Naisia joista ei kerrota historiankirjoissa

Tropes vs Women in Video Games -videoista tunnettu pelikriitikko Anita Sarkeesian on jo jokin aikaa puuhaillut uutta videosarjaa, jonka tarkoituksena on nostaa esille tavalla tai toisella historiaan vaikuttaneita naisia, joista vain harvat ovat kuulleet. Olen odottanut tätä Ordinary Women: Daring to Defy History -nimen saanutta sarjaa innolla, sillä sille on tosiaan tarvetta – naisten saavutuksia ja niiden merkitystä niin tieteelle, taiteelle kuin politiikallekin kun on vähätelty kautta vuosisatojen. Sarkeesian onkin kuvaillut projektissa olevan kyse stereotypioiden haastamisesta, lasikattojen räjäyttämisestä ja patriarkaatille kampoihin panemisesta. Meidän on vihdoin aika saada tietää näistä naisista.

ordinarywomen.jpg

Muistan joskus kouluaikoinani ihmetelleeni sitä, miten historian tunneilla luettavat kirjat olivat niin pirun täynnä miehiä. Naispuolisia merkkihenkilöitä sai ihan hakemalla hakea. Eikä ihme – naisia on järjestelmällisesti mitätöity esimerkiksi luonnontieteiden alalla, tietotekniikassa ja, no, suunnilleen kaikkialla muuallakin. Lienee sanomattakin selvää, että tämä ei johdu siitä etteivätkö naiset olisi tehneet mitään historiaan kirjaamisen arvoista: tiesittekö, että naiset ovat keksineet muun muassa kevlarin, astianpesukoneet, sirkkelit ja Monopoli-pelin? He vain ovat harvoin saaneet saavutuksistaan sellaista kunniaa mitä miespuolisille poliitikoille, tieteilijöille ja sotapäälliköille on automaattisesti annettu.

Vaan onneksi nyt Ordinary Women -sarja jakaa tätä kunniaa heille, joille se kuuluu. Ensimmäinen video ilmestyi eilen ja se käsittelee suuresti ihailemaani anarkistilegenda Emma Goldmania, jota myös Yhdysvaltain vaarallisimmaksi naiseksi kutsuttiin. Jos tästä pätkästä voi mitään päätellä, näiden videoiden seuraamista kannattaa jatkaa. Luulen, että sarjan päätyttyä minulla on tusinoittain uusia idoleita.

 

Onko teillä historiallisia merkkihenkilöitä, joita ihailette?

Kommentit (4)
  1. Tää yhden linkin takaa löytyvä ENIAC oliki mielenkiintoinen juttu! Kiitos!

    Ensi vuonna on tulossa leffa nimeltä Hidden figures. Se kertoo afroamerikkalaisista naisista, jotka työskenteli NASAlle ja työtehtävänä oli tietysti matikka. Sellainen korkeampi. Johon minun järki ei riitä. Tämä elokuva on tietysti katsontalistalla.

    1. Minäkin olen jo kuullut tuosta leffasta varsin paljon – se on kyllä ehdottomasti nähtävä!

  2. Mä niin rakastan tällaisia selkeitä videoita! Olisin varmasti paljon valaistuneempi monen asian suhteen, jos löytäisin vastaavanlaisia videoita monista aiheista.

    Ei ehkä se kaikista radikaalein tai merkittävin henkilö, mutta ihailen Pamela Des Barresia, jota nimitetään kaikkien aikojen groupieksi. Hän meni ja teki, hengaili ja sääti, juuri niin paljon kuin itse halusi.

    1. Toki Des Barres voidaan myös laskea merkittäväksi henkilöksi – ovathan seksuaalisuuttaan radikaalin autonomisella tavalla toteuttaneet naiset, jotka ovat lisäksi olleet elämästään hyvin avoimia, laajentaneet käsitystämme siitä mitä naiset voivat tuntea, mitä haluta ja miten toimia. Eli oikein hyvä valinta! Olin itse asiassa itse ihan unohtanut Des Barresin, vaikka tämän elämäkerran olenkin aikoinani lukenut – kiva kun muistutit minua hänestä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *