Viikon video: Strategic Butt Coverings

No Sex and the City

Anita Sarkeesianin Tropes VS Women in Video Games-videosarja on aivan ehdotonta katsottavaa kenelle tahansa peleistä ja niiden maailmankuvasta kiinnostuneelle. Aiemminkin hehkuttamieni Women as Background Decoration-pätkien jälkeen jatkoa saatiin odottaa varsin pitkään, ja niinpä olin tällä viikolla revetä riemusta huomatessani uuden videon vihdoin ilmestyneen. Se on nimeltään Strategic Butt Coverings, ja se käsittelee – niin, pyllyjä, sekä sitä kenen pylly peitetään ja kenen pylly näytetään.

Sarkeesianin videoita ei todellakaan ole suunnattu ainoastaan itse pelaamista harrastaville nörttitytöille, ja niiden katsomisesta hyötyisivätkin minun nöyrän mielipiteeni mukaan ihan kaikki. Videopelit ovat todella valtava media, joka kilpaile vakavasti esimerkiksi televisiosarjojen ja elokuvienkanssa - Entertainment software associationin mukaan ainoastaan Yhdysvalloista löytyy 155 miljoonaa säännöllisesti pelaavaa ihmistä, ja vuonna 2014 he kuluttivat peleihin yhteensä yli 22 miljardia dollaria. (Jos joku tietää maailmanlaajuisista tilastoista, vinkatkaa ihmeessä - aihe kiinnostaa minua tällä hetkellä oikein erityisesti johtuen eräästä perkeleellisestä projektista, jota myös kandintyöksi kutsutaan.) Pelien naiskuvalla on siis todellakin väliä, ja siitä tulisi myös keskustella vielä nykyistäkin huomattavasti enemmän. Niinpä suosittelen tätä videota teistä ihan jokaiselle. Ja jos lähipiiristänne löytyy miespuolisia, pelaamista harrastavia tyyppejä, näyttäkää se ihmeessä näillekin.

Jos materiaali miellyttää, lisää löytyy Feminist Frequency-kanavalta. Tropes vs Women-sarjaan kuuluvat myös jaksot Ms. Male character ja Women as Reward, sekä lisäksi pelastamista vaativia neitoja käsittelevä Damsel in Distress-sarja, osat yksi, kaksi ja kolme. Näiden lisäksi kanavalla on viime aikoina julkaistu pieni määrä lyhyempiä, sarjaan kuulumattomia mutta vähintäänkin yhtä kiinnostavia videoita sekä esimerkiksi peliarvioita. Kannattaa kuitenkin olla varovainen - kerran kanavan avattuanne voi olla, että a) ette voi lopettaa ennen kuin kaikki videot on nähty, ja b) pelien naiskuva ottaa päähän niin pahasti, että tekee mieli nakata pleikka ikkunasta.

 

Millaisia kokemuksia teillä on peleistä ja niiden naishahmoista? Raivostuttaako, vai onko asia ihan se ja sama?

Kommentit

ikuinenplayer2 (Ei varmistettu) https://ikuinenplayer2.wordpress.com/

Jotenkin minua ei pelien naishahmojen ulkonäkö ole ikinä hirveästi häirinnyt toisin kuin elokuvissa/sarjoissa ja etenkin lehdissä. Johtuu ihan puhtaasti siitä että niissä mieshahmoissakin on niitä ylilyöntejä. Enemmän minua kiinnostaa että mitä ne naiset tekee, esim. joissakin vapaan pelimuodon peleissä voit harrastaa seksiä prostituoidun kanssa (tietenkin naispuolisen) tai sitten niitä on mahdollista lisätä modeilla. Muutenkin aika monissa peleissä nainen on se reppana kuka pitää pelastaa, olisi mukava jos olisi enemmän pelejä naissankarilla! Olisi muuten myös ihan kiva jos naishahmo pelissä voisi olla joskus se "huumoriveikko", eikä aina se vakava järjen ääni.

Jemina
No Sex and the City

Ylilyöntejä löytyy toki molempien sukupuolten esitystavasta, mutta naisten kohdalla homma on niin paljon överimpää, että itse en ole koskaan oikein oppinut suhtautumaan siihen välinpitämättömästi (enkä toivottavasti ikinä näin teekään). Siitä olen kuitenkin samaa mieltä, että se mitä naiset näissä peleissä tekevät - ja se mitä heille tehdään - on vähintäänkin yhtä mielenkiintoista. Jos et ole jo katsonut noita Women as reward- ja Women as background decoration -videoita, suosittelen niitä ehdottomasti - tulet varmasti löytämään niistä paljon mielenkiintoisia keloja aiheeseen liittyen!

Jemina
No Sex and the City

En ole ihan varma, mikä pointtisi tässä oli - oliko tämän tarkoitus toimia esimerkkinä siitä, millaisia mielipiteitä Sarkeesian herättää, vai oletko samaa mieltä videon tyypin kanssa? Oli miten oli, tehdäänkö tästedes niin, että ei postata näitä Sarkeesiania vihaavien miesten äijäilyvideoita tänne? Aivan kuten tämä video kivasti havainnollistaa, niissä on yleensä hyvin vähän substanssia, ja argumentoiti yleisesti just tällaisella "You suck"-tasolla. Tyypeillä on jo koko muu netti tilaa temmeltää ja meikää ei todellakaan kiinnosta tarjota heille lisää yleisöä.

Satya

Esiintymistapa ehkä on äijäilyä. Pointit jotka hän esitti olivat asiallisia ja perusteltuja. Ne ovat hyvin kaukana yksinkertaisesta "you suck"-keskustelusta. Mutta joo, minun harkittu virheeni. Eihän Sarkeesianin näkemyksiä saa kukaan kyseenalaistaa, kun se tarkoittaa automaattisesti vihaavansa kaikkia naisia...

Jemina
No Sex and the City

Tottakai Sarkeesianin mielipiteet saa kyseenalaistaa - minä vain sanoin, että tällä tontilla en soisi siihen käytettävän näitä tällaisia videoita. Saat kuitenkin aivan vapaasti sanallistaa oman mielipiteesi Sarkeesianista, se nyt on selvä. Itse en kuitenkaan ole vakuuttunut esim. tämän kyseisen videon argumentoinnista. "Kaikilla on perse, joten huomion kiinnittäminen perseeseen ei voi olla alistavaa/esineellistävää" - siis what?

Vi (Ei varmistettu)

Lyhyesti: ottaa pannuun ja paljon. Varsinkin, kun opiskelen IT-alaa, niin mm. pelkästään jo tietorakenteiden sukupuolittuneisuuteen palaa pinna harva se päivä.

Pelien naishahmot ovat kehittyneet huikeasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jos aikaan oli pelihahmona pelkkä Lara Croft, niin onhan tuokin "inhimillistynyt" huomattavasti viimeisimmissä peleissään. Jos Last of Us, Heavy Rain, Beyond: Two souls ja Life is Strange jättävät vielä epäselvyyksiä pelimaailman kehityksestä naishahmojen kautta, niin sitten suosittelen jättämään pelit kokonaan rauhaa.

Toki ylilyöntejä tapahtuu, mutta en miehenä pysty mitenkään samaistumaan esim. täydelliseen Nathan Drakeen (Uncharted) tai toiseen karikatyyriseen hahmoon Duke (Nukem). Naisten puolesta Dead or Alive sarja on niin selvä riman alitus ettei sellaista kukaan pysty vakvavalla naamalla pelaamaan, itse olen kiertänyt koko pelisarjan kaukaa ja jättänyt tukematta moista seksismiä.

Sitten myös naisen tekeminen visuaalisena hahmona (esim. animointi) on graafikolle varmasti paljon miellyttävämpää kuin miehen tekeminen. Ja pelimaailmassa on paljon naistuottajia ja -ohjaajia, joten miehisten hallitsemasta maailmasta ei pelkästään kyse, esim. Assassin's Creed -sarja on naistuottajan käsialaa.

Kommentoi