NE – Kuukautiskirja (+ arvonta!)

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta

Joskus esiteininä luin suorastaan uskonnollisen kiihkeästi Suosikin Bees&Honey -palstaa ja Kroppa ja koppa -ysäriklassikon kaltaisia kirjoja, joista saattoi etsiä vastauksia omassa kehossa tapahtuvia muutoksia käsitteleviin suuriin kysymyksiin (kuten Dear Eki, oonx normaali???). Lipstick Mafia -podcastin takana olevien Rosa Meriläisen ja Sanna Seiko Salon kirjoittamaa NE – Kuukautiskirjaa lukiessa tulee hetkittäin samanlainen olo kuin tuolloin: Ai noinko se toimii, jännää! Eräälle ystävälleni kuvailin kirjaa aikuisille suunnatuksi, kauniisti taitetuksi kirjaksi täynnä vastauksia Dear Eki -kysymyksiin, ja se kyllä pitää paikkansa.

kuukautiskirja.jpg

Kirja koostuu useista lyhyistä luvuista, joiden aiheet vaihtelevat ekoista kuukautisista erilaisisiin kuukautissuojiin ja kuukautisaktivismista kuukautisräppiin. Kirja onnistuukin varsin hyvin luomaan balanssin, jossa kuukautismokien tapainen keveä sisältö yhdistyy faktatietoon. Ja tehdäänpä kirjassa myös Excel-taulukko kuukautisten aikana vuotamasta verimäärästä! En tiedä, mitä se kertoo minusta, mutta ensimmäinen ajatukseni oli, että tätä on pakko kokeilla!

Kiinnostavan tiedon lisäksi pidin erityisesti kirjan lukujen sekaan ripotelluista erilaisten ihmisten kuukautisiinsa liittyvistä ajatuksista ja anekdooteista. Meriläisen ja Salon omien kommenttien lisäksi ääneen pääsevät monenlaiset ihmiset teineistä vanhuksiin, ja nämä muistot ja mietinnät olivat osa hauskoja, osa myötähäpeää herättäviä ja osa vähän surullisia ja kaikki inhimillisiä ja tunnistettavia. Niitä lukiessani tajusin varsin konkreettisesti, että kuukautisista ei vieläkään puhuta läheskään niin avoimesti kuin pitäisi. Itse en esimerkiksi ole keskustellut monestakaan kirjassa esiintyvästä asiasta muiden kanssa. Siksikin näitä anekdootteja oli mukava lukea – aivan kuten niitä Dear Eki –vuodatuksia aikananaan. NE on myös ilmeisesti kaiken kaikkiaan ensimmäinen suomalainen kuukautisiin keskittyvä tietokirja, ja kyllä meidän olikin jo korkea aika saada käsiime jotakin tällaista!

Ylipäänsä kirja sai minut miettmään sitä, miten paljon kuukautisia yhä häpeillään. Itsekin huomaan usein vähän piilottelevani kuukautissuojaa vessaan mennessäni enkä vieläkään jutustele kuukautisista rennosti kahvipöydässä kuten mistä tahansa muusta normaalista jutusta. Kesti vuosia ennen kuin saatoin pyytää poikaystävää ostamaan tamponeita kauppareissulla. Ja kuinka monet meistä tekevätkään parhaansa tsempatakseen karseidenkin kuukautiskipujen läpi niin että kukaan ei huomaisi! On siis ehdottomasti aika ottaa menkat haltuun, ja sen voi tehdä oppimalla niistä lisää, puhumalla niistä enemmän ja normalisoimalla tämä oikeasti ihan helvetin normaali osa elämää.

Kuukautiskirjasta löytyy sekä selkeästi nuorille lukijoille suunnattuja aiheita (esimerkiksi kuukautisiin liittyvistä väärinymmärryksistä sekä siitä, jos kuukautiset eivät ole vielä alkaneet) että varttuneempia ihmisiä puhuttelevia lukuja (kuten seksi kuukautisten aikana ja menopaussi). Ensialkuun pidin tätä vähän omituisena ratkaisuna, mutta lopulta tulin siihen tulokseen, että juuri näinhän sen pitää olla: kirjassa on esillä kuukautisten koko kirjo. Tässä yhteydessä teos ansaitseekin papukaijamerkin siitä, että se ei yhdistä kuukautisia automaattisesti naissukupuoleen. NE – Kuukautiskirjaa voikin rehellisesti suositella kaikille, joita aihe jollakin tavalla koskettaa tai kiinnostaa. Voin hyvin kuvitella valveutuneiden vanhempien tarjoavan kirjaa kuukautisten alkamista odottavalle lapselleen, mutta myös minä viihdyin sen parissa todella pitkään ja opin jopa paljon uutta. Tietoa ei ole koskaan liikaa, ei etenkään tällaisista aiheista, joita edelleen niin usein vaietaan.

 

Seuraavaksi arvontaohjeet!

Kirjan kustantaja Karisto on ystävällisesti tarjonnut minulle kaksi kappaletta NE – Kuukautiskirjaa blogin lukijoiden kesken arvottavaksi! Koska etsin aina uusia lukuvinkkejä, voit osallistua arvontaan kertomalla kommenteissa, mikä jollakin tavalla rakkauteen, suhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyvä kirja minun kannattaisi seuraavaksi lukea. (Sellaisen suosituksen puuttuessa myös muut hyvät kirjat kelpuutetaan mukaan.) Huomio! Kirjoita sähköpostiosoitteesi myös itse kommenttiin, heti kirjasuosituksesi perään. Sähköpostiosoitteelle varattuun kenttään kirjoitetut osoitteet eivät näy blogin pitäjälle eivätkä siten valitettavasti ole arvonnassa mukana.

Arvonta-aikaa on reilun viikon verran, perjantaihin 8.9. puoleen yöhön asti. Voittajaan otetaan yhteyttä sähköpostitse.

 

Jos aihe kiinnostaa, jatka lukemista:Viikon video: Princess Superstar & Lunette cupKerrankin hyviä kuukautissuojamainoksia!

 

seuraa blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa.

hyvinvointi hyva-olo kirjat ajattelin-tanaan
Kommentit (14)
  1. Onnetar (joka myös random number generator -ohjelmana tunnetaan) suosi tällä kertaa nimimerkkejä Sannuli ja Elisapp! Tarkkailkaahan sähköpostejanne!

  2. Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Vakavaa matkakuumetta aiheuttava teos sijoittuu suurimmalta osin Japaniin Kiotoon. Kirjoittaja kuvaa hovinaista Sei Shonagonia ja tämän aikaisia ihmissuhteita naisnäkökulmasta sekä omaa matkakertomustaan. Tykkäsin!

    s_n_a9@hotmail.com

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *