Päivä prinsessana, tai: Piirroselokuvien epäilyttävä naiskuva

Kiertelin päivän lelukaupassa etsimässä lahjoja nuorille siskoilleni, ja nyt olen kurkkuani myöten täynnä kaikkea kiiltävää ja pinkkiä tyttöhöttöä. Sain myös pahanlaatuiset prinsessaöverit. Siinä hyllyjen välissä, taas yhtä kapeauumaista ja suurisilmäistä piirrosmimmiä tuijottaessani, aloin myös pohtia Disney-leffojen naisista antamaa kuvaa. Jotenkin se vähän arveluttaa.

whydisneywomensuck.jpg

 

Sanokaa vain nipottajaksi, mutta tällaiset esikuvat eivät todellakaan päädy kenenkään sukulaiseni/ystäväni/tuttavani lahjapaketteihin niin kauan kun minä saan asiasta päättää. Toki minäkin rakastin aikoinani Disney-leffoja, mutta ei se välttämättä tarkoita sitä, että niiden viesti olisi vaikutuksille alttiille lapsosille millään tavalla hyväksi. (Vedänhän minä röökiäkin, kuin korsteeni konsanaan, enkä silti olisi tunkemassa spaddua taaperolle suuhun tutin sijaan.)

disneyprincesses.jpg

Googlaamalla walt disney, sexism löytyy muuten paljon mielenkiintoista luettavaa. Suosittelen vilkaisemaan erityisesti tekstejä Becoming a Princess: The Transition From Individual to Sex Object sekä 7 seksistisimmän Disney-hahmon listaa. Myös kirja Good Girls & Wicked Witches: Women in Disney’s Feature Animation kuulostaa hyvältä. Ehkä pakkaan tämän jo teini-ikään ehtineelle siskolle pakettiin. Tai sitten ostan itselleni…

Ja siskoille voisinkin vain jaella elämänohjeita. Vaikka tämän nerokkaan prinsessan tyyliin: ”Don’t ever talk to  a man until he kisses you on the lips first.”

 

 

Eikä Disneyn mieskuvasta voi muuten sanoa paljon parempaa.

prinssi.jpg

Naisten tapaan myös miehet pelkistetään siis muutamaan muka-oleelliseen piirteeseensä, typeriksi kaksiulotteisiksi nättinaamoiksi. Esineellistämiseltä ei välty kukaan. (Prinssien esineellistämiseen olen toki syyllistynyt itsekin, hyi minua – sanottakoon nyt tässä, selvyyden vuoksi, että en kuitenkaan tahtoisi miesten olevan elvisteleviä lihaskimppuja. Lisäksi toivoisin tosiaan realistisempia miehiä myös piirrosleffoihin.)

Tämä video kommentoi hyvin sitä, mitä Disney opettaa Oikeista Miehistä ja näiden suhtautumisesta naisiin:

 

Lienee siis sanomattakin selvää, että Disney-paketit joutavat minun kohdaltani boikottiin tänä vuonna, ja mahdollisesti tästä iäisyyteen.

Entäpä te? Mitä mieltä olette piirroselokuvien nais- ja mieskuvista?

 

Kuvat: clickclackgorilla.com, thefbomb.org, womenandhollywood.com

Kommentit (14)
  1. Tulee vain kaksi esimerkkiä disneyn nykytuotannosta mieleen, jossa päähenkilö on vahva ja itsenäinen. Urhea ja Frozen. Tosin viimeksi mainitussa on myös tämä perinteinen prinsessa. Toivottavasti tällaiset tarinat lisääntyisivät.

    1. Yksi vielä! Räyhä-Ralf, Nelli Karamelli.

  2. Luettuani tämän näin linkin tähän postaukseen ja ihan pakko kommentoida, vaikka vanha juttu onkin. Itse en lapsenakaan ikinä samaistunut Disney-prinsessoihin, vaikka Disney-fani muuten olinkin. Tykkäsin kyllä leikkiä prinsessaa ja ihailin heidän ulkonäköään, mutta mielestäni ne olivat tylsiä. Etenkin nämä tuhkimot, prinsessaruususet, lumikeissa ym. ei ollut mitään mielenkiintoista, ja heidän prinssinsäkin olivat yhtä värittömiä. Eli ei pelkästään Disney-leffojen naiskuva ole ahdas, vaan myös miesten, kuten tuolla ylempänä mainitaankin. En ehkä tuota ahdasta käsitykstä maailmasta lapsena tajunnut, mutta jollain tavalla kuitenkin leffojen maailma ja hahmot tuntuivat tyhmiltä jo silloin.

    Ysärilapsena fanitin (ja fanitan edelleen) tietenkin ysäridisney-leffoja, ja niissä onkin jo hieman vahvempia naishahmoja. Lejonakuninkaan Nalalla (ja muuten vähän kökön kakkososan Kiaralla) oli jo luonnetta, mutta etenkin Mulania ihailin (silmäilin llinkittämäsi artikkelin, ja silti pidän Mulania hyvänä roolimallina, ainakin verrattuna näihin perinteisiin prinsessoihin). Ja onhan tuossa ylempänä haukuttu Jasminessakin nyt enemmän munaa kuin näissä vanhemmissa prinsessoissa, kun hän ei alistunut isänsä tahtoon.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *