TOSIELÄMÄN NARNIA

New York, New York. Mikä siinä paikassa on, että sinne vaan haluaa uudelleen ja uudelleen?

Niinkun ihan ohimennen tuossa ensimmäisessä postauksessa mainitsin tarkkojen asuvalintojen yheydessä, olin tosiaan rapakon toisella puolella noin viikon mittaisella lomalla. Tämä oli itselleni kolmas kerta, kun olen New Yorkiin matkustanut, joten ne kaikki must see- nähtävyydet on jo monta vuotta sitten nähty. Tämä, jopa hiukan epätodellinen paikka, herättää kuitenkin joka kerta paljon kysymyksiä ja tietynlaista ylistämistä, niin onko sinne matkustaminen todella kaiken hypetyksen arvoista?

Yksi, mutta ei todellakaan ainoa vastaus tähän kysymykseen on, että kyllä vaan.

Mielipiteitähän on yhtäpaljon, kun on meitä ihmisiä, joten tämähän on vain minun kantani tähän. Ja itseasiassa kaikkien ystävieni, jotka ovat myös matkustaneet keltaisten taksien ja unettomien ihmisten kotikaupunkiin. Ajattelin vähän jakaa omia fiiliksiäni, ehkä jotakin suosituksia paikoista ja mitä kaikkea kannattaa ehdottomasti tehdä, jos sinneppäin lähtee lomailemaan!

Ensinnäkin, Manhattan on todellakin paikka, jossa vaan on se fiilis, kun olisit keskellä jotain tuttua tv-sarjaa tai mukana elokuvan kuvauksissa. Paikat tuntuu oudon tutuilta heti, vaikket koskaan aikaisemmin olisi siellä ollut!  Muistan ensimmäisen kerran vuonna 2012, kun matkasimme kohteeseen, oli  se sellainen jano imeä kaikki nähtävyydet ja kokemukset itselleen , ettei vaan mikään jäisi matkasta uupumaan  No se nyt on selvää, että tuo paikka on niin suunnattoman iso, on mahdotonta nähdä KAIKKI, jos niistä haluaa saada myös oikeasti saada irti ja rahoillensa vastinetta. Se on nimittäin mainittava heti tähän alkuun, että halpa paikka Manhattan ei ole. Keskityn tässä ensimmäisessä osassa meidän tämän kertaiseen reissuun ja mitä me teimme, eli ehkä enemmän vinkkejä, jos New Yokissa on jo aiemmin ollut sekä ruokapaikkoihin!

Reissu oli todella rennolla fiiliksellä ”suunniteltu”. Jazz klubille meno sekä MET museon näyttelyt, taisivat olla ainoat ennalta sovitut tekemiset. Ja täytyy kyllä todeta, että sellainen yleinen suunnitelmallisuus kannattaa tehdä etukäteen ( varsinkin, jos menet ensimmäistä kertaa), mutta toki joustava on pakko olla. Esimerkiksi säälle ei voi mitään.

 

 

Ruoka

New Yorkissa en itse suosittele hotellien aamupalaa missään nimessä! Olemme olleet aina hyvässä hotellissa ja ensimmäisen hotellin jälkeen (ja itseasiassa jo ensimmäisen aamupalan jälkeen), olemme syöneet aina joko kahvilassa tai sitten sään salliessa Central Parkissa. Näin myös tälläkin kertaa. Kerron tarkemmin toisessa postauksessa, miksi en suosittele tätä hotellien aamupalaa. Toinen sisareni on täysin vegaani ja toinen ei syö viljatuotteita, joten nämä mainitsemani paikat sopivat myös esimerkiksi tällaisille ruokavalioille.

 

La Pain Quotidien:

 Aivan ihana paikka! Todella ystävällinen henkilökunta ja freshiä ruokaa! Heidän quote on ”Simple. Quolite. Food.” Ja sitä se on. Ihan täys 10+ ruoasta ja paikasta ja kaikesta! Tilasimme pöydän täyteen kaikenlaista. Avocaadotoastia, Breakfast bowl, pekonia, granola parfait, puuroa, hedelmiä, smoothieta, mimosaa, kahvia ja teetä. Mahat pyöreinä ja suut hymyssä lähdimme  jatkamaan päivää!

Pret:

Pretissä emme tällä kertaa käyneet aamupalalla, mutta tämä on ehdottomasti minusta mainitsemisen arvoinen paikka. Heillä on tarjolla niin kuumia ruokia helpoissa take away- purkeissa, salaatteja, hedelmiä, kahvia, makeaa kahvileipää ja orgaanista kahvia. Tämä on myös vegaaniystävällinen paikka!

Whole Foods:

Tämähän on siis ruokakauppa, MUTTA, aivan mieleton salaatti sekä lämpimän ruuan take away pisteet! Haimme melkeempä joka päivä aamupalan tai lounaan mukaan täältä ja menimme Central Parkiin auringon lämmittämille kallioille syömään tai hotellille, jos sää oli pilvinen. Mutta siis todella iso suositus tälle! Ainoa miinus tässä on siinä, että annokset punnitaan vasta kassalla, joten sinulla ei ole mitään käsitystä ennen sitä paljonko ruokasi tulee maksamaan. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun sitä ruokaa sinne pahviseen laatikkoon laittaa.

Bubba Gump Shrimp Co.:

Tämähän on siis tunnetun elokuvan Forrest Gumpin ympärille rakennettu ravintola.  Ja nimensä mukaisesti täältä saa ihan mielettömän hyviä rapuja! On listalla toki kaikkea muutakin Salaatteja, keittoja, hampurilaisia , ribsejä ja niin edelleen. Itse kuitenkin nostan nuo ravut ykköseksi ja ihan paikan sisustuksenkin takia, kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa paikka! Seinillä on nimittäin elokuvasta tuttuja rekkareita, legendaarisia Forrest Gumpin lausahduksia sekä muuta rekvisiittaa!

 

Tämä kuva on Little Italyssa otettu!

 

Juice Generation:

Jos kaipaat freshiä aamupalaa niin käy ehdottomasti kokeilemassa tämä paikka! Täältä saa vaikka kuinka monta erilaista versiota mehuista, smoothieista, smoothei bowleista, super ”fast” foodia (esimerkisi erilaisia salaatteja) sekä heidän leivonnaisia, kuten lohikäärmehedelmädonitsi. Tässä viimeisessä on käytetty siis tummaa riisijauhoa, lohikäärmehedelmää sekä mansikoita.

Bake By Melissa

Viimeisenä herkkuhetkiä varten suloisin leipomo, jossa olen varmasti käynyt. Todella pieni ja sijaitsee siis aivan Juice Generatorin vieressä 8th Streetillä Columbus Circlellä. Minimaaliset muffinssit ovat toinen toistaan värikkäämpiä ja minimiosto on kolme kappaletta. Sen lisäksi, että ne olivat pirun suloisia, ne olivat aivan taivaallisen makuisia! Mahdollista on toki ostaa isompiakin satseja ja joitakin lahjapakkauksiakin oli tarjolla!

 

Kulttuuri

 

Metropolian Museum of Art

MET:issä olimme käyneet tosiaan aikaisemminkin, mutta museo on niin valtavan kokoinen, että mielenkiinto vaan kasvoi viime kerrasta käydä uudelleen. Ja toki siellä on myös vaihtuvia näyttelyjä vakkareiden lisäksi ja tällä kerralla siellä oli esimerkiksi CAMP: Notes on Fashion ja Play It Loud: Instruments of Rock and Roll. Nämä oli molemmat aivan mielettömät!! CAMP:in näyttelyssä oli aivan uskomattomia muotiluomuksia ja tuollaisia nähdessä nousee aina iso hatunnosto suunnittelojoille luovuuden käytöstä!  Play It Loud:issa taas oli oman genrensä niin sanotut muotikappaleet. Musiikkilegendojen itse tuunaamia värikkäitä tai uniikin mallisia soittimia! Heidän tarinoitaan oli myös todella mielenkiintoista lukea sekä katsoa pari minielokuvaa. Ja onhan nuo MET:in portaat todella legendaariset Gossip Girlistä.

 

American Museum of Natural History

Isona Frendi-sarjan fanina olihan se käytävä katsomassa Rossin työpaikka, haha. No ei vaan, kyllä tämä museo kiinnosti muutenkin. Kooltaan tämäkin oli aivan valtava ja kokonainen päivä meni helposti täällä ihmetellen kaikkea. Lippua ostaessa voi valita yhden ”spessu”-näytöksen ja me valitsimme ”Oceans: Our Blue Planet”, joka esitettiin ihanassa elokuvateatterissa museon sisällä. Olisimme mielellään katsoneet kaikki erikoisnäyttelyt, mutta meille sanottiin, ettemme mitenkään kerkeäisi ja olimme liikkeellä siis 12 aikoihin. Joten, jos haluaa kaikki kuusi erikoisnäytöstä keretä katsomaan yhden päivän aikana, kannattaa museon oville suunnata heti kello 10, kun ovet avautuu.

New York Botnical Garden

Tämä ihana puutarha sijaitsee West Bronxissa ja tänne pääsee helpoiten ottamalla metron! Metroasemalta ei ole kuin melkeenpä pelkkää suoraan kävelemistä ja olet perillä. Tänne päästyämme, ihan kaikki paikat eivät olleet avoimia vielä, mutta tämäkin nähtävyys oli niin suuri, että riitti todella hyvin sellainen vapaasti kiertäminen puutarhassa. Aivan mielettömän kaunista ja päivä sattui olemaam erityisen aurinkoinen, joka toki toi lisäbuustia. Kirsikankukat olivat harmillisesti aikalailla jo pudonneet tässävaiheessa, mutta onneksi se oli vain yksittäinen osio tässä vihreässä plantaasissa. Esimerkiksi ruusutarha on todella legendaarinen täällä puutarhassa.

 

Birdland Jazz Club

Elämäni ensimmäistä kertaa tuli käytyä Jazz Clubilla ja voi vitsi mikä kokemus! Paikka oli todella tunnelmallinen ja juuri sellainen klassinen Jazz Clubi; hiukan hämärä valaistus, jo ennen esitystä, lava sijaitsi kellarikerroksessa ja  pienet pöydät lähellä toisiaan. Ah siis niin magee! Lippujen ostoon kuului ylimääräinen vähintään 10 dollarin osto, elikkä vähintään yksi drinkki ja toki sieltä oli mahdollista saada myös pientä purtavaakin. Tässä kannattaa olla muuten myös tarkkana, jos niitä drinkkejä innostuu tilaamaan, niin maksu suoritetaan yleisesti vasta loppuvaiheessa. Esitys itsessään oli siis todella hyvä!

Roosevelt Island

Roosevelt Island on siis pitkä ja kapea saari East River- joessa Manhattanin ja Queensin välissä. Saarelle mennään vaijerihissillä, mikä itsessään jo on ihan hauska kokemus ja siinäkin näkee kaupunkia taas erikulmasta. Roosevelt Islandin kävelee ympäri muutamassa tunnissa ja suosittelen ehdottomasti tekemään sen. Nähtävyyksinä on esimerkiksi Franklin D. Rooseveltin Four Freedoms Park sekä Smallpox Hospital Memorial. Roosevelt Islandillahan on myös näiden lisäksi ihan normaali asuinalue. Tänne saarelle pääsee ihan normaalilla Metro cardilla ja muistaakseni yhden suunnan hinta on 3 dollaria ja lipun käyttöaika on kaksi tuntia.

 

Top Of the Rock

Näillä mahtavan korkeissa torneissa (Empire State Building sekä tämä Rockefeller Center) on tullut käytyä aikaisemminkin, mutta tällä kertaa kävimme katsomassa maisemat illalla. Vitsi mitkä valojen loistot kaupungin yllä oli! Aivan mieletön, ja jos tosiaan olet käynyt päiväs aikaan niin ehdottomasti käy katsomassa maisemat myös illalla! Top Of the Rock on tosiaan Rockefeller Centerin 70.kerroksessa ja siellä on kolme näköalatasannetta.

Näiden nähtävyyksien lisäksi on pakko mainita  Grand Central Terminal sekä Little Italy, jotka tuli tällä kertaa kierrettyä ja elokuviin meno on myös todella hyvä vaihtoehto (kävimme katsomassa tällä kertaa Dumbon)! Tällä reissulla tuli myös käytyä Harlemissa, joka oli todella erilainen verrattuna Manhattaniin, joten suosittelen sielläkinpäin käymistä!

 

New Yorkista on ehdottomasti tulossa jatko-osaa, jossa enemmän niitä yleisiä nähtävyyksiä ja muuta infoa mitä on hyvä ottaa huomioon Manhattanille reissatessa. Tästä on jo nyt tullut aika pitkä infopläjäys, joten ihanaa jos jaksoit lukea loppuun asti ja mahtavaa, jos tästä oli jollekkin vinkkiä reissuun!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *