Turvaseksistä, tai: Uusi kesäkumibiisi

No Sex and the City

Bongasin Saaran tontilta uuden kesäkumibiisin uunituoreine videoineen ja sehän tulee tietysti laittaa näytille tännekin. Totta puhuakseni suhtaudun vähän epäilevästi tapaan, jolla biisissä puhutaan Jossun "villiydestä", mutta jos vaikka jätetään tällä kertaa nillitys sikseen. (Kiinnostuneita suosittelen lukemaan tämän bloggauksen, joka käsittelee oikein hienosti biisin tapaa tuomita ja lutkitella Jossua.) Kesäkumikampanja on nimittäin hieno asia, jolle tämä bloggaaja näyttää hyväksyvää peukkua, aina. 

Cheek ja Jukka Poika saavat muuten minulta lisäpisteitä kertsissä kuuluvasta Taikapeilistä ja vanhan vitsin henkiinherättelystä. Kuinka moni muistaa tanssineensa Jos sulla on toinen -kipaletta koulun diskossa? Meillä ainakin niin tehtiin, ja samalla hoilattiin teksti nimenomaan muodossa "Jossulla on toinen". Tässähän alkaa siis olla aikamoista ysärinostalgiaa!

 

Psst! Turvaseksistä -sarjassa aiemmin ilmestyneitä:

Miksi kortsu hajoaa

Mikko Leppilammen ja Heikki Paasosen kortsuopissa

Lapset on rumia

Kohtuuhintaisia kondomeita

Mitä sinä tekisit jos...?

Maailman typerin tekosyy

Kommentit

Tällainen leviää facessa: http://sininpunainenajatus.blogspot.fi/2013/05/jossulla-on-maine.html

 

ja tuo teksti on kyllä asian ytimessä. Että sellanen biisi. Eikä muutenkaan ollut mielestäni kovin hyvä kun sen hetkisitten kuuntelin.

Jemina
No Sex and the City

Ehdottoman hyvä kirjoitus, kiitos linkistä! On hienoa, että joku jaksaa puuttua asiaan. (Itse taidan olal tänään auringon tyhmistämä ja laiskakin vielä, kun en jaksanut tästä vetää kilareita, niin normireaktioni kuin se olisikin.) Taidankin lisätä tekstiini linkin bloggaukseen, niin että muutkin sen näkevät.

Pakko vielä lisätä, että itse kannatan muuten kyllä koko juttua ja ajatusta ja saa myös minulta peukut. Toteutus vaan ei oikeen toiminut.

Satunnainen vierailija (Ei varmistettu)

Huh huh, tarpeeks oksettavaa mulle on jo se et tossa laulaa cheeks ja jukka poika. Katoin vaan sen takia et näkisin mitä tossa biisissä sanotaan... Mäkään en nyt jaksa sanoa muuta kuin että ei kiva.

huopis
Merennoita

Heh, mun ensireaktio oli tähän biisiin kans ihan positiiviinen. Jostain syystä mulla (vaikka huumorintajuton feministi olenkin) ei särähtäny korvaan Jossun lutkittelu tai muukaan - olin vaan innoissaan uudesta kesäkumibiisistä ja Taikapelin sämpläämisestä. Ja joo, tarkemmin kun perehdyin, niin onhan tuossa syyllistävä sävy etenkin noissa Jukka Pojan lyriikoissa Jossun triathlonistitaidoista ym. Eikä videokaan ole häävi. Tavallaan harmittaa, koska alkuun olin ihan woop woop, et joo-oo, niin me Johannat ollaan vähän tällasii, et kukapa ei vois ihastua jne. Mut öäääääh, tarkemman kuuntelun karu totuus ja sitä rataa. Höh, tässä ois ollu niiiin hyvät saumat tehä biisi, jossa Jossu ehkä pyörittää kolmee miestä yhtä aikaa, mut vittujee, Johanna onki menevä nainen ja ottaa ilon irti kesäkumien kanssa (fiksuki vielä!)!

Että nii. Sekalaiset tunnelmat tästä biisistä.

Jemina
No Sex and the City

Sama homma - sekalaiset tunnelmat nimenomaan.

Yossu (Ei varmistettu)

Biisit on biisejä, niitä tehdään aina jonkun näkökulmasta. "Jossu" -biisissä näkökulma on "juuri naimaluvan saaneen", kokemattoman, "Johannaan vähän ihastuneen" kundin. En ymmärrä miksei Jossuun ihastunutta kundia saisi kiinnostaa / harmittaa että Jossulla on muitakin. Tai miksi pitäisi olla ok että Jossun "laji on triathlon"? Ja siis tietty ei-niin-viaton Jossu on "biatch" Jossuun ihastuneen kundin näkökulmasta ... :D

Mielestäni "Jossu" -biisin asetelma on, jopa, tuore. Kuinka monta biisiä on väännetty pettäjäsikamiehistä? Aika monta. Se että nainen pyörittää montaa miestä samanaikaisesti, siitä ei lauluja tehdä.

Jos mies laulaa laulun pettäjänaisesta (ja siis ikään kuin omasta näkökulmastaan), niin pitääkö siinä laulussa jotenkin korostaa että "hei, tosi jees että muijat ottaa elämästä ilon irti ja harrastaa seksiä kenen kanssa lystää"? Oikeesti? :D

Jemina
No Sex and the City

Tottakai laulun kertojaa saa harmittaa, että Jossulla on muitakin. Valittu sävy on silti vähän erikoinen - kommentoiva osuus sanoo ettei Jossu ole "viaton", vaan villimpi tapaus, ja siksi tämän pitäisi olla vain "yhden illan makaus". Tässä on ainakin meikän korvaan syyllistävä sävy. Lisäksi se tuntuu viittaavan sellaiseen vastakkainasetteluun, jonka mukaan on naisia joiden kanssa sekstataan, ja sitten naisia joiden kanssa seurustellaan, ja että nainen jolla on ollut useampia seksikumppaneita ei ole 'suhdemateriaalia'.

En siis ole millään tavalla sitä vastaan, että kumppaniaan pettävästä naisesta tehtäisiin biisi. Mutta mielestäni pitäisi olla mahdollista sanoa että pettäminen sattuu, ilman että naista nimiteltäisiin biatchiksi.

Mörkö (Ei varmistettu)

Olen ihan samaa mieltä Yossan kanssa. Ymmärrän kyllä varsin hyvin tuon kannan naisten lutkittelemisesta, mutta minullakaan kappale ei särähtänyt korvaan. Kun puhutaan siitä, miten miehet saavat vaihtaa naista, mutta vastaava nainen on lutka, niin olisi varmaan hyvä miettiä, olisiko itse hyväksynyt kappaleen mutisematta, jos roolit olisivat toisin päin (vai olisiko siinä vaiheessa noussut haloo siitä, miksi taas vahvistetaan tätä näkemystä?). Toisin sanoen kappaletta yhtälöstä _monta seksikumppania = suurempi sukupuolitautien riski_ ei olisi voinut toteuttaa oikeastaan millään erilaisella tavalla. Ja viestihän on ehdottoman tärkeä, koska totuushan on (kuten tässäkin blogissa toitotetaan) ettei kenenkään voi luottaa tarpeeksi, ainakaan yhden yön jutuissa. Minusta kappaleessa ei edes varsinaisesti lutkiteltu, puhuttiin vain tytöstä, joka leikkii nuoren miehen sydämellä - eikä sellainen ole mielestäni koskaan kivaa.

Pitää tarttua myös tuohon Yossan huomautukseen siitä, että onko oikeasti hyvä, että nuoret (naiset) harrastavat monien tyyppien kanssa seksiä, koska minusta se ei ole. Aikuinen nainen tehköön mitä haluaa, koska tietää mitä tekee, mutta nuorelle olisi parempi aloitta se seksielämä tutun kumppanin kanssa (kappaleessa kun tosiaan puhutaan "juuri naimaluvan saaneesta", eli minun käsittääkseni rippikouluikäisestä). Lutkaksi ei saa haukkua, mutta ei kaikkea tarvitse hyväksyäkään.

Jemina
No Sex and the City

Itse pidin ongelmallisena sitä, että biisissä ikäänkuin sekoitettiin kaksi asiaa - toisen tunteilla leikkiminen, ja usean tyypin kanssa seksin harrastaminen. Jossua ei siis tuomittu siitä, ettei tämä seukannutkaan vain kertojan kanssa, vaan siitä että tämä oli harrastanut seksiä useamman ihmisen kanssa sitä ennen. Niinpä kyse ei ole pettämisestä vaan siitä, että nainen kehtaa panna useampaa. Lisäksi kertojan mennessä kuitenkin sänkyyn Jossun kanssa sanoo tämä, että "pesää tuli", mikä ei ole mielestäni kovin naista arvostava ilmaus sekään.

Ja jos roolit olisivat olleet kappaleessa toisinpäin, ja miestä nimitelty 'kevytkenkäisyydestään', niin en olisi hyväksynyt sitäkään. Tosin tässä vaiheessa voisi olla mielenkiintoista pysähtyä miettimään, miten tuollaista miestä nimiteltäisiin? Vähänlaisesti on runsaasti seksiä harrastavalle miehelle tuomitsevia nimiä.

Mörkö (Ei varmistettu)

Itse en vieläkään näe tuota seksuaalisena syyllistämisenä, ja pesän saaminen näyttäytyy minulle normaalina nuorten miesten puheena (saavathan naisetkin leikkimielisessä puheessa munaa). Voisikohan huoraksi haukkuminen nousta esiin, koska asiaa jo valmiiksi etsii? Liikaa etsimistä pidän taas ongelmana siksi, että streotypioihin puuttumisen sijaan se voikin vahvistaa niitä - sen sijaan, että joku keskustelua lukeva miettisi, miksi taas haukutaan huoraksi voikin hän alitajunteisesti ryhtyä ajattelemaan, että tuollainenkin on siis huora. Eli ehkä ihan hyväkin, ettet itse vetänyt kilareita aluksi :) Tai sitten omat aivoni ovat niin vahvasti keskittyneet feministiseen tieteenkritiikkiin, ettei muulle jää sijaa...

Tuo miesten nimittäinen tosiaan on hankalaa. Itselleni tyypilliset pleijeri tai suomalaisittain pelimies ovat haukkumasanoja, samoin avokin korvassa niillä on negatiivinen sävy, mutta monelle miehelle ja naiselle ne ovat jollakin tasolla positiivisia, jopa ylpeydenaiheita.

seri (Ei varmistettu)

Pukki tai pelimies, josta jälkimmäinen ainakin tietyssä mielessä positiivinen. Pelimiestä ei ehkä ihailla, mutta monet kadehtivat, kun tällä on ollut paljon naisia, mutta moniko kadehtii huoraksi kutsuttavaa naista? ;) Pukissa on minusta vähän halveksiva sävy, mutta käyttääkö tuollaista sanaa enää kukaan - itse kuulin sitä 90- luvulla, kun olin ala/yläasteella.

Jemina
No Sex and the City

Itse olen kuullut niin pukkia, pleijeriä kuin pelimiestäkin käytettävän juuri hyväksyvässä, jopa arvostavassa merkityksessä. Toki niitä voinee ikävälläkin tavalla käyttää, mutta kauhean yleistä se ei käsittääkseni ole. Tämä kertonee aika paljon yhteiskuntamme asenteistsa - että paljon seksiä harrastavaa miestä voi nimittää vain nimellä joka saa touhun kuulostamaan kadehdittavalta. Naista taas tavalla, joka arvottaa ja halventaa. Reilukerho!

Yossu (Ei varmistettu)

En nyt oikein ymmärrä. Jossua ei kyllä millään lailla "tuomittu" tossa biisissä. Jossusta ikään kuin varoteltiin, tyyliin "en haluu että se särkee sun sydäntä, mut tiedän kyllä että tää voi tuntua syvältä". Missään vaiheessa biisiä ei käsitelty sitä kuinka monta kumppania Jossulla oli ollut ENNEN kertojaa. Ongelma oli se että Jossu on "triathlonisti" eli pyörittää useaa samanaikaisesti. "Kun mä näin sen diskossa eilen ne tanssi hitaita käsi takareidel", laulaa Jukka Poika. Eilen, EILEN (!).

Seksin runsaudesta tässä ei nyt puhuttu mitään. Ei edes kumppaneiden kokonaismäärästä vaan siitä että Jossulla on useampi samanaikaisesti. Mikä on siis ongelma Jossuun ihastuneen näkökulmasta.

Ja syyllistävä sävy my ass. En jaksa uskoa laajamittaiseen syyllistymiseen - tai edes pieneen. Feministit hikeentyivät, koska näkivät tilaisuutensa koittaneen. Paljon melua tyhjästä. Hesarin kehnoille kolumnisteille jutun juurta.

Ja Cheek nauraa matkalla pankkiin :D

Jemina
No Sex and the City

Minun korvaani Jossun maineesta puhuminen kyllä särähti aika pahasti, ja olen yhä edelleen sitä mieltä että tämän seksuaalisuutta käsiteltiin tuomitsevaan sävyyn. Mutta jokainen tekee toki kappaleesta omat tulkintansa, en suinkaan ole väittämässä omaani ainoaksi oikeaksi.

Ja toisin kuin ilmeisesti kuvittelet, suurin osa feministeistä ei suinkaan tykkää hikeentyä, paitsi ehkä auringonpaisteesta. Emme siis etsi suurennuslasi kädessä vitutuksen aihetta. Mutta mielestäni on täysin ok pohtia, että millaiseen sävyyn asioita populaarikulttuurissa(kin) esitetään.

 

nimetön (Ei varmistettu)

Juurikin oikeanlainen YLEX-kesäkumibiisi. Ei niitä pidä ottaman liika vakavasti. Siis ihan oikeasti.

Mä olen samaa mieltä. Vaikka olenkin aika lailla vastaan nykyistä Jukka Poikaa niin mun mielestä tää on hyvä kesäkumibiisi :D 

"Mikään tässä biisissä ei anna mun mielestä ymmärtää, että Jossua huoriteltaisiin, vaan mun mielestä Cheek esittää asian nimenomaan pilke silmäkulmassa niin, että nainenkin SAA ja VOI harrastaa paljon seksiä, Jossuhan on se "äijä" tossa, ja pyörittelee noita itsestään liikoja luulevia poikia miten huvittaa. Mä en näkis, että kukaan tässä biisissä sanoo, että se olis huono asia ja tekis Jossusta huoran."

Tuolla yhdessä keskustelussa sanottiin näin ja oon myös tästä samaa mieltä:) Jossulla on toinen, eli käytä kumia. Ei sen tarvii olla sen monimutkaisempaa!

Jemina
No Sex and the City

Lienee tosiaan tulkintakysymys, että millaisella sävyllä Jossun seksuaalisia seikkailuja biisissä käsiteltiin. Itse pidin sitä negatiivisena, mutta hyvähän se vain on, jos se jollekulle kuulostaa enemmänkin humoristiselta.

Itse olisin kyllä mieluummin kuullut biisin, jossa puhuttaisiin kumin käytöstä noin yleisesti - ja tehtäisiin selväksi se, että vaikka Jossulla ei olisikaan toista, pitää se spärdäri silti olla olemassa! Mutta parempihan tämäkin toki on kuin ei mitään. Kuten sanottu, kesäkumikampanja noin yleisesti on kyllä hieno asia.

huopis
Merennoita

Twitteristä bongasin YleX:n Venlan kommentin: "Ja siitä ei puhuttaisi yhtään, jos se ei olisi YleX:n Kesäkumibiisi".

Word.

On niin paljon biisejä joiden viesti on vielä kamalampi kuin tämä. (Melkeinpä mikä tahansa suomiräppibiisi, joka soi kyseisellä kanavalla on naisvihamielistä sontaa sanomaltaan. Mun ultimate-rage-biisi Jontte Valosaaren ja Elastisen Jos mä oisin sun mies. Gaaarrrrrrhhhh.)

Sitten taas toisaalta - kyseessä ON valistuskampanja, jolloin ehkä soisi enemmän huomiota suodun biisin sisällölle ylipäätään.

Toi Jos mä oisin sun mies on tosiaan maailman kamalin biisi, vain suomessa tollainen hirviöbiisi voi nousta listoille :D

Jemina
No Sex and the City

En ollut koskaan kuullutkaan koko kipaleesta, mutta pakkohan se nyt oli käydä tarkastamassa. Ja joo, on kyllä aika, öh, erikoinen biisi..

huopis
Merennoita

Oivoiiiii, jos kuntelee yhtään tarkemmin vaikkapa jenkkiläistä räppiä tai reggaee/dancehallia ni aikamoista naisvihaa ja homofobiaa ym paskaa siellä kyllä tuutataan (ja siis pidän molemmista musiikkityyleistä, että siitä ei ole kyse, että just näitä sortteja sorsisin!). Ihan vaikka Eminemin näin mainitakseni. Ja slut shamingiahan nyt harrastaa ihan naisartistitkin maassa ku maassa... kuinka monessa biisissä sanotaan jotain tyyliin "mä en oo niinku ne muut horot" tai "se tyttö ei ole mikään perushoro".

Esim radiossa on soinu Skylar Grey feat Eminem Bicycle -biisi. Slut shaming ja ilman kortsua panemisen ihastelua paketoituna varmasti hyvin nuoriin vetoavaan pakettiin ja menevään säveleen.

Argh, tää on mun lempiaiheita ja voisin varmaan tehä kauheen listan misogynistisistä biiseistä..

Sit yks kans mun kestoinhokki David Guettan Sexy Bitch: "She's nothing like a girl you've ever seen before, nothing you can compare to your neighbourhood whore". Sääli, ihan tanssittava ralli muuten.

Että niin, onhan noita. Pitäs varmaan tehä joku blogiteksti oman blogin puolelle aiheesta, kun näyttäs juttua syntyvän. x)

Kommentoi