Turvaseksistä, tai: Kuka maksaa ehkäisyn?

Ehkäisy on ystäväpiirissäni säännöllisesti jauhettava aihe – harvemmin taitaa kulua päivällistä tai baari-iltaa ilman että puhuisimme siitä millaista pilleriä tai kierukkaa kukakin käyttää. Viimeisin tällainen keskustelu järkytti minua snadisti, sillä ehkäisyn hinnasta puhuessamme kävi ilmi, että vaikka kaikkien mielestä ehkäisyn kustannukset tulisi parisuhteessa ollessa periaatteessa pistää puoliksi… Suurin osa keskusteluun osallistuneista naisista maksoi ehkäisyn yksin.

yaz_by_selbe_b.jpg

Oma tilanteeni on siitä kätevä, että minä ja kumppanini käytämme kondomia emmekä asu yhdessä. Tämän johdosta molempien kämpiltä löytyy aina kortsupaketti ja kustannukset jakaantuvat nätisti tasan kuin itsestään. Olen jo jonkin aikaa harkinnut muunlaiseen ehkäisymuotoon siirtymistä ja jos moiseen joskus päädyn, olettaisin automaattisesti että kumppanini tarjoutuisi maksamaan kustannuksista puolet. (Kuten perjantain r&b-biisissä niin romanttisesti laulaa luikautettiin: I wish I could share responsibility for that / But until they invent male birth control / Let me pay for half) Ja jos tyyppi ei jostain syystä itse moiseen tarjoutuisi, niin sitten vaatisin sitä. Samalla veneessähän tässä ollaan, eikö niin?

Tai niin minä ainakin luulin. Vaan ilmeisesti monien mielestä raskaudenehkäisy on yhä edelleen jotenkin naisten vastuulla oleva juttu. Se maksaa jonka kohdusta on kyse?

 

Mitä mieltä te olette – miten ehkäisyn kustannukset jaetaan?

 

Kuva: Selbe B / Flickr (Creative Commons)

suhteet seksi ajattelin-tanaan raha
Kommentit (70)
 1. Halusin lopettaa pillerit ja siirtyä kierukkaan, mies ehdotti itse, että maksaisi puolet 🙂 Molempien asiahan tämä on! Ja opiskelijabudjetilla ei ihan olematon kulu kuitenkaan.

 2. Kiitos kaikille kommenteista. Olen totta puhuakseni vähän hämmentynyt monien kommenttien sävystä, mutta jokainen taaplatkoon tyylillään. Älkää siis huoliko – en ole tulossa kertomaan kenellekään että miten ehkäisykustannukset tulisi juuri sinun suhteessasi hoitaa. En myöskään aio ryhtyä vääntämään peistä kenenkään kanssa henkilökohtaisesti, ja niinpä oma panokseni keskusteluun tulkoon tässä.

  Oma mielipiteeni asiaan on, kuten siis jo tiesittekin, yksiselitteisesti tämä: raskauden ehkäisy on parisuhteessa yhteinen asia – ja siten ovat myös ehkäisyn kustannukset, täysin automaattisesti ja ilman mitään muttia.

  Kaikki pariskunnat toki hoitavat taloutensa omalla tavallaan. Lienee ilmiselvää, että kortsupakettia ei tarvitse maksaa tasan puoliksi joka kerta jos muuten molemmilla osapuolilla on sellainen olo että laskut menevät tasan tai muuten molemmille sopivalla tavalla. On kuitenkin myös tärkeää muistaa, että monet pariskunnat eivät asu yhdessä. Ja jos yhteyttä taloutta ei ole, eikä homma siten mene ’luonnollisesti’ tasan, erityisesti silloin ehkäisykustannuksista tulee mielestäni ehdottomasti keskustella.

  Itselleni ehkäisykustannukset ovat ennen kaikkea periaateasia: jostain syystä raskaudenehkäisyä kun on pitkään pidetty naisten tehtävänä (ja joidenkin kommenttien perusteella ilmeisesti pidetään edelleen), ja se on mielestäni yksiselitteisesti väärin. Ajatus siitä, että naisella on kohtu ja sitenpä siis nainen hoitaa ehkäisyn jos ei sinne mitään epätoivottua halua, on kertakaikkisen keskiaikainen. Yksikään ihminen kun ei saa raskautta alulle yksinään, vaan hommaan tarvitaan kaksi. Mikäs vittu siinä sitten on, että toisen näistä kahdesta ei tarvitsisi millään osallistua raskaudenehkäisyn kustannuksiin? Jos kerran yhdessä on päätetty, että ei lapsia (ja/tai seksitauteja) haluta? Tätä ei kukaan kykene minulle sellaisesta rautalangasta vääntämään, että jotenkin asian muka ymmärtäisin.

  Ja loppukaneetiksi todettakoon vielä, että tässäpä on jälleen ainakin meikäläiselle oikein hyvä tapa tulevaisuudessa testata potentiaalisia kumppaneita: jos heille puhuu ehkäisykustannusten jakamisesta tasan ja he alkavat vänistä vastaan, tietää ettei kyseisen tyypin kanssa tarvitse mennä yhtään sitä keskustelua pidemmälle. Aika kätsyä itse asiassa!

   

  Ainiin ja PS. “argumentit” joiden mukaan miehen osallistuminen ehkäisykustannuksiin olisi jonkinlainen ’käyttömaksu’ ja siten antaisi tälle oikeuden vaatia seksiä, ovat a) naurettavia eivätkä perustu niin minkäänlaiseen logiikkaan, ja b) itse asiassa todella puistattavia. Oletan kaikkien tietävän, että keneltäkään ei missään tilanteessa voi vaatia seksiä. Älkääkä pliis tulko sanomaan, että no läppä läppä, pälä pälä, eikö ämmä huumoria ymmärrä. Tuollainen “huumori” kun on misogynistä eikä millään tavalla hauskaa. Piste.

   

  1. ”Tuollainen “huumori” kun on misogynistä eikä millään tavalla hauskaa. Piste.” Niin, ja samalla tavalla yhtä ”hauskaa” huumoria olisi sekin, että naisella olisi oikeus vaatia seksiä milloin vain, koska maksaa itse/puoliksi ehkäisypillerit tai vastaavat. Mutta ei kukaan sellaista vitsaillut. Edes vaikka oletus oli, että nainen maksaa hormonaalisen ehkäisyn ilman mitään rahallisia vaatimuksia.

   Ehkäisy on siis naisen velvollisuus irtosi seksiä tai ei, (tai oliko seksi toivottua vai ei), seksi puolestaan on miehen oikeus, jos oikein sankarillisesti vaivautuu panostamaan ehkäisyyn?

   Nuissa vitseissä siis korostuu taas tämä selkeästi eri asema: mies saa, nainen antaa, miehen oikeus, naisen vastuu. Vaikka ei tietoisesti noin ajattelisi, niin tuon tyyppinen vitsailu kyllä paljastaa ilmeisen tiukassa istuvat asenteet, joita huomaamattakin omaksutaan ja pidetään jokseenkin tosina. Vähän tuli yllätyksenä, että näin ajattelee edelleen moni nainenkin…

   Että very funny.

   1. Todella hyvä pointti!

    Täytyy kuitenkin muistaa, että mies ei koskaan saisi painostaa naista käyttämään hormonaalista ehkäisyä, vaikka ymmärrän miksi he yleensä toivovat, että nainen tällä tavalla ottaisi vastuun ehkäisystä. Välillä tulee vaan mieleen, että jos miehille olisi moista hormoonia tarjolla, niin sitä ei pidettäisi niin itsestäänselvänä ehkäisykeinona. En tuomitse hormonaalista ehkäisyä, siitä on myös paljon hyötyä! Suhtaudun siihen kuitenkin varauksella haittavaikutusten takia ja vihaan, että niin usein miehet tuntuvat jopa yllättyvän jos nainen ei sitä käytä.

    Jos mies sitä kuitenkin kovasti haluaisi naisen käyttävän ja nainen vain miehen vuoksi siihen suostuu, niin mies itse asiassa saisi maksaa jopa koko maksun minun mielestäni.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *