Rankka mutta herkkä

Kävin Turussa katsomassa vuoden nuoreksi taiteilijaksi valitun J. A. Juvanin näyttelyn ONE MAN SHOW ja vaikutuin siitä kovasti. Näyttely on varsin raaka katsaus siihen, millaista on kasvaa mieheksi tässä maailmassa – etenkin silloin, kun siihen ulkoa annettuun miehen malliin ei millään sovi. Maskuliinisuuskäsitystämme purkava ja uudistava näyttely on auki vielä tämän viikon, joten jos olette Turussa, mars museoon!

In another world all that vulnerability would’ve been considered a gift.

jajuvani.jpeg

jajuvani_2_0.jpeg

Valokuvista, video- ja ääni-installaatioista koostuva näyttely on humoristinen mutta myös vähän häiritsevä, rankka mutta myös herkkä. Osa teoksista nauratti, ja monessa kohtaa itketti. Tiukkojen sukupuoliroolien väkivaltaisuus, samoin kuin noihin rooleihin mukautumattomuudesta usein konkreettisestikin seuraava väkivalta, tulevat Juvanin teoksissa todella selvästi esille.

I make a special place in my heart to that little guy who had no idea how complicated this life is, and how much heartache it would take to get where I am now.

Samalla töistä näkyy, että Juvani löytää machomaskuliinisuuden mallista myös paljon humoristisia puolia eikä epäröi irvailla niille. Lisäksi taiteilija asettaa oma kroppansa alttiiksi töissään tavalla, joka ei ole ihan tavanomaisin vaihtoehto taiteessa vieläkään, eikä etenkään miesoletettujen taiteilijoiden kohdalla.

Näyttely herättikin ihan valtavasti kiinnostavia mietteitä maskuliinisuuteen liittyen ja niistä riitti puhuttavaa pitkälle iltaan. Erityisesti mieheksi identifioituva seuralainen jäi Juvanin teokset nähtyään miettimään omaa sukupuoli-ilmaisuaan ja kaikkea siihen vaikuttanutta – ja erityisesti niitä kirjoittamattomia sääntöjä, jotka sitä ovat rajoittaneet.

It’s in the things you’ve touched to understand pain. It’s in the bitterness you had to swallow with your tears. It’s in the poison they injected in you. It’s in the disconnect. It’s in the lonely. It’s in the things you’ve shed the necessary light on. The things you have revealed.

 

ONE MAN SHOW -näyttely Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 2.12. 2018 asti.

Kursivoidut tekstit ovat osia J. A. Juvanin teoksesta To my brother, yellow.
 

jatka lukemista:
poikia, jotka uskaltavat olla erilaisia
isät eivät lue ämmien kirjoittamia kirjoja
grayson perry näyttää keskisormea sukupuolirooleille
 
 
seuraa blogia Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *