Suu kiinni, mielensäpahoittajasetä

No Sex and the City

Hitto, että välillä menee hermo mielensäpahoittajasetiin. Moista ihmistyyppiä tuntuu olevan taas erityisen runsaasti liikkeellä – tiedättehän, sellasia keski-ikäisiä tai jo vähän varttuneempia mieshenkilöitä, jotka kyllä taas niin mielensä pahoittavat, kun tässä maassa tapahtuu jotain heidän maailmankuvastaan poikkeavaa tai julkiseen keskusteluun nostetaan jokin uusi idea, joka ei mene heidän jakeluunsa. Viime aikoina tällaisia asioita ovat olleet muun muassa #metoo-kampanja, lasten sukupuolittaminen ja ajatus siitä, etteivät kaikki perheet ole heteroydinperheitä. Ja voi että miten sedille onkaan tullut näistä keskusteluista niin paha mieli!

Ihan ite photaroin. Sori siitä.

 

Mielensäpahoittajasetä on yleensä valkoinen mies, joka ajattelee, että koska hänellä itsellään on helppoa ja mukavaa, kenelläkään ei pitäisi olla oikeutta valittaa asioista tai (luoja paratkoon) vaatia muutosta. Koska mielensäpahoittajasedän oma identiteetti/seksuaalisuus/perhemuoto/yhteiskunnallinen asema eivät ole koskaan aiheuttaneet hänelle ongelmia, hän ei ymmärrä, ettei kaikilla ole käynyt samanlainen munkki. Ja kun sitten aletaan puhua asioista, jotka eivät häntä kosketa ja joita hän ei siksi ymmärrä, koska on ilmeisesti hukannut empatiakykynsä jonnekin etuoikeuksiensa alle, hänelle tulee paha mieli ja alkaa ärsyttää.

Esimerkki numero 1: Pertti Salovaara valitti Hesarin mielipidepalstalla, että seksuaalisesta ahdistelusta puhuminen on "inkvisitiota ja noitavainoja". Salovaaran mukaan #metoo-kampanja sai "täysin suhteettomat mittasuhteet", sillä "siinä voi oletettu uhri syyttää vaikka kasvottomasti seksuaalisesta häirinnästä oletettua tekijää jopa vuosikymmenten takaa ja pilata hänen uransa, tehdä tyhjäksi kaiken, mitä hän on saavuttanut."

Niin, koska seksuaalisessa ahdistelussa surkeinta on tosiaan se, että miehen ura voi mennä pilalle. Puolet nuorista naisista on kokenut häirintää viimeisen vuoden aikana, mutta koska Perttiä ei ole koko ajan kourittu, niin luonnollisesti yritykset kiinnittää asiaan huomiota ovat silkkaa noitavainoa. Kyllä Pertti niin mielensä pahoitti, kun joku kehtasi ehdottaa, että miehen saavutukset eivät ehkä ole tässä se kaikkein tärkein juttu.

Esimerkki numero 2: Jostain kummallisesta syystä joka jumalan paikassa lasten hyvinvointiin liittyviä asioita kommentoiva lastenpsykiatri Jari Sinkkonen julisti Vantaan Sanomissa, että "[p]ojalla on munat ja tytöllä pimppi ja sillä selvä", ja että hän ei ymmärrä tätä kasvatuskeskustelua hämärtävää "moninaisuuspuhetta". Ja koska ei vielä riittänyt, että tämä yksi mies ei tajua sukupuolen moninaisuutta, siihen tarvittiin vielä toinen samanlainen komppaamaan. Niinpä Mauri Pekkarinen ryntäsi sydämistyneenä tviittaamaan, että lasten kutsuminen ihan vain heidän nimillään tytöiksi ja pojiksi puhuttelun sijaan on pelkkää "höpö höpöä".

Niin, koska koko sukupuolikeskustelussa, ja aivan erityisesti lasten kohdalla, tärkeintä on se mitä kenenkin housuista löytyy. Ja koska muut ihmisethän nimenomaan tarvitsevat Sinkkosen ja Pekkarisen ymmärryksen ja hyväksynnän sukupuoli-identiteetilleen.

Esimerkki numero 3: Kun muutama helsinkiläinen päiväkoti päätti tänä vuonna viettää isänpäivän sijaan läheisenpäivää, jotta erilaisista perheistä tulevia lapsia voitaisiin kohdella yhdenvertaisesti, vetivät suunnilleen kaikki Suomen mielensäpahoittajasedät yhtäaikaiset herneet nenään. Joukon etunenässä Timo Soini kiirehti sitten kuvailemaan tätä tärkeää muutosta "pöllöilyksi" sekä "umpihulluksi" ja lisäsi vielä, että kyseisissä päiväkodeissa "kylvetään ... hölmöyden siemeniä."

Niin, koska se, että Soinin lähipiirissä on isiä läsnä, tietysti tarkoittaa ettei muunlaisia todellisuuksia ole edes olemassa, vaan kyseessä on silkka "päiväkotipöllöily". Ja että Soinille tulee paha mieli, jos joku kehtaa edes ehdottaa muuta.

 

Jumaliste, että en kestä.

Kaikkein eniten näitä mielensäpahoittajasetiä taitaakin harmittaa se, että tällaiset muutokset tarkoittavat heidän absoluuttisen valta-asemansa yhteiskunnan kärkipaikoilla olevan uhattuna; heiltä ollaan viemässä oikeus määritellä koko maailma vain ja ainoastaan omasta kapeasta näkövinkkelistään. Ja se on ihan helvetin hyvä. Setämiesten aika hierarkian huipulla alkaa yksinkertaisesti olla ohitse.

Siispä: mielensäpahoittajasedät, pitäkää jo suunne kiinni. (Puhun nyt vähän rumasti, mutta tekin puhutte, eli ihan sama.) Teidän mielipiteitänne ei todellakaan aina tarvita; teidän ei ole aina pakko kommentoida joka asiaa. Ja mikä parasta, näkemyksenne eivät todellakaan ole aina relevantteja, kuten itse olette taas niin taidokkaasti osoittaneet. Teidän hyväksyntäänne ei enää tarvita kenenkään kokemuksen legitimoimiseen.

Yhä useammin on myös muiden vuoro puhua, ja jos siitä tulee paha mieli, kannattaa mennä vähän itseensä.

 

Jatka lukemista:
flirttailun ja ahdistelun välinen raja on täysin selvä
nainen ei voi olla huippukokki, koska lapsi pitää hakea päiväkodista

 

seuraa blogia Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit

NotCredibleDates

ne pelkää asioita mistä ne ei tiiä mitään ja siks pahottavat mieliään

lapsellista ja typerää, ottais selvää

avais silmänsä ja alkais ymmärtämään et erilaisuus on just se rikkaus..

Looking for...

Minua välillä todella tympii kun nämä setämiehet voivat töksäytellä tiesmitä ja olla kuinka tökeröitä vain. Kun altavastaajan taas pitää varoa oikein sanojaan, koska setämies saattaa tarrata yhteen sivu asiaan pointin sijasta.

Omassa lähipiirissä nämä setämiehet sekä tädit saavat pahoittaa muiden mieliä mennen tullen, mutta auta armias kun itse näpäytät niin olet kiittämätön nyky nuori, joka ei ymmärrä mistään mitään.

Muista täysin samaa mieltä, paitsi isänpäivä/läheisenpäivä! Itse isättömänä ja nyt pienen lapsen äitinä mun mielestä tuo läheisenpäiväksi muuttaminen korostaa isän asemaa ns vähempiarvoisena kakkosvanhempana.

NotCredibleDates

No tässä tasa-arvon puolesta pitäisi isän- ja äitinpäivä molemmat muuttaa läheisenpäiväksi, koska miksi vaan isänpäivä? Miten isänpäivä olisi mitenkään vähemmän kun äitinpäivä?

Jemina
No Sex and the City

Tuossa kokeilussahan siis myös äitienpäivää ollaan juhlimassa läheisenpäivänä. Olettaisin, että isänpäivä vain sattui kohdalle ensin uusien linjausten tultua käyttöön, ja siksi muutos aloitettiin siitä.

NotCredibleDates

Joo no sitten on hyvä juttu :) aattelin et onhan se aika kökkö homopariskunnalle et jos äitienpäivää et voi juhlia :)

Jemina
No Sex and the City

Tuossa uudistuksessa pyritään siis nimenomaan siihen, että kaikki voivat juhlia tärkeitä päiviä, perhemuodosta riippumatta. Eli ketään ei kielletä juhlimasta tiettyä vanhempaa tai mitään vastaavaa, mutta koetetaan varmistaa, etteivät tietyt lapset jää ulkopuolisiksi esimerkiksi siksi, että heillä ei ole tiettyä sukupuolta olevaa vanhempaa, tai siksi että heille läheisimmät aikuiset eivät vaikka ole heidän vanhempiaan.

NotCredibleDates

Joo kuulostaa hyvältä. Sori töistä käsin en pysty oikein enempiä tutustumaan tohon koko hommaan niin vähän tietämätön olen haha

örweli (Ei varmistettu)

Niin siis isänpäiväähän ei olla poistamassa. Kyseessä on kolmen helsinkiläisen päiväkodin linjaus siitä, että isänpäivää (sunnuntai) edeltävänä perjantaina on päiväkodeissa järjestetty kahvitteluhetki, jonne on lähtökohtaisesti kutsuttu lasten isät. Kahvitteluhetki on lapsille tärkeä, kun saa tuoda oman isän katsomaan päiväkotia, kavereita jne jne.. Valitettavasti isät eivät aina pääse kahvittelemaan; kuka ei pääse irtautumaan töistä, on työmatkalla, asuu toisella paikkakunnalla tai ei ole mukana lapsen elämässä. Tämän vuoksi kutsua on laajennettu koskemaan myös muita läheisiä, ettei päiväkoti-ikäisen lapsen tarvitse yksin istua ja katsoa, kun kaverit saa istua isänsä kanssa herkuttelemassa. Isänpäivä on sunnuntaina, päiväkoti on silloin kiinni ja jokainen voi viettää sellaista isänpäivää kuin haluaa. Sama käytäntö on myös äitienpäivänä.

Oon oikeasti todella pettynyt mediaan miten provosoivasti asiasta on uutisoitu. Nämä faktat kyllä löytyvät, jos jaksaa etsiä, mutta lapsiasiavaltuutettua myöten ollaan nyt menty otsikoiden perässä ja kommentoitu asiaa, jota ei ole olemassa. Ohessa linkki uutiseen (HS), josta saa jo melko hyvän käsityksen aiheesta. Jälkikäteen on tullut myös muita tarkentavia uutisia aiheesta.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005433761.html

Reijo (Ei varmistettu)

Suu kiinni, valittajatytteli.

MariaSu
Femme Factale

Hassua, että tämä teksti kuulostaa enemmän siltä, että mielensäpahoittaja onkin kirjoittaja itse. Väheksymättä seksuaalista häirintää #metoo -kampanja on mennyt varsinaiseksi uhriutumiseksi. Ja ”puolet naisista” ei varmaan mene pieleen kun häirintäkriteerinä on ”vitsailu”. Jenkeissä myös ”oudot lounashetketkin” ovat häirintää. Reality check nyt naiset pliis. Weinsteinia en puolusta mutta kampanjan ylilyönti ei ole yhtään huonosti kuvailtu. Ja mitä tulee läheisenpäivään, on kouluissa ja päiväkodeissa AINA huomioitu isättömät/äidittömät ja annettu mahdollisuus askarrella kortti jollekin muulle läheiselle. Muille onnekkaille äidin ja isän rooli on tärkeä ja vaalittava ja roolin häivyttäminen menee musta tähän samaan mielensäpahoitus-linjaan.

Jemina
No Sex and the City

Tiiätkö mä en edes jaksa näitä sun antifeministisiä juttuja. Jos joku muu jaksaa vääntää rautalangasta, niin hyvä. Meikä ei siihen ryhdy.

MariaSu
Femme Factale

Ok, en odottanutkaan järkevämpää vastausta. Voisin tietty lähteä tähän rautalangasta väännettävään ideologiaan mukaan jos se joskus perusteltaisiin asiapitoisemmin ja jonkilainen dialogi pääsisi edes syntymään. 

Jemina
No Sex and the City

Mutta kun pointti on nimenomaan se, että meikä ei pyri minkäänlaiseen dialogiin. En totta puhuakseni pidä dialogia mitenkään itseisarvoisena asiana, sillä jotkut ihmiset ovat yksinkertaisesti väärässä (ja minä tietysti heidän mielestään samoin, mikä on mulle ihan fine). Antifeministisillä vääntäjillä on tässä maailmassa jo ihan hurjasti tilaa, enkä koe tarpeellisena lähteä tällä tontilla keskustelemaan heidän kanssaan, koska, no, se nyt vaan ei ole hirveän hedelmällistä hommaa. Plus mulla ei ole tarpeeksi vapaa-aikaa sellaiseen tuhlattavaksi.

Se, mikä ilmeisesti menee monilta ohi, on tämä: tämä blogi ei pyri muuttamaan yhdenkään antifeministin mielipidettä. Meikä ei ole täällä vakuutellakseen kenellekään omien ideologioideni paremmuutta tai värvätäkseni ihmisiä mihinkään joukkoihin. Sen sijaan tämä on feministinen tila, jossa keskustellaan asioista yleensä feministiseltä kannalta, jo tietyin lähtöoletuksin. Koska itse haluan raivata internetistä ja maailmasta tilaa just sille.

Femaleversion
Female Version

Mun mielestä sekä tämä seksuaalinen häirintä - asia että tää läheisenpäivä case on molemmat useilla tahoilla perusteltu moneen kertaan todella asiapitoisesti. Lähestyä saa ja isänpäivää saa edelleen juhlia. Toisten ihmisten tilanteiden ymmärtämistä ja kunnioittamista on lähinnä korostettu. Eli dialogia on kyllä omasta mielestäni ollut, mutta se harmillisesti menee aika usein siihen, että nämä setämiesten ajatusmaailmaa vastustavat joutuvat perustelemaan oman kantansa kerrasta toiseen, kun jengi kaivaa sieltä millon mitäkin väkisin väännettyjä "aukkokohtia". Ehkä se on yksi syy, miks porukka alkaa kyllästyä tähän melko ykstoikkoseen "dialogiin". 

 

Ja tästä tekstistä kiitos, todellakin osui ja uppos! :D

Jemina
No Sex and the City

Nimenomaan - jotenkin kummasti tuo vaadittu dialogi on yleensä ihan vaan "dialogia". Meikä sanoo sille jo lähtökohtaisesti ei kiitos. Ehkä siinä vaiheessa voisin moiseen ryhtyä, jos joku maksaisi mulle hommasta rahaa, mutta näin vapaaehtoisesti ja vapaa-ajallani en kyllä viitsi vaivautua, vaan kaivan mieluummin vaikka nenää. (Siitä tulee sitä paitsi parempi mieli kuin "dialogista".)

MariaSu
Femme Factale

Kuulostaa oikein järkevältä olla keskustelematta eri näkökulmista. Eli keskustellaan vaan jos ollaan samoilla linjoilla? :D Sehän vasta hedelmällistä. Sanonpa vaan, että meidän kaikkien on hyvä tulla omista kuplistaan välillä edes hetkeksi pois. Mutta joo, ehkä en häiritse tätä feminististä safe spacea enempää. Peace and love.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä! "Kaikkein eniten näitä mielensäpahoittajasetiä taitaakin harmittaa se, että tällaiset muutokset tarkoittavat heidän absoluuttisen valta-asemansa yhteiskunnan kärkipaikoilla olevan uhattuna".

On varmaan hirveetä huomata, että oma asema on saatu ihonvärin ja/tai sukupuolielimen perusteella, kun on kuvitellut sen tulleen oman osaamisen tai jonkun "erinomaisuuden" takia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää oli aika täydellinen kiteytys! Kiitos siitä!

Maisasa (Ei varmistettu)

Mahtava teksti, kiitos! Ja kiitos kun bloggaat. Saat aina taitavasti omat hajanaiset ajatukseni järjestettyä ojoon. Monesti olen kirjoittamistasi teksteistä puhunut ystävieni ja poikaystäväni kanssa.

Oletko jo kuullut uuden kappaleen "Oo hiljaa" Terriltä? Kyseessä kantaaottava biisi joka käsittelee seksuaalista häirintää, suosittelen!

Jemina
No Sex and the City

Siis miten voi olla, etten ollut ikinä kuullutkaan Terristä tai tosta biisistä! On meinaan ihan helvetin hyvä - superkiitos vinkistäsi!

Ja kiitos ihanasta kommentistasi ylipäänsä. Viime aikoina motivaatio blogin suhteen on ollut hetkittäin aika hukassa, ja tällaisen palautteen kuuleminen piristää aivan valtavasti. Ihanaa, että olette ja luette ja kommentoitte ❤

 

Sopa (Ei varmistettu)

Tää oli hyvä! Mä en voi käsittää näitä, joiden suurin huoli on ne miehet joiden elämä menee nyt pilalle kun naiset kehtaavat puhua ahdistelusta ääneen.
Rassasi myös todella se, että tää läheistenpäivä -kohu jotenkin yhdistettiin siihen, "miten kaikesta tehdään sukupuolineutraalia ja tyttöjä ja poikia ei saa enää olla olemassa" - kun eihän sillä ollut mitään sukupuolisensitiivisen kasvatuksen kanssa tekemistä, ja käsittääkseni koko juttu lähti siitä, että tuossa yhdessä päiväkodissa suuri osa isistä ei TULLUT niille isänpäiväkahveille, ja lapset tästä pahoittivat mielensä, joten tilaisuutta päätettiin muuttaa avoimemmaksi.

Jemina
No Sex and the City

Oon näitä kaikenlaisia keskusteluja seuratessani tullut vähän siihen tulokseen, että sukupuolineutraaliutta voidaan nykyään näköjään syyttää ihan kaikesta. Ja onhan se toki ihan kätevää, vähän kuin vaikkapa noitia tai vääräuskoisia tai jotain pahoja henkiä aikoinaan.

Tapahtuuko ympärilläsi jotain, mitä et ymmärrä tai mistä et tykkää? Syytä vaan sukupuolineutraaliutta ja keuhkoa ihan valtavasti, varmasti helpottaa! Syyllinen on löytynyt!

tsupe (Ei varmistettu)

Aamen ja hallelujaa tälle tekstille! Oot niin oikeessa. Kyrsii muakin ihan tavattomasti nää helvetin mielensäpahoittajasedät. Ja kyrsii jotkut helvetin urpot joita täälläkin kommentoi. Ja kyrsii ku nää helvetin setämiehet vaan porskuttaa. Milloin oi milloin sais nähdä feministin paratiisin maan päällä? Siihen asti, keep going sister!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hitto, että välillä menee hermo mielensäpahoittajatäteihin. Moista ihmistyyppiä tuntuu olevan taas erityisen runsaasti liikkeellä – tiedättehän, sellasia keski-ikäisiä tai jo vähän varttuneempia naishenkilöitä, jotka kyllä taas niin mielensä pahoittavat, kun tässä maassa tapahtuu jotain heidän maailmankuvastaan poikkeavaa tai julkiseen keskusteluun nostetaan jokin uusi idea, joka ei mene heidän jakeluunsa. Viime aikoina tällaisia asioita ovat olleet muun muassa synnytystalkoot-lipsahdus, lasten sukupuolittaminen ja ajatus siitä, että suurin osa perheistä on heteroydinperheitä. Ja voi että miten tädeille onkaan tullut näistä keskusteluista niin paha mieli!

Siispä: mielensäpahoittajatädit, pitäkää jo suunne kiinni. (Puhun nyt vähän rumasti, mutta tekin puhutte, eli ihan sama.) Teidän mielipiteitänne ei todellakaan aina tarvita; teidän ei ole aina pakko kommentoida joka asiaa. Ja mikä parasta, näkemyksenne eivät todellakaan ole aina relevantteja, kuten itse olette taas niin taidokkaasti osoittaneet. Teidän hyväksyntäänne ei tarvita kenenkään kokemuksen legitimoimiseen.

Sopa (Ei varmistettu)

Noh, ajatuksiin lapsista POIKINA ja TYTTÖINÄ ja heteroydinperheen autuudesta ei tarvita kenenkään legitimointia, koska noilla ajatuksilla on vuosisatojen historiallisen legitimoinnin tuoma normatiivinen asema. On merkillepantavaa, että tämän normatiivisen aseman pienikin kyseenalaistaminen herättää suoranaista raivoa joissakuissa.

Kommentoi