Ladataan...
Noora Fisher

Tänä aamuna oli +12 astetta lämmintä. Eilen aamulla oli +1. Hetkellisesti voi tuntua ihanalta, "kesä is back"! Oikeasti ahdistaa. Suomen ilmasto lämpenee tuplavauhtia keskiarvoon verrattuna. 

Keräsin rohkeutta kirjoittaa tästä, itselleni erittäin tärkeästä asiasta. Samalla koen painetta, koska en ole asiantuntija. Kuitenkin, here it comes.

EDIT: Kun aloitin kirjoittamaan tätä postausta, olin todella tunteikas. Samaan aikaan mielessäni kalvoi syyllisyys, epätoivo ja ahdistus. Negatiiviset tuntemukset toivat tekstiini varsin syyttelevän sävyn. Luin tekstin uudestaan ja editoin pari kohtaa. Syyttelevyys ei ollut tarkoitukseni. Halusin tuoda faktat tiskiin, omia ajatuksiani sekä kertoa mitä me voimme tehdä.

Sitten tajusin. Ehkä tässäkin negatiivisten vahvojen tuntemusten sijaan, meidän tulisi alkaa hommiin muutoksien tapahtumiseksi positiivisuuden kautta? Miettiä lähtötilannetta. Mikä on hyvää jo nyt? Missä olemme hyviä laajemmalla tasolla? Entäs just sinä, yksilötasolla? Ehkä pyöräilet joka paikkaan tai et syö lihaa ollenkaan. Hyvä, se on jo way to go!! Niinkuin myöhemmin tekstissä kerron, muutokset eivät ole helppoja, vaativat uhrauksia ja luopumisen tuskaa. Monesti muutokset ovat muutoksia parempaan, eikö? Uskon, että muutokset maapallon hyvinvoinnin lisäämiseksi ovat myös sellaisia.

Uskalletaan katsoa maailmaa rehellisesti, oman napamme ulkopuolelle ja nähdä kaikki mikä on nähtävänä ja muutokset, jotka on tehtävänä. Ja sitten hommiin, askel kerrallaan. <3

Sydämeni särkyy, kun mietin maapallon tulevaisuutta, merien ja eläinlajien tilaa. Rakastan istua meren tai järven rannalla, hiljaisuudessa, tuijottaa sen liplatusta. Rakastan Suomen kylmää ja lumista talvea. Neljää vuodenaikaa.

Mutta rakastan myös matkustamista. Tiedän, että sitä pitää vähentää. On tehtävä kestävämpiä valintoja ja suunniteltava matkoja paremmin. Haluan, että tulevaisuudessa ihmiset saavat nauttia yhä tästä uskomattoman kauniista maapallosta, kuten me nyt.

En aio lopettaa matkustamista kokonaan. Niin paljon upeita paikkoja joita haluan nähdä ja joissa haluan vierailla. Onneksi on aikaa.. Aion harkita matkojani tarkemmin, ehkä yhdistellä ja suunnitella enemmän. Ehkä matkoja pystyy osittain taittamaan junalla tai muuta?  Pienillä muutoksilla on iso vaikutus. Joka päiväisessä elämässäni pyrin tekemään tietoisia valintoja kierrättämisen ja muovin käytön suhteen. On niin helppoa ostaa se muovipullo ja ajatella, "huomenna otan oman pullon mukaan", "huomenna menen bussilla tai pyöräilen" tai vaikka että "huomenna pidän kasvispäivän".

Meidän pitää haastaa itsemme.Tehdään nuo jutut tänään eiks je? Uusien rutiinien ja tapojen rakentaminen vie pari kuukautta. Ehkä en tarvitsekaan niin paljon mitä aiemmin olen ajatellut? Voin sopeutua uuteen? En ole täydellinen, ja paljon petrattavaa löytyy. Yritän parhaani kuitenkin. Isoin taakka on päättäjillä, kuinka saada päästöt hallintaan ja vähennettyä niitä tarpeeksi ja tarpeeksi nopeasti?

Olen ollut 95% vegaani noin puolitoista vuotta. Se ei ole kovin pitkä aika, mutta se on ollut yksi elämäni parhaista valinnoista. En syö ainoastaan itseäni varten, vaan myös maapalloa varten. For the bigger picture. Ja se tuntuu uskomattoman hyvältä. En halua ajatella että yksilön valinnoilla ei ole merkitystä, koska niillä on. Jos jokainen meistä ajattelee niin, mitään muutoksia ei tapahdu.  

Nyt on oikeasti, viimeistään, aika reagoida. Meidän pitää olla se muutos, jonka haluamme nähdä. Sillä mitä sinä teet ja valitset, on merkitystä, eikä mikään teko ole liian pieni. Kaikki lasketaan.

Jos sanotaan suoraan, niin maapalloa vaivaa vaarallinen kuume, joka on meidän ihmisten aiheuttama. 

Emme pääse sitä pakoon, eikä se katoa tuhkatuuleen kun suljemme silmämme ja mielemme ongelmilta. Se pahenee.

IPCC (hallitusten välinen ilmastopaneeli) julkaisi ilmastoraporttinsa, joka oli erittäin karua, surullista ja ahdistavaa luettavaa. Se on erittäin vakava varoitus, tikittävä aikapommi.  +1,5 C ilmastonlämpeneminen ei vaikuta suurelta, ja siksi sitä onkin vaikea tajuta ja sisäistää. Kun numeroiden ja taulukoiden sijaan kerrotaan konkreettisesti mitä voi tapahtua, alkavat faktat avautua. +1,5C lämpenemisellä on vakavia vaikutuksia- ja tällä hetkellä suuntamme on kohti +3.0 C lämpenemistä. Apua..

Vain 1.5 C lämpeneminen aiheuttaisi muun muassa sen, että koralliriutoista, siitä ainutlaatuisesta ekosysteemistä, kuolisi 70-90%, ja 2C lämpeneminen tappaisi sen kaiken. Kuinka moni meressä elävä laji on riippuvainen korallista? Koralli on meren sademetsä. Meret ovat maapallomme keuhkot. Jo nyt koralliriutta osoittaa huonovointisuutensa valkaistumisella "bleaching", ja korallia kuolee koko ajan lisää. Suosittelen Netflixin Chasing coral-dokumenttia. Itkin niin paljon sitä katsoessa.

Lajeja kuolee sukupuuttoon, rankkasateet ja tulvat lisääntyvät, napajäätikkö sulaa, monet kansat ja kaupungit joutuisivat muuttamaan kokonaan, koska meren pinta nousisi, jos emme pysty pitäytymään 1.5 asteessa.

On liian helpooa ajatella niin, että muutokset eivät vaikuta meihin. Aika ajoin huomaan kulkevani omassa kuplassani, jossa vieraannun ympärillä tapahtuvasta. Muutokset vaikuttavat meihin kaikkiin. Edes tutkijat eivät pysty tietämään kaikkia ilmastonlämpenemisen vaikutuksia. 

Päästöjä on leikattava, suuresti. Valtion ja päättäjien tasoisista leikkauksista ja päästöjen rajoittamisesta voi lukea muun muassa näistä artikkeleista. Nopeasti yhteen summattuna, hiilidioksidipäästöt on saatava leikattua jyrkästi, ja lähes kaikki niistä tulee korvata uusiutuvalla energialla.

Mutta mitä jokainen meistä voi yksilönä tehdä?

Muutosten teko ei ole helppoa ja se aiheuttaa luopumisen tuskaa. Maapallolla, jossa lämpeneminen on saatu rajattua 1.5C asteeseen ruuan ja veden riittävyys ovat turvatumpaa kuin 2.0C tasolla. Vaikka kyse on vain 0.5C asteesta, sillä on laaja-alaiset vaikutukset. Riski köyhyydelle vähenisi sadoilla miljoonilla ihmisillä, kun pysyttäisiin 1.5C asteen tasolla, ja samalla suojeltaisiin luontoamme. 

Onneksi olemme tässä yhdessä, saamme vertaistukea ja yhdessä olemme vahvempia kuin yksin. Olisi hienoa jos ekologisesta ja ympäristöystävällisemmästä elämästä tulisi yksi meidän jokaisen pääarvoista. Meidän missio, jonka haluamme saavuttaa. Yksi isoimmista ja merkittävimmistä asioista mitä voimme tehdä on hyvän mallin näyttäminen nuorille, uusille sukupolville. 

Muutamia muita esimerkkejä siitä, mitä voi tehdä.  Jokainen varmasti löytää itselle sopivat tavat muutoksiin. Askel kerrallaan. 

-Pyöräile ja kävele lyhyet matkat mahdollisuuksien mukaan

-Valitse julkiset kulkuneuvot oman auton sijaan omien mahdollisuuksien mukaan

- Osta ja kuluta vähemmän lihaa ja maitotuotteita. Pienet muutokset vievät pitkälle. Vähennä eläintuotteiden kulutusta ja siirry pikkuhiljaa kohti kasvisvoittoista ruokavaliota. Liha on ollut aiemmin harvinainen luksustuote. Sitä ei tarvita jokaisella ruualla, jos ollenkaan. 

-Syö sesonkikalenterin mukaan, valitse useammin kausituotteita 

-Valitse kotimaisia tuotteita, hedelmiä, kasviksia jne. Iso osa Suomen päästöistä tulee ulkomailta, sieltä tuoduista hedelmistä. 

-Lennä vähemmän. Suunnittele matkasi paremmin ja fiksummin, matkusta junalla jos se on mahdollista.

-Hanki sähköauto tai muu vähäpäästöinen auto. ( Nämä ovat tällä hetkellä vielä aika kalliita, mutta toivotaan että tilanne muuttuu. )

-Vaihda uusiutuvaan energiaan ja sähköön. 

-Kierrätä. Kaikki, niin hyvin kuin pystyy

-Ole tietoinen muovinkäytöstäsi, minimoi sen käyttö. Uusiokäytä muoviastioita. 

-Tarkkaile omia kulutustottumuksiasi. Yltäkylläisyydestä minimalismiin ja harkittuihin hankintoihin? 

Millaisia ajatuksia lähipäivien uutiset ovat teissä herättäneet? Jos tässä vaiheessa teksti tuntuu syyllistävältä, palaa takaisin alun EDITtiin. Lähdetään positiivisuudesta, sieltä kaikki hyvä alkaa ja siihen päättyy. <3

xx Noora

 

Ladataan...
Noora Fisher

                                                                                             Kuvat: Sara Lepistö (@sarkke)

x Ketään ei voi kahlita. Teet tai käyttäydyt miten tahansa, et voi päättää tai vaikuttaa toisen tekoihin ja tahtoon.

Helpommin sanottu kuin tehty, mutta mitä jos vaan luottaa universumiin ja tähän elämään ja hyväksyy sen ettei voi ikinä tietää mitä tulee tapahtumaan? When you love someone, let them free. Tarkoittaen, että luota ja usko, että asiat tulevat menemään niinkuin on tarkoitettu, that's all you can do. 

x Parisuhteiden ja ihmissuhteiden tärkein asia on vuorovaikutus ja keskustelu. Toisen kuuntelu. Kuuntele toista ymmärtääksesi, älä vastaaksesi. Liian usein toisen aloittaessa puhumaan, saatamme jo miettiä, että mitä tulemme vastaamaan. Vaikka oikeasti meidän tulisi keskittyä täysillä ymmärtämään toista ja hänen asiaansa. 

x Rakkaus. Onko se perhosia vatsassa, vai syvä rauhan tunne? Tunne siitä, että on joku tukena ja turvana, levollinen, pakahduttava tunne rinnassa, syvä onni, asioita ja tunteita joita oikeasti ei edes osaa kuvailla. Toisen paha olo ja murheet saa kyyneleet kohoamaan myös omiin silmiin. Hetkiä kun tekee mieli vaan kirkua riemusta. Sitä, että vaikka riidellään ja huudetaan toisilleen, ei haluaisi tehdä sitä kenenkään muun kanssa. 

Rakkaus tekee meistä itsemme parhaita versioita. <3

x Parisuhde ja kaikki ihmissuhteet vaativat sitoutumista ja hoitamista. On ylä- ja alamäkiä, that's life. Koitetaan muistaa toista pienillä asioilla, kuten aamukahvin keittämisellä, pyykin pesemisellä, hyvän yön viestillä, millä tahansa mikä tuntuu omalta, myös niinä kiireisinä aikoina. Onni ja hyvä parisuhde koostuu pienistä ihanista asioista, joista kasvaa iso toimiva kokonaisuus. Helposti ajaudutaan rutiineihin, ja toisen itsestäänselvyytenä pitämiseen, vaikka asia ei olisikaan niin.

Muistan yhden mielestäni aika osuvan lausahduksen: "Treat her/him like you will never fully have her/him. "

x "If the soul ain't satisfied, then the mind ain't right. " Ego ja sydän/sielu tuottavat eniten adrenaliinia. Kumpaa seuraat, kumman annat johdattaa? Kumman annat tuottaa enemmän adrenaliinia?  Toivottavasti sielun&sydämen. Ego kaipa pönkitystä, voittamattomuuden tunnetta, ego voi olla itsekäs ja estää sinua olemasta aito itsesi, itsellesi ja myös muille. Kuuntele sydäntäsi ja tunnista ego, älä anna sen ottaa valtaa. Rakasta itseäsi niin paljon, että olet rehellinen itsellesi. 

x Tässä maailmassa ei ole ikinä liikaa rakkautta. Jaa ja näytä enemmän rakkautta joka päivänä, joka hetkenä. 

xx Noora 

Pages