Näkymätön sukupuoli (+arvonta!)

No Sex and the City

Ymmärrys sukupuolen moninaisuudesta lisääntyy koko ajan ja sukupuolibinääri natisee liitoksissaan, kun aihetta koskeva puhe lisääntyy. Samalla muunsukupuolisuudesta on tullut monille tuttu termi. Julkkiksista esimerkiksi Ruby Rose ja Miley Cyrus ovat puhuneet julkisesti siitä, miten heidän sukupuoli-identiteettinsä ei sijoitu mustavalkoiselle mies-nainen-akselille. Suomessa taas hyvää työtä on tehty Voima-lehdessä, jonka muunsukupuolisuutta käsittelevässä juttusarjassa erilaiset ihmiset kertoivat tarinoistaan. Sarja on sittemmin laajentunut kirjaksi asti: Jenni Holman, Veera Järvenpään ja Kaisu Tervosen teoksen nimi on Näkymätön sukupuoli – ei-binäärisiä ihmisiä (Into 2018), ja siinä pääsee näkyviin sukupuolen moninainen kirjo.

Kirja alkaa Tarja Halosen ihanalla esipuheella sekä ei-binäärisen ihmisen elämän eri puolia ja monenlaisia haasteita käsittelevillä sarjakuvilla. Sitten seuraa 15 ihmisen henkilökuvat, joissa he kertovat elämästään, siitä miten ovat löytäneet oman identiteettinsä ja ne itselleen parhaiten tavat sanoa, olla ja elää ja rakastaa. Pidin erityisesti siitä, että tarinoissa kuuluu kunkin kertojan oma ääni, jota myös kuvat tukevat: ne ovat kukin kauniita tavallaan ja niistä tulee tunne siitä, että tässä kuvataan ihmistä sellaisena kuin hän aidosti on.

Monissa kirjassa kerrotuissa tarinoissa on rankkoja elementtejä, kuten voi olettaa kun kyse on ihmisistä, jotka eivät sovi siihen malliin mihin ympäristömme meitä väkisin koettaa survoa. Päällimmäiseksi fiilikseksi kirjasta jäi kuitenkin vähitellen saapuva vapaus sekä tietynlainen toivo: oman identiteetin löytäminen binäärituputuksen takaa ei aina ole helppoa, mutta mahdollista se kuitenkin on.

Tällainen representaatio on tosi tärkeää, sillä se avaa ihmiset näkemään mahdollisuuksia ja ihan satavarmasti myös antaa rohkeutta ja voimaa esimerkiksi nuorille (ja miksei vanhemmillekin) tyypeille, jotka eivät löydä valtamediasta sellaisia kuvia ja kertomuksia, joista voisivat itsensä tunnistaa. Mustavalkoisesta sukupuolikäsityksestä on nyt onneksi alettu päästä eteenpäin, ja vaikka matkaa on vielä, tuntuu oikeasti mahdolliselta että jonain päivänä pääsemme pisteeseen, jossa vaihtoehtoja on yhtä paljon kuin ihmisiäkin: että yhdessäkään lomakkeessa ei enää olisi pakko valita vain kahdesta, vaan on mahdollista olla ei kumpaakaan, vähän kaikkea, jotain ihan muuta.

Lempimääritelmäni sukupuoli-identiteetistä tulee kirjassa tarinansa kertovalta Kimmolta, joka ilmaisee asian näin:

“Mun koko fiilis on, että tarviiks mun olla mitään, onko sillä mitään vitun väliä. Se on mun sukupuoli, ‘onko sillä mitään vitun väliä’.”

Niin, koska eihän sillä ole mitään väliä. Tai ei ainakaan pitäisi olla.

 

Kirjan kustantanut Into Kustannus on luvannut antaa kolme kappaletta kirjaa blogin lukijoiden kesken arvottavaksi! Päätin tällä kertaa arpoa kaksi kirjaa blogin Facebook-sivulla ja yhden täällä Lilyssä. Voit osallistua arvontaan Facebookin puolella tykkäämällä sivusta ja jättämällä sitten kommentin, jossa kerrot olevasi mukana arvonnassa. (Varmistathan, että sinulle voi lähettää viestejä, jos vaikka voitto osuu kohdalle.) Lilyssä voit osallistua arvontaan kommentoimalla tähän postaukseen. Huom! Jos et ole Lilyn rekisteröitynyt käyttäjä, kirjoita sähköpostiosoitteesi kommenttisi perään! Pelkästään sähköpostikenttään kirjatut osoitteet eivät näy minulle, joten kommentit, joissa ei ole sähköpostiosoitetta erikseen mukana eivät valitettavasti osallistu arvontaan.

Arvonta-aikaa on viikon loppuun asti, ja voittajille ilmoitetaan ensi viikolla.Jatka lukemista:
binäärituputus: persujen sukupuolikampanjasta
viikon video: what it's like to be intersex

 

seuraa blogia  Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit

Salmanteri (Ei varmistettu)

Mukana! Kirja menee ehdottomasti lukulistalle, kävisi arvonnassa miten vaan. :)

salla_marttila@hotmail.com

Emilia M

Mukana! En halua kirjoittaa sähköpostiosoitetta tähän, mutta kommentoi jotain, jos voitto osui kohdalle, niin lähetän itse postia.

NotCredibleDates

Just laitoin kaverille viestiä suomeen kyseisestä kirjasta, jotta pitää silmät auki, koska ehdottomasti haluaa tämän! Joten mukana myös. Spostia en nyt pysty laittamaan mut jos osuu kohdalle niin täältähän mut saa kiinni :)

Mimosa

Mukana ollaan. 

Jos voitan niin ilmotan sulle sit spostini :)

päärynäinen (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen kirja, mukana :)

päärynäinen (Ei varmistettu)

Uusi yritys meiliosoitteen kanssa.

hoyhen (ääät) gmail.com

Mukana arvonnassa! elinakv ät gmail piste com

Jemina
No Sex and the City

Psst! Sinulle on postia!

Vierailija (Ei varmistettu)

muunsukupuolisena tuntuu mahtavalta että aiheesta on vihdoin suomenkielistä kirjallisuutta! tän voisin luettuani lainata vaikka vanhemmilleni joilla ei oo vielä homma ihan hanskassa.

milo piste partanen at gmail piste com

An. (Ei varmistettu)

Hieno ja tärkeä kirja, jonka ottaisin mielelläni hyllyyni. Olen siis mukana arvonnassa, jos vielä ehtii!

an.salminen [at] gmail.com

Sannuli (Ei varmistettu)

Vaikuttavaa tosi mielenkiintoiselta kirjalta! Työn puolesta aihe kiinnostaa, mukana arvonnassa!

s_n_a9@hotmail.com

vilhelmiinah
VILHELMIINA H.

Mukana arvonnassa! uusi kirja luettavaksi on aina paikallaan :)

Jemina
No Sex and the City

Onnetar suosi tällä kertaa kirja-arvonnassa nimimerkkiä Vim. Kiitos kaikille osallistumisesta, ja toivottavasti pääsette tutustumaan kirjaan jotakin muuta kautta - se on meinaan tosi hyvä!

Kommentoi