Kuorinta-aineiden haitalliset mikromuovit

NUDE

Tänään päätin uusien meikkien hypistelyn sijaan tarttua vähän vakavampaan asiaan. Moni teistä on toivottavasti jo tietoinen kosmetiikassa ja tekstiiliteollisuudessa käytettävistä mikromuoveista. Passaa postaus, jos näin on, mutta jos et ole koskaan kuullutkaan mistään muovirakeista, kannattaa nyt olla silmä ja muistinystyrät tarkkana.

Mikromuovit ovat synteettisiä, ei-biohajoavia ja kestäviä partikkeleita, joiden läpimitta on alle 5 millimetriä. Pieniä papanoita löytyy yleisesti kosmetiikasta ja tekstiileistä, joista ne ikävä kyllä joutuvat pesun ja käytön myötä luontoa kiusaamaan, koska niitä ei pystytä täysin suodattamaan jätevedestä.

Veden mukana ne joutuvat esimerkiksi planktoneliöstön ravinnoksi ja sitä kautta kaloihin ja lopulta mahdollisesti myös ihmiseen. Kaiken kukkuraksi pienet muovinpalat voivat vielä sitä ennen kerätä itseensä ympäristömyrkkyjä ja ne voivat jo itsessään sisältää ympäristölle haitallisia aineita, kuten hedelmällisyyttä häiritseviä ftalaatteja.

Ja jos planktonin tai kalojen hyvinvointi ei kiinnosta, niin ainakin sen, että nämä muovirakeet saattavat kulkeutua myös meihin ihmisiin, luulisi liikuttavan jokaista. Kyllä, ymmärsit oikein, saatat syödä sitä, mitä viemäristäsi vedät alas.

Voisi ehkä ajatella, että muovisia kovia palloja tarvitaan vain kuorinta-aineissa, mutta itseasiassa ne eivät ole ainoita, joista näitä pikku pirulaisia löytyy. Muovirakeita käytetään kosmetiikassa myös esimerkiksi kynsilakoissa, ripsiväreissä, luomiväreissä ja jopa hiusgeeleissä. Eli vaikka et käyttäisikään kuorinta-aineita, saatat silti rasittaa luontoa esimerkiksi shampoollasi.

Ainesosaluettelosta muoviraaka-aineita voi bongailla mm. näillä sanoilla: Polyethylene, Polyethylene terephthalate, Polypropylen, Polyvinylchloride, Polystyrene, Polyvinylacetat, Polyvinylpyrrolidon, Polymethyl methacrylate, Polytetrafluoroethylene, Polyester, Polyamid, Polyurethan, Ethylen-Vinylacetat-Copolymere, Polyimid, Acrylates Crosspolymer, Acrylates Copolymer ja Polyquaternium-7.

No tuota listaahan ei jaksa opetella erkkikään. Vaikka poly-alkuliite ainesosaluettelossa onkin hyvä varoitusmerkki, varmempaa on tsekata lista kännykkäsovelluksen avulla. Suomalaisella Cosmethics-applikaatiolla voit nimittäin skannata käyttämäsi kuorinta-aineen viivakoodin ja sovellus kertoo, onko siinä käytetty muovisia rakeita. Voit määritellä myös muita ainesosia, joista sovellus sinua tarpeentullen varoittaa. Kätevä sovellus siis myös allergioista kärsiville!

Useimmiten luonnonkosmetiikan tuotteet läpäisevät mikromuovitestin. Tuotteissa käytetään luonnollisia kuorivia aineita kuten suolaa, sokeria ja siemeniä. Oma vartalokuorintasuosikkini onkin jo pitkään ollut Flow Kosmetiikan Kookos & Sitruuna -kuorinta-aine, jossa kuorivina rakeina toimivat suolakiteet. Myös itse tehdyt kuorinta-aineet toimivat mainiosti. Kekseliäimmät sekoittelevatkin omat voiteensa keittiön antimista; sokerista, merisuolasta ja käytetyistä kahvinpuruista. Blogiin olenkin joskus postannut huulien kuorinta-aineen reseptin, jota käytän edelleen itsekin!

Onneksi muoviraeongelmaan on herätty isosti viime vuosien aikana. Kosmetiikkateollisuus luopuu tai on jo luopunut kokonaan mikromuovien käytöstä ja lakeja asetetaan parasta aikaa niin, ettei papanoiden käyttö ole pian enää edes laillista. Alankomaat onkin ensimmäinen maa, joka on lupautunut poistamaan mikromuovia sisältävät tuotteet markkinoilta vuoden 2016 loppuun mennessä. Toivottavasti Suomi tulee pian perästä! Mutta siihen asti kannattaa skannata vielä ne omien purkkien kyljet ja vaikka tämä listaus.

Paniikki ja ahistus vaiko who cares?

Lue Ylen juttu aiheesta.

Kommentit

Amma
Why you little!!

Paniikki ja ahdistus on alkanut jo vuosia sitten ja vaihto luonnonkosmetiikkaan. Aina vaan tulee lisää asioita, joita tulisi välttää, jos meinaa olla tekemättä enempää tuhoa luonnolle. Esim. fleece-kankaassa on mikromuoveja, jotka joka pesulla päätyy sitten veteen mukaan.

Miten tässä maailmanajassa voisi olla ahdistumatta tällaisesta asiasta?! ARGH!

Onneksi netti lisää tietoutta tämänkin suhteen ja on joku valo tunnelin päässä.. Mutta johonkin sähköttömään jurttaan kai tässä pitäisi omavaraiseksi erakoksi muuttaa, ettei kaikella toiminnallaan aiheuttaisi maapallon kuolemista :D

ShakespeareJen (Ei varmistettu) http://shakespeareandsparkle.com/

Tosi hyvä ja tarpeellinen postaus. Itse olen käyttänyt jo vuosia pelkkiä sokeri- ja suolapohjaisia kuorintoja, koska inhoan sitä miltä nuo muovirakeet tuntuvat iholla. Mutta en osannut arvatakaan että niitä löytyy muistakin tuotteista!
http://shakespeareandsparkle.com/

hm (Ei varmistettu)

Hyvä postaus! Olenkin yrittänyt löytää käyttökelpoista listaa noista mikromuoveista kun niitä on niin vaikea tunnistaa. Täysin aiheeseen liittymätön kysymys muuten. Olen yrittänyt selailla blogiasi etsien vinkkejä pienten ryppyjen tasoittamiseen. Olen itse 22 ja ryppyjä ei siis sinänsä ole, mutta silmänalusieni iho on erittäin ohut ja meikkillä on tapana etsiytyä juuri niihin pikkuriikkisiin ryppyihin, jolloin ihosta tulee melko epäsiistin ja ryppyisen näköinen. Tällä hetkellä käytän No 7 airbrush away primeria ja siihen päälle meikkevoidetta sekä peitevoidetta jotka kiinnitän puuterilla. Peitevoidetta minun on melkein pakko käyttää kun silmänaluset ovat niin tummat. Onkohan meikkiä liian paksulti vai toimisiko joku toinen primer paremmin? En ole onnistunut löytämään hyviä vinkkejä nuoren ihon ryppyjen tasoittamiseen mistään eli olisin todella kiitollinen jos sulta löytyisi jotain tietoa aiheesta :)

Erika Naakka
NUDE

Minusta tuo sinun kombosi kuulostaa oikeinkin hyvältä! :) Ja tuota No7:n primeria on kehuttu kovasti ja se luultavasti toimii hyvin pienten ryppyjen tasoittajana.

Mona Misu (Ei varmistettu)

Hei! Ennen vanhaan sanottiin, että tummat silmänaluset johtuu madoista ja moni sanoo saaneensa hyötyä loishäädöstä.

LA (Ei varmistettu)

Hei, onko appi saatavissa jostain? En löytänyt ainakaan App Storesta. Kiinnostaisi :)

Erika Naakka
NUDE

Kyllä sen siellä pitäisi olla. Kokeile tämän linkin kautta: http://www.cosmethics.com/

LA (Ei varmistettu)

Linkin kautta pääsin App Storeen, mutta sitä ei saa ladattua U.S. Storesta. Eli ongelma oli tässä päässä :)

Salla / Miss Piggy`s Pearls (Ei varmistettu) http://misspiggyspearls@purkkimafia.fi

Kiitos tästä muistutuksesta ja erityisesti tuosta appsista! Käyn samantien lataamassa sen kännykkään. Toki aihe oli tuttu jo entuudestaan, mutta nyt sain sen taas aktiiviseen muistiini :)

Erika Naakka
NUDE

Tietkö multakin tämä oli jotenkin oudosti vähän unohtunu parin vuoden aikana! Onneksi tuli kaverin kanssa tästä puhe :)

Jaana B (Ei varmistettu)

Lopultakin tästä ongelmasta puhutaan kauneusblogissa! Tämä on tosi tärkeä asia, josta on puhuttava ja tiedotettava kuluttajia. Toivon, että KAIKKI bloggaajat ottavat kirjoituksestasi mallia! Kiitos!

Mia K.
Voi taivas

Jes mikä postaus!! Tärkeää asiaa! On hyvä, että ihmisten tietoisuus herää näihin haitallisiin aineisiin, kun kerran meillä on mahdollisuus valita myös toisin! Samoin itse olen jo vuosiavuosia käyttänyt ainoastaan Mäntysuopaa lattioiden etc pinnoille, jopa pyykkiin huippu aine. Eikä saastuta tippaakaan! Jos haluan pyykinpesuaineen joka on hyvä ja fosfaatiton ja vesille turvallinen, valitsen Lumme merkit! Jos me kaikki oikeasti siirryttäisiin ns puhtaisiin tuotteisiin, niin saisimme aikaan huikeasti hyvää luonnolle ja hox: itsellemme :)

Samaten ensimmäinen Suomessa ollut täysin luonnonmukainen biologinen ihonhoitosarja on Marja Entrich. Sen raaka-aineitakaan ei kokeilla eläimillä, kuten eräillä muilla. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei nyt liity tähän mitenkään, mutta cover all blueta ei enää myydä!!! H*lvetin h*lvetti! Mitä mä nyt teen?? ://////

Erika Naakka
NUDE

Mi tä??!! Tää pitää tarkistaa!! Mut kokeile Clinique all about eyes concealeria.

Vierailija (Ei varmistettu)

Sielä on kai joku uudistus menossa (?), mutta eilen en ainakaan tuotetta löytänyt, voi kunpa oisin osannut etukäteen hamstrata... Onneks on tälläsia kauneustaitureita olemassa jotka osaa heti suositella uutta tuotetta, cover all bluenkin löysin aikanaan sun blogin kautta. Kiitos!

Nimim. myöskin maailman tummimmat silmänaluset omaava

Vierailija (Ei varmistettu)

Ilmeisesti cover all blue yksittäisnappi olisi tulossa markkinoille joulukuussa mutta ei tietoa milloin sitä on kuitenkaan vielä saatavilla suomessa... :/ Ostin tuon suosittelemasi cliniquen peitevärin (vähän hinta kirpaisi, auts) mutta vaaleinkin sävy on nyt parin päivän käytön perusteella inan liian tumma, liian keltainen eikä peittävyyttä ole pandasilmilleni läheskään tarpeeksi. Myöhästyin töistä peiteväriä kerrostellessani. :D Mietin vielä testaisinko MACin peitevärin mutta tämä tuotetestailu käy kyllä kalliiksi...

PS. Anteeksi karkea kielenkäyttöni ensimmäisessä viestissä mutta ymmärrät varmaan kun luottotuotetta ei yhtäkkiä olekaan saatavilla. :D

Terkuin vakkarilukijasi Salla

Vierailija (Ei varmistettu)

Ilmeisesti cover all blue yksittäisnappi olisi tulossa markkinoille joulukuussa mutta ei tietoa milloin sitä on kuitenkaan vielä saatavilla suomessa... :/ Ostin tuon suosittelemasi cliniquen peitevärin (vähän hinta kirpaisi, auts) mutta vaaleinkin sävy on nyt parin päivän käytön perusteella inan liian tumma, liian keltainen eikä peittävyyttä ole pandasilmilleni läheskään tarpeeksi. Myöhästyin töistä peiteväriä kerrostellessani. :D Mietin vielä testaisinko MACin peitevärin mutta tämä tuotetestailu käy kyllä kalliiksi...

PS. Anteeksi karkea kielenkäyttöni ensimmäisessä viestissä mutta ymmärrät varmaan kun luottotuotetta ei yhtäkkiä olekaan saatavilla. :D

Terkuin vakkarilukijasi Salla

Erika Naakka
NUDE

Voi harmi, jos se vaalein ei ollutkaan tarpeeksi vaalea :( MACin peiteväreistä löytyy varmasti tarpeeksi vaalea, mutta itse olen pitänyt sitä vähän liian nestemäisenä eikä niin peittävänä kuin tuo Clinique. Voisit tsekata myös Maybellinen Fit Me -peiteaineen. Senkin pitäisi olla tarpeeksi vaalea, joten kannattaa käydä kaupassa testaamassa :)

Tässä vielä pieni vertailu muutamasta peiteväristä: http://www.lily.fi/blogit/nude/peiteainevertailu-tummille-silmanalusille-uusi-suosikki

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos Erika! Oot mieletön!

terkuin Salla

Kosmetiikkaa... vai syöpää? (Ei varmistettu)

Hienoa, että olet tuonut tämän asian esille. Usein näitä kosmetiikkatuotteiden ainesosia vähätellään ja monet värjäävät esim. hiuksiaan edelleen marketin ja kampaamon "myrkkyväreillä", joista löytyy vaarallisia karsinogeenejä, jotka aiheuttavat todella monella pahaa allergiaa ja joissain tapauksissa jopa syöpää.
Sama juttu näiden muovi"helmien" kanssa. Olen lukenut tästä aiheesta joskus aikaisemminkin ja nyt valpastuin ja aion heti ladata tuon sovelluksen itselleni. Meitä kuluttajia johdetaan harhaan monella eri tavalla, markkinoidaan tuotteen olevan hyvä iholle ja tekevän siitä kuulaan, vaikka todellisuudessa se saattaa sisältää pääosin vain haitallisia kemikaaleja (silikonit, parabeenit yms.).
Ehkä joku päivä moni muukin tarttuu toimeen ja kosmetiikkaosastoilla alkaa näkyä enemmän luonnonmukaisia tuotteita, eikä niitä ole vain tyrkätty jonnekin nurkkaan.

Rss (Ei varmistettu)

Kiitos kun kirjoitit tästä, sain tietää tästä asiasta vasta tänä vuonna ja nyt hävettää sekin, että olen ostellut menemään halpoja polyester-rääsyjä. Todella todella todella tärkeä asia. EI muovip*skalle.

Ninuska (Ei varmistettu) http://classyxl.blogspot.fi

Mahtavaa, että teit postaksen tästä aiheesta! Itse luonnonkosmetiikan monivuotisena fanina ihmettelen miksi ihmiset ei siirry enemmän käyttämään luonnoskosmetiikkaa. Itse ongelmaihoisena (kuiva ja herkkä) olen löytänyt avun juuri luonnonkosmetiikasta ja ihoni ei ole koskaan ollut näin hyvässä kunnossa. Muovipallerot vaan vaihtoon ja tilalle vaikka suola- ja sokerikuorinnat.

Vierailija (Ei varmistettu)

Täällä toinen kuiva- ja herkkäihoinen, jolle tosin luonnonkosmetiikka ei sovi sitten lainkaan :/ en edes testienkään mukaan ole allerginen millekään, mutta ne kerrat kuin olen luonnonkosmetiikkaa kokeillut on tuloksena ollut punaläikkäinen, kutiava ja kuumottava iho.. Eli vaikka kuinka mielelläni vaihtaisin luonnonkosmetiikkaan, se ei vain ole toistaiseksi vaihtoehto

Elsa oi mutsi mutsi (Ei varmistettu) Http://oimutsimutsi.bellablogit.fi

Tää voi mennä liian diipiksi, mutta koska oon huono kemiallisissa yhdisteissä ja englannissa kysyn jos tietäisit... Sun luettelossa tuossa on mainittu acrylates crosspolymer, joka noin sananakin jo kuulostaa muoville. Onkohan näitä useampia erilaisia, kun ihmettelen Yves Rocherin käyttävän näitä suihkusaippua kuorinnoissaan (acrylates crosspolymer -4) ja cosmethics näyttää tuotteille vihreää valoa. Mulla ei ole koskaan aikaa alkaa selvittämään tän ainesosan muovisuutta, mutta tulee välillä mieleen et mitä toi on. Itse kun suosin luonnonkosmetiikkaa hoidollisten ominaisuuksien takia eikä nää synteettisen kosmetiikan ainesosat ole tuttuja. (Mutta tuota kuorintaa sain marsaanasta ja se jäi hyllyyn pyörimään)

Hei! Ei näyttäisi olevan muovia: "Acrylates Crosspolymer-4 is a copolymer of acrylic acid, methacrylic acid or one of its simple esters, crosslinked with trimethylolpropane triacrylate.." Eli toimii emulgaattorina ja kalvonmuodostajana. Vinkkaan semmosesta sivusta kuin incihaku.fi, sielty löytyy lähes kaikki "mysteeri"ainesosat ja lyhyet selostukset. Loistava sivu näin allergiselle ihmiselle! :)

Erika Naakka
NUDE

Tää on nyt kyllä HYVIN hankala keissi. Yritin löytää tästä järkevää ja selittävää tekstiä, muttei löytynyt. Tai ei ainakaan sellaista, missä suoraan sanottaisiin että tää on muovi. Mutta löytyi tuo kaikista sellaisista listoista, missä kerrottiin mikromuoveista eli uskoisin näitä listoja ja Ylen juttua. Akrylaattihan  kuitenkin on synteettinen muovi. Sen pidemmälle minunkaan kemiantaitoni eivät mene :D

Elsa oi mutsi mutsi (Ei varmistettu) Http://oimutsimutsi.bellablogit.fi

Jep, tää on pähkäilyttänyt mua vuoden ja aina kun saan langan päästä kii kadotan langan. Ei sinänsä vaikuta elämääni, kun en tuotetta muuten edes ostaisi mutta kertoo kyllä inci listojen tulkinnan hankaluudesta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Heip! Olet oikealla asialla ja kaikki pisteet tästä jutusta! Mielestäni "saatat syödä sitä, mitä viemäristäsi vedät alas" on kuitenkin huono argumentti, sillä samalla lailla kokoajan juodaan vessanpönttövettä ja uidaan vedessä mihin kalat on pissanneet jne. ;)

Erika Naakka
NUDE

Kyllä mutta kalan pissat sun muut pystytään puhdistamaan juomavedestä. Mutta planktonin kautta kaloihin joutuvia muovihippusia ei niistä pystytä poistamaan, jolloin niitä saattaa kalan syömisen yhteydessä joutua myös ihmiseen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tottatotta, ja sehän tässä onkin huono asia eikä yleisesti viemäristä alasvedetyn syöminen, siinä ei ole mitään uutta eikä ihmeellistä eikä dramaattista. En siis väännä kättä tästä aiheesta millään muotoa, vaan mielsestäni "harhaanjohtavasta" lauseesta/sanojen asettelusta.

Aura
Hyvä yritys

Hei, kiitos hyvästä kirjoituksesta! Kaupan kuorinta-aineita olinkin jo ruvennut välttelemään jo satuttuani näkemään tästä samasta aiheesta joskus jutun telkkarissa, mutta pitää ruveta nyt tsekkaamaan myös muut kosmetiikkaostokset noiden tiettyjen varalta. Jos sovellusta ei saa ladattua, sekin toiminee ihan hyvin, että ottaa vaikka kuvan tuosta sinun listastasi (tai jostain muusta listasta) huolestuttavia nimikkeitä ja sitten sen kanssa vilkaisee läpi uusien ostosten ainelistat :)

Kommentoi