Parasta Porvoossa

Vihdoin se tapahtui! Jo viime kesänä haaveilin kotimaanmatkailusta Etelä-Suomen helmeen, Porvooseen. Vietimme reissua edeltävän viikon säätiedotuksia kyttäillen, koska tarkoitus oli lähteä matkalle vain, jos säät sallivat. Lopulta (keskiviikkona) uskalsimme varata majoituksen viikonlopuksi Porvoo Hostel -nimisestä pienestä majatalosta. Valitsemamme majoitusvaihtoehto oli mielestämme melko edullinen (á 27 euroa/yö). Porvoossa ei juuri ketjuhotelleja ole, mutta silti valinnanvaraa riittää. Lisäksi kaikki yöpymispaikat ovat omalla tavallaan persoonallisia!

porvoo hostel

Porvoo Hostel sijaitsi somassa vanhassa rakennuksessa keskustan laitamilla.

Matka Porvooseen alkoi perjantaina iltapäivällä ja reitti kulki enimmäkseen epämääräisiä pienen pieniä kyläteitä pitkin ajellen. Ruuhkaa ei ollut nimeksikään ja maisemat olivat mainiot! Porvooseen saavuimme viiden hujakoilla, kuten oli suunniteltukin ja hostelli löytyi helposti keskustan reunamilta uimahallin ja urheiluhallin välistä.

Vaatekerran arpomisen jälkeen oli aika lähteä tutustumaan kaupunkiin. Hostellilta oli noin 10 minuutin kävelymatka vanhaan kaupunkiin. Suuntasimme ensin kuuluisaan punaisessa tiilitalossa sijaitsevaan Porvoon Paahtimoon tuumimaan suunnitelmaa viikonlopulle. Maistoin katajasiideriä ja matkatoveri valitsi oluttasting-brikan. Sää ei varsinaisesti hellinyt, mutta terassilaivalla kuitenkin tarkeni oikein hyvin.

olutta paahtimossa

Olut-tastingia mittalaseista Porvoon Paahtimossa.

Kuohuvien tuoppien tyhjennyttyä kävimme kiertämässä vanhaa kaupunkia, jossa muutama soma liike oli vielä auki, vaikka kello läheni jo kahdeksaa. Illallista piti saada. Olimme etukäteen katsoneet lukuisia ruokapaikkoja, joita olisi tehnyt mieli testata ja päätimme valita niistä tänään muun muassa artesaanipizzoja tarjoavan Gabriel 1763. Palvelu pienehkössä ravintolassa oli hyvää ja ripeää, vaikka miltei jokainen pöytä oli saapuessamme täynnä. Valitsimme tietenkin pizzaa, vaikka muutkin menun annokset kuulostivat herkullisilta. Itse otin Kirkko-nimisen ilmakuivattu kinkku -pizzan, ja seuralaiseni valitsi yllättävän kanapizzan, jossa täytteenä oli muun muassa kurkkua, porkkanaa ja varsiselleriä.

pizzaa

Pizzat tekivät tehtävänsä. Nälkä lähti ja maha tuli enemmän kuin täyteen. Pohja pizzoissa oli erikoisen leipämäinen, mutta maukas. Kanapizzassa kanaa oli koko kylän tarpeisiin, pihistelty ei siis oltu. Kylläisinä ja tyytyväisinä suuntasimme hostellille nukkumaan.

Lauantaiaamu valkeni Porvoossa aurinkoisen ja lämpöisenä. Sää oli koko päivän erinomainen, vaikka pilviä kulki tämän tästä auringon ohitse. Menimme aamupalalle uuden torin laidalla sijaitsevaan Cafe Cabrioleen. Tarjolla olisi ollut varsinainen aamupalapakettikin, mutta tyydyimme täyttäviin leipiin ja kahviin, jota iloksemme sai santsata! Kahvila oli tunnelmallinen ja sen tiski notkui kymmenistä upeista kakuista, joita täytynee joskus mennä testaamaan.

cafe.jpg

Maittava mozzarellasämpylä ja kaverin skagentoast.

Aamupalan jälkeen ohjelmassa oli kaupunkikierros. Poikkesimme vanhassa kaupungissa miltei jokaisessa liikkeessä, kirpputoreilla ja suklaapuodeissa. Lisäksi kävimme tutustumassa myös kirkon seutuun lukuisten muiden turistien kanssa. Minulla tosin oli etuna paikallinen opas. 😉 Janon yllättäessä poikkesimme Fryysarinrantaan lasilliselle kuohuvaa, mutta rosékuohuviinistä enemmän meni housuille kuin suuhun. Tekevälle sattuu! Ravintolassa oli meneillään saaristolaislounas, joten tungosta terassilla riitti ja miltei jokaisessa pöydässä oli seurueessa mukana lapsia; vilskettä siis piisasi.

rose_0.jpg

Aurinkoinen päivä sai meidät poikkeamaan myös Runebergin kotitalon pihapiirissä, mutta jätimme itse taloon tutustumisen toiseen kertaan. Kiersimme Fredrican sievän puutarhan ja ulkorakennukset, mutta sisätiloihin meno tuntui rikokselta niin ihanassa säässä. Hieman ennen sulkemisaikaa eli kello 16:ta ajattelimme poiketa vielä Brunbergin myymälässä, mutta liike oli niin tupaten täynnä, että ihmiset jonottivat oven ulkopuolella sisään pääsyä! Muutenkin ihmettelimme puotien kiinni menemistä niin aikaisin, sillä väkeä kaupungilla riitti iltaan asti. Ulkomailla ei olisi tullut kuuloonkaan laittaa liikkeitä kiinni kesken päivän parhaan turistisesongin aikaan…

Toinen etukäteen valitsemani ruokapaikka oli vast’ikään avattu Zum Beispiel. Ravintola tarjoaa rennolla otteella tehtyä pastaa ja muita herkkuja. Valitsin sitruunaisen kanapastan ja toverini paikan kuuluisan ravuilla höystetyn avokadopastan. Pastat olivat erittäin riittoisia ja kerrassaan maukkaita, eikä hintakaan ollut paha. Ravintolassa oli juuri hiljentynyt sinne saapuessamme, joten saimme ruuat todella nopeasti.

Pikaisen hostellilla käymisen ja siistiytymisen jälkeen lähdimme vielä istumaan iltaa, koska sää oli edelleen mukavan lämmin, vaikka muutama pikkuruinen vesikuuro yritti meitä kastella. Valitsimme ensimmäiseksi kohteeksemme Eloisa-nimisen pikkuruisen wine & deli -ravintolan uuden torin laitamilta. Terassilla maistui kuohuviini ja erikoinen Mari-niminen laamaetiketein koristettu viinicocktailjuoma.

gk.jpg

Näkymä joelle ravintolalaivasta.

Suuntasimme vielä yksille Glükauf-terassiravintolalaivaan, koska ”siellä pitää aina poiketa”. Joenranta oli täynnä erilaisia terassiravintoloita, mutta kyseinen paatin ja terassin yhdistelmä ilmeisesti suosituin. Päivällä sen ohi kävellessämme jono oli nimittäin varmaan kymmenien metrin pituinen. Tilasimme tavallisen tylsät Happy Joe -siiderin sekä Sol-oluen ja seurasimme Porvoon ylpeyden Bile-Danin DJ:nä toimimista. Kymmenen maissa alkoi pitkä päivä painaa jalkoja ja silmiä siihen malliin, että jälleen oli aika suunnata kohti hotellia.

Sunnuntaiaamun aamupalavaihtoehdot tuntuivat olevan vähissä, mutta lopulta löysimme verkkosivujen mukaan kymmeneltä aukeavana Postres-kahvilan. Kahvila on sukua helsinkiläiselle Postres-michelinravintolalle. Tapamme mukaan olimme taas hereillä kukonlaulun aikaan ja luovutimme huoneemme jo yhdeksän maissa ja lähdimme kaupungille tallustelemaan, vaikka mikään puoti tai ravintola ei ollut vielä auki. Sattumalta kuitenkin huomasimme, että aamupalapaikaksi valitsemamme Postress olikin auennut jo yhdeksältä! Ei muuta kuin kahvilaan sisään ja buffet-aamiaisen kimppuun. Valikoima näytti ensi vilkaisulla suppealta, mutta loppupeleissä tuntui siltä, että vähempikin olisi riittänyt. Paikan spelttileipä oli taivaallista ja maistui mainiolta avokadotahnan ja mozzarellan kanssa. 14 euroa herkkuaamupalasta tuntui kohtuulliselta, kun samalla sai vielä seurata kokkien touhuja päivän gelatoannosien parissa.

post.jpg

Onnistuneen reissun ja mahtavien ruokapaikkojen jälkeen oli mukava suunnata auton nokka kohti kotia. Porvoo toden teolla yllätti runsaalla ravintolatarjonnallaan, ihanalla säällä sekä suloisilla ja omalaatuisilla puodeillaan. Mukaan tarttui muun muassa käsityönä tehty hiuskoriste ja paikallista kahvia. Tulemme varmasti uudelleenkin!

piha.jpg

kulttuuri suosittelen ruoka-ja-juoma matkat

Makumatka Kroatiaan

 

20160507_135852.jpg

Oluella Ankorassa. Matka rannalle sopiva.

Kroatialainen jäätelö vetää todellakin vertoja italialaiselle serkulleen; sladoledia oli Makarskassakin saatavilla kaikissa kuviteltavissa olevissa väreissä ja mauissa! Jäätelö viilentää ihanasti Kroatian lämpimässä ilmastossa ja maistuu taivaalliselta. Herkullisten suklaa-, pähkinä-, ja erilaisten toffeejäätelöiden lisäksi tarjolla oli paljon marjaisia ja kevyitä sorbetteja sekä esimerkiksi jännittävää sinistä Facebook-jäätelöä. Jäätelökojujen jätskit hellivät myös silmiä, sillä taiten tehdyt artesaanijäätelökinokset saavat kuolan valumaan. Ja mikä parasta; jäätelötötterön hinta oli tavallisesti euron luokkaa eli kukkaron puolesta herkuttelija voi valita, vaikka tiskin jokaista makua!

Jäätelön lisäksi muita herkkuja matkalla ei tullut kovinkaan paljon maisteltua: ravintoloissa annokset olivat niin valtavia, että tilaa jälkkärille harvoin jäi ja kuumaan päiväsaikaan jätski oli itseoikeutettu valinta herkkuhetkeen. Yhden kerran kuitenkin poikkesimme Happy day!-nimiseen pannukakkukahvilaan, joka sijaitsi aivan Makarskan keskustan tuntumassa. Värikkäät baarituolit terassilla ja ihana paistettavien lettujen tuoksu houkutteli meidät istumaan alas ja tutkimaan kroatiankielistä vohvelilistaa. Onneksi matkaa oli jo muutama päivä takana, niin tunnistimme listalta tavallisimmat marjat ja hedelmät sekä suklaan ja muutamia muita vaihtoehtoja. Mukana ollut Berlitzin Kroatia-opas auttoi loppujen raaka-aineiden selvittämisessä, sillä valitettavasti tarjoilijan englannin kielen taito koostui noin kolmesta sanasta.

Valinnan varaa vohvelibaarissa oli toden totta: pelkästään vohvelitaikinasta oli noin kuutta eri vaihtoehtoa proteiini- ja gluteenittomine versioineen. Täytteitä oli listalla sekä suolaisia että makeita, mutta päädyimme tällä kertaa vain makeisiin. Valitsin omenahillolla ja valkosuklaamoussella täytetyn letun ja matkaseuralle kelpasi suklaalla ja valkosuklaalla kuorutettu lettu. Tarjoilija oli ehkä hieman hämillään täytteistämme, en tiedä johtuiko se siitä, että valitsimme kaksi täytettä kumpikin vaiko siitä, ettei hän ollut varma, mitä halusimme. Lettuset tulivat kuitenkin pikapikaa pöytään ja maistuivat kerrassaan mainioilta. Täytteetkin olivat mitä ilmeisimmin juuri ne, jotka olimme tilanneet. Tämän kaltaiset kokemukset ovat matkoilla usein enimmäkseen viihdyttäviä ja hauskoja, mutta jos yhteistä kieltä ei tahdo löytyä ja tilaat vain jotakin summamutikassa, saattaa lopputulos olla myös hitusen kiukuttava, jos annoksesta ei löydykään mitään syömäkelpoista kiljuvaan nälkään. En kuitenkaan usko, että lettukahvilassa voisi näin käydä kenellekään. 😉

Palvelu oli paikallisissa ravintoloissa pääsääntöisesti erittäin ystävällistä, asiantuntevaa ja avuliasta. Ruuista kerrottiin aina pyydettäessä ja sekä juomia että ruokia suositeltiin tarvittaessa. Erityisen tervetulleiksi tunsimme itsemme mennessämme syömään Stari Mlin -ravintolaan myöhään maanantai-iltana. Paikkaa mainostettiin Makarskan parhailla mojitoilla, joten olihan se kokeiltava. Ravintolan omistajaleidi palveli meitä henkilökohtaisesti, sillä näin turistikauden ulkopuolella ravintolassa ei ollut muita asiakkaita juuri kyseisenä myöhäisiltana.

20160509_222123.jpg

Boheemi Stari Mlin leivinuunineen.

Omistajansa näköinen (eli boheemi) Stari Mlin sekoittuu ruokalistassaan sulavasti paikallisia makuja thairuokiin. Valitsimme varmaankin kymmenellä eri kielellä olevalta listalta alkupalaksi bruchettaa ja pääruuaksi avokadosalaatin sekä thaimaalaista possua ja nuudeleita. Ennen varsinaisten annosten saamista pöytäämme kiikutettiin ensin pähkinöitä ja hetkeä myöhemmin oliiveja talon puolesta. Saimme katsoa vierestä, kun kokki paistoi tilaamamme leivät salin puolella olevassa leivinuunissa; bruchetta oli kerrassaan herkullista, sopivan rapeaa ja aitoja makuja täynnä.

Pääruuaksi tilaamani avokadosalaatti oli varmaankin paras ruoka, jonka koko reissulla söin. Se oli sopivan chilinen (toivetta tulisuudesta tiedusteltiin tilattaessa) ja ihanan raikas ja yhtä aikaa tuhti. Nam! Thaimaalainen possuannos oli puolestaan niin valtava, että miltei puolet siitä jäi syömättä, vaikka sekin oli makoisampaa kuin Thaimaassa konsanaan. Aivan ähky täynnä olisimme olleet jo valmiita könyämään mäkeä ylös huoneistollemme, mutta ravintolassa oltiin eri mieltä. Saimme kokin tuomana lasilliset valkoviiniä ja kohta pöytäämme ilmestyi vielä suklaakakku marjoineen sekä shottilasilliset jotakin Baileysin näköistä. Kakku oli maittavaa ja meni ilmeisesti eri mahaan kuin pääruoka, mutta kermalikööriltä näyttänyt juoma osoittautui joksikin aivan muuksi. Juoman todellinen koostumus jäi arvoitukseksi, mutta maku muistutti jotakin absintin ja grappaan välimuotoa. Hieman teki siis tiukkaa saada pikkuiset shottilasit tyhjiksi, mutta kohteliaisuussyistä oli pakko!

20160509_222105.jpg

Chilinen avokadosalaatti, oi nam!

Kun olimme kieltäytyneet jatkoista paikallisten ravintoloitsijoiden maanantai-illanvietossa, saimme vihdoin pyydettyä laskun. Laskun loppusumma vaikutti hitusen oudolta, joten perehdyimme siihen hieman tarkemmin: kaikki muut ruoka- ja juoma-annokset oli lyöty kahteen kertaan paitsi vesi! Ohhoh. Ei auttanut kuin mennä sanomaan omistajalle, että laskussa taitaa olla pienoinen virhe (loppusumma oli siis kaksinkertainen). Tavallaan tuntui todella pahalta joutua huomauttamaan asiasta, kun palvelu oli koko illan ollut ensiluokkaista, mutta pakkohan se oli. Noin neljänkymmenen anteeksipyynnön saattelemana saatiin selville, että kassakoneessa oli jonkinlainen virhe ja seuraava laskusumma oli sellainen kuin pitikin. Monissa paikoissa turisteja varmasti huijataan lisäämällä laskuihin hieman ylimääräistä, mutta tämänkertainen johtui kuitenkin pelkästään tekniikasta. Onneksi ravintoloitsijalla oli sen verran kielitaitoa, että asia saatiin selvitettyä ripeästi. Opimme kuitenkin, että kannattaa aina olla huolellinen laskua tarkistaessa!

Viimeiselle kokonaiselle päivälle Makarskassa olimme varanneet laivaristeilypakettimatkan. Aamutuimaan lähdimme saksalaisten ja ruotsalaisten eläkeläisten kanssa kohti Hvarin saarta. Tihkusade haittasi ensimmäisne tunnin hieman fiilistä, mutta pikkukaupunki Jelsassa aurinko jo paistoi. Lyhyen pysähdyksen jälkeen jatkoimme matkaa Bracin saarelle ja samalla ”nautimme” matkan hintaan kuuluvaa lounasta. Olimme valinneet kala- ja kana-annokset, joilta emme kovin paljoa odottaneet, mutta silti ne olivat pettymys. Kala-annos tarkoitti kokonaista savustettua jotakin kalaa ja kanapihvit olivat niin suolaisia, ettei niitä voinut syödä. Lisukkeena lautasella oli myöskin suolaista kaalisalaattia. Leipä ehti loppua ennen kuin tuli meidän vuoro lunastaa eväämme (näimme kuitenkin myöhemmin leipää kannettavan kahmalokaupalla takaisin keittiöön). Bracin saarella pysähdyimme onneksi useammaksi tunniksi, joten pientä purtavaa ehti hyvin napostella.

 20160510_165109.jpg

Bolin satama Bracin saarella.

Paha ruoka ei kuitenkaan jäänyt päällimmäiseksi mieleen vaan upeat maisemat erityisesti paluumatkalla, kun seilasimme saaren suuntaisesti takaisin kohti Makarskaa. Satamaan päästyämme menimme kuitenkin suorinta tietä lähellä sijaitsevan Hotelli Biokovon ravintolaan ja tilasimme yhteiseksi salaattia ja pizzaa, ja kylläpä ne maistuivatkin hyvältä. Annoksista ei valitettvasti ole kuvaa, koska nälkä oli suuri. 😀

   

kulttuuri suosittelen ruoka-ja-juoma matkat