Mitä tarkoittaa hyvä äiti?

Äitiys on aika laaja käsite. Jokasella naisella varmasti on jonkinlainen käsitys siitä, millainen on hyvä äiti tai millanen äiti itse haluu olla nyt tai tulevaisuudessa. Joku ehkä ajattelee, et jos on sellanen kun oma äiti oli, ni on varmasti hyvä äiti itsekkin. Joku taas varmasti ajattelee aivan päin vastoin ja tekee kaikkensa välttääkseen oman äitinsä tekemät virheet. Kukaan ei oo täydellinen, mut voit helposti olla täydellinen just sille sun omalle lapselle.

Hyvä äiti on läsnä. Läsnäolossa on itse asiassa kaks puolta. Voit olla läsnä niin, että oot saman katon alla ja samassa huoneessa. Tai voit olla läsnä niin, että keskityt sun lapseen ja teet juttuja sen kaa, annat sun aikas sille. Molemmat tärkeitä, jälkimmäinen ehkä kuitenkin tärkeempi. Välillä silti on myös ok näpytellä sitä puhelinta lapsen touhates omiaan, kultanen keskitie best!

Hyvä äiti kuuntelee. Eräässä biisissä lauletaan siin on ero kuunteletko vai kuuletko, näätkö vai katsotsä. Ja se on hyvin sanottu, siin todellakin on ero. Mun ystävä jako viikko sitten facebookissa linkin, joka oli just tähän aiheeseen sopiva. Siinä neuvottiin ”oliko kiva koulupäivä?”-kysymyksen sijaan muotoilemaan kysymys avoimeksi. ”Miten koulupäivä meni?” tai vielä parempaa, ”miten leikit Matin kanssa suju tänään?”. Ensimmäisen kaltaseen kysymykseen todennäkösesti saat vastauksen ”joo, oli”, sillä sanan kiva mainitseminen saa vastaajan ajattelemaan, että kysyjä haluu siis kuulla päivän olleen kiva. Avoin kysymys antaa vastaajalle mahdollisuuden vastata juuri sen mitä on mielessä.

Hyvä äiti on rehellinen. Se ei tee kenestäkään hyvää äitiä, että esittää olevansa koko ajan ihan täysillä ilonen ja hyväntuulinen. Eikä se varsinkaan tee kenestäkään huonoo äitiä, et on joskus just niiden vastakohta. Lapsen on tärkeetä oppii ilmasemaan itseään ja omii tunteitaan, mikä on taatusti pienelle ihmiselle tosi hankalaa, jos oma äitikään ei sitä tee. Sen lisäks et on hyvä olla rehellinen itelle, ni kyl sitä kannattaa olla myös sille lapselle.

Hyvä äiti sanoo ääneen, että rakastaa. Sitä ei ihan varmasti voi sanoo liikaa. Toisinaan törmää sellaiseen, ettei oma äiti oo sanonut sitä koskaan. Myös mun lähipiirissä on tällainen tapaus ja se on kyllä saanu miettimään. Mun äiti ei ikinä oo jättänyt epäselväks kuinka rakas hänelle oon ja sen saman olon pyrin parhaani mukaan välittämään Vilhelmiinalle. Äitin rakas. Mä rakastan sua. Muistakaa sanoo se ääneen, ainakin kerran päivässä.

Hyvä äiti on turvallinen. Vilhelmiinalla tais olla kolme tai neljä -kuukautis neuvola, kun hän naureskeli ja jutusteli neuvolatädin tutkiessa. Tää täti sitten sano, että näkee et lapsen on hyvä ja turvallinen olla kotona, ku hän pystyy olemaan näin avoimesti tässäkin. Ei toki varmasti tarkottanut etteikö ujompien ja vierastavien vauvojen ois turvallinen olo kotona, mut just tona hetkenä toi kommentti lämmitti sydäntä mielettömästi. Just sitä turvallisuutta pidän tärkeenä arvona ja toivon olevani äiti, jonka seurassa lapsella on aina turvattu olo.

Yllä olevat väitteet ei todellakaan oo mikään virallinen hyvän äidin määritelmä, vaan mun ajatuksia aiheesta. Noiden lisäks hyvä äiti on myös paljon muuta, mut toisaalta voi varmasti olla loistava äiti olematta tota kaikkee. Millanen sun mielestä on hyvä äiti?

<3: Noora

perhe ajattelin-tanaan vanhemmuus oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *