Kosmetiikan ja kosmetiikkapakkausten kierrätys

Sain vähän aikaa sitten yhdeltä teistä lukijoistani aivan superhyvän postausidean, johon päätin tarttua heti. Kierrättäminen on ollut itselleni lapsesta saakka täysin päivänselvä juttu. On jotenkin ihan käsittämätöntä, jos joskus kuulen ettei joku vielä tänäkään päivänä kierrätä tarkasti jätteitään! Materiaalien kierrättäminen on ehkä tärkeämpää kuin koskaan ja jokaisen tulisi mielestäni tehdä edes tämän verran planeettamme tulevaisuuden hyväksi.

Kosmetiikkapakkausten kanssa voi tosiaan mennä sormi suuhun, kun tyhjä purkki pitäisi laittaa oikeaan laariin roskiskaapissa. Joten päätin tehdä listauksen, joka toivottavasti auttaa teitä kierrättämisessä. Ja laita ihmeessä kysymyksiä, niin yritän parhaani mukaan ottaa selvää asiasta.

kosmetiikkajäte kierrätys 7.jpg

Hyvä nyrkkisääntö on lajitella jäte siihen jakeeseen, jota pakkauksessa on yli 50 %. Eli jos tuotteen paketti on vaikka kartonkia ja sen päällä on pieni muovinen ikkuna, eikä näitä pysty erottamaan käsivoimin toisistaan, menee jäte kokonaisuudessaan kartonkijätteeseen.

MUOVI

Jos kosmetiikkapakkaus on suurimmaksi osaksi muovia, sen voi laittaa muovinkeräykseen. Käytetyt shampoopullot tulee huuhdella kevyesti ennen muovinkierrätykseen laittoa. Älä kuitenkaan käytä kuumaa vettä ja pesuainetta pakkausten puhdistamiseen (kierrätyksen hyöty nollaantuu, jos käytät luonnonvaroja jätteen putsaamiseen). Sellainen puhtaus riittää, ettei se aiheuta hajuhaittoja. Rasvaisen tuotteen voi pyyhkäistä pois talouspaperilla.

Korkit ja kannet tulee irroittaa ja laittaa keräysastiaan erikseen, koska nämä ovat usein itse pullon kanssa eri muovilaatua. Tämä helpottaa jätteen jatkojalostamista.

Ja muista, ettei mikään muovi kuulu missään tapauksessa luontoon! ”Biohajoava” ei tarkoita, että muovi hajoaisi luonnossa vaan se kompostoituu teollisissa kompostoreissa. Biohajoavaa muovia ei voida käyttää uusiomuovin raaka-aineena, eli älä heitä sitä muovijätteen joukkoon.

kosmetiikkajäte kierrätys 6a.jpg

PVC-muovi ei kuulu muovinkeräykseen. Jos purkissa on merkintä PVC, 03 tai 3, laita se sekajätteeseen.

Älä laita muovijätteitä roskikseen sisäkkäin. Ne voivat olla eri muovilaatuja, eikä lajittelulaite pääse erottelemaan sisäkkäin olevia jätteitä toisistaan. Jos olet varma, että pakkaukset ovat samaa muovilaatua, voi ne laittaa sisäkkäin.

Jos taloyhtiösi ei kerää muovijätettä, löytyy keräyspisteitä monien kauppojen pihoilta. Lähimmän kierrätyspisteen löydät kierrätys.info:sta.

kosmetiikkajäte kierrätys 2.jpg

METALLI

Toisin kun usein ajatellaan, tyhjennetyt aerosolitölkit eli esim. hiuslakka- ja kuivashampoopullot, menevät metallikeräykseen. Jos muovinen suutin lähtee irti, tulee se kierrättää erikseen, kuten pullon muovinen korkkikin. Voit varmistaa, että pullossa ei ole jäljellä painetta kääntämällä sen ylösalaisin ja painamalla suutinta niin pitkään, ettei pullo enää pihise.

Jos aerosolitölkissä on vielä ainetta tai painetta jäljellä, se kuuluu viedä vaarallisten jätteiden vastaanottoon.

kosmetiikkajäte kierrätys.jpg

LASI

Jotkut lasiset kosmetiikkapakkaukset on tehty erikoislasista, mikä ei kelpaa lasinkeräykseen. Tällöin ne tulee laittaa sekajätteeseen. Tarkista pullon kyljestä, onko lasi kierrätettävää vai ei, esimerkiksi tämän Lumenen purkin voi nuolikolmiosta päätellen kierrättää.

Peilit eivät kelpaa lasinkeräykseen, vaan ne kuuluvat pieninä määrinä sekajätteeseen. Suuret määrät menevät Sortti-asemille.

VANHENTUNEET TUOTTEET

Monet vanhentuneet kosmetiikkatuotteet, kuten meikit ja ihonhoitotuotteet, ovat sekajätettä. Vaarallista jätettä (ongelmajätettä) ovat kynsilakat, kynsilakanpoistoaine ja tuotetta vielä sisältävä aerosolitölkit (esim. hiuslakka, deodorantti). Samoin hajuvesi, partavesi ja muu alkoholipitoinen aine on vaarallista jätettä. Ne tulee viedä vaarallisten jätteiden vastaanottoon.

Parasta olisi, jos pyrkisi ostamaan tuotteita niin, että ne tulisi aina käytettyä loppuun asti :)

kosmetiikkajäte kierrätys 3.jpg

KARTONKI

Useat kosmetiikkatuotteet ovat purkin lisäksi pakattu kartonkiseen pakkaukseen. Se käy hyvin kartonkikeräykseen. Kartonkia ei saa laittaa paperinkeräykseen, sillä kierrätetty kart​onki käytetään eri tuotteiden raaka-aineena.

PAPERI

Paperijätettä kosmetiikatuotteista harvemmin syntyy, mutta paperikasseja voi kaupasta välillä tuotteen mukana saada. Muista, että vain valkoisesta paperista tehdyt paperikassit kuuluvat paperinkeräykseen, ruskea paperi ja kartonki kuuluu kartonkijätteeseen. Pahvi, kartonki tai ruskeat paperikassit aiheuttavat ongelmia paperintuotannossa, koska niiden ruskeita kuituja ei voida valkaista.

SÄHKÖLAITTEET

Hajonneet sähkölaitteet eli esimerkiksi hiustenkuivaajat, kihartimet ja suoristimet voi viedä joihinkin niitä myyviin liikkeisiin ja itse olen aina vienyt hajonneet vempaimet Giganttiin. Muita sähkölaitejätettä eli sähkö- ja elektroniikkaromua (SER) vastaanottavia paikkoja ovat pääkaupunkiseudulla Sortti-asemat ja muut Kierrätys.infon kautta löytyvät paikat.

kosmetiikkajäte kierrätys 5.jpg

ESIMERKKEJÄ

Luomiväripaletti: Jos paketissa, esimerkiksi tyhjässä luomiväripaletissa pahveineen, metallipannuineen ja peileineen on monia eri materiaaleja, joita ei saa toisistaan eroteltua, on sille paras paikka sekajäte, joka hyödynnetään sentään energiana.

Vajaa kynsilakkapullo: Kynsilakka on aina vaarallista jätettä, eli vaikka itse purkki olisi tehty lasista, kuuluu tuotetta sisältävä purkki vaarallisten jätteiden vastaanottoon.

Ja jos et tiedä, miten jäte pitäisi kierrättää, voit kokeilla kirjoittaa sen HSY:n jäteoppaan hakukenttään :) Ja jos jätin jonkun osion käsittelemättä, kirjoita se tänne kommenttikenttään!

Lähteet: HSY.fi, Teknokemia.fi, Sugar Helsinki, Hanna Tukiainen (ympäristöasiantuntija, HSY).

Kauneus Meikki Testit
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.