Yöpöydällä, tai: Parisuhdekirja (+arvonta!)

Parisuhdekirja saattaa hyvinkin olla ainoa parisuhdekirja, jonka olen koskaan lukenut loppuun saakka. Ainakin se on ainoa, jota en ole heittänyt seinään jo parin luvun jälkeen.

kansi.jpg

Auta, Elina -blogistakin tutun Elina Tanskasen Parisuhdekirjassa parasta on sen täysi ei-amerikkalaisuus – kirja ei ole täysin höpölöpöksi menevää self helpiä, eikä sen tekstissä myöskään kohkata parisuhteesta tai avioliitosta pyhänä asiana, jota ilman elämässä ei voi olla sisältöä. (Päinvastoin, kirja uskaltaa myös kyseenalaistaa: “Sinulla ei ole velvollisuutta pitää parisuhdetta elämäsi tärkeimpänä asiana.”) Sen sijaan kyseessä on tervehenkinen opus, joka sanoo suoraan, että me olemme kaikki itse vastuussa onnestamme. Ja että siinä missä leffoissa on happy end, tulee meidän elokuvamaailman ulkopuolella elävien yrittää rakastaa kumppaniamme vielä pitkään alkuhuuman jälkeenkin… Ja että se voi joskus olla haasteellista.

Parisuhdekirja käsittelee pitkälti juuri näitä matkan varrrella olevia potentiaalisesti haasteellisia paikkoja – kuten esimerkiksi ihan tavallista arkea ja sen sietämistä. Kirja ei kuitenkaan keskity kauheuksiin, vaan positiiviseen pohdintaan siitä mikä tekee hyvän suhteen. Suurimpana hyvän suhteen rakennuspalasena Tanskanen kehottaa tarkastelemaan omaa itseä: millainen kumppani olet? Mitä voit tehdä suhteesi parantamiseksi nyt, etkä sitten joskus elämäntilanteen ollessa erilainen? Entä mitä voit tehdä suhteen eteen jo silloin kun teillä menee hyvin, sen sijaan että tarttuisit toimeen vasta kun homma alkaa mennä huonosti?

Kirja osui omalla kohdallani täysin oikeaan saumaan, sillä olen miettinyt parisuhteita paljon viime aikoina. Kahden aikuisen välinen suhde toimii täysin eri tavalla kuin aiemmat suhteeni, joihin hypätessäni olin vielä lähes teini-ikäinen. Mikä siis tilalle, kun vanha parisuhdekaava ei sovi nykyminän käyttöön? Uusia tapoja toimia ei aina ole helppo keksiä. Omien halujen, haaveiden ja tarpeiden muuttumista ei niitäkään välttämättä huomaa. Mutta tässäkin Parisuhdekirja jeesaa: Yhden Oikean Ratkaisutavan sijaan Tanskanen esittää jokaisessa luvussa liudan kysymyksiä, joiden avulla omaa tilannetta voi tarkastella ja oman suhteen mekaniikkaa miettiä.

Kaikenkaikkiaan Tanskanen pyrkii kirjallaan muistuttamaan, että toista ei ehkä voi muuttaa, mutta itseä ja omaa asennetta voi. Että mitä todennäköisemmin teilläkin tulee lähes päivittäin vastaan tilanteita, joiden kohdalla voit päättää: vedänkö tästä herneet nenään, vai annako olla? Ja että jokaisella tällaisella pienellä päätöksellä saattaa olla todella suuri vaikutus suhteen tilaan.

Kuulostaako höpölöpöltä? Niin minäkin olisin voinut kuvitella, mutta jotenkin teksti onnistuu siitä huolimatta osumaan ja uppoamaan. Jopa ympäri kirjaa sirotellut pienet lausahdukset, jollaisia yleensä inhoan, saivat minut vain nyökyttelemään. “Sielunkumppania ei löydetä. Sellaisiksi kasvetaan.” Aika sokerisesti sanottu – mutta ihan totta.

Lopuksi vielä nosto kirjan loppusanoista, kolmen kohdan tiivistys jonka ainakin minä yritän painaa mieleeni:

– Lisää sitä hyvää, mitä suhteessanne jo on.

– Valmistaudu siihen, että vaikeuksia tulee ja niistä selvitään.

– Valitse asenteesi siihen, jota ei voi muuttaa.

 

Elina Tanskanen: Parisuhdekirja. Tammi 2012. 176s.

 

Voita Parisuhdekirja!

Elina ja kustantajansa Tammi ovat ystävällisesti luvanneet kolme Parisuhdekirjaa tämän blogin lukijoiden kesken arvottaviksi! Voit osallistua arvontaan kommentoimalla ja kertomalla parhaan parisuhdevinkkisi – mikä ajatus, miete tai konkreettinen asia on hyödyttänyt sinua ja suhdettasi eniten? Muista lisätä kommenttiin myös yhteystietosi. Arvonta-aika päättyy torstaina 31.1. klo 12.

 

 

Psst! Yöpöydällä -sarjassa aiemmin ilmestyneitä:

Rietas orkidea

1001 Nights Without Sex

The Score – The Science of the Male Sex Drive

Girl With a One Track Mind & Sleeping Around

Kommentit (34)
  1. Sopivassa suhteessa yhteisiä ja erillisiä juttuja, kiinnostuksen kohteita, harrastuksia ja ystäviä; siinä hyvä edellytys toimivalle parisuhteelle.
    flight(at)luukku.com

  2. Hosulilla on erittäin hyvä pointti, josta piti minunkin arviossa mainitseman, mutta unohdin. Kirjan kansikuva siis herättää tosiaan aikamoisia marsista-ja-venuksesta -viboja, mutta niistä ei onneksi ole tietoakaan kirjan sisällössä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *