Parasta Porvoossa
Vihdoin se tapahtui! Jo viime kesänä haaveilin kotimaanmatkailusta Etelä-Suomen helmeen, Porvooseen. Vietimme reissua edeltävän viikon säätiedotuksia kyttäillen, koska tarkoitus oli lähteä matkalle vain, jos säät sallivat. Lopulta (keskiviikkona) uskalsimme varata majoituksen viikonlopuksi Porvoo Hostel -nimisestä pienestä majatalosta. Valitsemamme majoitusvaihtoehto oli mielestämme melko edullinen (á 27 euroa/yö). Porvoossa ei juuri ketjuhotelleja ole, mutta silti valinnanvaraa riittää. Lisäksi kaikki yöpymispaikat ovat omalla tavallaan persoonallisia!
Porvoo Hostel sijaitsi somassa vanhassa rakennuksessa keskustan laitamilla.
Matka Porvooseen alkoi perjantaina iltapäivällä ja reitti kulki enimmäkseen epämääräisiä pienen pieniä kyläteitä pitkin ajellen. Ruuhkaa ei ollut nimeksikään ja maisemat olivat mainiot! Porvooseen saavuimme viiden hujakoilla, kuten oli suunniteltukin ja hostelli löytyi helposti keskustan reunamilta uimahallin ja urheiluhallin välistä.
Vaatekerran arpomisen jälkeen oli aika lähteä tutustumaan kaupunkiin. Hostellilta oli noin 10 minuutin kävelymatka vanhaan kaupunkiin. Suuntasimme ensin kuuluisaan punaisessa tiilitalossa sijaitsevaan Porvoon Paahtimoon tuumimaan suunnitelmaa viikonlopulle. Maistoin katajasiideriä ja matkatoveri valitsi oluttasting-brikan. Sää ei varsinaisesti hellinyt, mutta terassilaivalla kuitenkin tarkeni oikein hyvin.
Olut-tastingia mittalaseista Porvoon Paahtimossa.
Kuohuvien tuoppien tyhjennyttyä kävimme kiertämässä vanhaa kaupunkia, jossa muutama soma liike oli vielä auki, vaikka kello läheni jo kahdeksaa. Illallista piti saada. Olimme etukäteen katsoneet lukuisia ruokapaikkoja, joita olisi tehnyt mieli testata ja päätimme valita niistä tänään muun muassa artesaanipizzoja tarjoavan Gabriel 1763. Palvelu pienehkössä ravintolassa oli hyvää ja ripeää, vaikka miltei jokainen pöytä oli saapuessamme täynnä. Valitsimme tietenkin pizzaa, vaikka muutkin menun annokset kuulostivat herkullisilta. Itse otin Kirkko-nimisen ilmakuivattu kinkku -pizzan, ja seuralaiseni valitsi yllättävän kanapizzan, jossa täytteenä oli muun muassa kurkkua, porkkanaa ja varsiselleriä.
Pizzat tekivät tehtävänsä. Nälkä lähti ja maha tuli enemmän kuin täyteen. Pohja pizzoissa oli erikoisen leipämäinen, mutta maukas. Kanapizzassa kanaa oli koko kylän tarpeisiin, pihistelty ei siis oltu. Kylläisinä ja tyytyväisinä suuntasimme hostellille nukkumaan.
Lauantaiaamu valkeni Porvoossa aurinkoisen ja lämpöisenä. Sää oli koko päivän erinomainen, vaikka pilviä kulki tämän tästä auringon ohitse. Menimme aamupalalle uuden torin laidalla sijaitsevaan Cafe Cabrioleen. Tarjolla olisi ollut varsinainen aamupalapakettikin, mutta tyydyimme täyttäviin leipiin ja kahviin, jota iloksemme sai santsata! Kahvila oli tunnelmallinen ja sen tiski notkui kymmenistä upeista kakuista, joita täytynee joskus mennä testaamaan.
Maittava mozzarellasämpylä ja kaverin skagentoast.
Aamupalan jälkeen ohjelmassa oli kaupunkikierros. Poikkesimme vanhassa kaupungissa miltei jokaisessa liikkeessä, kirpputoreilla ja suklaapuodeissa. Lisäksi kävimme tutustumassa myös kirkon seutuun lukuisten muiden turistien kanssa. Minulla tosin oli etuna paikallinen opas. 😉 Janon yllättäessä poikkesimme Fryysarinrantaan lasilliselle kuohuvaa, mutta rosékuohuviinistä enemmän meni housuille kuin suuhun. Tekevälle sattuu! Ravintolassa oli meneillään saaristolaislounas, joten tungosta terassilla riitti ja miltei jokaisessa pöydässä oli seurueessa mukana lapsia; vilskettä siis piisasi.
Aurinkoinen päivä sai meidät poikkeamaan myös Runebergin kotitalon pihapiirissä, mutta jätimme itse taloon tutustumisen toiseen kertaan. Kiersimme Fredrican sievän puutarhan ja ulkorakennukset, mutta sisätiloihin meno tuntui rikokselta niin ihanassa säässä. Hieman ennen sulkemisaikaa eli kello 16:ta ajattelimme poiketa vielä Brunbergin myymälässä, mutta liike oli niin tupaten täynnä, että ihmiset jonottivat oven ulkopuolella sisään pääsyä! Muutenkin ihmettelimme puotien kiinni menemistä niin aikaisin, sillä väkeä kaupungilla riitti iltaan asti. Ulkomailla ei olisi tullut kuuloonkaan laittaa liikkeitä kiinni kesken päivän parhaan turistisesongin aikaan…
Toinen etukäteen valitsemani ruokapaikka oli vast’ikään avattu Zum Beispiel. Ravintola tarjoaa rennolla otteella tehtyä pastaa ja muita herkkuja. Valitsin sitruunaisen kanapastan ja toverini paikan kuuluisan ravuilla höystetyn avokadopastan. Pastat olivat erittäin riittoisia ja kerrassaan maukkaita, eikä hintakaan ollut paha. Ravintolassa oli juuri hiljentynyt sinne saapuessamme, joten saimme ruuat todella nopeasti.
Pikaisen hostellilla käymisen ja siistiytymisen jälkeen lähdimme vielä istumaan iltaa, koska sää oli edelleen mukavan lämmin, vaikka muutama pikkuruinen vesikuuro yritti meitä kastella. Valitsimme ensimmäiseksi kohteeksemme Eloisa-nimisen pikkuruisen wine & deli -ravintolan uuden torin laitamilta. Terassilla maistui kuohuviini ja erikoinen Mari-niminen laamaetiketein koristettu viinicocktailjuoma.
Näkymä joelle ravintolalaivasta.
Suuntasimme vielä yksille Glükauf-terassiravintolalaivaan, koska ”siellä pitää aina poiketa”. Joenranta oli täynnä erilaisia terassiravintoloita, mutta kyseinen paatin ja terassin yhdistelmä ilmeisesti suosituin. Päivällä sen ohi kävellessämme jono oli nimittäin varmaan kymmenien metrin pituinen. Tilasimme tavallisen tylsät Happy Joe -siiderin sekä Sol-oluen ja seurasimme Porvoon ylpeyden Bile-Danin DJ:nä toimimista. Kymmenen maissa alkoi pitkä päivä painaa jalkoja ja silmiä siihen malliin, että jälleen oli aika suunnata kohti hotellia.
Sunnuntaiaamun aamupalavaihtoehdot tuntuivat olevan vähissä, mutta lopulta löysimme verkkosivujen mukaan kymmeneltä aukeavana Postres-kahvilan. Kahvila on sukua helsinkiläiselle Postres-michelinravintolalle. Tapamme mukaan olimme taas hereillä kukonlaulun aikaan ja luovutimme huoneemme jo yhdeksän maissa ja lähdimme kaupungille tallustelemaan, vaikka mikään puoti tai ravintola ei ollut vielä auki. Sattumalta kuitenkin huomasimme, että aamupalapaikaksi valitsemamme Postress olikin auennut jo yhdeksältä! Ei muuta kuin kahvilaan sisään ja buffet-aamiaisen kimppuun. Valikoima näytti ensi vilkaisulla suppealta, mutta loppupeleissä tuntui siltä, että vähempikin olisi riittänyt. Paikan spelttileipä oli taivaallista ja maistui mainiolta avokadotahnan ja mozzarellan kanssa. 14 euroa herkkuaamupalasta tuntui kohtuulliselta, kun samalla sai vielä seurata kokkien touhuja päivän gelatoannosien parissa.
Onnistuneen reissun ja mahtavien ruokapaikkojen jälkeen oli mukava suunnata auton nokka kohti kotia. Porvoo toden teolla yllätti runsaalla ravintolatarjonnallaan, ihanalla säällä sekä suloisilla ja omalaatuisilla puodeillaan. Mukaan tarttui muun muassa käsityönä tehty hiuskoriste ja paikallista kahvia. Tulemme varmasti uudelleenkin!