Päivän hämmennys, tai: Uudelleen neitseytymisestä

No Sex and the City

Otsikko Iltasanomissa: Unelmien poikamies neitseytyi uudelleen.

Häh?

Itse juttu tarkensi, että kyseinen mies oli päättänyt olla harrastamatta (enempää) seksiä ennen avioliittoa. "Teknisesti ottaen mies menetti poikuutensa jo opiskeluaikoina, mutta on sittemmin löytänyt uskon. Ilmeisesti tämän kokemuksensa yhteydessä hän on päättänyt, että on taas uudelleen neitsyt."

Eihän tässä edes tiedä mistä aloittaa, kun homma hämmentää niin monelta kantilta. Esimerkiksi:

Miten ihmeessä tämä hörhö voi kuvitella, että seksistä pidättäytyminen tekee hänestä jotenkin maagisesti uudelleen neitsyen?

Miksi ihmeessä tämä lehti otsikoi juttunsa näin, mitään tarkoittamatonta höpöhöpö-termiä käyttäen? Onko tämä nyt sitä klikkausjournalismia? Surullista kyllä, se tosiaan sitten toiminee - klikkasinhan minäkin.

Miksi ylipäänsä puhutaan uudelleen neitseytymisestä, kun moista ei todellakaan ole olemassa? (En siis laske immenkalvon korjausleikkauksia neitseytymiseksi - kyseessähän on tosiaan leikkaus, eivätkä leikkaukset kelaa aikaa takaisinpäin tai peruuta jo tapahtuneita asioita.)

Ja ennen kaikkea - mikä ihme siinä neitsyydessä muka on niin hienoa?

 

Kuva: twitarted.blogspot.com

Kommentit

häkkilintu

Voi jösses... Uudelleen neitseytyminen... Puhuisivat mieluummin selibaatista.

Jemina
No Sex and the City

häkkilintu, no näinpä - sana on jo olemassa, miksi sitä ei käytetä? Miksi kehittää tällainen typerä termi, joka ei edes perkele tarkoita mitään? JA MIKÄ SIITÄ NEITSYYDESTÄ NIIN IHMEELLISTÄ TEKEE?!

 

häkkilintu

Siis kaiken kaikkiaan tuo uudelleen neitseytyminen kuulostaa vakavalta lääketieteelliseltä vaivalta, sellaiselta joka turvottaa paikat umpeen ja vaatii tehohoitoa.

Lo (Ei varmistettu)

"Mikä siitä neitsyydestä niin ihmeellistä tekee?"

Voisit yhtä hyvin kysyä vaikkapa "mikä siitä joulusta / suklaasta / juoksemisesta / seksistä niin ihmeellistä tekee?".

Kukaan tuskin pystyy antamaan tähän sellaista vastausta, jonka asiaan jotenkin asenteellisesti suhtautuva voisi hyväksyä tai ymmärtää.

On ihmisiä, joille seksi on samalla lailla erityinen juttu kuin vaikkapa sanat "minä rakastan sinua". Sitä / niitä säästää jotain erityistä henkilöä varten. Miksi? Koska asia on erityinen. Varmaan jokaisella on jokin erityinen asia. Jos ei muuta niin vaikkapa ne super kalliit ja hienot kengät, joita ei raaski tai halua käyttää Suomen talvessa.

Erityiset asiat ovat ihan kivoja - olivat sitten mitä tahansa. Paras ase tasapaksua elämää vastaan. Jos jokin asia tuntuu erityiseltä, niin sen erityisyyttä on varmaan (keskimäärin) aika hankala perustella järjellä. Ja miksi ihmeessä pitäisi?

Neitseytymis -sanalla varmaan halutaan korostaa päätöksen uskonnollis-ideologista puolta. Ei sillä varmaan yritetä "huijata" ketään, koska neitsyet ovat neitsyitä ja neitseytyneet neitseytyneitä. Selibaatti on ehkä sellainen "neutraali" nimitys asialle.

Vastakysymys: miksi toisen ihmisen neitseytyminen herättää niin voimakkaita tunteita?

Jemina
No Sex and the City

häkkilintu, heh, niinpä!

Lo, en suinkaan suhtaudu asenteellisesti neitsyyteen sinänsä, sillä siinä ei ole mitään vikaa. Sen sijaan en tosiaan henkilökohtaisesti ymmärrä miksi se on jotenkin tavoiteltava, jotenkin hieno asia. Antamasi vastaus on varmasti yksi syy siihen, miksi jotkut ihmiset näkevät asian niin, kiitos siis siitä.

Ja selibaatissa/seksittömyydessäkään ei tietenkään ole mitään vikaa. Sen sijaan juuri tämä 'neitseytyminen' kyllä hankaa minua vastakarvaan ja pahasti - se kun ei vain ole mahdollista neitseytyä uusiksi ja oman päätöksen voimalla.

Neitsyyden käsite ja se, miten neitsyyteen eri kulttuureissa suhtaudutaan, on kyllä mielenkiintoinen asia. Ongelmallinenkin usein. Jessica Valentin The Purity Myth pureutuu aiheeseen tarkemmin, ja käsittelee etenkin sitä miksi neitsyyden jonkinlaiseksi arvoksi nostaminen on aika hankala juttu monellakin tavalla. Jos aihe kiinnostaa, lisää siitä kertoo esimerkiksi Salonin kirjaa käsittelevä artikkeli

huopis
Merennoita

Ja siis: mikä siitä neitsyydestä niin ihmeellistä tekee!

Neitsyys jo itsessään on suunnaton myytti ja sen ympärillä käytävä diskurssi aivan ihme soopaa. Esim. neitsyyden "menettäminen" - mä en henkilökohtasesti kyllä todellakaan kokenu menettäneeni yhtään mitään, pikemminkin päinvastoin, silloin kun eka kerran (penetroivaa) seksiä  harrastin. Ja toisaalta neitsyyden "säilyttäminen" ja "varjeleminen" ja jaadijaa, huoooh. Ja sitten ollaan kauhuissaan jos se EI satukaan ja jos EI tule verta "mitä, enkö mä ollutkaan neitsyt". -.- Huoh.

Ja puhe immenkalvosta (neitsyt = impi -> immen kalvo) luo ajatuksen jostain emätintä peittävästä kalvosta, joka penetroimalla puhkaistaan. -.- Huoooh taas. Tuollaista kalvoa kun ei ole olemassakaan ja vissiinkin aika monilla paikat on sen verran löysät, että mitään verenvuodatusta ei tarvitsisi edes pelätä. Tässäkään mielessä siis mitään ei "menetä" kun penetraatiota harrastaa.

Ja siis musta olis jotenkin tosi fiksun tuntunen idea opettaa tytöt ihan rehellisesti runkkaamaan ja pikkuhiljaa itse "venyttämään" paikkojaan (kuulostaapa brutaalilta), jolloin se maaginen eka kertakin olisi mahdollisesti jopa miellyttävä kokemus! :)

Ja siis: johtaako kaikki seksi neitsyyden menettämiseen, vai ainoastaan penetraatio? Onko vain penetraatio seksiä?

Hm, ei nyt ehkä ihan liittyny aiheeseen, mutta oli pakko pikkusen vaahdota tästä, koska jälleen otit, Jemina, esille yhden lempiaiheistani. ;D

Lo (Ei varmistettu)

Tässä on nyt, mielestäni, sellainen ongelma että ...

1. ensiksi olivat ihmiset, jotka paheksuivat niitä, jotka eivät "säästäneet itseään"
2. sitten tulivat ihmiset, jotka paheksuivat "itsensä säästämistä" tai yleisemmin sitä että joillekin ihmisille neitsyys on se "ihmeellinen asia"

Edelleen kysyn: minkä takia tämä neitsyys -aihe aina herättää niin voimakkaita tunteita? Etenkin kun on kyse TOISTEN IHMISTEN NEITSYYDESTÄ tai siitä kuinka toinen ihminen arvottaa neitsyyden.

En usko hetkeäkään että ihminen, joka vaahtoaa aiheesta neitsyys suhtautuisi neitsyyteen / ei-neitsyyteen jotenkin "luonnollisesti". Monia "suvaitsevaisia", "vapaa-mielisiä" ihmisiä häiritsee aivan vietävästi, jos kaikki eivät ole samanlaisia.

Jos joku amerikkalainen poikamies haluaa pidättäytyä seksistä, ja nimittää tätä "neitseytymiseksi" (viitaten siihen että katuu esiaviollisen seksin harrastamista), niin mikä ongelma siinä on? Hän ei kutsu itseään neitsyeksi, koska ei ole neitsyt. Ketään ei huijata. Mies tiedostaa että seksiä harrastaneesta ei voi koskaan tulla neitsyttä.

Miksi neitseytynyt poikamies on uhka? Neitseytyneestä poikamiehestä tulee mieleen tv-ohjelma miehestä, joka haluaa olla vapaa-ajallaan vauva. Aikuinen mies ei voi olla vauva sen enempää kuin ei-neitsyt voi palautua neitsyeksi. Jokaisella ihmisellä on kuitenkin (mielestäni) oikeus määritellä itsensä ja kokea asiat omalla tavallaan. Jokaisella on varmasti myös syynsä.

Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä että paine päästä neitsyydestä on tänä päivänä paaaaaljon suurempi kuin paine säilyttää neitsyys. Nämä neitseytyjät saavat todennäköisesti paljon paskaa niskaan. Ja aivan suotta.

huopis
Merennoita

Lo: Mun mielestä neitsyys pitäis olla asia josta ei tarvitse edes puhua. Tai varsinkaan perustella sitä. Tai joutua hakemaan sille oikeutusta suuntaan tai toiseen. Neitsyys on myytti ja sellaisena sitä pitäisi kohdellakin. Sitä ei siis oikeasti ole edes olemassa. Tuskin tässä on kyse niinkään kenenkään valintojen paheksumisesta.

Lo (Ei varmistettu)

huopis: mitä ovat ne asiat joista tarvitsee / saa puhua?

Jos olisin tällainen neitseytynyt henkilö, kokisin tarvetta puolustella ja perustella valintaani, kun minua nimitellään "hörhöksi" (kuten Jemina kirjoituksessaan).

Tämä neitsyysmyytti kaipaa nyt lisää avaamista ... Käsite neitsyt viittaa henkilöön, jolla ei ole kokemusta seksistä. Aivan kuten käsite lapsi viittaa henkilöön, joka on alaikäinen. Tai suomalainen henkilöön, joka kuuluu yhteen kuvitteelliseen yhteisöön, joka asuttaa Suomeksi kutsuttua aluetta. Tietysti näiden käsitteiden määritteleminen on jo itsessään kiinnostava juttu. Jokainen käsitettä käyttävä kantaa kortensa kekoon, väkisinkin.

Neitsyyden ei tarvitse olla tiukka fysiologinen tosiasia. Ei neitsyen tarvitse vuotaa verta tms., eiköhän tämä ole aika monien tiedossa? Neitsyt voi olla ihan vaan synonyymi kokemattomalle. Kokemattomuus voi itsessään olla jotain jollekin. Neitsyys ei ole ehkä olemassa sinulle, mutta joillekin se on olemassa. Ei neitsyyden olemassaolo vaadi muuta kuin sen että tekee eron kokemattomuuden ja ei-kokemattomuuden välille.

Ei neitsyydelle tarvitse antaa mitään erityistä arvoa, jos ei halua. Suuri osa ihmisistä suhtautuu asiaan varmaan niin neutraalisti kuin mihinkään ekaan kertaan voi suhtautua. Ei ole kuitenkaan väärin antaa neitsyydelle arvoa.

stu (Ei varmistettu)

Lo: En voisi itse asiaa paremmin ilmaista, joten én edes yritä. Hienoa!

häkkilintu

Lo: Miksi pitää puhua neitseytymisestä, kun se ei ole mahdollista? Jos tällä poikamiesehdokilla on seksuaalisia kokemuksia, niin ei hän saa niistä poistettua historiastaan pidättäytymällä seksistä. Se on selibaattia, ei maagista muuttumista takaisin kokemattomaksi.

Neitseytynyt poikamies ei ole uhka, vaan sana neitseytyminen, joka on sanana paradoksaalinen. Ei synnyttänyt nainenkan eheydy ei synnyttäneeksi vain siksi, että päättää pitäytyä synnyttämisestä siitä eteenpäin. Ehkä vähän kaukaa haettu esimerkki, anteeksi siitä. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja jos on epäilystä, että joku huijaa tässä neitseytymisprosessissa, niin käyttäkäämme uskottomuustestiä! http://www.testerit.fi/uskottomuustesti
Hehhee ;D

Lo (Ei varmistettu)

Edelleen, neitseytynyt ei ole yhtä kuin neitsyt. Ei edes yritä olla.

Kyllä, käsitteen perusidea on että palataan neitsyyden tilaan. Mutta ehkä epätäydellisesti kuitenkin.

Neitsyys ei ole mikään kova fakta. Nimimerkki "huopis" on sitä mieltä ettei neitsyyttä ole edes olemassa. Kuten olemme jo huomanneet, neitsyys on paljolti määrittelykysymys. Itse ajattelen neitsyyden liittyvän kokemattomuuteen. Toisille neitsyys on yhtä kuin "ehjä" immenkalvo (kokemuksista viis). Kolmansille neitsyys liittyy moraalisesti oikeaan tapaan elää - ja kolmannet keksivät tällaisen neitseytymisen.

Neitseytymisen ja selibaatin ero on varmasti siinä että selibaatissa oleva ihminen ei välttämättä kadu mitään. Jotkut jopa kertovat olevansa "selibaatissa olosuhteiden pakosta". Neitseytyjä katuu ja pyrkii parannukseen. Esiaviollinen seksi koetaan moraalisesti vääränä.

Nämä kaksi käsitettä viittaavat ainakin osittain samaan asiaan. En kuitenkaan näe ongelmaa siinä jos joku haluaa ilmaista asiansa hyvin tarkasti ja kutsua itseään neitseytyneeksi.

Summa summarum: neitseytyminen on mahdollista, jos ajattelee neitsyyden ennen kaikkea elämäntapoihin liittyvänä asiana. Neitseytynyt on vaan tyyppi, joka aloittaa avioliittoon asti odottamisen uudestaan. Kokemuksia ei voi pyyhkiä pois, mutta voi elää vastedes kuin neitsyt eli pidättäytyä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Nimenomaan Lo. Ja huopikselle tiedoksi, että kyllä immenkalvo on ihan normaali anatominen rakenne. Se voi revetä toki jo ennen seksin yhteydessä tapahtuvaa penetraatiota (itsetyydytys, tamponit jne).

Jemina
No Sex and the City

huopis, eikö olekin tosiaan mielenkiintoinen aihe! Tuosta neitsyyden 'menettämisestä' olenkin ajatellut kirjoittaa erikseen joskus, sillä sekin on niin, no, aikansa elänyt käsite. Ja tosiaan, mikä lasketaan ensimmäiseksi kokemukseksi, milloin sitä ei ole enää 'neitsyt'? Sitä kuulee aika pelottavia tarinoita (lähinnä amerikkalaisista) teineistä, jotka esimerkiksi alkavat harrastaa anaaliseksiä varsin varhaisessa vaiheessa - sitä kun ei lasketa!

Oletko muuten lukenut tuon aiemmassa kommentissani mainitsemani The Purity Myth -kirjan? Veikkaan, että tykkäisit kirjasta aika kybällä.

Lo: Sanotaan nyt vielä kerran, varmuuden vuoksi, että tässä ei siis todellakaan paheksuta kenenkään neitsyyttä sinänsä. Sen sijaan, kuten Häkkilintu sanoi, käsittelemme tämän jutun yhteydessä sanaa jota pidämme typeränä. Jos joku tosiaan henkilökohtaisesti kokee neitseytyneensä uudelleen, ja siitä tykkää, niin hyvä varmaan hänelle. Itse pidän käsitettä kuitenkin todella hämmentävänä ja, no, myös valheellisena.

Neitsyys sinänsä lienee tosiaan jossakin määrin määrittelykysymys, ja erilaiset määrittelyt sallittakoon. Itse en vain tätä neitseytymisen käsitettä ymmärrä vaikka vaikka asiasta miten vääntäisi. Tai siis toki tavallaan tajuan mitä moiseen uskovat sillä ajavat takaa, asian tuolla tavalla uskonnollisessa kontekstissa selitettyäsi... Mutta ei se silti tarkoita, että pitäisin käsitettä minään muuna kuin huuhaana.

Ja Huopiksen mainitsemaa immenkalvoasiaa (myös viimeinen Vierailija, huomio) taustoittavat muuten oikein hyvin esimerkiksi artikkelit Sex Myth Exposed: What They Don't Teach You About Your Hymen ja My Corona: The Anatomy Formerly Known as the Hymen & the Myths That Surround It. Suosittelen lukemaan - ehkä sitten myös neitsyyttä myyttinä (fyysisesti ja/tai kulttuurisesti) pitävien mielipiteet avautuvat vähän paremmin nekin.

 

 

 

Kukkis (Ei varmistettu)

Immenkalvo on olemassa. Siinä tosin on jo alusta alkaen jonkinmoinen reikä. Jos ei niin ... varmaan aika kelju juttu kuukautisten kannalta.

Eka yhdyntä varmaan yleensä tuntuu jossain. En tunne ketään naista joka ei olisi vuotanut verta. Voin kuitenkin aivan helposti kuvitella etteivät kaikki vuoda.

Vuotaminen ei myöskään ole mikään takuu neitsyydestä - itse vuosin verta vaikka kuinka monta kertaa ensimmäisen yhdynnän jälkeen. Tämä johtui siitä että immenkalvo kirjaimellisesti repesi (näin minulle siis kertoi lääkäri), mikä ei ole kovin toivottavaa. Tavallisestihan immenkalvo antaa periksi, vetäytyy sivuille.

Hei, olen lukenut blogiasi enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Aikasemmin en ole tuntenut juttujen koskettavan minua henkilökohtaisesti.

Olin pe-la abiristeilyllä. Ja kyllä, "menetin" neitsyyteni. Ja asia oli pojan kanssa ennalta sovittu.

Aikaisemmin seksi ei tuntunut jostain syystä ajankohtaiselta. Luultavasti odotin jotain kivaa tyyppiä, jonka kanssa  normi ajanviettokin sujuu kitkatta.

Itselleni jäi käteen yöstä mahtava tunne. En olisi uskonut, että ensimmäinen kerta voisi olla oikeasti niin mukavaa, kun jännittikin :D

En osaa kommentoida neitsyyden menettämistä enempää. Itselleni ensimmäinen kerta ei ollut ollenkaan minkäänlainen menetys vaan luultavasti se tulee antamaan minulle aivan älyttömän paljon kaikkea uutta.

Jemina
No Sex and the City

Kukkis, nämä immenkalvoasiat ovat tosi kiinnostavia - monet kyseiseen osaan liittyvät myytit paljastuivat myyteiksi minullekin vasta hävettävän myöhään, niin paljon väärää tietoa on yhä liikkeellä. Kaipaisin kyllä moiselle osalle ehdottomasti uutta käyttönimeä, sillä tuo immenkalvohan on aika harhaanjohtava. Kuten sanoit, paikkahan ei tosiaan ole ummessa neitsyilläkään.

kaisla, olen ihan samaa mieltä siitä, että 'menettäminen' on usein todella väärä sana tässä yhteydessä käytettäväksi. Ja ihana kuulla, että eka kertasi oli noin positiivinen kokemus! Myös oma eka kertani aikoinaan oli vain mukavaa, ja veikkaan että sain siitä oikein hyvän ja terveellisen pohjan lähteä tutkimaan seksuaalisuuttani ja seksin harrastamisen kaikkia kommervenkkejä. Ei siis muuta kuin kaikkea hyvää matkaan!

huopis
Merennoita

Jemina: Joo, mä oon kans kuullu tosta että saatetaan harrastaa anaaliseksiä, koska muuta ei voi tehdä neitsyyden menettämisen pelossa, huhhuh. Ja kiitos kirjavinkistä! Olen kuullut tuosta ennenkin, mutta nyt pitää lisätä se kyllä luettavien listaan, että muistan sen olemassaolon jatkossakin.

Ja Kukkis: Ei se eka kerta välttämättä tunnu missään - ainakaan pahalla tavalla. :) Eikä kaikki tosiaankaan vuoda verta. Itse esim en, ja tunne oli hämmentävän hyvä, koska toki odotin jotain aivan kamalaa kipua. Itseasiassa tunne oli juuri sellainen, mitä seksiltä parhaimmillaan olin (siinä vaiheessa elämää!) odottanutkin. Ja niin, tästä esimerkkinä myös yllä kaislan tarina. ^^

annn (Ei varmistettu)

Neitsyysmyyttiin liittyy paljon kulttuurista taakkaa.
"puhtaus" "hyveellisyys" "viattomuus" joita sitten pitää "varjella" ja "säilyttää" Eli toisin sanoen neitsyysmyytistä aiheutuva naisten seksuaalisuuden kontrollointi, on se kaikista vastenmielisin juttu.

Muuten kenenkään neitsyydet tai neitseettömyydet tai jopa neitseytymiset eivät kiinnosta minua, niin kauan kuin se on vain ja ainoastaan ko henkilön oma asia.

Kommentoi