Viikon video, tai: Women as Background Decoration (eli Anita Sarkeesian ja pelimaailma)

Tämän viikon päräyttävin dokkari on Anita Sarkeesianin kaksiosainen Women as Background Decoration – Tropes vs Women in Video Games. Sarkeesian kirjoittaa ja bloggaa populaarikulttuurista ja erityisesti populaarikulttuurissa esiintyvästä seksismistä Feminist Frequency-saitilla ja tuntuu tuottavan ainoastaan kiinnostavaa materiaalia. Ja nämä Women as Background Decoration-videot ovat erityisen vaikuttavia.

Mutta ensin varoituksen sana: monet videoilla näytettävät pelipätkät ovat aika brutaaleja. Jopa peleihin tottunutta ja näitä paljon nähnyttä hetkittäin ällöttää. Erityisesti yhteen kasattuna kohtaukset ja niiden edustama maailmankuva ovat aika järkyttäviä. Silti, tai siitä huolimatta, suosittelen ehdottomasti katsomaan filkat!

//www.youtube.com/embed/4ZPSrwedvsg” width=”560″ frameborder=”0″ height=”315″>

Ja nyt kun aiheessa ollaan, jatketaan vielä hetki. Sarkeesianista tulisi nimittäin puhua enemmän. Tämä kun on todella pelottava tosielämän esimerkki siitä, miten tietyssä osassa pelimaailmaa yhä suhtaudutaan naisiin. Sarkeesiania uhkailtiin jo joitakin vuosia sitten tämän edellisten, kriittisten ja peliaiheisten videoiden tiimoilta – joku älypää keksi muunmuassa tehdä pelin, jossa pelaaja sai hakata Sarkeesianin naamaa ja nähdä sen mustuvan. Nyt Sarkeesianin lisättyä uusimmat videonsa (siis nämä Women as Background Decoration-pätkät), on uhkailu vain kiihtynyt.  Muutama päivä sitten Sarkeesian joutui lähtemään kodistaan saamiensa tappo-ja raiskausuhkausten vuoksi.

En kertakaikkiaan voi ymmärtää, että yhä vieläkin elää väkeä joiden mielestä pelimaailma on heidän oma “miehinen” hiekkalaatikkonsa (käytän sanaa lainausmerkeissä, sillä en pidä miehiä tai miehisyyttä automaattisesti pahana asiana, mutta näiden kyseisten tyyppien edustama maskuliinisuus kyllä yrjöttää minua) ja johon liittyviin asioihin akoilla ei ole nokan koputtamista. Ja että he tuntevat niin raivokasta halua puolustaa tätä hiekkalaatikkoa, että kun kanssapelaaja koettaa keskustella pelien seksismistä ja siitä miten parantamisen varaa vielä löytyisi, he kokevat tarpeelliseksi huoritella ja uhkailla raiskauksella. Siis ihan vitun surullista touhua.

Mutta toivoakin on. Sarkeesian ja monet muut tekevät tärkeää työtä saadakseen naisetkin mukaan pelimaailmaan sen tasa-arvoisiksi jäseniksi ja luodakseen ympäristön jossa niin naispelaajia kuin naishahmojakin kunnioitettaisiin. Viimeisimpänä Games.on.net-saitin päätoimittaja Tim Colwill otti kantaa asiaan otsikolla Readers who feel threatened by equality are no longer welcome ja käytännössä toivotti naisia vihaavat pelaajat helvettiin sivustoltaan.

“If you really think feminism, or women, are destroying games, or that LGBT people and LGBT relationships have no place in games, or that games in any way belong to you or are “under attack” from political correctness or “social justice warriors”: please leave this website. I don’t want your clicks, I don’t want your hits, I don’t want your traffic. Leave now and please don’t come back.”

Asiaa!

Toivon todella, että sekä Anita Sarkeesian kuin kaikki muutkin maailman Anita Sarkeesianit jatkavat tärkeää työtään. Tukekaamme me heitä sillä matkalla ja tehkäämme mekin mahdollisuuksiemme mukaan kaikille selväksi, että maailma muuttuu, Eskoseni – ja pelimaailma siinä mukana.

 

 

Psst! Tsekkaa myös aiemmat viikon videot:

Mitä tehdä sohvalle sammuneelle naiselle

Undress me

F-sana

 

Kommentit (17)
 1. Voi luoja, tajusin videota katsellessani että avomieheni on pelannut ”Dishonoredia”, voi ei! Kamalaa että tuollainen naisia hyväksikäyttävä viihde on ihan omassa kodissani.

  Videosta en voi sanoa muuta kuin että oksettaa. Naisena ja ihmisenä. Ei voi olla todellista että ihmisruumista käsitellään tuolla tavalla. Kuin se olisi pelkkä tavara eikä elävä olento ollenkaan. 

  Kammottavaa että dokumentin tekijää on uhattu noin pelottavasti. Osoittaa varmaankin että miesten ja naisten epätasa-arvo on vielä olemassa ja kukoistaa. Toivon todella että tilanne muuttuu. Noin lahjakas nainen ei ansaitse vihapuhetta. On hienoa että joku uskaltaa nostaa esille epäkohtia, oli se sitten videopeleissä tai missä tahansa.

  Ihanaa taas Jemina kun sait minut näkemään maailman uudella tavalla, vaikka katsontakanta ei ollut kovin kaunis. On tärkeää huomata myös jokapäiväinen seksismi, ei vain se mikä pistää muuten noin silmään. Useissa videopeleissä joita olen pelannut, nainen tosiaan on pelkkä seksiobjekti, en vain ole tullut huomanneeksi sitä. Rumatkin asiat ottaa joskus itsestäänselvyytenä.

  Jatka hyvää tekstiä, täällä sitä luetaan innolla:)

 2. Ei liity nyt mitenkään aiheeseen, anteeksi, mutta oletteko te muut huomanneet, että tuo ruutupaidan ja hoop-korvisten yhdistelmä tuntuu olevan Briteissä ja Jenkeissä joku feministien arkiunivormu? 😀 Ihan samankaltaisiin yhdistelmiin pukeutuu mm. Caitlin Moran. Mulle tulee aina jotenkin vajavainen olo feministinä kun tajuan, etten omista kumpiakaan, heh heh!

  Kiitos aivan loistavasta blogista ja ihanaa, kun olet taas linjoilla! Olikin jo ikävä.

  1. Heh, enpä ole koskaan tuollaista huomannut! Pitää selvästi ryhtyä pitämään yhdistelmää silmällä. Eikä meikälläkään muuten ole kumpaakaan (en tykkää ruuduista eikä korvissani ole edes reikiä) –  Dear Eki, onks normaalii?!

   Ja kiitos itsellesi ihanasta kommentistasi! Tässähän alkoi ihan punastuttaa ja melkein itkettääkin, kun ajattelee että joku ehti minua jo ikävöidä. Ja minullakin oli ikävä teitä lukijoita! Olette niin loistavia jokaiikka ja teidän kansanne on niin hyvä feministiräyhätä yhdessä <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *