Lämpösuoja ei olekaan lämpösuoja?

NUDE

Törmäsin tässä vähän aikaa sitten I'd rather hair you now -blogin postaukseen, jossa bloggaaja kertoi käyneensä kurssilla, missä kerrottiin totuus yleisesti käytetystä mainostermistä; lämpösuojasta. Itse olin tästä uutisesta jokseenkin pöyristynyt; eikö ole muka mitään, mikä suojaisi hiuksiani kaikkien niiden rautojen ja hiustenkuivaajien kuumuudelta?

Jutussa bloggaaja myös listasi kaikki käyttämänsä lämpösuojan ainesosista ja syötti ne incihaku.fi:n hakukenttään. Ja sieltä löytyi myös totuus. Mikään ainesosista ei suoraan ole määritelty "lämpösuojana", vaan suurin osa on kosteudensitojia, hajusteita ja hiuksia hoitavia aineita.

Päätin laittaa myös oman lemppari-lämpösuojani testiin. Mitä siis löytyy TreSemmén suojasuihkeen ainesosalistasta? Tässä listan mielenkiintoisimmat:

GLYCERIN - Käytetään hajusteena, denaturoivana aineena, humektanttina ja liuottimena. Glyseroli on humektantti ja erittäin vesihakuinen; se absorboi vettä aktiivisesti muista lähteistä. Tämä siis suojaa hiusta kuivumiselta.

DIPROPYLENE GLYCOL -  Hajuste, hajua tai makua peittävä aine, liuotin, viskositeetinsäätäjä eli säätelee aineen paksuutta.

AMODIMETHICONE -  Hiuksia hoitava aine, antistaattinen aine (eli poistaa sähköisyyttä). Amodimethicone on silikoni, joka siis silottaa hiuksen pintaa.

PHENOXYETHANOL - Säilöntäaine. Erittäin yleisesti käytetty säilöntäaine, jota on lähes kaikenlaisissa kosmetiikkatuotteissa.

OLETH-20 - puhdistava aine, pinta-aktiivinen aine.

PANTHENOL - ihoa hoitava aine, hiuksia hoitava aine, antistaattinen aine. B-ryhmän vitamiini. Rauhoittaa, kosteuttaa ja hoitaa.

CETRIMONIUM CHLORIDE -  antimikrobinen aine, antistaattinen aine, emulgaattori, säilöntäaine, pinta-aktiivinen aine.

BENZOPHENONE-4 - UV-säteilyä absorboiva aine, auringonsuoja-aine (uv-suodatin).

LINALOOL -  hajuste, deodoroiva aine. Linaloolia on luonnostaan mm. laventelissa ja korianterissa. Saattaa olla sytotoksinen eli aiheuttaa ihosolujen tuhoutumista. Aiheuttaa usein (ilman kanssa kosketuksiin päästessään eli käytännössä kaikessa kosmeettisessa käytössä) allergiaa, herkistymistä ja ihoärsytystä.

TOCOPHERYL ACETATE -  ihoa hoitava aine, E-vitamiini-asetaatti, antioksidantti. Ympäristöä kuormittava aine.

SODIUM CHLORIDE - aka pöytäsuola! :D  hajua tai makua peittävä aine, ominaistiheyttä säätelevä aine, viskositeetinsäätäjä.

TreSemmé lämpösuojasuihke läpäisi siis ainakin mun testin :) Hiuksia hoitavia ja silottavia aineita on runsaasti ja sen kyllä huomaa käytössäkin.

Muistakaa siis, ettei mikään muotoilutuote täysin suojaa hiusta lämmöltä, eikä niiden kuulukaan; hius ei oikene, kuivu tai kiharru ilman kuumuutta. Paras keino olisi kait lopettaa hiusten kuumentaminen kokonaan, mutta kuka nyt ilman kiharoita haluaisi elää! ;) 

Käytättekö te ns. lämpösuojasuihkeita ja oletteko koskaan tutkineet niiden ainesosalistoja yhtään tarkemmin?

Kommentit

Harmaavarpu (Ei varmistettu)

Kun löysin hyvän kihartimen, jolla kiharat saa viidessä minuutissa, en ole ollut päivääkään ilman :D kiharat + kuivashampoo = ei enää huonoja hiuspäiviä! Kun hiukset on hyvin, on helpompi olla hyvällä mielellä!

Erika Naakka
NUDE

Oon 1000-prosenttisesti samaa mieltä! Kiharat + kuivashampoo = aina hyvä tukkapäivä ja parempi mieli :)

ragdoll (Ei varmistettu)

Tästä huomaa, kuinka hölmöjä kuluttajia jekutetaan.. ;) Kyllä eron huomaan ainakin omassa tukassani. Olen käyttänyt lämpösuojaa aina raudan kanssa, mutta varsinkin vaalennetut suortuvat näyttävät kärsineen pienen ajan jälkeen.. Harmi, kun raudalla tulee ne kivoimmat kiharat..

et (Ei varmistettu)

Juu olen kuullut samasta aiheesta. Kosmetologi-opintoihini kuului yksi kurssi hiuspohjan hoitoja ja meitä opetti tietenkin parturi-kampaaja. Hän selitti, että lämpösuojat voivat olla vain ihan normaaleja "hoitosuihkeita" eivätkä välttämättä suojaa ollenkaan kuumuudelta. Joissakin shampoissa ja hoitoaineissa puolestaan on ainesosia, jotka suojaavat paremmin lämmöltä.

Meeri (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/blogit/id-rather-hair-you-now

Jee! Kiitos, Erika, mun blogin linkkaamisesta! Tosiaan, törkeetä huijausta tuntuu olevan puolet tästä maailmasta :) Koskakohan medialukutaito tulee pakolliseksi oppiaineeksi kouluihin?

Erika Naakka
NUDE

Heh ei mitään, oli niin mielenkiintoinen juttu, että täytyihän tästä startata keskustelu! Ja niinpä, medianlukutaidon täytyisi olla jo kouluissa, koska nuoret käyttävät todella paljon aikaa netissä.

Marjaana (Ei varmistettu) http://finnishstylemafia.blogspot.fi/

Eei tää on just se uutinen mitä oon aina pelänny. Oon usein miettinytkin miten on mahdollista että pari tippaa jotain taianomaista suihketta vois suojata parinsadan asteen kuumentamiselta? Kuitenkaan en oo uskaltanu ottaa riskiä ja jättää käyttämättä, ja ne mitä ite oon käyttänyt on ainakin saaneet hiukset tuoksumaan tosi hyvältä! Ehkä se riittää syyksi mulle jatkaa käyttöä :D

Erika Naakka
NUDE

No mutta onhan toi suihke parempi, kuin ei mitään. Se, että kosteus edes vähän pysyisi hiuksessa lähes 200:n asteen kuumuudessa, on jo tosi hyvä saavutus! Ja myös muoto pysyy tietysti paremmin muotoilutuotteen kanssa, kuin ilman.

tiippa (Ei varmistettu)

Musta on taas pöyristyttävää, että joku on joskus uskonut, että "lämpösuoja" suojaa oikeesti kuumuudelta :D Voin luvata, että jos laitat sormeen lämpösuojaa ja kosket suoristusrautaan niin se sattuu yhtä paljon ilman suojaa. Toisaalta en ole kokeillut, koska en usko lämpösuojaan...

Erika Naakka
NUDE

haha no en mä ihan niinkään luullut :D mutta ajattelin, että se suojaa hiusta vaurioilta mm. pitämällä kosteutta itsessään ja siten myös hiuksessa. ja niinhän ne nyt onneksi vähän kai tekeekin.

Ella (Ei varmistettu)

Mutta eikös lämpösuojan ideana olekin, että kuuma rauta ''haihduttaa'' hiuksen pinnalta sen ''lämpösuojan'' hiuksen oman kosteuden sijaan? Itse en ole koskaan uskonut ruokakaupassa myytävien hiustuotteiden mainoksiin, joissa höpötetään suojaavan kerroksen muodostamisesta yms.

Kaiken lisäksi yksi erittäin kaikkitietävä ja omasta mielestään rautainen ammattikampaaja kertoi joskus, että hius ei tarvi lainkaan suojaa, vaan kestää helposti ainakin 180 asteen kuumuuden. Kyllä minun hiukset vetää ainakin pahasti herneen nenään jos unohtaa käyttää ''lämpösuojaa'' ja lämpösuojasta (ja muista hoitavista kampaamotuotteista) huolimatta minun ohuet hiukset kuivuu niin, että vähintään 1x kahdessa kuukaudessa on pakko leikkauttaa latvoja.. Ketä tässä nyt sitten pitäis taas uskoa :D

Larpps (Ei varmistettu)

paras lämpösuoja ever on sebastian trilliant!!

Fiore (Ei varmistettu)

No todellakin, jos lämpösuoja oikeasti suojaisi hiuksia lämmöltä, niin sittenhän se kumoaisi lämpöä hyväksi käyttävän muotoilulaitteen vaikutuksen. Lämpösuoja hiustenhoidossa on siis täydellinen oksymoron, vähän niinkuin jättimäinen kääpiö. ;-)

Itse ainakin olen aina ajatellut lämpömuotoilussa hyväksi käytettävien tuotteiden toimivan kuten huuhteluaineen pyykinpesussa. Ei se huuhteluainekaan suojaa vaatetta silitysraudan lämmöltä, mutta toki auttaa vaatteen silityksessä pehmentämällä kuitua, jolloin haluttu silitystulos saadaan aikaiseksi lyhyemmällä silitysajalla ja pienemmillä lämpötiloilla, kuidun palamisen riski minimoiden. Varsinkin silikoniyhdisteiden, jotka lisäävät hiusten pinnan liukuvuutta, voisi kuvitella toimivan esim. hiusten suoristuksen yhteydessä samalla tavalla, ja näitä onkin kaikissa neljässä omasta kaapistani löytyvästä hoitosuihkepullossa (olen vähän huono heittämään pois pulloja melkein tyhjiä tai muuten käyttämättä jääneitä pulloja), joiden kerrotaan "sisältävän lämpösuojan". Cutrinin Chooz -lämpösuojassa, jota olen viime aikoina lähinnä käyttänyt, on myös ainoana näistä vinyl caprolactam -yhdistettä, joka ilmeisesti sekä sitoo kosteutta hiuksen sisälle muotoilun aikana, että suojaa hiusta kosteudelta, eli auttaa säilyttämään muotoilutuloksen kosteassa ilmanalassa.

Varya (Ei varmistettu)

Itse en ole kuin pari kertaa käyttänyt lämpösuojaa, mutta voin sanoa etteivät hiukseni ole kummemmin kärsineet tästä vaikka kiharran muotoiluraudalla usein ja hiukseni ovat vaalennetut. En tykkää siitä lämpösuojan jättämästä "pinnasta" hiuksessa ja omat kiharat ovat mielestäni paljon nätimmät ilman mitään pohjamömmöjä :)

minttupuu (Ei varmistettu)

Opiskelen ammattikorkeassa kauneudenhoitoalalla estenomiksi ja juuri tänä keväänä kävimme läpi sekä hiusten- että ihonhoidon tuotteidne inci-luetteloita. Todellisuudessa on se aika karua, miten mainokset vedättävät ihmisiä 6-0 näissä asioissa. Mainokset lupaavat yhtä, mutta inci-luetteloissa sanotaan aivan toista.
Esimerkiksi E-vitamiinin (tocopheryl acetate) mainostus tuotteissa ihoa/hiuksia suojaavana ominaisuutena on useimmiten juksausta. Tottakai jos kyseinen aine olisi inci-luettelon kärkipäässä, saattaisin uskoakin sen tekevän jotain hyvää, mutta useimmiten (kuten sinunkin tuotteessa toiseksi viimeisenä) sitä käytetään säilöntäaineena, koska antioksidanttina se estää tuotteen hapettumisen.
En tiedä, menikö kommenttini nyt ihan ohi aiheen, mutta sanonpahan vaan, että estenomi-opintoni aloitettua, olen päässyt kurkistamaan "kulissien taakse" ja se mitä sieltä löytyy, on karua.

HannaK (Ei varmistettu)

Tutkistelin omia puteleitani hieman tämän luettuani, ja huomasin tuossa Sebastianin Trilliantissa olevan toisena Alcohol Denat. Itsehän en näistä inceist juuri ymmärrä, mutta ilmeisesti ei ole mikään paras mahdollinen aine hiuksiin jätettävässä tuotteessa? Osaisitko tulkita tuon tarpeellisuutta/ vaikutusta?

Milla (Ei varmistettu)

Mä oon hurahtanut juurikin tohon Tresemmén lämpösuojaan, joka on mun mielestä kans hyvin silottanu, kirkastanu ja liukastanu hiusta ja lattiaa kans! :-D saa olla kyllä vessan lattialla varovainen.. Mielenkiintoinen postaus! :) muutenkin on taas ollut kivoja postauksia!

Hauskaa kesän jatkoa, jatka postailua samaan tyyliin! :)

Erika Naakka
NUDE

Joo meidän vessan lattian liukkaudesta saan aina kuulla poikaystävältä, kun me vuorotellen meinataan siellä liukastua :D Mutta sileäksi se saa myös hiukset ja se on suoristamisessa ja kihartamisessa tärkeää, koska se vähentää kitkaa.

Kiitos paljon sulle ja kivaa kesää! :)

Reetta V. (Ei varmistettu) http://www.city.fi/tyyli/blogit/2514

Tästä ei tosiaan kannata pelästyä - nuo tuotteet kuitenkin luovat hiuksen pinnalle kalvon, joka suojaa hiuksia muotoilutuotteiden mekaaniselta rasitukselta. Ja yleensähän ne ovat muutenkin hyviä, hoitavia tuotteita!

Ja kun hiukset kuitenkin ovat ns. kuollutta ainesta, niin ei se lämpö mitään kovinkaan rajua vahinkoa niille saa aikaan... :)

Kommentoi