Yöpöydällä, tai: Rietas orkidea

Novellikokoelma Rietas orkidea on osa Gummeruksen uudelleenkäynnistettyä Erotica-sarjaa, jossa julkaistaan (ette ikinä arvaa) eroottisia tarinoita. Kustantajan nettisivuilla kerrotaa sarjaa julkaistun alunperin 70-luvulla, jolloin sen teoksista löytyi muun muassa Anaïs Ninin ja Vladimir Nabokovin tekstejä.

orkidea.jpg

Valitettavasti Riettaan orkidean tekstejä ei kuitenkaan todellakaan voi verrata Anaïs Niniin. Kirjan kolmekymmentä novellia ovat kaikki kyllä selvästi naisten naisille kirjoittamia – klitorista ei unohdeta yhdessäkään tarinassa, ja on selvää että pääosaa näyttelee naisen nautinto. Mutta tyylillisesti ja sisällöllisesti kokoelma on ehdottomasti lähempänä vaikkapa jo kuopatun Regina-lehden tarinoita kuin maailmankirjallisuuden klassikoita.

Gummerus on hehkuttanut, että Erotica-sarja aikanaan “muodostui korkealaatuisen, mutta kiihottavan kirjallisuuden takeeksi.” Valitettavasti en kuitenkaan voi olla täysin samaa mieltä tarinoiden korkealaatuisuudesta. Erityisesti minua vaivasi tapa puhua naisten sukuelimistä – vittu ja pillu ovat ainakin omasta mielestäni pornolehtisanasta, enkä osaa kuvitella kovin monen naisen käyttävän moisia ilmauksia omista parhaista paikoistaan puhuessaan. Ja ei, ne tiuhaan viljellyt pimppa ja rako eivät miellytä minua nekään.

On toki totta, että armaassa kielessämme on kovi vähän sellaisia sanoja joilla voisi naisten sukuelimiä jotenkin kauniisti kuvailla. Itsekin aiemmin eroottisia tarinoita kirjoittaneena tiedän, että on hankalaa kuvailla aktia, mikäli termejä tällä tavalla puuttuu. (Siinä olisikin kielitieteilijöille töitä: kehittäisivät naisen sukuelimille kauniin sanan, jota tekisi mieli käyttää. On meinaan vaikeaa ottaa omaa seksuaalisuutta haltuun, jos omille nautintopaikoille ei edes tiedä kivaa nimeä.) Tästä huolimatta kirja saa ehdottomasti miinusta kielestä, joka ainakin tämän lukijan mielestä kuulostaa aika vulgaarilta.

Huomasin myös, etten ole mielipiteineni yksin – esimerkiksi Fifissä Rietas orkidea on lähinnä naurattanut ja jopa saanut ahdistumaan, ja eräs kirjablogisti nimesi kokoelman peräti viime vuoden huonoimmaksi kirjaksi! Toisaalta kyseessä on teos, jota ei ole tarkoituskaan lukea kaunokirjallisuutena, vaan pikemminkin peiton alla juuri ennen nukkumaanmenoa. Ja mikäli tarinoista hakeekin vain potkua kiihottumiseen, niin se kyllä onnistuu. Skippaa siis halutessasi ärsyttävät kohdat ja irvistele paikoittain kömpelölle kielelle… Ja keskity sitten mielikuviin putkimiesten, palvelijoiden, opettajien ja metsäpolulla kohdattujen tuntemattomien miesten panemisesta.

Rietas orkidea. Gummerus 2010. 250s.

 

 

Psst! Yöpöydällä -sarjassa aiemmin ilmestyneitä:

1001 Nights Without Sex

The Score – The Science of the Male Sex Drive

Girl With a One Track Mind & Sleeping Around

 

Kuva: gummerus.fi

Kommentit (15)
 1. Hauskaa että voi eri lukijoilla olla ihan erilaiset ajatukset kirjasta! Minulle Rietas orkidea oli juuri sitä, mitä olen eroottisilta tarinoilta hakenut. Pidän siitä kun asiaan mennään suoraan ja myös tuosta pillu-sanasta… Nin ei oikein ole koskaan innostanut, masentavia ja tylsiähän hänen juttunsa vähän ovat. Miesten kirjoittamissa jutuissa keskitytään liian vähän naisten nautintoon eli tylsiä ovat nekin.

  1. Hyvä että tykkäsit! Eroottinen lukemisto taitaa olla siitä vaikea laji, että ihmisillä on todella tarkat mieltymykset moisen suhteen – ja ne mieltymykset voivat poiketa toisistaan ihan valtavasti!

   Heh, ja Nin on toisinaan hyvinkin masentava, siitä olen ihan samaa mieltä. Noin yleisesti olen kyllä tykännyt, mutta osa tarinoista on kovin… häiritseviä, monellakin tavalla.

 2. Satunnainen vierailija
  1.1.2013, 17:42

  Moi, pakko kysyä kun jäi kiinnostamaan, että millä tavalla Anais Niniä pitäis lukea? Jotenkin pohjustukseksi omille fantasioille? Mua on vähän vaan jäänyt hämäämään toi Anais Nin kun oon kuullut/lukenut sitä hehkutettavan melko paljon… Tai tuli mieleen et oonko vaan jotenkin missannut siitä (Pikkulinnut-kirjaa olen ainoastaan lukenut) jotain.

  Kiitos muuten blogistasi! On kiva lukea näistä asioista, koska lehdissäkään ei aina niin paljon välttämättä ole juttua ja mulla hyvin harvoin tulee kavereiden kanssa juteltua tällaisista asioista. Ja muutenkin tykkään tavastasi kirjoittaa, hyvää jatkoa vaan :).

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *