Star Shaped Scar

Minulla on vuosia ollut eräs ajatus, joka ei jätä minua rauhaan. Ajatus liittyy seuraani aina iltalenkillä katsellessani ohittamiani kerrostaloja ja ikkunoiden takana palavia valoja. Tuossakin talossa asuu kymmeniä ja kymmeniä ihmisiä, joiden elämästä en tiedä mitään! Kuka tuonkin ikkunan takana asuu? Millaista elämää hän elää? Mitä hän ajattelee päivisin? Mikä on hänen tarinansa? 

Helsingin Sanomat julkaisi tänään 12.1. kulttuurisivuillaan jutun (https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005963370.html , vain tilaajille) vuosaarelaisesta Jasmin Koskirannasta, joka tähdittää ohjaajasisarusten Virva ja Vuokko Kuntun hiljattain ilmestynyttä lyhytdokumenttia nimeltä Star Shaped Scar

Dokumentin synoptiksessa kerrotaan, että elokuvan päähenkilö, helsinkiläinen Jasmin Britney rakastaa meikkejä, koruja ja kauniita juhlamekkoja sekä kaikkea kiiltävää ja vaaleanpunaista. Hän ei käy töissä eikä koulussa ja poistuu talvella kotoaan vain harvoin. Hänen suurin intohimonsa ovat kalliit Christian Louboutinen korkokengät, joilla hänen on mahdoton kävellä. Elokuva julkaistiin Yle Areenassa joulua edeltävällä viikolla ja sitä on katsottu jo yli 200 000 kertaa. 

Katsoin elokuvan eilen. Reilu 12 minuuttia pitkä elokuva alkaa lyhyellä kohtauksella, jossa naisen kasvoja kuvataan lähietäisyydeltä: kuvassa näkyvät vain huolitellut kulmakarvat, suuret siniset meikatut silmät, joita epäilemättä kehystävät irtoripset sekä osa otsaa, josta erottuu muuta ihoa vaaleampana tähden muotoinen arpi. Omituisesti nariseva ääni kertoo: ”Mä en niinku edes tiedä mitä tarkoittaa sana luonnonkaunis.” Seuraavaksi kasvot näytetään kokonaisuudessaan: vaalennetut hiukset, vahvasti meikattu iho ja huulet, luomilla kultaista kimaltavaa luomiväriä. Nainen esittelee itsensä: ”Mun nimi on Jasmin Britney”. Kamera siirtyy kuvaamaan pitkässä rivissä olevia, eri värisiä ja huikean korkeakorkoisia merkkikenkiä, jotka kaikki kuuluvat Jasmin Koskirannan kenkäkokoelmaan. ”Mun mielestä kaikissa kengissä pitää olla vähintään 15 cm:n korko, kaikki muut kengät näyttää tätimäisiltä”, Koskiranta kertoo. Kuvataan pastellinvärisiä prinsessamekkoja ja päähenkilön kasvoja joille tupsutellaan lisää meikkiä siveltimellä. 

Tässä vaiheessa ajattelin: ”Ei perkele, ei tälläista voi näyttää! Kuinka mautonta, kuinka mielikuvituksetonta. Ketä muka enää vuonna 2019 hetkauttavat nämä baby doll -tyyliset ”pinnalliset” pynttäytyjä-prinsessat? Johanna Tukiainen on toilaillut Suomen mediassa jo yli vuosikymmenen, iltapäivälehdet uutisoivat kauneusleikkauksilla itseään muokkaavasta ”ihmis-Kenistä”, suomalaisen Henry Harjusolan YouTube-kanavalla on reilu 100 000 tilaajaa. Kanavallaan hän julkaisee meikkitutoriaaleja ja kertoo avoimesti ottamistaan kauneusleikkauksista, joihin lukeutuu mm. brazilian buttlift. Ei perkeleen perkele. Tämä on halpamaista katsojien aliarvioimista, jonka tarkoituksena on vain ja ainoastaan se, että kansa voi pahoittaa mielensä!”

Helsingin Sanomien artikkelissakin sanotaan suoraan se, mitä ajattelin: jostain syystä iso osa suomalaisista ajattelee, että ulkonäköön ja kauneuteen satsaaminen on turhaa tai jopa tuomittavaa. Dokumentti on kuitenkin tietoisesti käsikirjoitettu siten, että Jasmin Britneyn henkilöhahmoa ja hänen elämäänsä paljastetaan pala palalta.

Koko kuva on nimittäin se, että Jasmin Koskiranta jäi 8-vuotiaana auton alle ja halvaantui kaulasta alaspäin. Hän voi liikuttaa ainoastaan kasvojaan ja elää ympäri vuorikauden hengityskoneen turvin. Hän on myös kääntynyt kristinuskosta islamin uskoon ja haaveilee Las Vegasin ja Dubain matkoista. Tätä kaikkea ei tosin dokumentissa kerrota. 

Elokuva haastaa ennakkoluuloja. Hesarin artikkelissa ohjaaja-käsikirjoittajat Virva ja Vuokko Kunttu sanovat etteivät halua tarjota valmiita mielipiteitä mutta toivovat, että katsojat pohtisivat, miksi päähenkilö mahdollisesti ärsytti heitä aluksi niin paljon, ja ennenkaikkea, miksi reaktio päähenkilön elämäntyyliä kohtaan muuttui elokuvan loppua kohden. 

Minua ei ärsyttänyt päähenkilön pynttääminen sinänsä vaan se, mikäli dokumentti ja sen sisältö olisi rakentunut pelkästään tämän huomion tai piirteen varaan. Näin ei kuitenkaan ollut. Rehellisesti on sanottava, että kokonaisuudessaan Jasmin Britneyn tarina on samanaikaisesti sekä kiehtova että surullinen tavalla jota on vaikea sanoin kuvailla. 

Star Shaped Scar -elokuvan loppupuolella on mielestäni vaikuttava lennokkikameralla kuvattu kohtaus, jossa kuva loittonee pikkuhiljaa Koskirannan asunnon ikkunasta ylös taivaalle näyttäen itähelsinkiläisen asuinalueen koko laajuudessaan. Kohtaus nosti mieleeni ihmetykseni siitä, millaisia tarinoita kaikkien ikkunoiden taakse kätkeytyykään. Jasmin Britneyn tarina on yksi tällainen pysäyttävä tarina, joka vetää sanattomaksi, mutta en täysin osaa selittää miksi. 

Dokumenttielokuvan voi katsoa maksutta Yle Areenasta: https://areena.yle.fi/1-4355405

Teksti: Saila Lyytinen

Kommentit (2)
  1. Jasmin Koskiranta | Suomi Uutiset
    2.6.2020, 17:29

    […] Star Shaped Scar – Nollasta yökköseksi | Lily – Koko kuva on nimittäin se, että Jasmin Koskiranta jäi 8-vuotiaana auton alle ja halvaantui kaulasta alaspäin. Hän voi liikuttaa ainoastaan kasvojaan ja elää ympäri vuorikauden hengityskoneen turvin. Hän on myös kääntynyt kristinuskosta islamin uskoon ja haaveilee Las Vegasin ja Dubain matkoista. […]

  2. Elää täysin vihanneksena, ainoastaan päänuppi hitusen liikahtaa, tosin aivoissa ei näköjään liikahda enää mitään. Käsittämättömän näköinen barbinuken irvikuva, niin on kuin kauhuelokuvaa katsoisi.
    Mistä tämä vihannes saa fyrkat TONNEJA maksaviin kolpottimiin, rinsessarätteihin, pakkeleihin ym. ym.??? Vai onnistuuko tosiaan vakuutusyhtiön lypsäminen noin hyvin?? Voi jeesus mihin kaikkeen paskaan sitä netissä törmää…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *