Lähikuvassa: Pidä käsi liikkeessä

Tänään minä olen…

Tänään minä olen rauhassa. Olen sopivasti kaikkea. Olen vanha ja nuori. Olen vanhus merellä. Olen ballerina ja miekkailija. Olen lapsi ja aikuinen. Olen äiti ja isä. Olen taivaalla ja maankamaralla, maan päällä, maan alla, pallo maalla. Maapallo. Olen Maapallolla ja suon silmässä. Olen suonikohju sääressä ja suonissa virtaava veri. Olen kaikkialla ja kaikessa. Olen maanpaossa. Olen silmäpako sukkahousuissa ja pakomatkalla maailman ympäri. Olen sateeseen unohdettu ämpäri. Olen kärpänen katossa ja hyllyllä oleva vanha huopahattu. Olen upseeri ja herrasmies. Olen perhonen ja paksukainen, mutta olenko liian paksu perhoseksi? Olen vaarallinen jäte ja ydinenergia. Olen rengas ja vampyyrit yössä…

 

Muun muassa tällaista tekstiä voi syntyä, kun pitää käden liikkeessä ja kirjoittaa kymmenen minuuttia tajunnanvirtaa aiheesta ”tänään minä olen”. Näillä sanoilla opettajamme Lealiisa Kivikari kehoittaa meitä aloittamaan ”pidä käsi liikkeessä”-harjoituksen. (Natalia Goldberg kutsuu tätä harjoitusta nimellä treenikirjoittaminen, ja sen voi tehdä aiheesta kuin aiheesta tai aloittamalla muillakin lauseilla, esimerkiksi ”muistan”). 

Tunnemaailma on aistimaailman ja älyllisen maailman ohella yksi tärkeimmistä runoilijan maailmoista, mutta Lealiisan mukaan runoilijan on varottava ”musta tuntuu”-suonsilmään uppoamista. Siksi siis aloitamme työskentelyn kirjoittamalla ulos kaiken sen, miltä meistä tuntuu. 

 

 

tänäänminäolen.jpg

 

Teksti: Saila Lyytinen

Kuva: Saila Lyytinen

Kommentit (1)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *