Apua akneen sinkistä?

NUDE

Siskoni kirjoitti viime viikolla pitkän postauksen omasta murheenkryynistään, aknesta. Vuosien antibioottikuurien, kalliiden hoitojen ja sen tehokkaimman aseen, isotretinoiinin, kokeilun jälkeen Irene päätti kääntää vielä yhden kiven ja kokeilla sinkkiä. Ja kuinkas sitten kävikään, sen pääset katsomaan tästä linkistä ja käy kurkkaamassa myös kommenttiboksiin. Siellä keskustelu aiheesta jatkuu varmasti vielä pitkään.

Myös minulla on ollut nuorena akne. Ei varmaankaan pahimmasta päästä, finnit eivät nimittäin olleet kivuliaita, mutta silti näppyjä täynnä olleet selkä ja kasvot onnistuivat tekemään pahan kolauksen itsetunnolleni. Minun pelastukseni silloin noin kuusi vuotta sitten olivat tetrasykliini-kuuri ja sen jälkeen aloitetut e-pillerit. Niiden jälkeen ihoni on ollut ihan hyvässä kunnossa, vaikka en siihen koskaan täysin tyytyväinen ole ollutkaan. Välillä tulee näppyjä sinne tänne, mutta onneksi aika harvoin.

Olen päättänyt, että jos joskus tulevaisuudessa oma lapseni kärsii aknesta (ja perintötekijöistä päätellen aika varmasti kärsiikin), laitan hänet heti ihotautilääkärin pakeille. Huonon ihon kanssa on ihan turha kärvistellä ja odotella, että ehkä ne hormonit joskus kolmikymppisenä tasaantuu ja ihokin rahoittuu. Siinä vaiheessa iho saattaa olla täynnä niin pahoja arpia, että vaikka iho olisi muuten kuinka hyvässä kunnossa tahansa, kraaterimaiset jäljet selässä ja kasvoissa musertavat itsetunnon. Kaikki keinot käyttöön sanon minä! ;)

Kommentit

T (Ei varmistettu)

Täällä on kans kärsitty pahasta aknesta nuoruudessa ja selkä on sen jäljiltä arpia täynnä :( Pelastukseni näppyihin oli silloin Roaccutan kuuri. Lopetin puoli vuotta sitten e-pillereiden syömisen ja nyt taas on alkanut selkään tulla isoja ja todella kipeitä näppyjä. Kävin tänään juuri ostamassa mutasaippuaa jos siitä olisi apua ja taidan kokeilla sinkkikuuria. Onneksi kasvot ovat säästyneet pahimmilta näpyiltä. Olen samaa mieltä kanssasi siitä että jos minulla on joskus lapsi jolla puhkeaa akne niin vien hänet ihotautilääkärille enkä kokeile mitään "kansantaru kikkoja" aknen hoitoon.

Kissis (Ei varmistettu) http://www.kissaamma.blogspot.com

Mäkin aloitin just syömään sinkkiä, mutta lähinnä tän jatkuvan flunssailun ehkäisemiseksi. Eipä tosin haittaisi, jos ihoonkin positiivisesti vaikuttaisi ;P

Mutta joo. Kaksi Roa-kuuria on mulla takana e-pillereiden lopettamisen jälkeen, reseptivoiteita, reseptittömiä voiteita ja kunnolla lopulta avun toi vain Basironin jatkuva käyttö + baremineralsin meikit. Eli en enää voi käyttää mitään nestemäistä, ns. normaalia meikkivoidetta, se tukkii ihon niin pahasti. Nyt ei tule enää ihan koko ajan niitä tosi isoja ja kipeitä finnejä, pientä näppylää nyt on aina.

Hanna-Mari (Ei varmistettu)

Mulla akneen auttoi himalajan kristallisuola eli tuttavallisemmin ruususuola. Naama oli näppyjä täynnä (aikaisemmin myös selkä, mutta se parani e-pillereiden avulla), mutta kahdessa viikossa kaikki finnit olivat historiaa. :) Käytän suolaa edelleen pari kertaa viikossa ja hivelen sitä veden avulla suoraa kasvoille ja annan vaikuttaa noin 10min. Kyllähän noita satunnaisia näppyjä tulee silloin tällöin, mutta ne nyt ei niin haittaa.

Ainoa riesa tällä hetkellä ovat juurikin nuo pahat arvet, joita oon jo pari vuotta koittanut korjailla. Onneksi nekään ei oo enää niin pahoja, arvet on haalistuneet ajan ja rasvojen kanssa jo jonkin verran. Ilman meikkiä en kehtaa esim. kaupassa käydä, mutta onneksi arvet on helppo meikata piiloon. :)

kippu (Ei varmistettu)

Sinkistä on ollut myös itselleni hyötyä, ei pelkästään iholle mutta myös kynsille ja hiuksille. :) Kannattaa myös kiinnittää huomiota ruokavalioon, ainakin itse olen saanut paljon ajatuksia tästä oppaasta: http://www.nujerraakne.fi/

Viivi (Ei varmistettu)
Erika Naakka
NUDE

"Vaihda margariini voihin." Huh huh. Tuo oli ensimmäinen lause, jonka tuolta luin, enkä voinut jatkaa, kun alkoi jo vähän ärsyttää :D Olen vähän temperamentinen ravinnon ja ravitsemustieteen suhteen, enkä oikein kestä uusia hömpötyksiä. Esimerkiksi kookosrasvan käytön suosiminen saa karvani nousemaan pystyyn! Ravitsemustieteen kirja käteen ja sieltä lukemaan faktaa ;)

Viivi (Ei varmistettu)

Olisi ehkä kannattanut lukea juttu loppuun asti niin karvatkin olisi saattanut laskeutua. :) Koskaan ei ole pahitteeksi perehtyä asioihin usealta eri kantilta. Oman mielipiteen voi toki kukin muodostaa siitä huolimatta. Kyllä tuossakin jutussa on perehdytty varmasti useampaankin ravitsemustieteen opukseen, kuten kirjoittaja lopussa lähteensä ilmoittaakin. Niin ja siinä voi jutussahan kyse oli puhtaimman vaihtoehdon valitsemisesta. Itselleni, ja kommenttien perusteella aika monelle muullekin, on ollut noista ruokavaliomuutoksista hyötyä. :)

Erika Naakka
NUDE

Hetkonen, miksi mä en löydä mistään mitään lähteitä tossa. onko ne siis itse tekstissä vai kommenttiosiossa?

Mua vaan todella paljon ahdistaa se, että nykyään etenkin nuoret ovat niin alttiita kaikille neuvoille ja ohjeille, joita esimerkiksi bloggaajat ilman ammattitaitoa jakelevat. Ja nämä nuoret sitten saattavat muuttaa esimerkiksi ruokavalionsa täysin yhden bloggaajan postauksen takia. Se saattaa olla jopa vaarallista. Eihän se bloggaajan vika pelkästään ole, ja toivoisinkin, että nuoret saavat tulevina vuosina jonkinlaista medianlukutaidon opetusta.

Ihmisen fysiologiaa ei voi opiskella netissä blogeja lukemalla, eikä omia ruokavalioitaan missään nimessä kannata vaihtaa trendien mukaan. Solut, elimet ja lopulta hormonit voi mennä muutoksista aivan sekaisin ja takaisin on vaikeaa palata.

Kommentoi