan meikälle. Ja se on harmi, tässä kun olisi ollut niin legendan ainekset!

      1. Jep, lähtöasetelma on mitä on. Toivotaan, että siltä pohjalta on päästy mahdollisimman hyvään lopputulokseen kuitenkin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *