Turvaseksistä, tai: Ilmaista ehkäisyä nuorille

En ole viikonlopun aikana löytänyt vielä yhden yhtä pääsiäismunaa, mutta jotakin kivaa sentään: Ylen uutisen, jonka mukaan Raumalla alettiin muutama vuosi sitten tarjota alle 20-vuotiaille tytöille ilmaista ehkäisyä. Tämän seurauksena (ylläripylläri) nuorten aborttiluvut kääntyivät laskuun. Halleluja!

cabbagesandcondoms_by_bill_mcelligott.jpg

Ehkäisykulut ovat kovasti sydäntäni lähellä ja olen paasannut asiaan liittyen aiemminkin. En kertakaikkiaan kestä ajatusta siitä, että Suomessakin on ihmisiä, jotka joutuvat keräämään pulloja ehkäisyn maksaakseen – etenkin kun (ainakin teistä lukijoista koostuvan pienen otannan perusteella) ehkäisyn kulut tuntuvat usein olevan yksin naisen harteilla.

Niinpä Rauma, Forssa ja muut ilmaista ehkäisyä nuorille tarjoavat – ihan helvetin hyvä juttu! Nyt jään odottelemaan, että asiasta tehtäisiin isompikin haloo ja käytäntö saataisiin leviämään koko maahan. Ainakin nuorisopolitiikassa aiheesta onkin jo keskusteltu, ja esimerkiksi Helsingin Vihreät Nuoret innostuivat vaatimaan ilmaista ehkäisyä alle 25-vuotiaille myös Helsingissä. (Tässäpä muuten kuuma vinkki jollekulle poliitikolle: jos nyt lähdette ajamaan asiaa, ehditte vielä saada minun ääneni tulevissa vaaleissa!)

Maksutonta ehkäisyä on vastustettu muun muassa kyseenalaistamalla sen yhteys aborttilukujen laskuun ja esimerkiksi Turkulainen-lehti kirjoitti, ettei ilmainen ehkäisy välttämättä vähennä aborttien määrää. Lehden mukaan Turussa tehtiin viime vuonna eniten abortteja vuoden sisään synnyttäneille ja tähän ryhmään nuoret harvoin kuuluvat. Itse en kuitenkaan pidä tätä argumenttia kovin hyvänä: olisiko ilmainen ehkäisy siis varteenotettava vaihtoehto vain silloin, jos se poistaisi suurimman osan aborteista? Eikö aborttien määrän lasku ylipäänsä ole todella positiivinen asia, ihan sama missä ryhmässä se tapahtuu ja kuinka suuri prosenttiosuus kaikista aborteista tehdään tuohon ryhmään kuuluville? Ylen mukaan alle 20-vuotiaille tehtiin viime vuonna yli 1600 aborttia. Minun mielestäni on sanomattakin selvää, että jos maksuton ehkäisy laskisi määrää edes muutamalla, se olisi sen arvoista. Eihän tässä kuitenkaan puhuta silkkaa matikkaa, vaan kyseessä on nuorten seksuaaliterveys. Kyllä sitä vaaliakseen kannattaa parit kumit kustantaa.

 

Mitä mieltä te olette – pitäisikö ehkäisyn olla ilmaista?

 

Kuva: Bill McElligott / Flickr (Creative Commons)

suhteet seksi terveys uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (20)
 1. Ilmainen ehkäisy on todella hyvä juttu. Sillä on kuitenkin myös varjopuolensa, kuten moni täällä on sanonut – omasta kokemuksestani voin kertoa, että e-pillerit annetaan todella helposti, ilman tutkimuksia tai seurantaa (kun ne saa reseptillä, on tutkimuksia vähän enemmän). Itse pidän tätä ongelmallisena siksi, että vaikka e-pillerit ovat vapauttaneet monet naiset harrastamaan seksiä, tuovat ne mukanaa myös paljon ongelmia – esimerkiksi haluttomuuden. Huvittavaa sinänsä, että miesten e-pillerit jäivät kokeiluasteelle, koska käyttäjät kokivat sellaisia sivuvaikutuksia kuin haluttomuus, lihominen ja mielialojen vaihtelu. 😀

  Nimimerkillä ”vasta 22-vuotiaana seksistä todella nauttimaan alkanut ja orgasmin saanut, koska aiemmat neljä vuotta pillerit.”

  P.S Loistavaa, että Väestöliiton kondomeja saa nykyään ihan tavallisesta kaupasta! Ovat nimittäin todella edullisia, reilu 3 euroa 10 kappaleen paketti – ja hyviäkin vielä.

 2. Todellakin: ilmaisia kortsuja matalalla kynnyksellä saatavaksi kaikille nuorille! Olis kyllä hienoa, kun noi lehdet muistas aina mainita myös ne seksitaudit, eikä vaan raskauden mahdollisuutta ehkäisystä puhuttaessa. 😛

  Yks kaveri muuten kertoi teininä saaneensa kortsuja äidiltään. Ei se niitä itse ollut silloin vielä tarvinnut, mutta oli jakanut ne kavereilleen. Mun mielestä aivan loistavaa vastuullista toimintaa vanhemmalta! (Hm, ihan ku oisin täällä joskus kertonut tän jutun ja paasannu ilmaisista kortsuista ennenkin.. nooh, eipä tuo haitanne. :D)

  1. Kyllä kortsupaasausta maailmaan mahtuu, eli anna tulla lisää vaan!

   Ja joo, mielestäni vanhempien tulisi ehdottomasti antaa lapsilleen kortsuja, ja mieluiten vielä vähän aikaisessa vaiheessa, niin että skidit pääsisivät tutustumaan kumiukkoihin jo ennen tositoimiin ryhtymistä. Itse olen vieläkin vähän järkyttynyt siitä, että omat vanhempani suunnilleen pistivät päänsä pensaaseen asian suhteen, ja kysyivät minulta vasta joskus about täysi-ikäisenä (ja pari vuotta seurustelleena), että ei oisko meidän tarvetta puhua kukista ja mehiläisistä.

   1. Meillä asia kuitattiin niin, että äiti kysy multa, tai totes paremminki, kun eka poikaystävä tuli kuvioihin: ”muistattehan te olla varovaisia”. Jepjep.

   2. oceansoul / housuitta
    7.4.2015, 19:31

    .. ja minä en saanut mitään valistusta vanhemmiltani koskaan*. En silti tiedä, kaipasinkokaan sitä, mutta itse aion toki näistä asioista oman lapseni kanssa puhua, kun sen aika on.

    *Ehkäisystä silti olen aina hyvin huolehtinut, joten koulun valistukset ja oma tiedonhaku onneksi riittivät siis!

    Olen muuten btw kirjoittanut asiasta (siis että alaikäisille saisi antaa ehkäisyn ilmaiseksi) jo vuonna 2010. 😀
    http://housuitta.com/2010/03/31/alaikaisille_ehkaisy_ilmaiseksi/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *