Viikon video: Strategic Butt Coverings

Anita Sarkeesianin Tropes VS Women in Video Games-videosarja on aivan ehdotonta katsottavaa kenelle tahansa peleistä ja niiden maailmankuvasta kiinnostuneelle. Aiemminkin hehkuttamieni Women as Background Decoration-pätkien jälkeen jatkoa saatiin odottaa varsin pitkään, ja niinpä olin tällä viikolla revetä riemusta huomatessani uuden videon vihdoin ilmestyneen. Se on nimeltään Strategic Butt Coverings, ja se käsittelee – niin, pyllyjä, sekä sitä kenen pylly peitetään ja kenen pylly näytetään.

Sarkeesianin videoita ei todellakaan ole suunnattu ainoastaan itse pelaamista harrastaville nörttitytöille, ja niiden katsomisesta hyötyisivätkin minun nöyrän mielipiteeni mukaan ihan kaikki. Videopelit ovat todella valtava media, joka kilpaile vakavasti esimerkiksi televisiosarjojen ja elokuvienkanssa – Entertainment software associationin mukaan ainoastaan Yhdysvalloista löytyy 155 miljoonaa säännöllisesti pelaavaa ihmistä, ja vuonna 2014 he kuluttivat peleihin yhteensä yli 22 miljardia dollaria. (Jos joku tietää maailmanlaajuisista tilastoista, vinkatkaa ihmeessä – aihe kiinnostaa minua tällä hetkellä oikein erityisesti johtuen eräästä perkeleellisestä projektista, jota myös kandintyöksi kutsutaan.) Pelien naiskuvalla on siis todellakin väliä, ja siitä tulisi myös keskustella vielä nykyistäkin huomattavasti enemmän. Niinpä suosittelen tätä videota teistä ihan jokaiselle. Ja jos lähipiiristänne löytyy miespuolisia, pelaamista harrastavia tyyppejä, näyttäkää se ihmeessä näillekin.

Jos materiaali miellyttää, lisää löytyy Feminist Frequency-kanavalta. Tropes vs Women-sarjaan kuuluvat myös jaksot Ms. Male character ja Women as Reward, sekä lisäksi pelastamista vaativia neitoja käsittelevä Damsel in Distress-sarja, osat yksi, kaksi ja kolme. Näiden lisäksi kanavalla on viime aikoina julkaistu pieni määrä lyhyempiä, sarjaan kuulumattomia mutta vähintäänkin yhtä kiinnostavia videoita sekä esimerkiksi peliarvioita. Kannattaa kuitenkin olla varovainen – kerran kanavan avattuanne voi olla, että a) ette voi lopettaa ennen kuin kaikki videot on nähty, ja b) pelien naiskuva ottaa päähän niin pahasti, että tekee mieli nakata pleikka ikkunasta.

 

Millaisia kokemuksia teillä on peleistä ja niiden naishahmoista? Raivostuttaako, vai onko asia ihan se ja sama?

Kommentit (8)
  1. Pelien naishahmot ovat kehittyneet huikeasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jos aikaan oli pelihahmona pelkkä Lara Croft, niin onhan tuokin ”inhimillistynyt” huomattavasti viimeisimmissä peleissään. Jos Last of Us, Heavy Rain, Beyond: Two souls ja Life is Strange jättävät vielä epäselvyyksiä pelimaailman kehityksestä naishahmojen kautta, niin sitten suosittelen jättämään pelit kokonaan rauhaa.

    Toki ylilyöntejä tapahtuu, mutta en miehenä pysty mitenkään samaistumaan esim. täydelliseen Nathan Drakeen (Uncharted) tai toiseen karikatyyriseen hahmoon Duke (Nukem). Naisten puolesta Dead or Alive sarja on niin selvä riman alitus ettei sellaista kukaan pysty vakvavalla naamalla pelaamaan, itse olen kiertänyt koko pelisarjan kaukaa ja jättänyt tukematta moista seksismiä.

    Sitten myös naisen tekeminen visuaalisena hahmona (esim. animointi) on graafikolle varmasti paljon miellyttävämpää kuin miehen tekeminen. Ja pelimaailmassa on paljon naistuottajia ja -ohjaajia, joten miehisten hallitsemasta maailmasta ei pelkästään kyse, esim. Assassin’s Creed -sarja on naistuottajan käsialaa.

  2. Lyhyesti: ottaa pannuun ja paljon. Varsinkin, kun opiskelen IT-alaa, niin mm. pelkästään jo tietorakenteiden sukupuolittuneisuuteen palaa pinna harva se päivä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *