Matkailua se kotimaan matkailukin on

Talvi ei kyllä ole ihmisen aikaa!

Toisaalta, ei tästä säästä nyt oikein tiedä, onko tämä talvea vai ei. Tavallisesti selviän talvesta joko A) matkustamalla edes hetkeksi jonnekin lämpimä(mpä)än pakoon kylmyyttä ja pimeyttä tai B) odottamalla ja intoilemalla keväälle suunniteltua reissua. Tämä vuosi on nyt vähän poikkeuksellinen, koska määräaikainen työsuhteeni on kohta puoliin loppumassa ja uudet kuviot eivät ole vielä lukkoon lyötyjä. Loppukevääksi suunnitteille oleva Kroatin matka saa siis vielä odottaa aikaansa; työkuviot pitää ensin saada kohdalleen ja vasta sitten voi varata loman. Niinhän sitä sanotaan, että työ ennen huvia…

Tällaisissa maisemissa kului viime vuoden tammikuu.

Tällaisissa maisemissa kului viime vuoden tammikuu.

Onneksi matkustaa voi ilman pidempiäkin lomia! Olen nimittäin viikonlopuksi menossa ”yön yli” -matkalle Hämeenlinnaan, tuohon kasvukäytävän varrella sijaitsevaan kulttuurikaupunkiin. Ystäväni suosituksesta menen katsomaan äitini, suuren teatterin ystävän, kanssa Hämeenlinnan teatterissa pyörivää Kalle Aaltonen -musikaalia. Vauhdikas ja hersyvä esitys on kuuleman mukaan katsomisen arvoinen ja samalla pääsemme viettämään äiti-tytär-laatuaikaa sekä nauttimaan hotellin mukavista sängyistä sekä tietenkin aamupalasta.

Olen useasti matkustanut äitini kanssa ulkomaillakin ja hänen valintakriteerinsä majoituspaikan suhteen kiteytyvät aamiaisen ympärille: ”Se vasta tuntuu lomalta, kun saa astua valmiiseen aamiaispöytään.” Tavallaan olen hänen kanssaan samaa mieltä, mutta budjettimatkailijana saatan välillä valita aamupalattoman edullisen hotellin hyvällä paikalla huonosijaintisen ja aamupalallisen hotellin sijaan. Mutta tottahan se on, että hyvä hotelliaamiainen on kuin taivas. Ja seuraavaa ruokailua ei toden totta tarvitse miettiä ennen iltapäivää.

Marraskuinen aamupala Prahassa. Oi nam!

Marraskuinen aamupala Prahassa. Oi nam!

Kulttuuri Matkat Suosittelen Työ

Halpaa ja erinomaista ruokaa

Praha on täynnä toinen toistaan herkullisempia ruokapaikkoja ja suomalaisen näkävinkkelistä katsottuna ne ovat vieläpä kovin edullisia. Sivukaduilla kulkiessa tulee jatkuvasti vastaan vielä edellistäkin ihanampi, tunnelmallisempi ja upeampi ravintola, bistro, kahvila, deli tai baari.

Omalla Prahan retkellämme söimme erinomaisia aterioita höystettynä hitusella tuuria, sillä emme olleet tehneet lainkaan pöytävarauksia, vaikka useassa paikassa se olisikin suositeltavaa, sillä päivällisaikaan illalla ravintolat ovat tupatentäynnä. Olimme kuitenkin ajatelleet, että valitsemme sitten sen seuraavan herkullisen näköisen ruokamestan, jos jossakin ei tärppää.

Perjantai-illan vietimme Prahan suurimman englantilaisten kirjojen valikoiman omaavassa kirjakahvila Globessa. Lähellä keskustaa sijaitsevan kahvilabaarin eteinen on käytännössä kirjakauppa, joka on auki iltamyöhään. Valikoima oli tosiaankin erinomainen ja matkaan tarttuikin Katukatti Bob -kirjan jatko-osa sekä yksi tuliaiskirja. Kirjakaupan takaa löytyi puolestaan tunnelmallinen ja viihtyisä matkailijoiden, opiskelijoiden ja taitelijoiden täyttämä oleskelubaari.

Globe-kirjakahvilan valikoimaa.

Valitsimme perjantain Globeen tutustumispäiväksi, koska emme halunneet saapua paikalle karaokeaikaan (taisi olla lauantai) ja perjantai-iltana coktailit olivat 2-in-1-tarjouksessa. Coktaillista olikin pitkä ja vaikuttava, joten tilasimme sekä herkullisen limedaiquirin ja vadelmamargaritan. Kävi kuitenkin niin, että tarjous oli nimensä mukaisesti kaksi yhden hinnalla eli saimme yhteensä neljä coktailia! Siinä olikin sitten ryystämistä… Jos emme olisi syöneet hetkeä aiemmin, olisimme varmasti tilanneet jotakin Globen herkullisennäköisista ruuista, mutta emme olleet aivan varautuneet paikan monipuolisuuteen. Palvelu oli erinomaista ja kuulimme jälkikäteen, että yksi baarimikoista on kotoisin Suomesta. Suosittelen paikkaa lämpimästi kaikille Prahaan matkaaville!

Toinen elämyksellinen ruokailu Prahassa tapahtui Maitrea-nimisessä ravintolassa aivan Prahan Vanhankaupungin aukion vieressä sijaitsevalla sivukujalla. Olimme edellisenä päivänä kulkeneet mukavannäköisen paikan ohi ja päätimme kysyä, mahtuisimmeko syömään. Maitrean ikkunaa koristi lisäksi TripAdvisorin voittaja-tarra, joka entisestään kohotti toiveita päästä kyseiseen paikkaan ruokailemaan. Alakerrassa aukeni kerrassaan komea ravintolasali ja tarjoilija lupasi, että jos meille riittää tunti ruokailuun, voimme jäädä syömään. Päätimme jäädä ja saimmekin paikan ääriään myöden täynnä olevan ravintolan keskivaiheilta kolmihenkisen perheen kanssa samasta pöydästä.

Vasta saatuamme ruokalistat eteemme, tajusimme olevamme kasvisravintolassa; ruokalistalla kun luki muun muassa ”chicken” ja ”meat”! Kertahan se on ensimmäinenkin, tuumasi kanssamatkaajani ja valitsimme parhaimmalta kuulostavat annokset. Ruoka olikin todella herkullista, söin eräänlaisen tortillan ja seuralaiseni hampurilaisen hamppuoluen kera.

Prahan parasta kasvisruokaa.

Maitrean herkulliset kasvisannokset.

Mainion illallisen jälkeen luimme Maitrean perustamiseen liittyvän kiinnostavan tarinan, johon liittyy sen sisarravintola sekä salaperäinen aasialainen miljonääri. Taskukokoinen matkaoppaamme tiesi myös kertoa, että Maitreaan on täysin turha yrittää mennä ilman pöytävarausta: meillä oli siis käynyt erinomaisen hyvä tuuri, kun pääsimme syömään viikonloppuiltana ilman varausta.

Kävimme tutustumassa myös paikalliseen kuuluisuuteen eli niin sanottuun junabaariin sunnuntaina lounasaikaan. Uudenkaupungin aukion laidalla sijaitseva Vytopna-ravintola oli hauska, hieman meluisa, mutta kuitenkin ihan miellyttävä kokemus. Ravintolassa kulkee 400 metriä pienoisrautatietä, jota pitkin porskuttavat junat tuovat asiakkaille juomia. Paikka oli ehdottomasti kokemisen arvoinen, mutta suurta makunautintoa kevytlounasateria ei tarjonnut. Junat täytyy kuitenkin nähdä livenä, joten juomiseen ja pieneen naposteluun paikka on ainutlaatuinen (tosin Prahassakin taitaa olla ainakin kaksi saman konseptin uudempaa ravintolaa).

Junabaarissa

Vytopna-junabaarin rautateillä kulkee juomalaseilla lastattuja junia.

Kulttuuri Ruoka ja juoma Matkat Suosittelen