Luonnonkaunis-messujen kiinnostavimpia ja muutama ajatus ekologisuudesta

NUDE

Kävimme viikonloppuna siskon kanssa Kattilahallissa Luonnonkaunis-messuilla. Halusin päästä haistelemaan luonnokosmetiikan uusia tuulia ja tutustumaan uusiin merkkeihin. Luonnonkosmetiikka kiinnostaa ihmisiä ja minuakin yhä enemmän, joten olen alkanut tutustua tähän maailmaan yhä enemmän (liittymällä esimerkiksi Facebookin luonnonkosmetiikka-ryhmään, johon minua ei kuitenkaan ole vieläkään hyväksytty, argh!) ja alan kelkassa pysyminen on nyt meikäbloggajalle tärkeää.

Messuilla esillä olevista merkeistä en tunnistanut puoliakaan! Toki lempparini Laveran, Flow Kosmetiikan, Zuiin, Acorellen sun muiden tuotteet ovat hyvinkin tuttuja, mutta uusiksi tuttavuuksiksi tulivat mm. Boho Green make up, Ekopharma Helsinki, Beauty Garden ja Valkoinen lanka. Tässä muutama mielenkiintoinen juttu!

Kotimainen Flow Kosmetiikka on jotenkin tosi symppis merkki ja olen käyttänyt tosi monia heidän tuotteitaan ja kirjoittanut niistä mm. Demiin. Esimerkiksi nuo ekassa kuvassa näkyvät kasvonaamiojauheet sekä vartalonkuorinta-aineet ovat olleet kovassa käytössä.

Toinen isompi lempparini messuilla oli Lavera, jonka monestakin tuotteesta olen kertonut täällä blogissa. No meikäläinenhän innostui aivan täysillä, kun huomasin heidän pisteellään olevan 40%-alennus kaikesta! Kahmin jo käsiini merkin kasvojen itseruskettavan sekä ihanan yövoiteen, kunnes huomasin takanani olevan about kahden kilometrin jonon. Ei mutta oikeasti, se oli niin järkyttävän pitkä, etten voinut muuta kun jättää tuotteet hyllyyn. Huh!

Sitten muutama yksittäinen kiinnostava juttu. En ole koskaan tykännyt mistään meikkisienistä kuin siitä alkuperäisestä, jota kaikki omiin tuotteisiinsa kopsaavat eli Beautyblenderistä. Nyt kuitenkin törmäsin ensimmäiseen oikeasti hyvältä tuntuvaan, tarpeeksi pehmeään meikkisieneen Skin Moodilta. Tämäkin brändi on ihan uusi tuttavuus! En ostanut sientä itselleni, sillä kaapista löytyy vielä käyttämättömiä Beautyblendereitä, mutta tsekatkaa te tuo, jos olette blenderiä vailla!

Yksi jännimmistä merkeistä oli ranskalainen Boho Green Make-up. Piste oli niin täynnä porukkaa, etten valitettavasti saanut kuvia merkin ihanista paketeista. Moni niistä oli tehty ohuesta pahvista tai kuten tämä luomiväripaletti, puusta! Yksi luonnonkosmetiikan kehnoimmista tuotteista ovat mielestäni olleet luomivärit, mutta näiden äärellä hämmästelimme siskoni kanssa molemmat. Ihan huikea pigmenttipitoisuus!

Sain pisteeltä bloggaajakassin, joten ainakin pääsen tutustumaan merkin huulipunaan, kynsilakkaan ja kiinteään meikkivoiteeseen. Merkin tuotteita myy mm. Ekolo.fi. Ja vielä kirsikkana jo muutenkin ihanan kakun päällä; Boho Green Make-up lahjoittaa vuosittain 1% yrityksen liikevaihdosta luonnonsuojelulle <3

Yksi tärppi, jonka halusin ehdottomasti tsekata olivat nämä Sulapacin täysin biohajoavat purkit. Selluloosasta valmistetut pakkaukset ovat suomalaisten Suvi Haimin ja Laura Kyllösen keksintö, jonka tarkoituksena on vähentää maailman muovijätettä. Nyt ensimmäiset (muuten ihan älyttömän tyylikkäät) purkit ovat käytössä myöskin kotimaisella Atopik-luonnonkosmetiikkamerkillä ja samalta valmistajalta tulevalla Ekopharma Helsingillä. Ihan huikeaa kehitystyötä ja toivon todella, että tämä homma menestyy myös maailmalla!

Muovijätteestä puheenollen.. Okei nyt en ole varma onko tätä seuraavaa järkevää liittää tähän samaan postaukseen. Pahoittelen siis jo valmiiksi kilsan pituisesta jutusta :D MUTTA viime aikoina on tullut pohdittua yhä isommassa mittakaavassa oman elämisensä ja kuluttamisensa ekologisuutta. Luontoa säästävästä elämisestä on puhuttu muutenkin viime päivinä paljon, kun monet lifestyle-bloggaajat ovat kirjoittaneet oman näkemyksensä matkustamisesta ja lentopäästöistä. Itselläni taas mielessä on ollut muovijäte ja keskustelua on käyty koko ajan ystäväni perustamassa Muoviton maaliskuu -haaste-ryhmässä.

Muovihan ei sinänsä ole huono materiaali. Se syntyy muun teollisuuden sivutuotteena, joten sen tuotannon hiilijalanjälki on pieni verrattuna esimerkiksi paksuun kartonkiin. Tämä esimerkki tuli mieleen siksi, että kiistelimme ryhmässä siitä, onko vessapaperi parempi ostaa muovisessa vai pahvisessa pakkauksessa. Muovisessa, sanon minä. Ja lisäksi muovi on kestävää ja sitä voidaan tehokkaasti kierrättää. Ongelma siitä tulee siinä vaiheessa, kun se päätyy luontoon tai kun se "biohajoaa" pienen pieneksi mikromuoviksi ja päätyy vesistöihin.

Minulla ei siis sinänsä ole mitään muovipakkauksia vastaan. Kunhan muovia on käytetty tuotteen pakkaamiseen järkevästi ja kunhan kuluttaja muistaa kierrättää käytetyn muovipakkauksen (ja kaiken kierrätykseen sopivan muovin muutenkin). Ja muista käydä allekirjoittamassa kansalaisaloite mikromuovien kieltämiseksi!

Nuo kuvassa olevat Beauty Gardenin purkit tekivät tähän liittyen todellisen tempun. Olin aivan onnessani, että joku on tehnyt puisia kosmetiikkapurkkeja ilman ylimääräistä muovia, kunnes kotiin tullessani tajusin, että puukuoren sisällä on lasinen säiliö voiteelle sekä muovinen korkki. Mitäh! Okei, ei hätää, ajattelin. Nämähän voi sitten voiteen loputtua kierrättää. Mutta kas kun ei voi, lasipurkkia ja muovikorkkia ei nimittäin ainakaan käsivoimin saa irti puukuorestaan. Tuotteissa ei siis sen kummemmin ole mitään vikaa, mutta maku meni tuon puisen purnukan kohdalla. He siis käyttävät normaalisti luonnonvaroja ja energiaa lasisen purkin ja muovisen kannen tuotantoon, mutta kuorruttavat lopputuloksen puulla (ja käyttävät taas lisää energiaa) tehdäkseen siitä ehkäpä ekologisemman näköisen? Viherpesua parhaimmillaan.

Oliko joku muu käymässä messuilla? Mikä sinua siellä eniten kiinnosti? :)

Kommentit

MarikaJohannaP
Hey girl

Kävin kanssa messuilla, ja Laveran ja Benecosin osastolla vietin eniten aikaa (jonossa :D), minulla oli kuitenkin muutamia Benecosin tuotteita joita olin aikonut hankkia joten päätin jonottaa. Halusin testata heidän kynsilakanpoistoainetta, ja toivon todella että se olisi hyvä, koska haluan löytää jonkin hyvän luonnonkosmetiikka vaihdoehdon. Ben&Anna deodoranttia ostin uuden purkin, aivan järjettömän hyvä dödö kunhan pääsee sinuiksi koostumuksen kanssa. Heillä on uudistunut pakkaus, joka on kokonaan pahvia. Onnistuin osumaan paikalle todelliseen ruuhka-aikaan, joten monella osastolla olisi ehkä viihtynyt pidempäänkin jos ei olisi ollut niin kovaa tungosta. Toisaalta on plussaa että luonnonkosmetiikka herätti niin kovasti kiinnostusta.

Erika Naakka
NUDE

Kuulostaa hyviltä tuotteilta! Ja joo ärsyttävä ruuhka. Jotenkin tuntuu, että tila oli käytetty jotenkin huonosti, koska pisteillä ei edes välttämättä päässyt katselamaan tuotteita mutta toisaalta muu tila oli täysin tyhjää :o

Miia Ezen (Ei varmistettu) http://www.idealista.fi/miikkulaisen/

Hih.. muakaan ei ole hyväksytty luonnonkosmetiikkaryhmään! :D Ei varmaan olisi pitänyt esitellä itseään bloggajaksi ja kauneusden alan ammattilaiseksi. Voiko olla, että pelkäävät meidän siellä jotain myyvän tai esittelevän?

Erika Naakka
NUDE

Niinpä... Tai voikohan se ryhmä vain olla niin täynnä ettei uusia voi ottaa sisään? Voisko joku perustaa uuden :D

Hanna H.H. (Ei varmistettu) http://ihastukset.blogspot.fi

Beauty Garden ei todella ole mitään viherpesua parhaimmmillaan. Kaikki pääraaka-aineet viljellään omalla luomutilalla ja kosmetiikka tehdään käsin. Tuotantoon liittyy todella paljon vahvoja eettisiä valintoja.
Purkeissa käytetään ekologista liimaa, kuten monissa luonnonkosmetiikan tuotteissa. Jos tyhjän purkin pistää tiskikoneeseen tai vähän liottaa, ekologinen liima hajoaa ja saat kaikki osat erikseen. Lasin voi laittaa lasinkeräykseen ja metallikannen metallinkeräykseen.
Mikään luonnonkosmetiikan sertifiointijärjestelmä ei hyväksyisi mainitsemaasi "viherpesua" (viherpesu luonnonkosmetiikassa tarkoittaa yleensä muuta joka tapauksessa) ja Beauty Gardenilla on tiukka NaTrue-sertifiointi ja se on vielä kolmen tähden luonnonkosmetiikkaa eli luomukosmetiikkaa.
Olen kirjoittanut Beauty Gardenista monesti, koska se on aivan uskomattoman hieno sarja! Lähes kaikissa tuotteissa säilöntäaineenakin on vain retiisiuute. Laitan tähän linkin sarjan ekaan postaukseeni ja jos et halua julkaista sitä, voit poistaa sen kommenteista http://ihastukset.blogspot.fi/2017/09/beauty-garden-luonnonkosmetiikkaa....

Anonyymi123 (Ei varmistettu)

Itse asiassa kosmetiikkapakkausten lasia ei saa laittaa lasinkeräykseen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Muuten kuulostaa hyvältä, mutta kokonaisuutena muovipakkaus, joka päätyy joko muovinkeräykseen tai poltettavaksi, lienee ympäristöystävällisempi kuin monesta eri raaka-aineesta tehty pakkaus, jota pitää vielä erikseen käsitellä, jotta saa osan materiaaleista kierrätykseen. Lasinkeräykseen käy ainakin Suomessa vain elintarvikepakkauksissa käytetty lasi.
Muovinkeräys sinällään ei mielestäni ole aina parempi kuin polttaminen, koska kuluttajilta tulee niin monenlaista muovia, ettei kaikki päädy kierrätykseen.

Hanna H H (Ei varmistettu)

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa on pakkauksissa mukana kierrätysajatus ja lasi on kiettätettävää. Opaalilasia ei käytetä.
Jos kokee purkin laittamisen tiskikoneeseen hankalaksi niin no, ihan huvittaa että se voisi olla hankalaa.
Meillä ainakin on kotona lasin, metallin, biojätteen ja polttojätteen kierrätys lavuaarin alla niin ei se hankalaa ole heitellä niitä eri lokeroihin. Pakkohan ne on joka tapauksessa olla, kun on kierrätettävä muukin kuin kosmetiikkajäte.

Vierailija (Ei varmistettu)

No meillä ei ole tiskikonetta, joten tuskin näitä purkkeja säilöisin ja kävisin kaverin luona pesemässä. :) Jätteitä lajittelen kyllä. Minusta jätteiden lajittelun pitää kuitenkin lähtökohtaisesti olla helppoa, ettei se vaadi erityistä paneutumista asiaan ja toisaalta jätteiden peseminen lämpimällä vedellä tms syö jo ympäristöhyötyjä (ellei pese tiskiveden lopuilla).
On olemassa myös sellaista luonnonkosmetiikkaa, joka pakataan alumiiniin tai lasiin, jotka eivät ole kierrätyskelpoisia. Itse en vastusta muovia sinällään vaan se on joskus ihan käyttökelpoinen materiaali. Onneksi nykyään on myös uusia vaihtoehtoja.

Kommentoi