Näkymätön sukupuoli (+arvonta!)

Ymmärrys sukupuolen moninaisuudesta lisääntyy koko ajan ja sukupuolibinääri natisee liitoksissaan, kun aihetta koskeva puhe lisääntyy. Samalla muunsukupuolisuudesta on tullut monille tuttu termi. Julkkiksista esimerkiksi Ruby Rose ja Miley Cyrus ovat puhuneet julkisesti siitä, miten heidän sukupuoli-identiteettinsä ei sijoitu mustavalkoiselle mies-nainen-akselille. Suomessa taas hyvää työtä on tehty Voima-lehdessä, jonka muunsukupuolisuutta käsittelevässä juttusarjassa erilaiset ihmiset kertoivat tarinoistaan. Sarja on sittemmin laajentunut kirjaksi asti: Jenni Holman, Veera Järvenpään ja Kaisu Tervosen teoksen nimi on Näkymätön sukupuoli – ei-binäärisiä ihmisiä (Into 2018), ja siinä pääsee näkyviin sukupuolen moninainen kirjo.

nakymatonsukupuoli.jpg

Kirja alkaa Tarja Halosen ihanalla esipuheella sekä ei-binäärisen ihmisen elämän eri puolia ja monenlaisia haasteita käsittelevillä sarjakuvilla. Sitten seuraa 15 ihmisen henkilökuvat, joissa he kertovat elämästään, siitä miten ovat löytäneet oman identiteettinsä ja ne itselleen parhaiten tavat sanoa, olla ja elää ja rakastaa. Pidin erityisesti siitä, että tarinoissa kuuluu kunkin kertojan oma ääni, jota myös kuvat tukevat: ne ovat kukin kauniita tavallaan ja niistä tulee tunne siitä, että tässä kuvataan ihmistä sellaisena kuin hän aidosti on.

Monissa kirjassa kerrotuissa tarinoissa on rankkoja elementtejä, kuten voi olettaa kun kyse on ihmisistä, jotka eivät sovi siihen malliin mihin ympäristömme meitä väkisin koettaa survoa. Päällimmäiseksi fiilikseksi kirjasta jäi kuitenkin vähitellen saapuva vapaus sekä tietynlainen toivo: oman identiteetin löytäminen binäärituputuksen takaa ei aina ole helppoa, mutta mahdollista se kuitenkin on.

Tällainen representaatio on tosi tärkeää, sillä se avaa ihmiset näkemään mahdollisuuksia ja ihan satavarmasti myös antaa rohkeutta ja voimaa esimerkiksi nuorille (ja miksei vanhemmillekin) tyypeille, jotka eivät löydä valtamediasta sellaisia kuvia ja kertomuksia, joista voisivat itsensä tunnistaa. Mustavalkoisesta sukupuolikäsityksestä on nyt onneksi alettu päästä eteenpäin, ja vaikka matkaa on vielä, tuntuu oikeasti mahdolliselta että jonain päivänä pääsemme pisteeseen, jossa vaihtoehtoja on yhtä paljon kuin ihmisiäkin: että yhdessäkään lomakkeessa ei enää olisi pakko valita vain kahdesta, vaan on mahdollista olla ei kumpaakaan, vähän kaikkea, jotain ihan muuta.

Lempimääritelmäni sukupuoli-identiteetistä tulee kirjassa tarinansa kertovalta Kimmolta, joka ilmaisee asian näin:

“Mun koko fiilis on, että tarviiks mun olla mitään, onko sillä mitään vitun väliä. Se on mun sukupuoli, ‘onko sillä mitään vitun väliä’.”

Niin, koska eihän sillä ole mitään väliä. Tai ei ainakaan pitäisi olla.

 

Kirjan kustantanut Into Kustannus on luvannut antaa kolme kappaletta kirjaa blogin lukijoiden kesken arvottavaksi! Päätin tällä kertaa arpoa kaksi kirjaa blogin Facebook-sivulla ja yhden täällä Lilyssä. Voit osallistua arvontaan Facebookin puolella tykkäämällä sivusta ja jättämällä sitten kommentin, jossa kerrot olevasi mukana arvonnassa. (Varmistathan, että sinulle voi lähettää viestejä, jos vaikka voitto osuu kohdalle.) Lilyssä voit osallistua arvontaan kommentoimalla tähän postaukseen. Huom! Jos et ole Lilyn rekisteröitynyt käyttäjä, kirjoita sähköpostiosoitteesi kommenttisi perään! Pelkästään sähköpostikenttään kirjatut osoitteet eivät näy minulle, joten kommentit, joissa ei ole sähköpostiosoitetta erikseen mukana eivät valitettavasti osallistu arvontaan.

Arvonta-aikaa on viikon loppuun asti, ja voittajille ilmoitetaan ensi viikolla.

Jatka lukemista:
binäärituputus: persujen sukupuolikampanjasta
viikon video: what it’s like to be intersex

 

seuraa blogia  Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit (14)
  1. Onnetar suosi tällä kertaa kirja-arvonnassa nimimerkkiä Vim. Kiitos kaikille osallistumisesta, ja toivottavasti pääsette tutustumaan kirjaan jotakin muuta kautta – se on meinaan tosi hyvä!

  2. Mukana arvonnassa! uusi kirja luettavaksi on aina paikallaan 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *