Viikon ruokalista, päästä paperille ja tuotantoon

Kuinka suunnittelen ruokalistan viikoksi. Usein käyn kaupassa niin, että suunnittelen listalle 5-7 päivän ruoat, hieman viikosta riippuen. Esimerkiksi juuri nyt olemme kaikki kolme lomalla töistä, koulusta ja päiväkodista, joten 5 päivän rytmi on jääkaapin tilankäytöllisistä syistä pakollinen paha. Tila lienee erityisesti monessa lapsi perheessä ongelma, koska jääkaappi tilaa on rajallisesti, mutta ruokaa ja erityisesti maitoa kuluu. (Lehmän maito, siinäpä ajatuksia herättävä raaka-aine. Niin paljon ajatuksia, että lienee parasta tehdä siitä ihan oma postauksensa tuonnenpana.)

Kuinka ruokalista meidän taloudessa sitten rakentuu? 

  1. Kaksi ruokaa, jotka syntyvät alle 20min. Joka viikko tulee muuttujia, jotka tiivistävät ruoanlaittoajan vähintään puoleen siitä mitä alunperin olen siihen laskenut. Tällöin se kanawokki, munakas, salaatti tai pasta voi olla todella tarpeen. Pyrin alunperin suunnittelemaan niitä loppuviikolle ja tarvittaessa vaihdan päittäin alkuviikon ruokien kanssa. Nyt kesällä grillikauden ollessa parhaimmillaan, kiireisen päivän pelastaa esimerkiksi grillatut kanafileet ja salaatti. 
  2. Keitto ja laatikko. Koitan jokaiselle viikolle sijoittaa vähintään yhden keiton ja yhden laatikkoruoan, koska näistä riittää usein kahdelle päivälle, joskus jos maustaminen ei ole ihan osunut kohdalleen, voi riittää jopa kolmeksi. Kamalaa tunnustaa, mutta joskus pitäisi tehdä vähän pahempaa ruokaa niin riittäisi useammaksi päiväksi. Keittoihin voi hakea uutta makumaailmaa omilla suosikki yrteillä ja tai paahtamalla kasviksia hieman ennen keittoon lisäämistä. Oma tämän hetken jauhelihakeitto twistini on paahtaa porkkanoita timjamissa ja lisätä ne sitten mukaan.
  3. Kalaa vähintään joka toinen viikko. Mielummin joka viikko. Omega-3 ja muut hyvät rasvat. Tästäkään ihan tiedä kuinka totta tai tarua. Omega-3 kun tuntuu jakavan vahvasti mielipiteitä. 
  4. Yksi kasvisruoka joka viikko. Haluan opettaa lapselleni, että kasviruokakin on ihan ok ja enemmänkin.
  5. Isojen pakettien hyödyntäminen. Liha, kala ja kana on huomattavasti edullisempaa suuremmissa paketeissa – ostan siis usein isompia paketteja ja yritän huomioida tämän ruokalistaa suunnittelessa. Samasta paketista kahta eri ruokaa.

kana.jpg

 

Apuvälineinä ja innoituksen lähteinä käytän Instagramia, kokkikirjoja ja Googlea. Yksinkertainen ja hyvä tapa löytää uusia vaihtoehtoja on googlettaa vaikka ”kastike”, ”keitto” tai vaikka ”laatikko”. Jos valmis resepti ei ihan vastaa omia mieltymyksia, kukaan ei kiellä omaan makumaailmaan tuunaamista. Kokeilu kehitää ruoanlaittotajua. Aina ei tule täysosumaa, mutta usein kuitenkin ihan syömäkelpoista.

Ihania ruoalaittoahetkiä kaikille! <3

lihakeitto.jpg

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *