Sinun kroppasi ei ole sinun
Onko teistäkin viime aikoina tuntunut siltä, että elämme pian täysimittaisessa dystopiassa – sellaisessa, jossa naisilla ei ole kovin hääppöiset oltavat? Venäjällä puolison tai lasten pahoinpitely ei ole enää rikos (ja tämän seurauksena lähisuhdeväkivaltaa koskevat hätäpuhelut ovat lisääntyneet valtavasti), Puolassa puuhattu abortin täyskielto kaatui jo kerran, mutta vallassa oleva puolue on vannonut tiukentavansa aborttilainsäädäntöä tästä huolimatta, ja Yhdysvalloissa Trumpin hallinnon toimien myötä ehkäisy ja abortit saattavat pian olla monille todella vaikeasti saatavilla. Viimeisin ajan hengen tiivistävä lausunto tulee sekin Yhdysvalloista ja (tietysti) republikaaneilta. Poliitikko nimeltä Justin Humphrey ilmoitti jokin aika sitten aborttilainsäädännöstä keskusteltaessa, että hedelmöityksen hetkestä lähtien naisen kroppa ei enää ole tämän oma. Humphreyn mukaan naiset kyllä kokevat, että kyseessä on heidän kroppansa, mutta että tosiasiassa näin ei ole: sen sijaan naisruumis on (simsalabim!) muuttunut alkion kantoastiaksi, johon naisella ei enää ole päätäntävaltaa.
Kuva: Mujeres antw el Congreso / Flickr / Creative Commons
Jopa minulla menevät tässä vaiheessa vähän jauhot suuhun. Että poliitikot oikeasti puhuvat tällaisia, kovaan ääneen, paikoissa joissa päätöksiä tehdään. Kokonaisuudessaan Humphreyn pelottavaakin pelottavampi lausunto kuului The Interceptin mukaan näin (sekoboltseimpien kohtien lihavointi minun tekosiani):
”I understand that they feel like that is their body,” he said of women. “I feel like it is a separate — what I call them is, is you’re a ‘host.’ And you know when you enter into a relationship you’re going to be that host and so, you know, if you pre-know that then take all precautions and don’t get pregnant,” he explained. “So that’s where I’m at. I’m like, hey, your body is your body and be responsible with it. But after you’re irresponsible then don’t claim, well, I can just go and do this with another body, when you’re the host and you invited that in.”
Ja koska Humphrey on siis sitä mieltä, että naisilla ei pitäisi olla päätäntävaltaa kehoonsa, on tämä myös ehdottanut että naisten tulisi raskaaksi tultaessaan kertoa seksikumppaninsa nimi lääkärilleen ja pyytää sitten seksikumppanilta kirjallista lupaa aborttiin. Jos mies ei suostuisi, ei aborttia voitaisi suorittaa. Tämän kaiken valossa en pian enää ihmettelisi, jos Donald Trumpin haaveet abortin hankkivien naisten rankaisemisesta kävisivät toteen. Ja kuten aiemmin asiasta kirjoittaessani totesin, asiassa osallisina olevista miehistä ja heitä mahdollisesti kohtaavista negatiivisista seurauksista ei tietenkään keskustella tässä yhteydessä lainkaan – miehille halutaan vain lisää oikeuksia.
On mahdotonta olla pohtimatta, miten eri tavalla aborttioikeuteen suhtauduttaisiin jos miehet voisivat tulla raskaaksi. Moni lienee nähnyt netissä laajasti kiertäneen kuvan, jossa Trump, ympärillään ryhmä miehiä, allekirjoittaa abortinvastaisen asetuksen. Kuvasta tehtiin pian parodia, jossa Hillary Clinton ja ryhmä naisia muka allekirjoittavat määräyksen, jonka mukaan miehet eivät saa enää ejakuloida mikäli ejakulaatio ei tähtää hedelmöitykseen. Kuvan hauskuus perustuu nimenomaan siihen, että ajatus on absurdi: tilanne, jossa että naiset päättäisivät mitä miehet saavat kehoillaan tehdä, on täysin mahdotonta ja siksi naurattaa. Mutta miten ihmeessä voi olla, että toisinpäin tapahtuessaan tämä on lähestulkoon arkipäiväistä? Että vielä tänäkin päivänä miehen on mahdollista osoittaa naista syyttävällä sormellaan ja sanoa: sinun kroppasi ei ole sinun.
Miehet ovat kasvaneet siihen, että heidän kehonsa ovat heidän omiaan eivätkä muut niistä määrää. Naiset sen sijaan joutuvat jatkuvasti taistelemaan oikeudestaan päättää siitä mitä heille tapahtuu. Ja yhä edelleen on ihmisiä, joiden mielestä näin ei saisi olla. Ihmisiä, joiden mielestä naisen kroppa ei koskaan ole tämän oma, vaan jotakuta tai jotakin muuta varten – miestä, sikiötä, seksiä halajavan huvia, markkinamiehen hyötyä…
Aina jotakin muuta kuin naista itseään varten.
Jos aihe kiinnostaa, jatka lukemista:Mistä puhumme kun puhumme abortista#czarnyprotest Puolan aborttikieltoa vastaanJo riittää hiljaisuus: Kokemuksia abortista
Olethan jo muistanut seurata blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa?
Täytyy myöntää, että tätä nykymenoa seuratessa alkaa savu nousemaan korvista, eikä todellakaan tule ajatelleeksi, että tämä kehitys ehkäisyssä ja naisen asemassa olisi mikään itsestäänselvyys. Juttu on kerännyt paljon hyviä kommentteja, eli ehkä toivoa on vielä! Aion ehdottomasti käydä testaamassa omaa apteekkia ”jälkiehkäisymielessä”, sillä tilanne ei todellakaan saisi olla vastuullisesti toimivalle hakijalle nöyryyttävä. Sehän vain nostaa kynnystä hakea jälkiehkäisyä ja osaltaan lisää mahdollisten aborttien tarvetta.
Pisti silmään tuossa Humbreyn kommentissa: ”And you know when you enter into a relationship you’re going to be that host and so, you know, if you pre-know that then take all precautions and don’t get pregnant,” he explained.”
Itse ymmärsin kommentin niin, että on hostin eli naisen vastuulla tehdä nämä varotoimenpiteet, eli hoitaa ehkäisy. Laskeskelin tässä, että olen käyttänyt ehkäisyyn tässä elämässä jo 1500€ erilaisten hormooniehkäisyvalmisteiden muodossa, puhumattakaan gynegologikäyntien kuluista tai varotoimenpiteiden varotoimenpiteistä. Hinta on toki jossakin määrin ymmärrettävä siitä, ettei ole tarvinnut huolehtia jälkikasvusta, mutta olen silti alkanut kyseenalaistaa sitä, että miksi a) naisen pitää altistaa itsensä ylimääräisille hormooneille harrastaakseen sekisiä ja b) hoitaa vielä kaikki siitä aiheutuvat kustannuksetkin. Taitaa olla niin, että tämä ”naisen seksuaalinen vapautuminen” onkin koitunut enemmän miehen vapautta paneskella ilman huolen häivää ja täyttä maksuvapautta ehkäisykustannuksista. Ja tämän vapauden bonuksena tulee sitten yllämainitun kaltaisia kommentteja!! Aika karvas hinta tästä tyngästä vapaudesta.
..
Vapauden tynkä! Nimenomaan. Miten naisten seksuaalinen vapautuminen voi olla helpotus lähinnä miehille? Lisäksi nainen lähtökohtaisesti tienaa vähemmän. Jännä että vastuunkanto lankeaa vain toiselle osapuolelle.
Jou Jemina, voisko ton yhden röllin kommentit vaiks piilottaa?
Joo, näytin röllille deleteä. Ois pitänyt muistaa, että aina kun abortti mainitaan, löytyy joku meninistisetä jolta lähtee nettikäyttäytyminen lauantaikaljojen myötä vähän lapasesta.