She said it, tai: I've got cornflakes and cock

No Sex and the City

"The cosmetics industry is valued at $19 trillion. Yet, without exception, everyone looks their best ten minutes after a shag, sitting on the sideboard in the kitchen, wearing an old baggy shirt and eating cereal. Next time someone tries to sell you Botox, designer gear or lipstick, just say, "No need, babe. I've got cornflackes and cock", and stroll on."

- Caitlin Moran

 

Juuri näin! Ja jälleen kerran, vain parilla lauseella, Caitlin Moran muistutti minua siitä miksi a) en käytä meikkiä, ja b) rakastan Caitlin Morania.

 

Kuva: Jodie C / Twitter

Kommentit

Ninneri (Ei varmistettu)

Botoxille sanoisin minäkin ei, mutta meikkaaminen ja kosmetiikka on ihanaa. Paras puolituntinen aamusta kuluu meikatessa ja hiuksia laittaessa hyvän musiikin soidessa taustalla :)
Ei muroissa ja munassakaan mitään vikaa ole (cornflakes and cock toimii kyl sanontana paljon paremmin) :D

sara** (Ei varmistettu)

Minustakin meikkaaminen on ihanaa, koska se ei ole mikään pakollinen toimi. Arkena siihen menee ehkä 5 minuuttia eikä mene mielestäni aika ollenkaan hukkaan. Juhliin mennessä saattaa mennä toista tuntia ja tosiaan liikun ilman mitään meikkiä ainakin puolet vuodesta.
Tietenkään naisten tai miesten ei ole pakko laittautua, mutta ei se seuraava askel kuitenkaan ole botox, vaikka meikkaisi joka aamu...

Jemina
No Sex and the City

Murot ja muna on kyllä hieno suomennos, kiitos tästä!

bear (Ei varmistettu)

Erikoinen rinnastus tuo "next time someone tries to sell you Botox, designer gear or lipstick". Sanon ei Botoxille, mutta mitä erityisen pahaa on designer-tavarassa tai etenkään huulipunassa? Feminismi on hieno asia ja olen itsekin iloisesti feministi, mutta tällaista feminismiä/"feminismiä" en vain oikeasti jaksa. Kyllä Moranilla tuossa ihan söpö ajatus oli, luonnollisesti kaunis jne., mutta mutta... silti. Samaa mieltä kuin edelliset, kosmetiikka on ihana asia. On ihanaa tuntea olonsa kauniiksi. Ja kyllä, tunnen oloni kauniiksi myös ilman meikkiä. Omassa elämässäni sekä meikille että meikittömyydelle on aikansa. Näin jotenkin toivoisin, että ylipäätään meikkaamiseen ja kosmetiikkaan voitaisiin suhtautua - kauneus ei katso meikkiä, mutta meikkaamisessa ei ole mitään pahaa, turhaa tai turhamaista. Ja kyllä, jokainen päättää itse haluaako meikata vai ei. Mutta en näe meikkaamista mitenkään itsessään pahana tai Moranin rinnastuksen tapaan että meikki -> Botox.

Nainen voi ja saa olla älykäs ja itsevarma (feministi)pimu myös sillä meikillä. Tottahan se on, että kosmetiikkateollisuus syöttää vaikka mitä paskaa ja luo ties mitä ulkonäköpaineita (nämä kainaloiden valkaisijat jne. on aika ??!?!?!?! :--D), mutta uskoisin, että monet kosmetiikasta kiinnostuneet eivät meikkaa/harrasta kosmetiikkaa koska yhteiskunta/miehet/patriarkaalisuus/tms. jotenkin komentaisi. Vaan koska se on kivaa n___n

Jemina
No Sex and the City

Moranhan puhuu tuossa kauneusteollisuudesta, joten siinä mielessä pidän ainakin itse rinnastusta ihan validina - kauneusteollisuuden osasia kun nuo kaikki ovat. Mutta eiköhän se noin muuten tullut kaikille selväksi, että tässä vähän liioiteltiin? Kadunkulmassa tuskin kukaan kuiskaten tarjoilee näyteannoksia Botoxia (siis ainakaan vielä? Vai onkohan sekin jo tapahtunut?). Itse ainakin luin tämän kommentin ihan selvästi niin, että siinä viitataan kauneusteollisuuden vaatimuksiin ja aina uusiin tarjottaviin tuotteisiin, jotka tuntuvat vain pahenevan ja pahenevan jatkuvasti.

Oli miten oli, itse olen sitä mieltä että se meikatkoon joka tykkää. Meikä ei ainakaan ole ketään roviolla polttamassa siksi että laittavat pakkelia naamaan. Mutta: tästä huolimatta olen sitä mieltä, että kauneusteollisuus on patriarkaalin keksintöä, ja että todella tasa-arvoisessa maailmassa a) sen liikevaihto eivät huitelisi tuollaisissa luvuissa, ja b) sitä ei luultavasti olisi edes olemassa.

bear (Ei varmistettu)

No juu, läppäähän tässä oli ja aika nasevaakin :--) Mutta vitsissä aina puoli totuttaa jne.?

Ehkä nälkäkiukku pisti provosoitumaan, ehkä tässä vaan raapaistiin yhtä lemppariaiheistani eli tyylillä feminismi + halu meikata (jos juttua haluaa jatkaa, niin feminismi + halu mennä naimisiin jne.. Lyhyesti sanottuna siis naisen tahto tehdä hyvin sukupuoliperinteisiä asioita ja olla silti feminismi. Jos näin sen vaikka lyhentäisin! ;--)). Itse sain Moranin kommentista kaikua kyllä noista mainitsemistasi vaatimuksista ja "tarpeellisista" tuotteista naisille, mutta silti rinnastus lipstic - Botox oli aika ???. Harmiton huulipuna - ihoon tuikattava lihaslamauttaja? Srsly.

Itse näen asian niin, että patriarkaalisuus kyllä repii hyvää rahaa kosmetiikkateollisuudesta, kuten totesitkin. Kyllähän sen teollisuuden tarkoituskin on luoda uusia tarpeita kuluttajille ja näin ollen lieveilmiönä tuottaa naisille (myös miehille ja lapsillekin) ulkonäköpaineita esim. kehon karvoitukseen ja kurveihin liittyen. Kuitenkin sanoisin, että meikkaamiseen liittyy myös naisten omaa kiinnostusta asiaan. Ei tietenkään kaikkien naisten, sehän onkin mahtia, että erilaisia tässä asiassa ollaan. Mutta niin kauan, kun nykyihminen on tätä maailmaa taapertanut, on ihmisen käytökseen liittynyt myös halua/kiinnostusta kaunistautumiseen. Tulkoon huulipunan väri marjapensaasta tai kemiallisista yhdistelmistä, sanoisin että kyseessä on ihan ihmiselle luonnollinen käytös. Onko patriarkaalinen yhteiskunta räikeästi hyväksikäyttänyt tätä ja luonut ulkonäköpaineita- ja normeja, kauneusihanteita jne.? On, totta vie. Mutta sanoisin, ettei kiinnostus meikkaamiseen aina/välttämättä johdu yksilön kokemista paineista asiaan (yksinkertaistaen: "ääh silmäni näyttävät pieniltä ja isoja silmiä pidetään kauniina, joten meikkaanpas ne nyt ripsarilla ja kajalilla isommiksi"). Itse olen vain huomannut, että meikattuna minulla on erilainen, jollain lailla parempi fiilis itsestäni, koska olen päässyt toteuttamaan luovuutta/korostamaan piirteitäni/jne. ja viis siitä mitä pojat tykkää n__n

Tl;dr: Samaa mieltä, meikatkoon kuka tykkää, mutta ei väheksytä meikkaamisesta intoilevia tai oleteta puunautumisen johtuvan vain miehisestä maailmasta.

Jemina
No Sex and the City

Joo, ihmiset ovat toki pitkään koristelleet itseään mitä mielenkiintoisemmilla tavoilla - mutta länsimaissa tästä koristautumisesta on tullut jotakin yksinomaan naisten harrastamaa. Ja siinä on mielestäni se suuri ero, miksi kauneusteollisuus nykyisellä mallillaan on patriarkaalista paskaa. Itse olen myös vähän sitä mieltä, että meikkaamisesta tykkääminen/siitä paremman olon saaminen johtuu siitä että meidät on yhteiskunnassamme kasvatettu ajatukseen jonka mukaan meikattuna nainen on parempi ja kauniimpi. On meinaan tärkeää muistaa, että erilaiset halumme, kiinnostuksenkohteemme ja tykkäämisemme eivät synny vakuumissa vaan ovat monella tapaa ympäristömme luomia. Pelkkä jostakin asiasta tykkääminen ei siis siinä mielessä, minun mielestäni ainakaan, vielä riitä kertomaan sen olevan jotenkin sisäsyntyistä tai muuten ympäristöstä, ympäristön paineista ja vallitsevasta mielipiteestä riippumatonta.

Mutta kuten sanottu, en missään nimessä tuomitse sen puoleen meikkaavia naisia kuin meikkaavia miehiäkään yksilöinä. En myöskään pidä heitä mitenkään huonompina feministeinä asian takia, sillä olisihan se absurdia jos vähän maalia naamassa heidän feminismiinsä vaikuttaisi. Tehköön kaikki mitä tykkäävät. Mutta nykyisenkaltaisen kauneusteollisuuden suheten henkilökohtainen mielipiteeni on kyllä ehdottomasti silti se, että moinen saisi kuolla pois. Olen aika varma, että ilman sitä maailma olisi huomattavasti parempi paikka.

Banaanisplit (Ei varmistettu)

Mä olen kyllä myös sitä mieltä, että meikkaamista ei nyt ihan voi rinnastaa botoxin ottamiseen. Muutenkin olen allerginen sille, että naiset väheksyvät toisille naisille iloa tuottavia asioita kuten vaikkapa nyt sitten sitä huulipunaa, joka muuten oli suffragetin merkki aikanaan - hieno lady kun ei meikkiin koskenut pitkällä tikullakaan. Olen saanut myös kyllikseni uimahallien pillupoliiseista, jotka leimaavat kaikki alapääkarvoitustaan trimmaavat naiset patriarkaatin uhreiksi. Kivasti sivuutetaan se asia, että jotkut naiset ajelevat ihan käytännön syistä karvojaan ja saavat siitä itselleen iloa. Samoin kuin voi ihan omaksi ilokseen meikata. Luomunaamakin on kaunis ja patriarkaatti astuu peliin aina samaan aikaan kuin pakko. Jos kuitenkin feministisisaret alkavat määrätä muita naisia siinä, miten tulisi käyttäytyä niin mennään kyllä ojasta allikkoon.

Ymmärrän kyllä Caitlinin ajatuksen siitä, että kyllä ihminen on onnellisimmillaan ja kauneimmillaan rakastelun jälkeen, mutta sitä en ymmärrä miksi lytätä naisten halua meikata itseään. Ilmiönä koristautuminen on tuhansia vuosia vanha asia. Naisten meikkaamista ja ulkonäköön panostamista väheksytään myös kyllä ihan patriarkaatin toimesta, vaikka ko. teollisuuden ala lihottaa myös miesten kukkaroita. Samalla kosmetiikkateollisuus kuitenkin työllistää myös paljon naisia, joten en ihan ymmärrä miksi sitä pitää pitää jonain arkkivihollisena. En ihan usko siihen, että iso paha patriarkaatti on aivopessyt naiset ostamaan aivottomasti meikkejä. Enemmän mielestäni kuulen sellaista jorinaa, että siellä ne turhamaiset naiset nyt puunaavat kasvojaan ja kynsiään (Kiinassa muuten muinoin vain keisarillinen perhe sai maalata kyntensä kultaiseksi), kun taas rationaaliset miehet keskittyvät ainoastaan ostamaan järkeviä ja usein paljon kalliimpia asioita kuin naiset (elektroniikka ja autot - kyllä myös naiset ostavat edellä mainittuja asioita, mutta niitä ei juuri kuule mollattavan samalla tavalla kuin muotia ja kauneudenhoitotuotteita).

En meikkaa joka päivä, mutta minusta on kiva meikata välillä. Miehillä ei ole vastaavanlaista vapautta muokata ulkonäköään meikeillä radikaalisti (sääli!) ilman, että heidät leimataan homoiksi tai akkamaisen turhamaisiksi, mistä päästäänkin asiaan: Väitän, että meikkausta dissataan nykyaikana sen takia että kyseessä on juurikin pääasiassa naisten harjoittama aktiviteetti. Koska meikkaus on nykyään pääasiassa naisten harrastus (muutaman drag queenin lisäksi), niin tätä naisille tärkeää asiaa lähdetään sitten patriarkaatin voimin väheksymään. En näe positiivisena kehityksenä sitä, että jotkut naiset sitten liittyvät tähän väheksyjien kuoroon.

Jemina
No Sex and the City

Oma näkemykseni moniin esittämiisi asioihin löytyy tuosta ylemmästä, toiselle kommentoijalle kirjoittamastani kommentista, jota en nyt viitsi tähän suoraan copypastettaa mutta en toisaalta jaksa uudestaankaan naputella. :) Anyway, lienee selvää että meillä on kovin eriävät mielipiteet aiheesta, ja näin onneksi saakin olla. Sen verran vielä haluan kuitenkin selventää, että en tosiaan missään nimessä tuomitse meikkaavaa yksilöä - kukin laittakoon naamaansa mitä tykkää. Mutta kauneusteollisuutta pidän kyllä ikävänä asiana.

Moran taas taisi rinnastaa meikkaamisen ja Botoxin koska ne ovat molemmat osa samaa teollisuutta, vaikka toki vähän eri ääripäitä. Itse myös pidän tätä rinnastusta ihan oikeellisena. Toki Moran ilmaisee asian aika jyrkästi, luultavasti myös ihan vain provosoidakseen - mikä on näemmä onnistunut aika hyvin sekin. :) Tässä on nyt taidettu kuitenkin vähän ylitulkita sekä Moranin että minun viestiä - eihän kukaan ole lyttäämässä naisten halua meikata itseään! Esimerkiksi Moran meikkaa itse, sehä on selvästi nähtävillä kun katsoo tämän kuvia tai esiintymisiä. Itse ainakin tulkitsin asian niin, että kyse on nimenomaan kauneusteollisuudesta. Se luo paineita ja haluja, normeja ja malleja joihin me itseämme vertailemme, ja siten pakottaa ostamaan ties minkälaisia tuotteita. Ja se teollisuus etenee kuin mikäkin höyryjyrä koko ajan, luoden jatkuvasti uusia tarpeita, ja usein aina vähän edellistä rankempia. Ja siinä on mielestäni aika paljonkin tuomittavaa, moisessa teollisuudessa.

Banaanisplit (Ei varmistettu)

Teollisuus kuin teollisuus pyrkii säilyttämään itsensä ja kasvamaan nykyisessä talousjärjestelmässä. Siinä mielessä kauneusteollisuus ei eroa muista teollisuuden aloista. On ihan ymmärrettävää, että niitä kauneusteollisuuden markkinoimia tuotteita kyseenalaistetaan varsinkin, kun kauneusteollisuuden tuotteet tulevat ihan pinnalle ja jopa pinnan alle, jos puhutaan vaikka botoxista.

Miksi halutaan näyttää tietyltä, millä keinoin ja mitä se saa maksaa: taloudellisesti, fyysisesti ja psyykkisesti? Nämä ovat hyviä kriittisiä kysymyksiä, joita yhteiskunnassamme tulisi kysyä jokaisen yhteisön ja yksilön. Niin kauan kuin yksilönvapautta kunnioitetaan, niin muiden jokainen saa tehdä kasvoilleen ja vartalolleen mitä haluaa, jos on mielenterveystestit läpäissyt. Muiden mielipiteet kauneudesta tietysti ohjaavat ihmisiä haluamaan, sitä en kiellä. Jostain syystä kuitenkin on minusta nurinkurista väittää kauneusteollisuutta patriarkaatin salaliitoksi, kun siinä on kyse naisista toimijoina: mitä valitaan, miksi, vertaillaan kavereiden kesken, kokeillaan, ilmaistaan, otetaan hallinta omasta kuvasta niissä rajoissa missä se on mahdollista. Väitän että naiset välittävät enemmän siitä, miltä toiset naiset näyttävät, eivätkä miehet ole lainkaan niin tarkkoja naisten ulkonäöstä kuin naiset toistensa ja miestensä ulkonäöstä. Jostain olen lukenut, että naiset kiinnittävät enemmän huomiota yksityiskohtiin kuin miehet ja meikkauksessahan tämä on etu. Tämä on toki vain subjektiivinen mielipiteeni aivan kuten sinullakin oli oma näkemyksesi.

Lisäni tähän keskusteluun olikin, että kaikki teollisuus pyrkii kasvamaan ja luomaan lisää turhia tarpeita. Samalla tavalla voisi puhua vaikka autoteollisuudesta: ala, joka saastuttaa ympäristöä, pyrkii rapauttamaan julkisen liikenteen järjestelyjä, profiloimaan kalliin auton maskuliinisen miehen tai hyvän/menestyneen/rikkaan ihmisen mittana ja silti on tarpeellinen, koska se vastaa tarpeeseen päästä paikasta A paikkaan B. Autoteollisuudessa on hyvää ja huonoa, samoin kuin kauneusteollisuudessa on hyvää ja huonoa.

Kaikki teollisuus saastuttaa, niin kosmetiikka- kuin autoteollisuuskin, mutta kyllä autot vievät päästöissä voiton. Silti siitä harvemmin kuulee puhetta patriarkaatin tai matriarkaatin juonena. Kauneusteollisuutta saa toki arvostella ja pitääkin, samoin kuin kaikkia teollisuudenaloja. Silti en pääse eroon tunteesta, että kauneusteollisuus on erityisen altis arvostelun kohteeksi, koska se on länsimaissa naisten tekemisen kenttä. Yhteiskunnassahan arvotetaan tarpeet: tarve ajaa yksityisautolla minne tahansa tässä maassa on joistakin suurempi kuin tarve peittää punoittava iho, arvet jne. Liikkuminen omalla autolla siis on tärkeämpää kuin ulkonäkö. No, toisille on ja toisille ei. Joskus on ja joskus ei. Kaikki on suhteellista.

Totta kai teollisuus pyrkii johdattelemaan ihmistä ja saamaan ihmisen kokemaan ostoksen tarpeellisena, oli se sitten auto tai huulipuna. Pakottaa ihmistä ei kuitenkaan voi. Kosmetiikkateollisuus tietysti haluaa myydä silmäpussien peittoa ja kosteutettuja huulia. Autoteollisuus myy ajatustaan, että oma auto lisää vapautta. Teollisuus pyrkii säilyttämään tarpeellisuutensa. Henkilökohtaisesti suutelen mieluummin rasvattuja kuin rohtuneita huulia. Sallisin miehille myös kasvojen maalauksen ja minusta koristautuminen kuuluu ihmisyyteen. Ihanaa kun on eri tuotteita, mistä valita ja saa myös hallita sitä millaiselta näyttää.

Eroamme siinä, että minä en pidä kauneusteollisuutta itsessään ikävänä. Minusta on hyvä, että ihminen voi muuttaa ulkonäköää niin halutessaan. Valintoja on mukava olla. Jos olisi rahaa niin kävisin oikomassa ja valkaisemassa hampaat ihan ulkonäkösyistä. Tuskin sitä kukaan muu huomaisi, eikä kukaan ole niistä ikinä sanonut mitään. Minä itse kuitenkin haluaisin, että ne näyttäisivät vähemmän kuluneilta ja hammasvälit olisivat symmetrisemmät. Ihminen vertailee. Oli niitä ulkonäkötoiveita ihmisillä ennen L'Orealiakin. Keinot niihin pääsemiseksi vain puuttuivat. Ihminen vertaa luonnostaan muihin. Minusta meikattu ja meikkaamaton nainen ovat molemmat kauniita. En häpeä ihohuokosiani tai silmäryppyjäni, koska ne kuuluvat ihmisen kehoon, eikä aggressiivinenkaan mainonta tehoa, jos ihminen on sinut itsensä ja ikääntymisen kanssa.

Mitä tässä sitten on ajatuksena: meikkaavia naisia ei saisi mollata, mutta kosmetiikkateollisuus joka tuottaa niitä meikkejä ja pyrkii miellyttämään naisia onkin saatanasta näin kärjistetysti? Mitä ihmettä? Mistä ne meikit sitten pitäisi hankkia? Palata kenties vehnäjauhon ja mustikan pariin? Minusta kosmetiikkateollisuutta ja kauneuskirurgian alaa ei voi suoraan verrata keskenään. Sen verran eri kaliiberin asioissa pyöritään. Toinen jää pinnalle toimissaan ja toinen menee pinnan alle suoraan.

mies (Ei varmistettu)

Jos nainen puhuu jotain munansaamisesta tai muita seksuaalisia juttuja avoimesti, niin pidän sitä aika lutkana. En nyt sentään yhtä lutkana kuin niitä naisia, jotka esim harrastavat panosuhteita, mutta aika aika vastenmielisenä lutkana kumminkin.

Jemina
No Sex and the City

Jaha, vai tällaisia miehiä taas. No, ihankivakiitosettäotitosaakeskusteluun, ja kerrattakoon homman nimi nyt tässä lyhyesti: 

  1. Mielipiteesi ei kiinnosta minua (eikä luultavasti tämän blogin lukijoitakaan) pätkääkään. Sori.
  2. Tämänkaltaiset kommentit poistetaan jatkossa välittömästi. Tämän jätän nähtäville ihan vain jotta kaikki voivat nähdä millaista idarisekoilua se on eivätkä siten hämmästy seuraavien kommenttien poistoja.
  3. Munajutut tulevat vain jatkumaan. Takuuvarmasti. Ei ole munajuttujen voittanutta!

 

Ja nyt, ole ystävällinen ja poistu hiljaa takavasemmalle. Meitä ei oikeasti jaksa kiinnostaa.

 

mies (Ei varmistettu)

Mistä asennosta pidät eniten?

anon (Ei varmistettu)

:D

Anna Blue Eyes

Jos joku puhuu 'lutkista' tai muita toisten seksuaalisuutta halventavia juttuja avoimesti netissä, niin pidän sitä aika idioottina. En nyt sentään yhtä idioottina kuin niitä tyyppejä, jotka esim. harrastavat sellaista tosielämässäkin kadullakin, mutta aika vastenmielisinä idiootteina kumminkin.

mies (Ei varmistettu)

Mun seurassa saat vapaasti sanoa lutkaksi muita, enkä pidä sua yhtään idioottina. Eikö olisi aika jees? :)

Banaanisplit (Ei varmistettu)

Et siis pane pahaksesi, jos joku paukauttaa juuri sinulle päin naamaa, että mitäs lutka tänään hommailet?

l.a.u.r.a (Ei varmistettu)

Mitä mieltä olet Matt Taylorin pin-up-paitakohusta? En tiedä mitä ajatella. Paita oli paska valinta, mutta toisaalta tollasesta tyhmästä virheestä noin suuri rankaiseminen tuntui aika kohtuuttomalta.

Jemina
No Sex and the City

En ollut moisesta kuullutkaan, joten piti ihan googlettaa ensin! (Missäköhän nettitynnyrissä olen elänyt viime päivät, että tällainen on mennyt multa ohi?!) Tapaukseen muutamia nettiartikkeleita syvemmin perehtymättä sanoisin, että joo, paska valinta tosiaan, mutta että ehkä moisesta ei vielä kannata hirveää sotaa saada aikaan. Kritiikki on toki aiheellista, mutta jotenkin netissä tällaiset asiat tuntuvat usein lähtevän vähän lapasesta. Pikaisen selailun perusteella näytti vähän siltä että kaveri ollaan melkein ristiinnaulitsemassa asian takia enkä varsinaisesti pidä ihan niin överiä reaktiota tarpeellisena. Itse suosisinkin mieluummin ihan semmoista perussivistynyttä keskustelua aiheesta. Taylorhan on myös pahoitellut asiaa, mikä ei tietenkään asiaa mihinkään muuta, mutta on kuitenkin mukavaa ja ehkä osoittaa että tästäkin tapauksesta voidaan ottaa opiksi.

Kommentoi