Hei vanhemmat, emme ole lapsettomia parempia, kypsempiä tai vastuullisempia

Sä ymmärrät sitten, kun sulla on lapsi. Vasta vanhemmuus tekee ihmisestä kypsän. Vastuullisen. Kokonaisen. Vasta vanhemmuus saa ymmärtämään aikuisten elämää. Vasta saatuaan lapsia ihminen kasvaa täyteen mittaansa.

Nämä ajatukset lukevat päiväkirjassani – mutta ne ovat muutaman vuoden takaa. Taapero tässä yksi päivä purki taas kaappeja, ja päiväkirjakin putosi lattialle. Kiitos siis hänelle! Oli mielenkiintoista törmätä vanhoihin kirjoituksiin ajalta, jolloin en ollut vielä äiti. Äskeinen katkelma ei kuvasta silloista kuvitelmaani siitä, mitä äitiys voisi saada minussa aikaan. Se oli lapsettoman kokemus siitä, miten monet vanhemmat ajattelivat itsestään, ja tuollaisia kommentteja olin myös kuullut ja lukenut. Ja se ajattelu tuntui silloin ylimieliseltä. Tuntuu yhä.

Uskon kyllä, että vanhemmuus muuttaa monia ihmisiä paremmiksi, mutta paremmaksi tulemiseen ei tarvita vanhemmuutta.

Siksi en voinut hehkuttaa syksyllä monen sometuttuni tapaan Pekka Juntin kolumnia Jokaisen tulisi kasvattaa lapsi. Tässä Ylen isänpäiväkolumnissa hän mm. pamauttaa, ettei usko lapsettomien voivan elää rikasta elämää. ”Se on raakaa leikkiä, kun lapset kasvattavat vanhemmistaan aikuisia. Lapset ovat vaiva, kärsimys ja huoli. Silti yhä useammin minusta tuntuu, että tarvitsemme vastuksia. Ihminen on rakennettu niin, ettei mikään rikas ja tärkeä tule helpolla. Ilman tosikoitoksia jäämme vajaiksi. Jäämme isoiksi vauvoiksi”, hän kirjoittaa. Juntin mielestä lapsenteosta sivuun jääminen myös haiskahtaa itsekkyydeltä. ”Se on isojen vauvojen ajatuksen pintahaituvia. Se on minä minä minä.”

Isot vauvat. Ilmaisu, jonka kohdalla huudan apua miettiessäni lapsettomia. Hävettää, että joku toinen vanhempi puhuu noin. Jos tuolla puheella on tarkoitus kannustaa synnytystalkoisiin, luulen, ettei Suomessa vauvan tuoksu lisäänny.

Voin myös vain kuvitella, millaista arvon alennusta kokevat tahattomasti lapsettomat, jos heille kerrotaan elämän jäävän vaillinaiseksi ilman perhettä. Ne parit, joiden syli jää täyttymättä vuodesta toiseen. Ne jotka eivät löydä kumppania, jonka kanssa haluaisivat perustaa perheen. Ne jotka kamppailevat sen kanssa, ettei oma kumppani halua vielä lapsia, vaikka itse olisi jo siihen valmis.

Joka ilta voin painaa pääni tyynyyn miettien, että tyttöni tuo valtavasti tarkoitusta elämääni. Mutta hän ei ole elämäni tarkoitus. Ajattelen, ettei kukaan toinen ihminen voi se olla. Eikä kukaan toinen ihminen tee meitä kokonaiseksi, eikä meidän kuuluisi määritellä identiteettiämme kenenkään toisen ihmisen kautta. Ihmiset eivät lopulta ole pysyviä, he ovat katoavaisia.

Tyttöni tuo valtavasti tarkoitusta elämääni. Mutta hän ei ole elämäni tarkoitus.

On myös totta, että lapset kasvattavat, jopa enemmän kuin me heitä. Tytöstäni huolehtimisen kautta särmiäni on hiottu. Ja sitä hiomista tarvitsen. Mutta samalla tiedän, että olen ennenkin joutunut ja päässyt kasvunpaikalle – ihmissuhteissa, kivussa, koettelemuksissa. Lapsen ei tarvitse olla kasvattajamme, mutta ajattelen kuitenkin, ettei kenenkään kannattasi tyytyä vain olemaan sellainen kuin on. Ehkä leoparditkin voivat päästä joistain pilkuistaan.

Sä ymmärrät sitten, kun sulla on lapsi. No ymmärsinkö? Ymmärsin kyllä, miksi lasta täytyy lähteä aikaisin nukuttamaan eikä sen voi vain tämän kerran antaa valvoa, jotta aikuisten illanvietto voisi jatkua. Ymmärsin myös, miksi vanhemmat valittavat väsymyksestään – vaikka toisaalta, hyvät kollegavanhemmat, emmekö olleet järjettömän väsyneitä usein ennenkin lapsia? Voi olla, että eri syistä, mutta myönnetään pois, että olimme.

Lapsen saaminen ei kuitenkaan tuo mitään korkeampaa ymmärryksen astetta maailmasta ja elämästä. Monia lapsia koskevia asioita voi myös tajuta ilmankin omia lapsia. Tämä meidän vanhempien kannattaisi muistaa esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa. On paljon osaavia kasvattajia, vaikka heidän kodeistaan ei löytyisikään kasvatusyksiköitä. Jos lapsi pätevöittäisi, OKL:n tutkintotodistuksia voitaisiin jakaa synnytyslaitoksella.

Kaikki lapsettomuuden valitsevat eivät myöskään ole minä-minä-tyyppejä. Ja pitäisikö niitä ihmisiä, jotka ovat, edes puskea tekemään lapsia? Eivät he välttämättä silloin saa jotain henkisiä valaistumisia kuumeisen lapsen vierellä, vaan häipyvät ovesta.

Jos lapsi pätevöittäisi, OKL:n tutkintotodistuksia voitaisiin jakaa synnytyslaitoksella.

Itse olen tyytyväinen siihen, että elin nuoruuttani pitkään ”itselleni”, ja myös siihen, että elimme mieheni kanssa pitkään kaksin. Loimme yhteisen arjen ja elämän ennen lapsia. Siksi uskon ja toivon, että eräänä päivänä kun lapsi tai lapset lähtevät omille teilleen, voimme hypätä siihen elämään uudelleen emmekä tyhjän päälle. Tahti vain ehkä on sitten hidastunut…

Nyt äitinä toivon myös, etten unohtaisi sitä, kuka olin ennen äitiyttä. Miten katselin maailmaa ilman lapsia. Siksi tekeekin hyvää kirjoittaa tästä aiheesta. Ajattelen myös, että kun vanhemmista välittyy se ilo, mitä lapset tuovat mukanaan, tämä voi saada lapsettomat kiinnostumaan tavoittelemaan samaa tunnetta ja miettimään perheen perustamista. Se asenne, että pidämme itseämme parempina kansalaisina, jotka arjessa lastensa vuoksi saavat paremmat kesälomapäivät ja hilpaisevat aikaisemmin työpalavereista kotiin ruuan laittoon, tuskin innostaa monia.

Ja vielä kollegavanhemmat ja muutkin, lapsettomien kohtaamiseen haluan sanoa pari vinkkiä: ei kysellä liikaa. Itsekin olen tässä mokaillut, tunnustan. Ei kysellä sitä, milloin aioit hankkia lapsia tai montako lasta haluat – eikä varsinkaan sitä, oletko raskaana. Synnytykseen jos osuu paikalle, silloin voi harkita kysymistä 😉

Voimia arkeen, kaikissa elämäntilanteissa oleville!

Instassa kirjoittelen myös ajatuksiani äitiydestä, lapsista, parisuhteesta: @noinviikonmutsi

Aiheeseen liittyen myös toinen blogini Toivoin, ettei se aika tulisi, kun täytyy hankkia lapsia

Perhe Oma elämä Vanhemmuus Tasa-arvo

Miten estää kinaaminen kotitöistä?

Pariskunta, joka merkkaa kotityöt minuutilleen Exceliin. Join eilen aamukahvia seurassani aamuvirkku taapero ja mielenkiintoinen Hesarin tähtijuttu. Haastateltu pariskunta oli ryhtynyt laskemaan kotitöihin kuluvan ajan, jotta molemmat tekisivät niitä tasapuolisesti. Epätasainen jakautuminenhan johtaa helposti riitelyyn, ja riitely kotitöistä taas tutkitusti vie liitot eron partaalle.

Tiskikoneen täyttämiseen löytyy nykyään ”apuvoimia”. 😄

Suomessa kotityöt kasautuvat naisille eivätkä miehet edes tajua sitä, Hesari julistaa jutun otsikossa. Tilastoja on kaivettu esimerkiksi Eurosatilta vuodelta 2016. Niiden mukaan täysi-ikäisistä suomalaisnaisista 86 prosenttia tekee päivittäin ruokaa tai kotitöitä, kun miesten osuus jää 57 prosenttiin. Myös THL tutki tänä vuonna, että kokonaisvastuu kotitöistä on useammin naisella.

Excel-pariskunnalla on toisin. Heillä ylös kirjaaminen ei rajoitu edes pyykkäämisiin ja imurointeihin ja sun muihin, vaan mukana on myös ”metatyö”. Kun itse törmäsin tähän nykytermiin aikanaan, ajattelin, että no nyt! Viimein on keksitty kiteytys sille puuhailulle, jota mitä teen meidän perheessä miestäni enemmän ja olen hänelle koittanut selittää. Metatyö voi olla vaikka viikon ohjelman suunnittelua, yhteydenpitoa sukulaisiin tai to do listan -ylläpitoa. ”Minua ei haittaa järjestää meille kivaa ohjelmaa, mutta haluan siitä pojoja”, Excel-vaimo kommentoi jutussa. Olen muutaman kerran samaistunut.

Onhan se nyt ihan eri asia kiskoa hiukset viemärikaivosta kuin silittää kauluspaitaa.

Moneen muuhun pariskunnan juttuun en sitten samaistukaan. Ensinnäkin me siipan kanssa olemme luonteeltamme niin Non-Excel, että päätä alkaa särkeä pelkästä ajatuksesta pitää kirjaa kotitöistä. Muut saavat kyllä tehdä vapaasti tilastoja ja taulukkoja!

Mietin myös, voiko tasapuolisuutta mitata vain ajassa. Onhan se nyt ihan eri asia kiskoa hiukset viemärikaivosta kuin silittää kauluspaitaa. Osa hommista on likaisempia, fyysisesti rankempia ja vaikeampia kuin toiset. Ihan pari päivää sitten havahduin siihen, että mieheni on aina se, joka kokoaa rattaat ja työntää ne auton peräluukuun.  Myös pimeässä ja sateessa. Jolloin voi kolauttaa samalla vaikka otsansa luukkuun ja saada komean haavan ja kuhmun. (Tämä on tositarina. Tietysti meillä oli myös seuraavana päivänä perhekuvaus studiolla…selvittiin, kiitos meikkivoiteen.)

Toisilla myös kestää sama homma kauemmin kuin toisilla. Ei hitaampi silloin tee enemmän. Voi tosin olla niin, että hitaampi panostaa parempaan laatuun. Ja luulen, että siinä onkin yksi pääsyy tappeluun kotitöistä. Nainen (tai mies) käy järjestelemässä koristetyynyt kokojen ja värien mukaiseen harmoniaan sängyn päällä, kun toinen osapuoli on heittänyt ne sinne vähän sinne päin. Tunnustan, että meidän kotona on saattanut joskus käydä näin.😊 Usein toivoisin, että meillä olisi siistimpää – mutta en aina jaksaisi yksin tavoitella toivomaani laatua. Vuosien kuluessa olen kuitenkin kallistunut sille kannalle, että joko lasken rimaa tai tavoittelen laatua yksin. Koska mitä se hyödyttää yrittää muuttaa toisen siisteysstandardeja. Kaikilla ne ovat erilaiset ja oikeastaan on oikeuskin olla.

Tasapuolisuutta ei siis olekaan niin yksinkertaista mitata – mutta tarvitseeko edes yrittää? Tarvitseeko parisuhteessa ylipäätään kaikki mennä tasan? Huomaan miettineeni sitä viime aikoina, vaikka olenkin esimerkiksi ollut tarkempi reilusta ajankäytöstä. Miehen ei tarvitse maksaa ruuasta enemmän koska hän syö enemmän. Tasapuolisuuden loputon jano johtaa itsekkääseen, minä-minä-parisuhteeseen. Mihin jää palveleva asenne tai toisen edun ajatteleminen? Sehän on kuitenkin onnellisen parisuhteen yksi rakennuspalikoista.

Välillä nykyään tuntuu, että arki on pelkkää ruuanlaittoa ja syöttötuolin hankaamista puhtaaksi, mutta samalla meistä on tullut tehokkaampia.

Töihin ja kouluihin kuuluvat mittaamiset, pisteytykset ja suorittaminen. Parisuhde ei ole kilpailu toista vastaan, tai vertailua siitä kumpi tekee enemmän ja paremmin. Eikä epäonnistumisista kannattaisi antaa rangaistuksia. Siksi onkin vaikea samaistua Excel-parin neuvoon silloin, kun kumppani luistaa tasa-arvoisesta työnjaosta. ”Jos tilanne jatkuu ilman että toinen skarppaa, eikä esimerkiksi ruokaa tule pöytään, siitä pitää tulla seurauksia. Toinen voi esimerkiksi laittaa ruokaa vain itselleen tai pestä omat pyykit.”

Ja jos lusmuilu ja epätasapuolisuus kuitenkin jatkuu, mikä on parin ratkaisu? Tai ainakin naisen, miehellä on muuten vain yksi kommentti koko jutussa… ”Olisin huolissani, jos tilanne olisi tiedossa, mutta toisen reaktio on, ettei välitä. Silloin ainut vaihtoehto on kai etsiä toinen kumppani.” Ainut vaihtoehto. Jos mies tai nainen jättää toisen harteille liikaa kotihommia eikä kuuntele toisen tarpeita tässä asiassa, niin ei muuta kuin eropapereita kirjoittamaan ja uutta matoa koukkuun. Tämä oli surullinen loppukaneetti Hesarin jutulle. Ja surullista, jos sitoutuminen hautautuu pyykkivuorten alle tai hukkuu tiskiveden mukana.

Tasapuolisuuden loputon jano johtaa itsekkääseen, minä-minä-parisuhteeseen. Mihin jää palveleva asenne tai toisen edun ajatteleminen?

Sitä en kuitenkaan kiellä, etteikö meilläkin olisi siivouksesta räyhätty yhteiselon aikana. Lapsen myötä se räyhääminen on kuitenkin vähentynyt – ei lisääntynyt. Välillä tuntuu, että arki on pelkkää ruuanlaittoa ja syöttötuolin hankaamista puhtaaksi, mutta samalla meistä on tullut tehokkaampia. On ollut pakko muuttua ahkerammaksi, aikuisemmaksi. Jos ei siis halua alkaa sulkea kaihtimia, ettei ulospäin näkyisi missä pellossa me tyttöämme pidämme. Kotiäitiys on myös saanut itseni tarttumaan kotitöihin, joista luistin ennen lähes aina, kuten tiskeihin. Mutuni sanoo, että olemmekin nyt aika tasaväkisiä kotihommissa. Ja aistimme toistemme fiilistä ja väsymyksen tilaa päivän mukaan: kyllä sen huomaa, kun toinen on kipeämmin levon tarpeessa.

Kotityöt voi muuten hoitaa erilaisten mallien mukaan. Julia Thurenin ja Raisa Mattilan Lapsiperheen parisuhdekirjassa luetellaan kolme mallia ja meillä taitaa olla käytössä näiden sekasikiö:

1. Kotona olon mukaan

Lyhyesti: Se joka on enemmän kotona, tekee enemmän kotitöitä. Tämä koskee erityisesti siis lapsiperheitä, aikaa jolloin toinen hoitaa lasta tai lapsia kotona ja toinen käy töissä.

2. Hommien mukaan

Tässä mallissa molemmilla on säännöllisiä viikoittaisia hommia, eli toisen kotihommat eivät rajoitu vain harvinaisempiin, kertaluontoisiin tehtäviin.

3. Mieltymysten mukaan

Hommat jaetaan sen mukaan, mistä kukakin tykkää (tai mikä on itselle vähemmän inhokki) ja mikä luontaisesti sujuu helposti.

Jos olet parisuhteessa, onko teillä joku näistä malleista käytössä vai sovellatteko useampaa? Entä pidättekö kirjaa kotitöistä ja kuinka paljon niihin kuluu aikaa? Kuinka tärkeää teille on se, että niitä tehdään tasapuolisesti?

Saa tulla laittamaan kommenttia ja ajatuksia vaikka instaan, josta löydyn @noinviikonmutsi

P.S. Muistakaa myös kiittää toisianne kotihommien tekemisestä! Se motivoi jatkamaan samaan malliin ja tekemään niitä välillä toisen puolesta.

Puheenaiheet Parisuhde Tasa-arvo Uutiset ja yhteiskunta