Edulliset kotiruoat- makua unohtamatta.

Monessa perheessä ja erityisesti lapsiperheessä usein mietitään miten ja mistä raaka-aineista tehdä edukasta ja maistuvaa ruokaa koko perheelle. Parasta vielä olisi että ruoka valmistuisi kuin itsestään. Olen listannut 10 edukasta ja helpohkoa suosikkiani resepteineen. Näissä resepteissä keskiössä se, että ruoka riittää 3-4 henkisessä perheessä 2 päiväksi vähintään ja ruoan annoshinta pysyy alle 1,50€.

Postaan nyt 5 ensimmäistä reseptiä ja 5 hieman myöhemmin.

Tonnikalalasagne

Tonnikala öljyssä 2prk (2,40€)

Lasagnelevyt täysjyvä (1,90€)

Tomaattimurska 500g (0,95€)

Ruokakerma 2dl (0,40€)

Sipuli (0,20€)

Valkosipulia 4 kynttä (0,25€)

Juustoraaste (1,50€)

Mausteita, yrttejä, pippuria mitä löytyy kaapista.

Kokonaishinta 7,60€ (Annoshinta noin 1,08€- jos haluaa voi lisätä makua sinihomejuustolla jolloin hinta 1,48€/annos tai kokonaishinta 9,84€.)

-Sekoita tomaattimurska, kerma, tonnikala, mausteet, silputtu sipuli ja valkosipulit (halutessa sinihomejuusto.)

-Lado vuokaan vuoroin tonnikalamössöä ja lasagnelevyjä. -Viimeisenä pinnalle tonnikalamössöä ja juustoraastetta. -Uunissa 175 astetta noin tunti.

Uunissa haudutettu Hernekeitto

Tänä ruoka vaatii hieman ennakovalmisteluja ja mahdollisuuden hauduttaa ruokaa 3-4h. Jos on ajastettava uuni, niin hyödynnä ihmeessä- jolloin ruoka on valmiina esimerkiksi työpäivän jälkeen (turvallisuussyistä muista huomioida että nestettä riittävästi ja pata riittävän suuri ettei ruoka pala tai kiehu yli.)

Kuivatut herneet (0,75€)

Kinkkukuutio tai suikale 200-300g (2,10€)

Keltasipuli 2kpl (0,40€)

Sinappi 2rkl

3-3,5l vettä

Mausteita, pippuria, meirami, timjamia oman maun mukaan.

Keiton hinta 3,25€ ja siitä saa keskimäärin 7 annosta, jolloin yhdelle annokselle tulee hintaa 0,46€.

Huuhtele ja turvota herneet ohjeen mukaan. Yleensä yön yli on hyvä.

Kuulota sipulit ja paista hieman myös kinkkua, mausta.

-Kaada herneet, sipulit ja kinkut pataan (vähintään 4l) ja perään noin 3-3,5litraa vettä sekä sinappi.

-Anna hautua 3,5-4 tuntia 175 asteessa. Jos mahdollista sekoita 1-2 kertaa haudutuksen aikana. -Sekoita kunnolla ennen tarjoilua.

Siskonmakkarapata

Siskonmakkara 500g (2,95€)

Täysjyväriisi 3dl (1,30€ , 1/2 riisipaketin hinnasta)

Tomaatti 2kpl (0,80€)

Kesäkurpitsa 1/2 (0,85€)

Keltasipuli (0,20€)

Valkosipulia 2 kynttä (0,13€)

Tomaattimurska 500g (0,95€)

Vesi (käytä tomaattimurskapurkkia mittana- täysi purkki)

Mausteet, pippuri, kuivattuja yrttejä kuten provencalen sekoitusta.

Padan hinta 7,18€ padasta keskimäärin 7 annosta. Tällöin yhden annoksen hinta 1,02€ annos.

-Pilko sipulit, tomaatit ja 1/2 kesäkurpitsa kannelliseen pataan (tilavuus vähintään 3l).

-Mittaa pataan 3dl riisiä

-Kaada sekaan tomaattimurska ja mittaa tyhjällä murskapurkilla saman verran vettä pataan.

-Sekoita ainekset ja pursota siskonmakkarapallerot mukaan ja mausta oman maun mukaan

-Hauduta uunissa 2-2,5h 150 asteessa.

Pinaattipannari ja muusi

Pinaattilettujen teko on vaivalloista ja aikaa vievää. Pannarin teko sen sijaan aika naurettavan helppoa!

Itse teen pannarin hiivaleipäjauhoista/täysjyvävehnäjauhoista mutta tässä voi toimia sen mukaan kun itse haluaa tai kaapista löytyy.

300g pinaattia (2,00€)

4,5dl jauhoja (0,50€)

7dl maitoa (0,40€ tässä voi käyttää myös kasviperäistä maitoa esim mantelimaito.)

3 kananmunaa (0,45€)

2rkl öljyä

Halutessa suolaa 1tl

10-12 perunaa (0,95€)

Voita 3rkl

Maitoa 1rkl

(Muusistahan tulee ihan ok myös ilman voita ja maitoa mikäli perheessä vaikka alle vuoden ikäisiä, notkistaa voi öljyllä.)

Hinta pannarille ja muusille 3,40, tästä saa arviolta 6 annosta, jolloin annoshinta 0,68€.

-Sotke pannari ainekset kulhossa ja kaada pellille leivinpaperin päälle (tai ilman jos pellin kunto antaa periksi, tällöin tulee rapeampi koostumus.)

-Paista uunissa 225 asteessa ja 50-60min

-Pannarin kypsyessä keitä muusiin 10-12 perunaa ja survo voin ja maidon kanssa.

-Tarjoile halutessa puolukkasurvoksen tai puolukkahillon kanssa.

Lihamakaronilaatikko

Legendaarisin kotiruoka kautta aikojen. Kotiruokien kuningas, josta jokaisella on varmasti oma versionsa.

Tässä minun versioni, kokeile sitä tai versioi omasi.

Täysjyvämakaroni 750g (1,80€)

Nauta-sikajauheliha 700g (4,15€)

2 keltasipulia (0,40€)

2 Valkosipulin kynttä (0,13€)

4 kananmunaa (0,60€)

Maito 0,5l (0,35€)

Juustoraaste (1,80€)

Mausteet, kuivattu timjami, mustapippuri, kuivattu basilika (tai mitä kuivattuja yrttejä sattuu kaapista löytymään ja omaan makuun sopimaan.)

Kokonaishinta 9,23€ ja tästä määrästä tulee keskiarvolta 9 annosta. Annoshinta 1,02€.

-Keitä makaroonit väljässä vedessä noin 6 minuuttia.

-Silpu sipulit pieneksi ja kuulota pannulla, lisää jauheliha pannulle ja paista mausteiden kanssa

-Sotke astiassa kananmunat ja maito, lisää sekaan vähän mustapippuria ja kuivattuja yrttejä

-Sotke makaronit ja jauheliha laakeassa uunivuoassa, ripottele juustoraaste päälle ja kaada tämän jälkeen muna-maito tasaisesti ympäri vuokaa

-Paista keskitason alapuolella 200 asteessa (kiertoilma 175) 35-45min

Mikäli haluat laatikkoon mehevyyttä  laita se paistamattomana jääkaappiin edellisenä iltana ja paista vasta seuraavana päivänä.

Perhe Ruoka ja juoma Raha

Ihana, kamala kaupassakäynti.

Kaupassakäynnin optimointi on taidetta, tai näin haluan ainakin itselleni uskotella. Tähän suurin vaikuttava tekijä lienee se että meidän perheessä vain minä käyn kaupassa ja diktaattorimaisesti kaikesta ruokaan liittyvästä päätän minä. Ei varmasti sovi kaikille mutta meillä toimii ihan kohtuullisesti kuhan ruokadiktattori, eli minä, ei ole kuoleman sairas.

piirakka.JPG

syksy.JPG

Pienet mutta mielestäni tärkeät tekijät rivakkaan ja onnistuneeseen kauppareisuun on mielestäni seuraavat.

1. Ei nälkäisenä eikä väsyneenä kauppaan. Tämä koskee kaikkia kauppareissulle lähteviä.

2. Kauppalista aina, ja sen kirjoitus siihen järjestykseen kun ne kaupassa sijaitsevat. Näin listaa on helpompi edetä, ei tule palloiltua turhia ja kaikki tarvittavat tarttuu varmemmin mukaan. Ei kauppalistaa, ei kauppaan.

3. Yhden heräteostoksen sääntö. Ei kärrykaupalla turhuuksia.

4. Taaperoikäisen viihdytys. Olen keksinyt meidän ipanaa viihdyttävän kaupassakäynti tyylin. Toimin kääpiölle selostajana koko kauppareissun. Tyyliin; ”Tästä otetaan perunoita, joita laitetaan kalakeittoon ja perunamuussiin.” Pitäkööt kaikki hulluna mutta saan säilytettyä taaperon mielenkiinnon näin koko kauppareiossun ja hän taitaa ihan tykätä tästä joka viikkoisesta viihdykkeestä.

5. Tavaroiden optimointi kärryyn. Painavat toiseen reunaan, jolloin kassahihnalle latominen on helpompaa eikä höttöiset kevyet tavarat murskaudu.

Isot kaupassa käynnit käymme tällä hetkellä Prismassa, koska olemme keskittäneet kaikki ostokset s-ryhmälle. Bonusta kertyy mielestäni melko hyvin ja hintataso on ennalta tiedossa ja koen että Prisma on kilpailukykyinen muihin marketteihin verrattuna. Ainut henkilökohtaisesti vaivaava asia on alkutuottajille vähennetyt korvaukset tuotteista. Toivon kuitenkin, että valitsemalla kotimaisia tuotteita aina kun mahdollista tuen Suomalaisia maatalousyrittäjiä. Olen harkinnut myös johonkin Reko- lähiruokarinkiin liittymistä, mutta hieman mietityttää keksinkö aina kaikille kasviksille sopivaa käyttötarkoitusta. Kerro jos on kokemusta, kuulisin mielelläni erityisesti pääkaupunkiseudun ringeistä lisää.

Aurinkoista loppu viikkoa!

Perhe Ruoka ja juoma Vanhemmuus Höpsöä